Certifikátok

A certifikátok származtatott termékek, ami azt jelenti, hogy árfolyamuk egy másik termék (alaptermék) árfolyamától függ. Nevüket a német eredetű „Zertifikat” szó átírásával kapták, amit leginkább „igérvény”-nek lehetne fordítani. Bár sokban emlékeztetnek a befektetési jegyekre, a két termék közötti fő különbség az, hogy a certifikátok mindig a kibocsátóval szemben testesítenek meg követelést (így inkább jogilag a kötvényekre emlékeztetnek), míg a befektetési alap jegye a befektetési alap vagyonában történő részesedésre jogosít.

A certifikátok Németországban a legelterjedtebbek, itt több, mint tízezer (!) különféle konstrukció van forgalomban belőlük, fő kereskedési helyük a Stuttgarti tőzsde. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén 2008 februárjától lehet certifikátokkal kereskedni az Erste Befektetési Zrt.-nek és a Raiffeisen Banknak köszönhetően (forgalmazók). A termék bevezetésének a célja a befektetői igények kielégítése volt. Kisbefektetők számára ugyanis nagyon nehéz (és meglehetősen drága) volt például az arany, az olaj árfolyamára, külföldi indexek értékére, vagy kamatlábak alakulására spekulálni. Főleg, ha valaki ezeknek a csökkenésére számított, és azon szeretett volna profitálni. Az innovatív termék bevezetésével azonban mindez könnyen elérhetővé vált bárki számára, elegendő hozzá egy értékpapírszámla. Fontos jellemzőjük, hogy bár akadnak köztük tőkeáttételes termékek, a veszteség mindig limitált, befektetett pénzünknél többet nem bukhatunk (ellentétben a határidős ügyletekkel).

A certifikátoknak két fő csoportja különíthető el: az egyik csoportba valamilyen alaptermék (index nyersanyag, stb.) árát követő papírok sorolhatóak. A másik csoportba viszont az úgynevezett derivatív vagy származtatott termékek: ezek az alaptermékre szóló short (ellentétes irányú), opciós, határidős pozíciókat (vagy ennél is bonyolultabb struktúrákat) testesítenek meg.


Alaptermékek
Legnépszerűbb alaptermékek az arany, olaj és a német DAX-index, de a teljes magyarországi kínálatban jelenleg megtalálható az EUR/HUF árfolyam, a CECE-, illetve SETX-index, valamint az Euro Bund Future is. Az utóbbi termék talán egy kis magyarázatra szorul. A német Bund Future egy fiktív, 10 éves futamidejű, 6%-os kuponnal rendelkező kötvény határidős kontraktusa, egy indikátor szerepét tölti be a kamatok további alakulásában. A kötvényekre jellemző, hogy árfolyam és hozam fordított kapcsolatban áll egymással, tehát növekvő kamatvárakozások csökkentik, csökkenő kamatvárakozások pedig növelik a Bund Future árfolyamát. Ezt a terméket csak tapasztalt befektetőknek ajánljuk.

Fontos tudni, hogy bizonyos alaptermékeket (például az olajat és földgázt) a magas tárolási költségek miatt ezek a certifikátok kibocsátói nem vásárolják meg, hanem határidős ügyleteken keresztül szereznek részesedést bennük. Ez azt eredményezi, hogy a certifikát árának mozgása nem követi teljesen az alaptermék árának mozgását, attól jelentős mértékben elmaradhat. Minden esetben célszerű ezért részletesen tájékozódni a termék jellemzőiről , nem pedig „olajba” fektetni.

A másik fontos tudnivaló az, hogy a certifikátok általában az alaptermék árát eredeti devizában, nem pedig forintban (vagy euroban) követik. Egy olaj certifikát értéke forintban például akkor nő meg, ha az olaj forintban számított ára nő meg (ha a dollár gyengül, elképzelhető, hogy a dollárban mért áremelkedés ellenére a certifikát értéke csökkenhet is). Vannak az árfolyamkockázatot kiküszöbölő, ún. quanto certifikátok, amelyek ára a dollár/euro árfolyamkockázattól mentesít, tehát értékük euroban mindenképpen megnő, ha az olajár dollárban számítva megnő.

Irányok, tőkeáttétel
Mint már említettük, a certifikátok másik csoportján keresztül nem csak a kiválasztott alaptermék áremelkedésére spekulálhatunk, hanem annak csökkenésére is. Részvényeknél is elterjedt már az úgynevezett shortolás – vagyis a rövidre eladás –, azonban kisbefektetők jellemzően csak napon belül élhetnek ezzel a lehetőséggel. A shortolás lényege, hogy először eladjuk a terméket, anélkül, hogy az a birtokunkban lenne, majd egy későbbi időpontban (reményeink szerint alacsonyabb árfolyamon) visszavásároljuk, így profitálva az árcsökkenésből.

A shortolás illusztrálása:
Tegyük fel, hogy létezik a napon túli shortolás lehetősége. Ekkor az alábbi ügyletet hajthatjuk végre: eladjunk 10 darab részvényt (anélkül, hogy a birtokunkban lenne) 10.900 Ft-ért, majd visszavásároljuk 10.100 Ft-ért. A profitunk ezáltal 10*(10900-10100) = 8000 Ft lesz.

Certifikátok esetében a Short elnevezés pontosan ugyanerre utal. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a Short certifikátok árfolyama ellentétesen mozog az alaptermék árfolyamával. Tehát egy Short arany certifikát esetében ha az arany árfolyama csökken, akkor a certifikát árfolyama növekszik (és fordítva). A Long kifejezés értelemszerűen az egyenes irányú kapcsolatra utal, vagyis a certifikát árfolyama az alaptermék árfolyamával megegyező irányba változik.

A certifikátok másik nagy előnye a tőkeáttétel. Léteznek ugyanis tőkeáttételes certifikátok, erre utal a Turbo kifejezés a nevükben, amik leginkább a határidős ügyletekre emlékeztetnek, és csak a kockázatos ügyletek kedvelőinek ajánlhatóak. Ez azt jelenti, hogy nem egy az egyben követik az alaptermék árfolyamváltozását, hanem azt felnagyítva. Például egy 5-szörös tőkeáttételes turbo long olaj certifikát esetében, ha az olaj árfolyama 1%-ot emelkedik, akkor a certifikát árfolyama 5%-ot. Ez természetesen a negatív irányba is fennáll, tehát a tőkeáttétellel nő a kockázat is. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy adott certifikát tőkeáttétele mindig csak az adott pillanatban fix, amint a mögöttes termék ára, vagy egyéb paraméterek változnak, úgy a tőkeáttétel mértéke is változik. Az ilyen tőkeáttételes certifikátoknál mindig létezik egy korlát ár, amelyet ha elér az alaptermék, akkor a certifikát „kiütődik”, értéke pedig egy nullához közeli maradványérték lesz. Ez short certifikátok esetében egy maximum ár, ami fölé nem mehet az alaptermék ára, long esetében pedig egy minimum ár, ami alá nem csökkenhet, ellenkező esetben az értékpapír elértéktelenedik.

Hogyan kereskednek a certifikátokkal?
A certifikátokkal való kereskedés nagyban hasonlít a részvényekkel való kereskedésre. A certifikátokkal is a tőzsdén, a részvényszekcióban kereskednek, azonban néhány speciális szabály vonatkozik rájuk. Például nincsen korlát az előző napi árhoz képesti elmozdulásra (részvényeknél +/- 15%), ugyanis nagy tőkeáttételes certifikátok esetében ez nem ritka. Továbbá, ha egy certifikát alaptermékének az ára eléri az előre meghatározott (már fent említett) korlátot, akkor a termékkel való kereskedés megszűnik, a certifikátot kivezetik a tőzsdéről. Magyarországon az Erste Befektetési Zrt., és a Raiffeisen Bank forgalmaz certifikátokat, ők vállalják az árjegyzést is.