Befektetési tippek kiértékelése 2.

totht, 2009.08.26, szerda, 14:15
 

Cikkünk az írásakor (2009.08.26) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Ismét elérkezett az idő, hogy kiértékeljük befektetési tippjeinket. Az értékelés intervalluma minden esetben a tipp megjelenésével kezdődik, és 2009.augusztus 25-ig tart. Ahol konkrét portfóliókat is készítettünk a netfolio.hu online pozícióvezető rendszerében, ott azok teljesítményét is bemutatjuk, minden esetben egy benchmarkhoz viszonyítva.

Euróban kibocsátott magyar kötvények
Magyarország csődkockázata jelentősen csökkent az elmúlt fél évben, ezt mutatja a CDS (Credit Default Swap) felárak jelentős csökkenése is. Ez azzal járt együtt, hogy az euróban kibocsátott kötvények hozama csökkent, így árfolyamuk emelkedett. A hozamgörbe rövid oldalán (1-2 éves lejárat) a hozamcsökkenés mértéke 3-400 bázispont volt. A 6-8 éves lejárat körül a hozamok nem változtak jelentősen. Az alábbi ábra a magyar eurós kötvényekből készített hozamgörbét mutatja 2 különböző időpontban, illetve az éppen aktuális euróhozamgörbét:Látható, hogy főként a rövidebb lejáratú kötvényekkel lehetett szép profitot elérni az elmúlt 7 hónapban a hozamcsökkenés következtében.

Az euróban kibocsátott vállalati kötvények még ennél is jobb befektetésnek bizonyultak. Az OTP 2016-tól visszahívható kötvényének árfolyama jelenleg 53%-on áll, szemben a januári 38%-kal, így ezzel a kötvénnyel 39%-os árfolyamnyereséget lehetett elérni az elmúlt 7 hónapban. Ugyancsak az OTP által kibocsátott alárendelt kötvény kurzusa 65%-on áll, így a januári 56%-hoz viszonyítva 16%-os árfolyamnyereséget biztosított.

A MOL Magnolia-kötvénye jelenleg a névérték 52%-án forog, januárban pedig 36%-on lehetett hozzájutni. Ez 45%-os árfolyamnyereséget jelent! Szintén a MOL által kibocsátott, 2015-ben lejáró kötvény kurzusa ma 76%-on áll, míg januárban a névérték 61,%-án lehettt hozzájutni. Ez 24%-os árfolyamnyereségnek felel meg a 7 hónapra!

Fontos azonban hozzátenni, hogy az említett 4 vállalati kötvény piaca még mindig nagyon illikvid!

Abszolút hozamú alapok
Bár ezek az alapok kifejezetten nem rövidtávra ajánlott befektetések, ideális „menekülő befektetésnek” számíthattak a válság idején. Bár utóbb kiderült, hogy a részvénybefektetések jobbnak bizonyultak, február környékén aligha mert volna bárki erre fogadni. Nézzük az egyes abszolút hozamú alapok kumulált hozamát 2009.02.12 óta:Látható, hogy az alapok többsége pozitív hozamot produkált az elmúlt fél évben. Figyelemre méltó az Aegon Alfa töretlen pozitív teljesítménye. Az OTP abszolút hozamú alapjának bőven volt mit behoznia, hiszen árfolyama a 2008 augusztustól 2009 februárig tartó időszak alatt 16%-ot csökkent. Az elmúlt félév legrosszabb teljesítményét a BWM Meggyőzően Kockázatos Alap nyújtotta, árfolyama csaknem 25%-ot csökkent. Ebben nagy szerepet játszhatott, hogy az alap sok devizás eszközzel rendelkezett, aminek nem tett jót az intenzív forinterősödés.

Kínai jüan
A várva várt jüan felértékelődés még nem jött el, árfolyama a dollárhoz képest stagnált az elmúlt fél évben. A forinthoz képest pedig jelentősen (közel 20%-ot) gyengült, ami elsősorban a forint erősödésének tudható be:Ajánlottunk azonban kínai osztalékrészvényeket is, amelyekből összeállítottunk egy portfóliót a netfolio.hu online pozícióvezetőjében. Szép hozamot produkált az elmúlt fél évben, a teljesítményméréshez felhasznált benchmarkot (Hang Seng index) pedig csak azért teljesítette alul, mert az osztalékrészvények bétája kisebb 1-nél, tehát emelkedés esetén kisebb hozamot produkálnak:Deviza-befektetések
Az egyre optimistább nemzetközi befektetői hangulatnak és a hitelesebb magyar gazdaságpolitikának köszönhetően a forint is erősödni tudott az elmúlt 5 hónapban. Így a forintban megtakarítók számára a 300 forint körüli euró árfolyamnál nem bizonyultak jó befektetésnek a devizás pénzpiaci alapok, illetve lekötött bankbetétek. A jelentős forinterősödés ugyanis csökkentette befektetésük értékét forintban számolva. Ugyanakkor ők védve voltak egy esetleges még nagyobb forintgyengülés ellen, aminek megvolt az esélye március környékén. Az alábbi ábra a forint erősödését mutatja az egyes külföldi devizákkal szemben március óta:Forintban számolva nagyjából ekkora veszteséget könyvelhettek el azok, akik devizás pénzpiaci alapokba fektették pénzüket, ugyanis azok hozama elenyésző (0,1% - 0,3%) volt az elmúlt 5 hónapban. Az akciós bankbetéteknek valamivel nagyobb volt a hozamuk (az 5 hónapra vetítve körülbelül 1,5 - 2,5%), de a veszteséget ez is csak mérsékli. A tipp megjelenésekor felhívtuk a figyelmet, hogy ez a befektetés a biztosításhoz hasonló: pénzbe kerül, de csökkenti a kockázatot.

Richter átváltható kötvény
Hamarosan lejár a Richter átváltható kötvénye, ekkor kell majd dönteniük a tulajdonosoknak, hogy kérik-e a tőkerészt (110.620 euró), vagy 1 kötvényért cserébe 729 darab Richter részvényt kérnek. A lejáratig számolt magas euróhozamot megint csak a forint jelentős erősödése „vitte el” forintban számolva. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a márciusban még nagyon valószerűtlennek tűnő eset is előállhat szeptember végén: lehet, hogy megéri a Richter részvényt választani. A jelenlegi árfolyamon (1 euró = 267 forint) számolva 40.503 forintos részvényárfolyam kellene, hogy megérje a részvényekre cserélni a kötvényeket. Figyelembe véve a jelenlegi 39.000-es árfolyamot, ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, mindössze 3,8%-os árfolyam emelkedésre van szükség (ha az EUR/HUF árfolyam nem változik).

Bóvli kötvények
Az elmúlt 4-5 hónapban jelentős hozamcsökkenés volt megfigyelhető a bóvli kötvények piacán, ami természetesen a kötvények árfolyamát növelte. Míg a bóvli kötvények átlagos többlethozamát mérő Merrill Lynch High Yield Master II Index értéke áprilisban 16% fölött volt, addig mára 10% alá süllyedt. Bóvli kötvényekből álló portfóliónk a vételi jutalékok levonása után is szép hozamot produkált, még annak ellenére is, hogy az alapok euróban, illetve dollárban denomináltak, a forint pedig sokat erősödött az elmúlt 5 hónapban.Érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a hozamot euróban számoljuk, akkor a portfólió hozama 19,02% (évesített 49,94%). Az alábbi kördiagramról látszik, hogy a portfólió összes termékének árfolyama emelkedett az elmúlt 5 hónapban. A nyereséghez legnagyobb mértékben a Parvest European High Yield Bond, illetve a HSBC GIF Euro High Yield Bond járultak hozzá a legnagyobb mértékben.Legfrissebb árfolyamok: Credit Suisse BF (LUX) High Yield Euro B, HSBC GIF Euro High Yield Bond EC, Parvest European High Yield Bond C, Parvest European Bond Opportunities, Franklin High Yield Euro Fund, ESPA Bond Emerging Markets EUR, Templeton Global High Yield Fund Class N, Credit Suisse BF (LUX) High Yield $US B, HSBC GIF Global Emerging Markets Bond, Franklin High Yield Fund N

Garantált alapok a tőzsdén – magas hozammal
Nagyon nincs mit elemezni ezen a befektetési tippen, hiszen gyakorlatilag nincs más dolgunk, mint lejáratig megtartani a megvásárolt zártvégű befektetési alapok jegyeit, és zsebre tenni a magas kockázatmentes hozamot. Amennyiben úgy döntünk, hogy mégis el szeretnénk adni őket lejárat előtt a tőzsdén, nézzük, hogy az általunk ajánlott zártvégű alapok közül melyikkel tudnánk elérni már most hozamot:A pirossal kiemelt hozamok magasabbak, mint amit április 28-án lejáratig garantált az akkori eladási ár, tehát első ránézésre megéri eladni ezeket. Azonban ha egy pillantást vetünk a 2 alap nettó eszközértékére, láthatjuk, hogy ezek jóval az aktuális vételi árak fölött helyezkednek el: az OTP Alfa III esetében 9447 Ft, míg az OTP Globál Trend 2 esetében 10.892 Ft.

Közeleg a részvénypiaci korrekció – mi a teendő?
Júliusban ugyan volt egy kis visszaesés a világ vezető tőzsdeindexeiben, ennek mértéke elmaradt a várt 10-15%-os korrekciótól. Ennek következtében a DAX turbo short certifikát árfolyama is csak júliusban tudta meghaladni a májusi árfolyamot, azóta azonban több mint 60%-ot veszített értékéből, és egyre közelebb kerül az 5.750-es kiütési szinthez.Amerikában is csak egy kisebb méretű korrekcó volt, azóta az indexek tovább szárnyalnak, így az ajánlott short, illetve ultrashort (tőkeáttételes) ETF-ek is veszítettek értékükből: (a hozam a tipp megjelenése óta értendő)A magyar abszolút hozamú alapok viszont minden bizonnyal nem vettek fel short pozíciókat, így ezek pozitív hozamot produkáltak (az ábrát már feljebb láthattuk).

Inflációkövető kötvény
Ezen a tippen sincs mit nagyon kiértékelni, hiszen ez egy hosszú távú, akár nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló befektetés. A tipp megjelenése óta egyébként nyilvánosságot látott 2 új inflációs adat. Májusban a fogyasztói árak 1,5%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest, júniusban 0,1%-kal, míg júliusban 1,3%-kal. Az előző év azonos hónapjához viszonyítva májusban 3,8%, júniusban 3,7%, míg júliusban 5,1% volt az infláció. Ez utóbbi nagyrészt az áfa-emelés hatásának tudható be. Reálisnak tűnik tehát, hogy decemberre 5-6%-os lesz az infláció mértéke (december / megelőző év december alapon). Ekkor pedig az inflációkövető kötvény 11 -12 %-os hozamot fog fizetni 2011 januárjában, ami a csökkenő hozamszinteket tekintve még inkább felértékelődik.

Egyre vonzóbb az alternatív energia
Az olajár tovább emelkedik, azonban még nem indultak nagy emelkedésnek az alternatív energiába fektető cégek, illetve befektetési alapok. Ezen sem kell nagyon csodálkozni, hiszen ezek a befektetések hosszú távra szólnak, ugyanis a beruházások megtérülési ideje gyakran 6-8 év! Az ajánlott befektetési alapokból létrehozott 2 millió forint kezdő befektetéssel indított portfólió egyelőre negatív hozamot produkált az elmúlt másfél hónapban, amiben közrejátszik a vételi jutalék, valamint a forint erősödése is. A realizálatlan és teljes P/L grafikonon jól látszik, hogy az alapok árfolyama összességében emelkedett:Diákhitel kötvények magas hozammal
Az adatok azt mutatják, hogy június óta a befektetők felfedezték a diákhitel kötvények félreárazását, hiszen azóta mind tőzsdei, mind tőzsdén kívüli (OTC) forgalom is van. A piaci anomália ugyan még nem tűnt el, a hozamok együtt estek az állampapírok hozamaival, azonban az augusztus 13-án kibocsátott új sorozat (DK2012/01) hozama már közelít az államkötvény hozamához, a spread szűkül.Továbbra is érdemes tehát 1-3 év futamidejű államkötvény helyett diákhitel kötvényeket venni, ugyanis azonos kockázat mellett magasabb hozamot kínál.

Figyeljünk a feltörekvő piaci államkötvényekre!
A bóvli kötvényekkel összhangban a feltörekvő országok államkötvényeinek piacán is hozamcsökkenés bontakozott ki, ami emelte a kötvények árfolyamát. Így szinte az összes ebbe fektető alap árfolyama is növekedett az elmúlt másfél hónapban. A hozamot eredeti devizában számoltuk, jelentős forinterősödés vagy gyengülés nem volt július óta.Legfrissebb árfolyamok:CIB Konvergencia Kötvény Alap; ESPA Cash Emerging Markets (EUR); CREDIT SUISSE EMERGING MARKETS LOCAL CURRENCY BONDS B; ING (L) RENTA FUND EMD HARD CURRENCY; ING (L) RENTA FUND EMD LOCAL CURRENCY; TEMPLETON EMERGING MARKETS BOND FUND N USD; CREDIT SUISSE BF (LUX) BRAZIL B; AEGON EMMA EMERGING MARKETS KÖTVÉNY ALAP; HSBC GIF Global Emerging Markets Local Debt Fund; PARVEST EMERGING MARKETS BOND C

RFV részvényjegyzés Netbrokeren keresztül!
Jó befektetés volt az RFV részvényjegyzés júliusban, ugyanis alig 2 hét alatt akár 18%-os profitot is el lehetett vele érni. A részvénykibocsátás eredményes volt, a jegyzést túljegyzés miatt már a 3. napon lezárták. Az árfolyam nem esett le a kibocsátási árig (2750 Ft), végig a háromezres tartományban mozgott. Azok, akik jegyeztek részvényeket, csak 2 héttel a jegyzés után, július 31-én juthattak hozzá a részvényekhez. Azon a napon a nyitó árfolyam 3170 forint, a minimum 3070, a maximum 3265, a záró pedig 3103 forint volt. Akik arra számítottak, hogy a gyors profitrealizálás miatt sok eladó jelenik meg a piacon, lefelé nyomva ezzel az árfolyamot, már aznap eladhatták részvényeiket minimálisan 11,63%, maximálisan 18,72%-os profittal.Nemrég közzétették az első féléves jelentést is, mely minimálisan elmaradt a várakozásoktól. Azonban ha sikerül az RFV-nek megnyernie az új projekteket, akkor hosszabb távra is kiváló befektetésnek ígérkezik.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről