Diákhitel kötvények magas hozammal

totht, 2009.06.18, csütörtök, 17:58
 

Cikkünk az írásakor (2009.06.18) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Kisbefektetők számára is könnyen elérhető kötvényeket ajánlunk olvasóink figyelmébe. A diákhitel kötvényprogram keretében kibocsátott kötvények ugyanis a hasonló futamidejű állampapíroknál jellemzően több mint 1,5 százalékponttal magasabb hozamot kínálnak, és ugyanúgy érvényes rájuk az állami garancia.

Netfolio tipp

Ritkaság, hogy két azonos kockázatú termék hozama jelentősen eltérjen, azonban jelenleg ez az eset áll fenn. A diákhitel kötvények hozama minden lejáratra meghaladja az állampapírok hozamát, kockázatuk pedig megegyezik (gyakorlatilag kockázatmentes befektetések). Így aki állampapír vásárlását tervezte a közeljövőben, érdemes helyette diákhitel kötvényt vásárolni. A cikkben felsorolt forgalmazóknál juthatunk hozzá legegyszerűbben a kötvényekhez.


Miit kell tudni a termékről?
A diákhitel kötvényprogramot a Diákhitel Központ Zrt. indította el 6 éve, annak érdekében, hogy a hallgatói hitelezéshez szükséges forrásokat biztosítsa. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) feladata, hogy az ehhez szükséges befektetőket felkeresse, és értékesítse nekik a kötvényeket. Az elmúlt 6 évben több sorozatot is kibocsátottak, az aukciókon jellemzően túljegyzés alakult ki, ez is mutatja a termék sikerét. Tulajdonságait tekintve hagyományos kötvényről van szó, melyet fix kamatozással bocsátottak ki. Névértékük 10.000 forint, ennek törlesztése lejáratkor egy összegben történik, a kamatfizetés pedig évente. A névleges kamatláb nagysága az egyes sorozatoknál eltérő. A diákhitel kötvényeket általában 3 éves futamidővel bocsátják ki, tehát inkább rövid-középtávra befektetőket céloznak meg az értékesítéssel. A kötvényeket külföldi és belföldi, jogi és nem jogi személyek egyaránt megvásárolhatják. A forgalomba hozatal napján bevezetésre kerülnek a tőzsdére, ahol 3 forgalmazó köteles vételi és eladási árat jegyezni rájuk. A magyar állam készfizető kezességet vállal a kibocsátó kötelezettségeire, ami azt jelenti, hogy a kötvényekre állami garancia vonatkozik, tehát kvázi kockázatmentesnek tekinthetők.

Jelenleg forgalomban lévő kötvények
Jelenleg 4 sorozat diákhitel kötvény van forgalomban. A leghamarabb lejáró DK2009/01-es kötvény hátralévő futamideje kevesebb mint 2 hónap. A DK2010/01-es sorozat 2010 augusztusában jár le, a DK2011/01-es sorozat 2011 áprilisában, míg a DK2011/02-es 2011 augusztusában. Az első kötvény névleges kamata 6,5%, a 2010-ben lejáróé 6,25%, a 2011/01-esé 6,75%, míg a leghosszabb hátralévő futamidejűé kereken 6%. A kötvények jellemzőit összefoglalva az alábbi táblázat mutatja:


A diákhitel kötvényeket a Budapesti Értéktőzsdére is bevezették. Érdemes összehasonlítani a diákhitel kötvényekkel elérhető hozamot az állampapírok hozamaival. Azért, hogy az összehasonlítás konzisztens legyen, nézzük először a tőzsdei eladási árakból (DK2009/01 esetében az utolsó kötési árból) számolt hozamokat. Az alábbi ábra az állampapírok és a diákhitel kötvények „hozamgörbéjét” mutatja 2009.06.19-én (vagyis a lejáratig számított hozamot a hátralévő futamidő függvényében):

* Utolsó kötés alapján

Látható, hogy a diákhitelek hozamgörbéje minden lejáratra az állampapírok hozamgörbéje felett helyezkedik el. Ez azért érdekes, mert kockázatuk gyakorlatilag megegyezik, hiszen mindkét esetben a magyar állam garantálja a visszafizetést. Tehát aki rövid, vagy közepes futamidejű állampapír vásárlásán gondolkozik, jobban jár, ha a diákhitel kötvényeket választja.

Hol kapható?
A diákhitel kötvényeket aukciók keretében értékesítik az elsődleges forgalmazóknak. Kisbefektetők a forgalmazóktól tudják megvásárolni a kötvényeket. A hivatalos forgalmazói kör: UniCredit Bank, Deutsche Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, MKB Bank, Erste Befektetési Zrt. Érdeklődésünkre azonban csak az UniCredit Bank és a Takarékbank tudott árfolyamot mondani. A kötvényeket egyébként a tőzsdére is bevezették, az itt jegyzett eladási árfolyamokból számolt hozam magasabb, azonban a tőzsdei állampapír és vállalati kötvény (ez utóbbiba tartoznak a diákhitel kötvények) megbízások kisbefektetők számára nagy jutalékot vonnak maguk után.


Ugyanígy az állampapíroknál is megfigyelhető egy bizonyos hozammarzs, tehát kis összegben (kb. 10 millió forint alatt) jobban megéri forgalmazótól állampapírt vásárolni, mint tőzsdei megbízás keretében. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy kisbefektetők mekkora hozamot tudnak elérni - CIB bank árjegyzése alapján - a diákhitel kötvényekhez hasonló lejáratú állampapírokkal:Nézzünk egy példát számszerűsítve: ha valaki 5 millió forintot szeretne állampapírba fektetni körülbelül 2 évre, akkor megvásárolja az 1,84 év hátralévő futamidővel rendelkező A110422 államkötvényt 9,2%-os hozam mellett. Ekkor 2011. április 22-én 5.000.000 * 1,092^1,84 = 5.880.933 forintja lesz a kamatadó befizetése előtt. Ha ugyanezt a pénzt ugyanolyan futamidejű diákhitel kötvénybe fekteti, azaz megveszi a DK2011/01 kötvényt 11%-os hozammal, akkor szintén 2011. április 24-én 5.000.000 * 1,11^1,84 = 6.060.914 forintja lesz (szintén a kamatadó előtt). A különbség 179.981 forint a diákhitel kötvény javára. Tehát anélkül, hogy a kockázat változott volna, többlethozamot értünk el.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről