Újabb 5 alulértékelt részvény

totht, 2010.04.21, szerda, 10:34
 

Cikkünk az írásakor (2010.04.21) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Korábbi 2 cikkünkhöz hasonlóan ismét kerestünk 5 külföldi részvényt, amelyek potenciális nyertesek lehetnek az elkövetkező hónapokban. A részvényekkel az amerikai tőzsdén kereskednek, és egy kivételével megvásárolhatók az Erste Traderen keresztül is.

Netfolio tipp

A következő részvények megvásárlásával fundamentálisan alulértékelt vállalatokhoz juthatunk. Semmi garancia nincs arra, hogy ezek a részvények felülteljesítik a piacot, de üzleti modelljük, növekedési kilátásaik alapján jó eséllyel lehetnek a következő hónapok nyertes részvényei. A cikk írója is rendelkezik a felsoroltak közül 4 vállalat részvényeivel. A kiválasztott részvényeket egy kivételével az Erste Trader-en keresztül is meg lehet vásárolni. Az 5 részvényből összeállított portfólió teljesítményét az alábbi linken nyomon követhetik.
Eddigi eredményeink
Először 2008 decemberében, majd 2009 októberében ajánlottunk 5-5 részvényt az amerikai tőzsdéről. Azokat a részvényeket is fundamentális alapon választottuk ki, hasonló módszerrel, mint a soron következőket. Önmagában még nem elegendő egy vállalat pénzügyi mutatóit (P/E, P/S, ROE, ROA, PEG, EV/EBITDA, stb.) megvizsgálni, minden esetben figyelembe kell venni az aktuális iparági trendeket, meg kell vizsgálni a cég üzleti modelljét is. Továbbá előnyt jelent, ha összehasonlítjuk a versenytársak pénzügyi mutatóival. A 2008 decemberében ajánlott portfólió teljesítményét az olvasók is nyomon követhették az alábbi linken. A portfólió hozama az alábbi módon alakult a benchmarkkal (S&P500) összevetve:A 2009 októberében ajánlott portfólió teljesítményét a következő linken lehet követni. Látható, hogy összességében felülteljesítette a benchmarkot, a portfóliónak voltak kiemelkedően jó, és valamivel gyengébb periódusai. A China Sky One Medical árfolyama például több mint 100%-kal emelkedett az ajánlás után két hónappal, onnan csorgott vissza. Hasonló volt a helyzet a Continucare-rel is, melynek árfolyama először 90%-ot emelkedett, majd csökkenni kezdett, de még így is jóval az index fölött teljesített.Félreértés ne essék, nem azt állítjuk, hogy mi hosszú távon felül tudjuk teljesíteni a piacot, és az általunk ajánlott részvényportfólió minden esetben az S&P500 fölött fog hozni. Egy tanulmány kimutatta, hogy a profi befektetési alapkezelők mindössze 0,6%-a tud hosszú távon olyan részvényeket kiválogatni („stock picking skills”), melyek a piac fölött teljesítenek. Persze ők dollármilliárdokat kezelnek, akkora tőkére vetítve nyilván sokkal nehezebb magas hozamot elérni, mint mondjuk tízezer dollárra. Mint már említettük, az elmondható, hogy ha rendelkezünk némi előnnyel, plusz információval a többi befektetőhöz képest (például egy jó adatbázis, melyre különböző lekérdezések írhatók), akkor nagyobb valószínűséggel érünk el jobb eredményt. Persze ehhez az is kell, hogy miután mi megtaláltuk az alulértékelt vállalatot, utána a piac is vegye észre, hogy alul van értékelve, hiszen az árfolyamban csak akkor fog tükröződni.

Healthspring Inc. (NYSE: HS)
Árfolyam 17,40 USD
trailing P/E = 7,22
forward P/E = 7,34
P/S=0,38
PEG = 0,73
ROA=9,88%
ROE= 15,9%
1 részvényre jutó készpénz = 8,03 USD

A 2000-ben alapított amerikai vállalat a szervezett betegellátásban tevékenykedik. Az 1990-es évek elején ez a fajta betegellátás az amerikai egészségügy domináns ellátási formájává fejlődött.
A vállalat jó pénzügyi mutatókkal rendelkezik, bevételük, eredményük stabilan növekszik. Ráadásul a napokban elfogadott amerikai egészségügyi reform várhatóan még kedvezőbbé teszi helyzetüket. Az összehasonlító szorzószámos értékelés alapján is alulértékeltnek tekinthető a vállalat. Az alábbi oszlopdiagramon a szektortársak P/E és EV/EBITDA mutatóit hasonlítottuk össze:Az esetleges kockázatot az jelenti, hogy nagyon alacsony a közkézhányad. A részvények jelentős része, több mint 90%-a intézményi, vagy bennfentes tulajdonban van. Továbbá az is elgondolkodtató, hogy az egészségügyi reform elfogadása után az igazgató 6,2 millió dollár értékű részvénycsomagot értékesített.

