Vegyünk forintot

radnaim, 2010.06.04, péntek, 14:55
 

Cikkünk az írásakor (2010.06.04) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A FIDESZ prominenseinek (Kósa Lajos, majd Szíjjártó Péter) megszólalásai alapján pánik tört ki a magyar piacokon. Megítélésünk szerint a megszólalások politikai indíttatásúak: a lakosságot készítik fel arra, hogy a FIDESZ nem tudja megvalósítani választási ígéreteit, másrészt a FIDESZ-ben a gazdasági pozíciókért folyó hatalmi harc következményei. Javasoljuk ezért forint vételét euro ellenében.

Netfolio tipp

A FIDESZ prominenseinek megszólalásai alapján pánik tört ki a magyar piacokon. Megítélésünk szerint a megszólalások politikai indíttatásúak. Javasoljuk ezért forint vételét euro ellenében. Ezt akár a tulajdonunkban lévő euro eladásával, akár short certifikátok vételével (például az Erste NetBrokeren) akár határidős ügyletek kötésével (például az Erste Traderen) tehetjük meg.
Az elmúlt hetekben Matolcsy György, majd Varga Mihály kijelentései borzolták a kedélyeket, de ekkor a görög válság elfedte azt, amit már akkor is sejteni lehetett: a nemzetközi befektetők növekvő aggodalommal nézik a kormányra kerülő FIDESZ gazdasági terveit. Ezen a héten Kósa Lajos, majd Szíjjártó Péter nyilatkozatai azonban tetézték a bajt: a magyar helyzetnek a görög adósságválsággal történő összekapcsolása olaj volt a tűzre: ennek eredményeképpen a forint két nap alatt mintegy 15 forintot gyengült az euróhoz képest, és elérte 288 forintos szintet, ami több hónapos mélypont.

A kérdés az, hogy van-e valóságalapjuk ezeknek a kijelentéseknek, vagy nincs, illetve mi motiválhatta őket? Megítélésünk szerint nincs alapjuk a kijelentéseknek, az alábbi okokból kifolyólag:

- A magyar költségvetési hiány 2009-ben Európában szinte a legalacsonyabb volt, a görög a legmagasabb
- A magyar költségvetés elsődleges (adósságszolgálat nélküli) egyenlege pozitív, a görögé negatív
- A magyar külkereskedelemben aktívum van, és mivel a hitelezés még mindig áll, illetve forintban folyik, ezért több euró jön be az országba, mint amennyi kimegy
- A magyar gazdaság növekedésnek indult az első negyedévben
- A magyar államadósság szintje menedzselhető mértékű (75-80%-a a GDP-nek), szemben a görög 115%-kal, amely beavatkozás nélkül 150%-ra rúg 5 év múlva
- A kijelentéseket nem a FIDESZ gazdaságpolitikusai tették

Mivel a kijelentéseknek tehát nincs valóságalapjuk, mi késztethette a politikusokat arra, hogy kimondják? Erre két magyarázatot látunk. Egyrészt fel kell készíteni a lakosságot arra, hogy a FIDESZ nem tudja megvalósítani korábbi ígéreteit, hanem neki is további népszerűtlen intézkedéseket kell életbe léptetnie a hiány kordában tartása érdekében. Másrészt látható, hogy komoly hatalmi harc folyik a FIDESZ-ben a gazdasági pozíciókért. A pénzügyminiszteri pozícióért versengő három ember közül (Járai, Matolcsy, Varga) Matolcsy futott be, Járai nem kapott pozíciót (valószínűleg az MNB elnökséget ígérték neki, ez magyarázza a Simornak történő gyors nekiugrást), Varga pedig lényegében poszt nélkül maradt. Nyilvánvalóan az utóvédharcok a sajtóban (Matolcsy-t lejárató cikkek sorozatos megjelenése) illetve a háttérben továbbra is zajlanak. A pánikkeltés és ennek következtében a külső befektetők nyomásának növelése a konzervatívabbnak tartott Járai és Varga érdeke.

Mivel várakozásunk szerint a kormány valójában nem akar felelőtlen gazdaságpolitikát folytatni, hanem folytatni akarja az előző kormány gazdaságpolitikáját, ezért a bizonytalanság elmúltával a forint erősödésnek fog indulni, ezért javasoljuk a forint vételét ilyen szinteken.

Hogyan tehetjük ezt meg?
Forintot euróért legegyszerűbben euró beváltással tudunk venni. Akinek nincs ilyen, az a BÉT-en a turbo short certifikátok közül választhat (részletesebben lásd certifikátokat bemutató oktatási anyagunkat). Jelenleg az EBEURHUFTS09 termék van bevezetve, ez a Erste NetBrokeren megvásárolható. Aki a határidős ügyletektől sem riad vissza, az ezeket az Erste Trader rendszeren is megkötheti.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről