Szeles Nóra: Tőzsdesztori

admin, 2009.05.19, kedd, 08:50
 
„Ki tudnád számolni egy kötvény hozamát? – kérdezte Járai a mellékhelyiségben,
miközben megigazította nyakkendőjét. Lantos meglepődve ránézett, majd
kisvártatva igent mondott.”
 
Akit érdekel a gazdaságtörténet, azon belül is a magyar gazdaság elmúlt 20 évének története, annak feltétlenül el kell olvasnia ezt a könyvet. A szerző, aki személyesen is részt vett a tőzsde első éveinek munkájában, megpróbálta feldolgozni a tőzsde rendszerváltás utáni kialakulásának sok örömmel és nehézséggel teli történetét.

Az 1990-ben újból megnyitó Budapesti Értéktőzsde története azért volt a szokásosnál izgalmasabb, mert az alapítók a létrehozásakor nem a részvénytársasági formát, hanem egy, a szövetkezetekhez hasonló tagsági formát választottak (egyébként akkor ez volt a tőzsdék esetében legelterjedtebb jogi forma). Ennek a struktúrának a hátrányai aztán gyorsan megmutatkoztak: egyrészt a tőzsde vevői ugyanazok voltak, mint a tulajdonosai, és a két szerep között könnyen merült föl érdekkonfliktus, másrészt az egy tag egy szavazat elve nem tette lehetővé azt, hogy a tulajdonosi koncentráció könnyen végbemenjen.

A következmény a tulajdonosok (főleg a kis és nagy brókercégek) közötti állandó csatározások, valamint ennek a tőzsde vezetésében (a tőzsdetanácsban és az ügyvezetésben) is leképező konfliktusok voltak. A könyv ezekről a konfliktusokról is fellebbenti a fátylat, amellett, hogy bemutatja a tőzsde fejlődésének főbb mérföldköveit.

A feldolgozott történet 2004-ig tart, amikor is a tőzsde részvénytársasággá alakulását követően megtörténik az árutőzsdével történő egyesülés, a rég szükséges tulajdonosi koncentráció és a tőzsde értékesítése osztrák bankoknak és végül a bécsi tőzsdének.

A szerző remek weblapot is összeállított a www.tozsdesztori.hu címen, ahol a tőzsde archívumából származó hang- és videóanyagokat is megtekinthetünk.

Kedvcsinálóul olvassa el az első fejezetet!

A könyv jelenleg készlethiány miatt nem rendelhető
Rendelje meg a könyvet!
Könyvek kiválasztása
 
Cím (szerző)
 
Kedvezményes ár
 
Tőzsdesztori (Szeles Nóra)
3450 HUF 2760 HUF
db
 
A nagy dobás (Michael Lewis)
3450 HUF 2760 HUF
db
 
Banki tőkemegfelelési kézikönyv (Radnai Márton - Vonnák Dzsamila)
6950 HUF 5560 HUF
db
 
Összesen: 0 HUF
A könyveket a feltüntetett kedvezményes áron rendelésenként egységesen 690 Ft-os utánvételi díjért szállíttatjuk a GLS csomagszállítóval munkanapokon 8 és 17 óra között. A sikeres kézbesítést elősegíti, ha megad egy telefonszámot a Megjegyzés mezőben, melyen a futár kapcsolatba léphet önnel. Sikertelen kézbesítés esetén a futár egy vinyettát hagy a helyszínen. A csomagolási költséget és az általános forgalmi adót az ár tartalmazza. A megrendelés várható szállítási időpontjáról e-mailben értesítést kap.