Egyre vonzóbb az alternatív energia

totht, 2009.06.09, kedd, 16:58
 

Cikkünk az írásakor (2009.06.09) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az olajár tavalyi hatalmas esése után újból emelkedésnek indult, ami ismét az alternatív energia felé terelheti a befektetők figyelmét. Hosszú távra ajánljuk ezt a befektetési formát, melyet kisbefektetők egyedi részvényeken, illetve befektetési alapokon keresztül érhetnek el.

Netfolio tipp

Figyelembe véve az emelkedő olajárat, valamint a globális felmelegedés elleni akciókat, remek hosszútávú befektetési lehetőségnek ígérkezik az alternatív energia. Egyedi részvények vásárlásával, vagy befektetési alapokon keresztül is befektethetünk ebbe a szektorba. Magyar piacon jelenlévő társaságok részvényeinek (Genesis, Pannergy) megvásárlásához elegendő egy Netbroker számla, míg befektetési alapok vásárlásához Hozam plaza, vagy Cashline számla. A számlanyitási kedvezmények továbbra is tartanak.
Az alternatív energiáról
Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, és nem okoznak környezetszennyezést. Jelenlegi energiafelhasználásunk csaknem teljes egészét a nem megújuló energiaforrások adják. Ezek a kőolaj, a földgáz, a szén és az urán, melyek újratermelésére nincs lehetőség, készletük korlátozott. Vannak azonban olyan energiafajták, melyek folyamatosan újratermelődnek, és segítségükkel hő-, mozgási-, és villamosenergiát nyerhetünk. Ezek az alternatív energiák: szélenergia, napenergia, bioenergia, és geotermikus energia. A globális felmelegedés és a klímaváltozás arra készteti az emberiséget, hogy csökkentsük a szénhidrogének felhasználását, és helyezzük előtérbe a megújuló energiaforrásokat. Az olaj ára ismét emelkedésnek indult – február óta körülbelül megduplázódott –, emiatt pedig most még jobban az alternatív energia felé irányulhat a figyelem. Egyre többen fektetik pénzüket az alternatív technológiákat kidolgozó cégekbe, akiknek jól is jön a tőke, ugyanis költséges beruházásokról van szó. Ez a befektetés mindenképpen hosszú távra ajánlott, ugyanis a beruházások megtérülési ideje viszonylag nagy.

Szélenergia
A szélenergia felhasználása rohamos mértékben növekszik az egész világon, főleg Európában. Kitermelésének modern módja a szélturbina, mely lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ma már általában ipari méretekben, úgynevezett szélfarmokon használják fel a szélturbinákat. Sík vidéken, alföldeken, vagy a tengeren érdemes szélturbinákat telepíteni, ahol szinte mindig fúj a szél. Az alábbi ábrán a világ összes szélenergia kapacitását láthatjuk:


Az ábráról leolvasható a folyamatos emelkedés, egyre több erőművet telepítenek. Az iparági előrejelzés éves 21%-os növekedés az elkövetkező 5 évre.
Bár Magyarországon is működnek szélerőművek, kimondottan ebbe invesztáló, tőzsdén jegyzett társaság nem létezik. Külföldi cégek közül érdemes kiemelni a dán Vestas Wind System-et (Frankfurt; Omx Nordic Exchange) , valamint az indiai Suzlon Energy-t (National Stock Exchange of India). Az olajár szárnyalásának köszönhetően az utóbbi 3 hónapban a Vestas részvényeinek árfolyama közel duplájára nőtt, míg a Suzloné körülbelül négyszeresére! Azonban még így is messze vannak attól az értéküktől, mint amikor 140 dollár volt 1 hordó olaj.

Napenergia
A Napból érkező energiát aktív és passzív módon is hasznosítják. Üzleti szempontból minket elsősorban most az aktív felhasználás érdekel, melynek keretében az erre szakosodott cégek napkollektorokat és napelemeket gyártanak. A napkollektorok hőenergiát tárolnak, míg a napelemek (ma már egyre inkább a vékonyrétegűek) a napsugárzás energiáját alakítják át elektromos energiává. Egyre többen használnak otthonukban is napkollektort, és az újonnan épült lakóépületeken is kezdenek elterjedni. A napelemek világpiaca az elmúlt néhány évben 30%-os éves növekedést mutatott, és egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez a növekedés megállna.
Hazai cégek közül a Genesis tevékenysége köthető a napenergiához. Magyarországon, Spanyolországban, illetve Szingapúrban is található telepük. Külföldi cégek közül érdemes megemlíteni talán a világ egyik vezető napelem gyártóját, az amerikai First Solar-t (Nasdaq), vagy a német Solarworld -ot (Xetra). Az elmúlt 3 hónapban mindkét cég részvényeinek árfolyama közel megduplázódott.

Bioenergia
A megújuló energiaforrásokon belül az egyik legígéretesebb a bioenergia. Ezt a biomasszából nyerik, közvetlen eltüzeléssel vagy biogáz előállításával. A biomassza mai elterjedt jelentése: az energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermék, növények és állati hulladékok. Ezekből bioetanol és biodízel nyerhető, melyek helyettesítik a benzint és gázolajat. Fedezeti pontját körülbelül hordónkénti 45 dolláros olajárnál éri el, tehát ha az olaj árfolyama ennél magasabb, akkor már megéri ebbe az energiába fektetni. Magyar tőzsdén nincs ilyen cég, külföldiek közül említhetjük az amerikai Pacific Ethanol-t (Nasdaq), vagy a német CropEnergies-t (Xetra). Előbbi cég részvényeinek árfolyama közel 90%-os esésen van túl, 0,5 dollárért forog a piacon, így kvázi vételi opcióként is tekinthető, míg utóbbi cég részvényeinek árfolyama nagyjából stagnált az elmúlt fél évben.

Geotermikus energia
A Föld mélyében rejlő geotermikus energiát is sokféleképpen lehet hasznosítani: közvetlenül, geotermikus erőművek, illetve geotermikus hőszivattyúk révén. Ezáltal jelentős mennyiségű hőt, illetve elektromos energiát lehet előállítani. Hazai környezetben a Pannergy kezdett fúrásokat végezni, valószínűleg nem is reménytelenül, mert Magyarországon nagy lehetőségeket rejt magában a geotermikus energia. Sok múlik a fúrások eredményén, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy nemrég egy német versenytárs is megjelent Magyarországon hasonló profillal (SWU Energie).

Összefoglalás
A fent felsorolt megújuló energiafajtákba történő befektetésre úgy is lehet tekinteni, mint egy olajopcióra. Ugyanis minél magasabbra emelkedik az olaj árfolyama, annál jobban megéri az alternatív energiaforrásokat választani, és ezáltal az ezzel foglalkozó cégeknek is jobban fog menni. A különböző energiafajtáknak más és más fedezeti pontjuk van (milyen olajár felett éri meg azt választani). Becslések szerint ez bioenergiánál 45 dolláros hordónkénti olajár, szélenergiánál ez az érték 60 dollár, napenergiánál pedig körülbelül 100. Tehát ha az olajár ennél magasabb lesz, márpedig az elkövetkező évtizedben ez szinte biztosan bekövetkezik, akkor megéri befektetni a megújuló energiával foglalkozó cégekbe. Persze ezek csak közelítő becslések, sok függ egyéb körülményektől is. Ilyen lehet például a földrajzi elhelyezkedés, vagy a kamatlábak szintje. Ugyanis ezeknek a beruházásoknak nincs változó költsége, csak az egyszeri, magas beruházási költség. Az pedig nem mindegy, hogy ezt milyen kamatláb mellett lehet finanszírozni.


Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezek a cégek rengeteg állami támogatást kaptak, ugyanis a kormányok mindent megtesznek annak érdekében, hogy redukálják a fosszilis energiafelhasználást. Ennek árnyoldala is van, ugyanis nagyban függnek a támogatásoktól, valamint – főleg kisebb cégek esetén – nem teljesen átlátható, hogy mennyire hatékonyan használják fel a kapott pénzt. Továbbá ez a befektetés hosszú távú, ugyanis a beruházásoknak igen nagy a megtérülési idejük (akár 6-8 év is lehet). A magyar cégek esetében (Genesis, Pannergy) nem árt az óvatosság, ugyanis még egyik sem bizonyított ezen a területen, egyelőre csak a befektetési sztorit fújták fel.

Hogyan lehet befektetni?
A fent említett részvények közvetlen megvásárlása az egyik mód, hogy befektessünk a megújuló energiába. A másik lehetőség, hogy befektetési alapon keresztül egy diverzifikált portfólióba fektetünk. Léteznek direkt erre létrejött befektetési alapok, amelyek a tőke nagy részét olyan cégek részvényeibe fektetik, melyek tevékenysége a megújuló energiához köthető, vagy olyan kibocsátók értékpapírjait vásárolják, akik tiszteletben tartják a fenntartható fejlődést (úgynevezett etikus vállalatok). Ezeknek a kockázata is kisebb, mint az egyedi részvénybefektetésnek. Partnereink kínálatából az alábbi (euróban forgalmazott) befektetési alapok befektetési politikája kötődik szorosan a megújuló energiaforrásokhoz:


Aktuális árfolyamok: Credit Suisse Future Energy B EUR, ING Invest Sustainable Growth, Parvest Euro Bond Sustainable Development, Aegon Climate Change Részvény Alap, ING Invest Climate Focus, Allianz-dit Global EcoTrends, Parvest Euro Corporate Bond Sustainable Development

A felsorolt befektetési alapokból létrehoztunk egy teszt portfóliót az online portófóliókezelő rendszerünkben. Ennek teljesítményét alábbi linken nyomon követheti.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről