Közeleg a részvénypiaci korrekció – mi a teendő?

totht, 2009.05.13, szerda, 16:28
 

Cikkünk az írásakor (2009.05.13) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az elmúlt 2 hónapban szinte töretlen emelkedés volt megfigyelhető a világ valamennyi részvénypiacán. A BUX index esetében ez 2 hónap alatt közel 50%-os emelkedést jelentett, de a külföldi tőzsdeindexek is szárnyaltak. Azonban egyik emelkedés sem tarthat örökké, a közeljövőben valószínűsíthető egy korrekció. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy miképp profitálhatunk a részvénypiac eséséből.

Netfolio tipp

A közelgő korrekcióra készülve sem kell pánikba esnünk, hiszen akadnak olyan termékek, melyeknek köszönhetően a részvénypiaci áresésből is profitálhatunk. Kisbefektető számára elsősorban azok az alapok ajánlottak, amelyek rendelkeznek a rövidre eladás jogkörével. Ezenkívül a DAX turbo short certfifikát segítségével a DAX index eséséből profitálhatunk – többszörösen. Előbbiekhez elegendő egy Hozam Plaza számla, utóbbihoz pedig egy Netbroker számla. Nálunk mindkettőt kedvezményesen nyithat most!
Miért valószínű a korrekció?
Alapjában véve elmondható, hogy az elmúlt 2 hónapot túlzott befektetői optimizmus jellemezte. Ne felejtsük, hogy a válságnak egyelőre nincs vége. A részvénypiacok szárnyra kaptak, és szinte megállás nélkül emelkedtek. A feltörekvő piaci indexek esetében 40-50%-os emelkedést láthattunk, míg fejlett piaci indexek esetében 30% körülit. Ekkora emelkedés ilyen rövid idő alatt még emelkedő trendben lévő piac esetén is ritka, nemhogy eső trendben lévő piac idején. Éppen ezért valószínűsíthető egy visszaesés a közeljövőben a részvénypiacon. Ennek időpontját és mértékét azonban nagyon nehéz előre megjósolni.

Shortoló befektetési alapok
A shortolás, vagy magyarul rövidre eladás azt jelenti, hogy egy értékpapírt úgy adunk el, hogy az nincs a birtokunkban, majd egy későbbi időpontban visszavásároljuk azt. Ez persze akkor lesz nyereséges üzlet, ha a későbbi időpontban – amikor visszavásároljuk – az értékpapír árfolyama alacsonyabb lesz, mint amikor eladtuk. Kisbefektetőként ez a stratégia általában csak az úgynevezett day-trade kereskedésben hajtható végre, ami azt jelenti, hogy az eladásnak és a vételnek is ugyanazon a napon kell történnie. Az intézményi befektetők azonban tudnak napon túl is shortolni, azaz nem kell aznap visszavásárolniuk az értékpapírt, amikor eladták. A befektetési alapok közül csak kevesen rendelkeznek a shortolás jogával, ezek az úgynevezett bővebb jogkörrel rendelkező származtatott alapok. Akkor vesznek fel rövid pozíciókat, azaz akkor shortolnak, ha áresésre számítanak. Ez esetben az árfolyamok csökkenéséből profitra tesznek szert. A válság alatt ezek az alapok általában jól teljesítettek. Most is érdemes lehet ezekből az alapokból vásárolni, ugyanis rövidtávon valószínű egy részvénypiaci áresés. Magyar alapok közül a Generali Abszolút Hozam, az Aegon Alfa, a BWM Meggyőzően kockázatos, illetve a lengyel piacon befektető, lengyel zlotyban jegyzett Aegon Bessa származtatott alapok nyújtottak kimagasló teljesítményt áresés idején is. Első kettő megvásárolható a Hozam Plaza-n. A számlanyitási akcióról bővebben itt olvashat.

Az alábbi ábra a 4 alap kummulált hozamát mutatja – a Generali alap indulásának idejére tekintettel – 2008.07.16-tól:

*Lengyel zlotyban mérve

Látható, hogy az Aegon és a Generali származtatott alapjai a válság alatt is stabilan pozitív hozamot értek el. A BWM alap elmúlt időszak gyengélkedése valószínűleg a forint erősödésének tudható be (sok ugyanis a külföldi devizában tartott eszközük).

ETF – Tőzsdén kereskedett alapok
Az ETF-ek jellemzőiről egy korábbi cikkünkben már írtunk. Akkor is hangsúlyoztuk, hogy fő előnyük, hogy alacsony költséggel működnek, és szinte tökéletesen le tudják követni egy index mozgását. Most az úgynevezett short ETF-ekre lehet érdemes fókuszálni, amelyeknek teljesítménye pontosan ellentétesen változik az általa követett index teljesítményével. Azaz például ha az amerikai S&P 500 tőzsdeindex az egyik nap 2%-ot csökken, akkor az S&P 500 indexet shortoló ETF árfolyama 2%-ot növekszik az adott napon. Léteznek olyan ETF-ek is, amelyek tőkeáttétellelt alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy árfolyamuk nem pont ugyanakkora mértékben fog változni, mint az indexé, hanem azt „felnagyítva”. Ez előnyt jelent, ha a számunkra kedvező irányba mozdul az árfolyam, azonban a rossz irányba is érvényes a felnagyítás, tehát többet is veszíthetünk. Ezért ezek az ETF-ek kockázatosabbak. Ez a befektetés főként azoknak ajánlott, akik rendelkeznek külföldi értékpapír számlával, ugyanis a magyar ETF piac még nem fejlett ki teljesen. Külföldi ETF-ek nevéből általában egyértelműen kiderül, ha a piac eséséből profitálnak (Short), az "Ultra" szó pedig a tőkeáttételre utal. Érdemes lehet az alábbi ETF-ekre fókuszálni:Certifikát
A certifikát egy olyan származtatott értékpapír, melynek árfolyama egy mögöttes alaptermék árfolyamától függ. Ez az alaptermék lehet valamilyen tőzsdeindex, devizapár, árucikk, stb. A certifikát „irányát” a long és a short jelző határozza meg. A long certifikát értéke az alaptermék árával azonos irányba változik, míg a short certifikát értéke azzal ellentétesen. A Turbo jelző pedig azt jelenti, hogy a certifikát tőkeáttéeles, vagyis a certifikát árának a változása nagyobb (többszöröse) az alaptermék árváltozásának. Ez sajnos mindkét irányba (pozitív és negatív) igaz, tehát a Turbo certifikátok nagyobb kockázatot hordoznak. A certifikát továbbá rendelkezik egy olyan tulajdonsággal is, hogy amennyiben az alaptermék ára elér egy előre meghatározott korlátot, akkor a certifikátot felfüggesztik („kiütődik”), tulajdonosaik pedig csak a maradványértékre jogosultak, ami általában csekély összeg. Az Erste Brokernél elérhető certifikátok közül a részvénypiaci áresésre készülvén a német DAX index eséséből profitáló EBDAXTS04 nevű Turbo short certifikát tűnhet jó megoldásnak. Ez abban az esetben hoz nekünk profitot, ha a DAX index értéke csökken, viszont akkor annak többszörösét, ugyanis tőkeáttétellel működik. Kötési ára 6000, korlát ára pedig 5750, ami azt jelenti, hogy ha a DAX index értéke eléri a 5750-et, akkor a certifikát kiütődik. Körülbelül 1 hónapja bocsátották ki, lejárata 2009.09.25. Az alábbi ábra a DAX index és az EBDAXTS04 certifikát értékének alakulását mutatja:


Látható, hogy a certifikát árfolyama egyrészt ellentétesen mozgott a DAX index értékével, másrészt erőteljesen felnagyította annak változását. A közel 1 hónap alatt a Dax index 7,8%-ot erősödött, míg a certifikát 32,8%-ot veszített értékéből. A kettő hányadosa -4,2 - ami majdnem megfelel a közzétett 4,3-as tőkeáttétnek (ez azonban az árfolyam függvényében változhat). Ahhoz, hogy a certifikát kiütődjön, a DAX-nak még közel további 20%-ot kellene emelkednie, amire korrekció nélkül nem sok esély van. Kereskedésük a részvényekéhez hasonlít leginkább, azaz akkor jön létre ügylet, ha egy vételi és eladási ár találkozik. Ahhoz, hogy certifikátot vegyünk, elég egy értékpapírszámlával rendelkeznünk. Rajtunk keresztül Netbroker számlát nyitó ügyfelek kedvezményes tranzakciós költséggel kereskedhetnek.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről