Leárazott mélytengeri olajkutató cégek

totht, 2010.06.09, szerda, 12:29
 

Cikkünk az írásakor (2010.06.09) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A British Petroleum egyik olajfúrótornyának kigyulladása majd elsüllyedése által okozott károkat természetesen a BP fizeti. Ám a többi mélytengeri olajkutató cég árfolyama is zuhanni kezdett a tőzsdén. Igaz ugyan, hogy időlegesen betiltották a fúrást a térségben és szigorítások várhatók a szabályozásban, de ez önmagában nem indokol egy 30-40%-os esést.

Az olajkatasztrófa
2010. április 20-án a British Petroleum által bérelt egyik olajfúrótorony (Deepwater Horizon) kigyulladt, majd elsüllyedt a Mexikói-öbölben. A hozzá csatlakozó olajvezetékekből pedig szivárogni kezdett az olaj az óceánba. Óriási mennyiségről van szó, naponta körülbelül 2-3 millió liter olaj ömlött a vízbe, így összesen már több mint 120 millió liter olaj került az óceánba. (1 gallon = 3,78 liter, 1 hordó = 42 gallon = 159 liter). A helyzetet súlyosbítja, hogy az olajfolt elérte a floridai partokat is, így nagyobb valószínűséggel okoz ökológiai katasztrófát is. A szakemberek ugyan mindent megtesznek, hogy megszüntessék a szivárgást, ám ez a mai modern technológiával sem egyszerű. Az okozott károkat és a szivárgás elállításának költségeit természetesen a BP állja. Becslések szerint napi 24 millió dollárjába kerül az olajkatasztrófa (ami körülbelül napi profitjának a fele), így összesen már több mint 1,5 milliárd dollárt költött erre. A legújabb hírek szerint egy átmeneti megoldással sikerült enyhíteni a szivárgást, a naponta vízbe ömlő olaj nagy részét a felszínre tudják hozni. A szivárgás végleges elhárítására azonban csak augusztusban kerülhet sor. A BP-t terhelő teljes költségeket nem tudja senki előre megbecsülni, de akár több tíz milliárd dollár is lehet. A részvényárfolyamot tekintve megállapítható, hogy a vállalat piaci kapitalizációja több mint 40%-kal, mintegy 73 milliárd dollárral csökkent az elmúlt másfél hónapban. A részvények forgalma is látványosan megugrott, az eddigi átlagos napi forgalom 6-8-szorosa cserél gazdát manapság egy nap alatt.Miképp érinti a katasztrófa a többi olajkutató céget?
Az iparágban tevékenykedő vállalatoknak közvetlen kára nem keletkezik az olajszennyezésből, hiszen a költségeket a BP-nek kell állnia. Közvetve viszont érintettek lehetnek, mégpedig a szabályozások szigorítása révén. Először is Barack Obama elnök május 27-én 6 hónapos moratóriumot jelentett be, ameddig tilos a Mexikói-öbölben a mélytengeri (500 lábnál mélyebb) fúrás. A szabályozások szigorítása szinte már biztosra vehető, azonban a konkrétumokról még csak elképzelések vannak. Valószínűleg sokkal szigorúbb szabályoknak kell majd megfelelniük a mélytengeri fúrásoknál használt berendezéseknek és technológiáknak mint eddig. Az iparágban tevékenykedő vállalatoknak eddig 8 centet kellett fizetni minden kitermelt hordó után az Oil Spill Liability Trust Fund-nak (egy állami alap, ami az Exxon Valdez katasztrófa után jött létre, hogy fedezze a vízszennyezések költségeit), amit emelni terveznek 1-25 centtel (legfrissebb értesülések szerint 1 centtel). Továbbá évi 10 dolláros díjat terveznek bevezetni minden olajfúrásra bérelt acre (1 acre = 404 négyzetméter) után, ami összesen évi 1,8 milliárd dollárba kerülne az iparágban tevékenykedő vállalatoknak. Az olajplatformok biztosítási tarifái máris növekedésnek indultak, a fúrótorony elsüllyedése óta körülbelül 15-25%-kal nőttek a díjak. Ez főleg a kisebb olajkutató cégeknek jelent viszonylag nagy költséget, így ők akár kiszorulhatnak a piacról.

Netfolio tipp

Érdemes lehet egy portfóliót építeni azokból a mélytengeri olajkutató cégekből, melyek árfolyama a BP botrány után 30-50%-ot zuhant. Elsősorban a nagy kapitalizációjú vállalatokat preferáljuk, hiszen őket kevésbé érintik érzékenyen a szabályozásban várható szigorítások és a biztosítási tarifák emelkedése. Mivel a Mexikói-öböben jelenleg ideiglenesen tilos a mélytengeri fúrás és a szivárgást sem sikerült teljesen megszüntetni, elképzelhető még további árfolyamesés, de 1-2 éves időtávon jó befektetésnek ígérkeznek. Az iparágban jelenlévő kis kapitalizációjú vállalatokat érdemes most elkerülni. A felsorolt 6 részvényből álló portfólió teljesítményét nyomon követhetik az alábbi linken.
Az iparágban tevékenykedő vállalatok részvényei az elmúlt 2 hónapban átlagosan 30-50%-ot veszítettek értékükből. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a 2010-es eredményükre mindenképp hatással lesz az olajkatasztrófa, hiszen a Mexikói-öbölben most tilos a mélytengeri fúrás. Becslések szerint EBITDA-juk 15-30%-kal csökkenhet. Másrészt a szabályozás szigorítása is érinti majd őket. Mindezek ellenére ekkora zuhanás valószínűleg nem indokolt árfolyamukban, így most relatíve olcsón megvásárolhatók. Ráadásul az USA olajfelhasználásának 30%-a a Mexikói-öbölből származik, ezért nem valószínű, hogy végleg betiltják a mélytengeri fúrást ott.

Konkrét vállalatok
Nézzük most, hogy melyik mélytengeri olajkutató vállalat részvénye zuhant indokolatlanul sokat. Elsősorban a nagyobb piaci kapitalizációjú vállalatok lehetnek a következő időszak nyertesei, őket ugyanis kevésbé érinti érzékenyen a szabályozások szigorítása és a biztosítási tarifák emelkedése. A kis kapitalizációjú vállalatokat érdemes most elkerülni ebben az iparágban. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány céget, melyekből érdemes lehet építeni egy portfóliót – elsősorban hosszabb távra.Az április 20-án elsüllyedt olajfúrótorony a Transocean Ltd. (RIG) birtokában volt, így ő közvetlenül is érintett a katasztrófában. Ez a részvények árfolyamában is meglátszik, csaknem 50%-ot estek a papírok. A piac azonban valószínűleg túlreagálta a helyzetet, a Transocean továbbra is stabil cég, likvid eszközökkel és stabil cash flowal. A Diamond Offshore Drilling (OD) már 2005 óta arra törekszik, hogy minimalizálja kitettségét a Mexikói öbölben (bár még így is bevételének kb. 27%-a származik a térségből). Így valószínűleg őt kevésbé érinti a mélytengeri fúrás időleges betiltása az öbölben. A napokban piaci pletykák terjedtek egy kisebb olajszivárgásról, ami szintén hozzájárult a részvényárfolyam további csökkenéséhez. Néhány cégre már felfigyeltek befektetők, akik értékbe szeretnek fektetni (value investors), így például a Cameron International (CAM) és a Halliburton Company (HAL) árfolyama már korrigált valamelyest felfelé.


A felsorolt részvények megvásárolhatók az Erste Traderen keresztül. Online portfóliókezelő rendszerünkben létrehoztunk egy portfóliót a 6 részvényből egyenlő súlyozással. A portfólió teljesítményét az alábbi linken lehet nyomon követni. A kockázatkedvelőbbek azt a stratégiát is megjátszhatják, hogy a felsorolt részvények birtoklásával egyidőben shortolják a BP részvényeit (vagyis annak árfolyamesésére fogadnak).
Amiket érdemes lehet elkerülni elsősorban kis kapitalizációjuk végett, vagy a Mexikói-öbölben való túl nagy kitettségük miatt: Hercules Offshore Inc. (HERO), Seahawk Drilling Inc. (HAWK), Atwood Oceanics Inc. (ATW).
 

Hozzászólások

 • Re: anadarko
  2010.06.24, csütörtök, 14:28 — totht

  Köszönjük a hozzászólást!
  Valóban, ez egy kockázati tényező. Azonban még megy a harc a BP és az Anadarko között. Előbbi nyilván szeretné megosztani a költségeket, utóbbi pedig szeretné kivonni magát alóla. A dolog kimenetele egyelőre bizonytalan.

  Üdv,
  totht

 • Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

  További információ a formázási lehetőségekről