Metropolitan Health Networks Inc. (AMEX: MDF)
Árfolyam 3,09 USD
trailing P/E = 9,81
forward P/E = 8,35
P/S=0,36
PEG = 1,09
ROA=26,63%
ROE= 33,71%
1 részvényre jutó készpénz = 0,849 USD

Az 1996-ban alapított vállalat szintén az amerikai egészségügyi szektorban tevékenykedik. Főleg az úgynevezett Medicare társadalombiztosításra jogosult 65 év felettiek ellátásával foglalkozik. Amellett, hogy pénzügyi mutatóik vonzónak tűnnek, az egészségügyi reform elfogadása is várhatóan lendít helyzetükön. Az árbevétel, a profit, és az EBITDA margin (adózás és amortizáció előtti eredmény / árbevétel) dinamikusan növekedett az elmúlt 3 évben.Tucows Inc. (AMEX: TCX)
Árfolyam 0,77 USD
trailing P/E = 4,4
forward P/E = 19,12
P/S=0,56
PEG = 0,68
ROA=2,23%
ROE= 46,59%
1 részvényre jutó készpénz = 0,161USD

A kanadai székhelyű vállalat világszerte nyújt internettel kapcsolatos viszonteladói szolgáltatásokat, úgymint domain regisztráció, SSL digitális tanúsítványokat, valamint saját honlapján shareware és freeware szoftverekhez való hozzáférést. Bevételük legnagyobb része a domain regisztrációkból adódik, 2010 márciusában mérföldkőhöz érkeztek: a náluk regisztrált domainek száma elérte a 10 milliót. Főleg P/S mutatója és PEG rátája alapján tűnik vonzónak. Az alacsony trailing P/E-t egy nagy egyszeri tétel okozta, ami nagymértékben hozzájárult a 2009-es 0,174 dolláros EPS-hez. Ez jelenti a legfőbb kockázatot, valamint az, hogy meg tudja-e őrizni meglehetősen nagy piaci részesedését. Jó hír, hogy készpénzállományuk jelentősen növekedett az elmúlt évben, továbbá sok elhatárolt bevételük van. Ebben az üzletágban jellemzően 1-2 évre előre kifizetik a szolgáltatás (domain regisztráció) díját, az eredménybe viszont csak az aktuális időszakra vonatkozó bevétel és költség kerül, a többi elhatárolt bevétel/költség lesz. Így a következő negyedéves jelentésekben fognak ténylegesen megjelenni.

Mind C.T.I Ltd. (NasdaqGM: MNDO)
Árfolyam 2,21 USD
trailing P/E = 2,12
P/S=2,36
ROA=5,09%
ROE= 96,24%
1 részvényre jutó készpénz = 0,986 USD

Az izraeli székhelyű vállalat különböző kommunikációs szolgáltatók részére értékesít valós idejű és off-line számlázó és ügyfélszolgálati szoftvereket, beleértve a hang-, anyag és tartalomszolgáltatást. Az elmúlt 1 évben árfolyama közel megnégyszereződött, de még így is alulértékeltnek tűnik, tekintve a nagyon alacsony P/E rátáját, 1 részvényre jutó készpénzállományát, valamint azt, hogy a társaságot szinte teljes egészében saját tőkéből finanszírozzák. A vállalat egyébként 2009 decemberében 0,8 dollár (!) osztalékot fizetett részvényenként, amit 2010 márciusában újabb 0,2 dolláros osztalék követett. Május 6-án fog kijönni a 2010 első negyedéves jelentés, ami a kiszivárgott információk szerint nagyon jó lesz – ez közrejátszhat abban, hogy az elmúlt napokban is keményen húzták felfelé az árfolyamot. Sajnos nem minden brókercégen keresztül lehet hozzájutni a részvényekhez, ez is magyarázhatja valamennyire a félreárazást.

China Education Alliance Inc. (NYSE: CEU)
Árfolyam 5,36 USD
trailing P/E = 9,04
forward P/E = 6,46
P/S=4,62
ROA=17,81%
ROE= 27,55%
1 részvényre jutó készpénz = 2,055

A 2004-ben alapított kínai vállalat online oktatással foglalkozik, melynek egyre nagyobb a jelentősége a kínai kultúrában. Célközönségük elsősorban a 6-18 éves diákok, de egyetemi hallgatók számára is indítanak elsősorban karriertervezési tanfolyamokat. A fundamentumokat tekintve nagyon vonzó cég: stabilan növekvő árbevétel és profit, alacsony P/E ráta, 0 adósság, további jó növekedési kilátások. Egyes piaci információk szerint a társaság 2010-ben felvásárlást is tervez - bőven van miből, hisz készpénzállománya is óriási.
A kockázatot a fenntartható növekedési ütem kérdésessége jelentheti. Továbbá az árfolyam meglehetősen volatilis, csakúgy, mint sok más, hasonló növekedési potenciállal rendelkező kínai részvény esetében. Februárban például még 7 dollár fölött volt a részvények árfolyama.A netfolio.hu online portfóliókezelő rendszerében létrehoztunk egy portfóliót a fent említett részvényekből egyenlő súlyozással, melynek teljesítményét az olvasók is nyomon követhetik az alábbi linken. A cikk írója a következő vállalatok részvényeivel rendelkezik: HealthSpring, Metropolitan Health Networks, China Education Alliance, Mind C.T.I Ltd.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről