Befektetési tippek kiértékelése 4.

nagya, 2010.10.14, csütörtök, 08:42
 

Cikkünk az írásakor (2010.10.14) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Ismét elérkezett az idő, hogy befektetési tippjeinket kiértékeljük. A vizsgált időszak minden esetben a befektetési tipp megjelenésétől 2010. október 13-ig tart. Csak azokat a tippeket elemezzük, ahol konkrét terméket, stratégiát ajánlottunk.

Újabb 5 alulértékelt részvény
Az 5 részvényből álló portfólió teljesítményének alakulását az olvasók is nyomon követhették az alábbi linken . A befektetési tipp megjelenése óta az elmúlt közel fél évben a portfolió 8,11%-os hozamot ért el (évesítve 17,11%) szemben a benchmarknak választott S&P 500 index -3,00%-os eredményével. A grafikonon jól látható, hogy különösen az elmúlt néhány hétben tapasztalhattunk erőteljes árfolyam növekedést.



Az ajánlott 5 részvényből 2 ért el pozitív hozamot, míg a másik három kis mértékben, de veszített értékéből. A diverzifikációnak köszönhetően azonban a befektetés egészével nyereségre lehetett szert tenni. Kiemelkedően jól teljesített a HealthSpring Inc.



Inflációkövető kötvény az FHB-tól
Az FHB által kibocsátott inflációkövető kötvény elemzésénél a legfrissebb (2010. augusztusi) MNB által publikált inflációs jelentésben szereplő adatokat vettük alapul. A jegybank elemzése és a KSH által mért adatok eltérhetnek egymástól, azonban hosszútávon az eltérések összege nullával egyenlő, ezért a számításunknál használt modellnél az előrejelzés és a mért adat különbségét nullának tekintettük. A jegybank inflációs előrejelzéseit felhasználva negyedéves bontásban kiszámítottuk a várható kamatnagyságot. A táblázatban a várható negyedéves kamatok szerepelnek.



A kötvényt FK12NI01 ticker kóddal a BÉT-en is jegyzik. A nettó árfolyama jelenleg 101,5%, vagyis azon befektetők akik a kötvénybe fektettek 1,5%-os extra hozamra tehetnének szert, ha a jelenlegi árfolyam mellett kívánnák értékesíteni befektetésüket. Az árfolyam elmozdulása azzal indokolható, hogy a kötvény fix kamatozású részének tekinthető 3,25%-os kamatprémium jelenérték számításánál kisebb diszkontfaktort áraz a piac, vagyis az eddigieknél vonzóbb befektetésként tekint a kötvényre.

Vegyünk forintot
Befektetési tippjeink többségétől eltérően most nem egy hosszabb távú befektetési lehetőséget ismertettünk, hanem egy viszonylag rövidebb távra szólót. Azonban ezen rövid idő alatt is tetemes nyereségre tehettek azok szert akik megfogadták javaslatunkat és EBEURHUFTS09 nevű certifikátba fektettek be. A nagy tőkeáttétel és a Forint euróval szembeni visszaerősödésének eredményeképpen 74,21%-os hozamot lehetett elérni. A termék megvásárolható partnerüknél az Erste Befektetési Zrt.-nél . Az Erste EUR/HUF Turbo Short 09 Certifikát termék árfolyamának alakulása követhető nyomon a következő árán.


Az EUR/HUF árfolyamot szemléleti a következő diagram.



Leárazott mélytengeri olajkutató cégek
Befektetési tippünkben 6 mélytengeri olajkutató céget ajánlottunk, mely befektetés az elmúlt időszakban nagyon jól teljesítettek. Cikkünk megjelenése óta 31,45%-os hozamot (éves szinten 92,58%-ot) lehetett elérni, ami csaknem háromszorosa az S&P 500 10,81% (éves szinten 31,81%-os) teljesítményének. A portfolió áralakulását nyomon követhetik netfolio rendszerünkben.



Mind a hat befektetésre ajánlott részvény árfolyama kisebb-nagyobb mértékben növekedett, kiemelésre méltó a Anadarko Petroleum Corp., mellyel csaknem 50%-os nyereséget lehetett elérni, továbbá a Halliburton Company és a Transocean Ltd., melyek árfolyama 40%-ot emelkedett. A kezdeti 6000$ értékű befektetéssel 1887$ nyereségre lehetett szert tenni. A nyereség háromnegyedét három vállalat az Anadarko Petroleum, a Transocean és a Haliburton company biztosította. A különböző részvényeken elérhető nyereségeket 1000 dollár kezdeti tőkebefektetés mellett a következő diagram szemlélteti.



RFV kötvény
A kibocsátás sikerét jól mutatja, hogy a túljegyzés miatt a tervezettnél hamarabb, mindössze három nap után lezárták és az óta a kötvényhez csak a tőzsdén keresztül lehet hozzájutni. Elemzésünk megjelenése óta eltelt rövid időszak miatt semmilyen érdemi változás nem történt az elemzésben leírtakhoz képest, ezért az ott megfogalmazott állításokat továbbra is fenntartjuk. A kötvény megvásárolható a Budapesti Értéktőzsdén is, melyet olvasóik is megtehetnek az Erste Befektetési Zrt.-nél telefonos ügyfélszolgálaton keresztül (1% kötési díjért, minimum 3000Ft ért). A jelenlegi árfolyamból lejáratig számított hozam nagysága 10,08% mely meghaladja az állampapírokkal elérhető hozamot. A kötvény a BÉT-en 101,1870-es árfolyamon érhető el, tehát jegyzés óta 1,187%-os nyereségre lehetett szert tenni az elmúlt egy hónapban, mely hozamot ha évesítjük 15,83%-os eredményt kapunk.
 

Hozzászólások

  • Re: következő tippek?
    2010.10.20, szerda, 16:21 — nagya

    Örülünk, hogy érdeklődését felkeltette cikkünk. Az említett cikkben az 5 részvényt fundamentális mutatók alapján választottuk ki, tippünkben egy aktív befektetési stratégiát javasoltunk. Az 5 cégben mindössze a fundamentális alapok hasonlítanak egymáshoz. Több vállalatba való befektetést azért javasoljuk, hogy ezáltal kivédjük annak hatását, hogy egyes vállalatokat befektetési időtávunk alatt várakozásunk ellenére sem kap fel a piac. A devizakockázat kezeléséről pedig terveink szerint hamarosan külön cikkben jelentkezünk.

    Legújabb befektetési tippünk a mai napon jelent meg, mely elérhető a következő linken:
    http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/2010/10/a_valsagado_hatasa_a_m...

  • Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről