Öt leárazott külföldi részvény az új évre

totht, 2008.12.24, szerda, 02:31
 

Cikkünk az írásakor (2008.12.24) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Amikor minden részvény árfolyama nagyon alacsony szinteken van, akkor kicsit nehezebb a valóban alulárazott részvényeket megtalálni. Az alábbiakban 5 külföldi részvényt ajánlunk, amelyek mutatóik és kilátásaik alapján nagy emelkedés elé nézhetnek a közeljövőben.

Netfolio tipp

Érdemes egy kis időt rászánni, és a különböző pénzügyi mutatók alapján megkeresni a fundamentálisan valóban alulértékelt részvényeket. Kereshetünk például alacsony P/S rátájú értékpapírokat, mondjuk amelyeknél az éves árbevétel meghaladja a cégértéket, vagy olyan vállalatokat, ahol az egy részvényre jutó készpénz több, mint a részvény árfolyama. Ne felejtsük el azonban megvizsgálni az adott cég tevékenységét, adósságállományát, üzleti modelljét, növekedési lehetőségeit, és kockázati faktorait sem! A tippünkben szereplő részvényekből összeállított portfólió teljesítménye nyomon követhető az alábbi linken.


A legfontosabb mutatók, és jelentésük
EPS (Earnings Per Share): egy részvényre jutó eredmény, megmutatja, hogy mekkora vállalati nyereséget termel egy részvény. Számítása az alábbi módon történik: adott negyedévvel záródó 12 hónap kumulált adózott eredménye – egyszeri és rendkívüli tételekkel korrigálva – osztva az időszak átlagos részvényszámával. Nyilvánvalóan a minél nagyobb EPS a jobb, azonban 2 részvény EPS mutatójának összehasonlításakor mindig figyelembe kell vennünk a részvény árát is. Erre az összehasonlításra szolgált a P/E mutató.

P/E (Price to Earnings): a fundamentális elemzés egyik leggyakrabban használt mutatója. Talán erre a mutatóra néznek rá először a befektetők, mintha ez mindent elárulna a vállalatról. Annak ellenére, hogy sokat elárul – növekedési lehetőség, tőkeáttétel, kockázat -, természetesen ez nem így van, hiszen akkor nem lenne szükségünk további mutatókra. A P/E ráta a részvényárfolyam és a vállalat eredménye közötti kapcsolatot fejezi ki. Úgy számolhatjuk ki, hogy a részvény árfolyamát elosztjuk az egy részvényre jutó eredménnyel, azaz a feljebb tárgyalt EPS-sel. A P/E mutató azt fejezi ki, hogy a részvény jövedelmezőségéhez képest hányszorosát kell fizetnünk az értékpapírért. Mire lehet következtetni a P/E mutatóból? Alacsony P/E-vel akkor találkozunk, ha a jelenlegi részvényárfolyamhoz képest az egy részvényre jutó eredmény (EPS) magas. Tehát az alacsony P/E jelentheti azt, hogy a részvény alulárazott, a befektetett összeg rövid időn belül megtérül, vagy azt, hogy a vállalat nyeresége várhatóan csökkenni fog. Magas P/E ráta jelentheti azt, hogy a részvény túl drága, de azt is, hogy a piac rendkívüli növekedési lehetőséget lát a vállalatban. Azonban még egy P/E rátát sem szabad önmagában értékelni, mindképpen össze kell hasonlítani az adott iparág, illetve szektor, esetleg az egész piac átlagával.

P/S (Price to Sales): a cégértéket mutatja meg az éves árbevétel arányában. Kétféleképpen számolhatjuk ki: a cégértéket (részvényárfolyam szorozva a forgalomban lévő részvények számával) elosztjuk az éves árbevétellel, vagy a részvény árfolyamát elosztjuk az egy részvényre eső éves árbevétellel. Az általános konvenció, hogy minél alacsonyabb ez a mutató, annál jobb. Ha például 1-nél alacsonyabb, az azt jelenti, hogy a vállalat éves árbevétele nagyobb, mint a cégérték.

D/E (Debt to Equity): az idegen tőke és a saját tőke aránya. Egy vállalat eladósodottságát, tőkeáttételét mutatja meg. Számítása: összes kötelezettség osztva a saját tőkével. (Néha az összes kötelezettség helyett csak a hosszú lejáratú kötelezettségekkel szoktak számolni.) Magas D/E mutató azt mutatja, hogy a vállalat sok idegen forrást használ finanszírozásához, amivel növelni tudja nyereségét, ugyanakkor a kifizetett kamatok ezt csökkentik, sőt, ha túl sok idegen forrást használ egy vállalat, megnő a csőd valószínűsége is. Ezt a mutatót is érdemes összehasonlítani az iparági átlaggal.

A fenti mutatók alapján 3 részvényt javasolunk
Datawatch (NASDAQ:DWCH)
A cég üzleti szoftverek tervezésével, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik. Legismertebb termékei például a Monarch és a Datawatch ES. Előbbi szoftverről azt érdemes tudni, hogy ezzel más, drágább adattárház, vagy jelentéskészítő megoldásokat lehet kiváltani, költségcsökkentésre kiválóan alkalmas, tehát jó "recessziós" termék. Elsősorban alacsony (0,3-as) P/S mutatója miatt vonzó, illetve azért mert szinte teljes egészében saját tőkéből finanszírozott vállalatról van szó, nincs adósságállományuk, és a készpénzhányad is meglehetősen magas. A részvényárfolyam az elmúlt 1 évben körülbelül a hetedére csökkent, valószínűsíthető az emelkedés.
Bár a legutóbbi év során a cég eredménye mintegy a felére csökkent, hozzá kell tenni, hogy a szeptember végén zárult 2008-as üzleti évben a cég nem jött ki új verzióval a Monarchból, így a piacát kivárás jellemezte. Miután azonban a Monarch 10-es 2008 novemberében megjelent, az első negyedév várhatóan igen erős lesz.
Kockázati faktorok közül érdemes figyelembe venni a gazdasági környezet bizonytalanságát, a nagyfokú belső tulajdonhányadot, valamint a termékek érettségét.
Árfolyam: 1,19 dollár
P/E = 10
P/S = 0,3
D/E = 0McDermott International (NYSE:MDR)
A nemzetközi cég kivitelezéssel és energiaellátással foglalkozik. 3 üzleti szegmense a következő: nyílt tengeri gáz- és olajmezők építésének kivitelezése, kőolaj-tüzelésű erőművek építése, valamint az amerikai kormányzat ellátása nukleáris alapanyagokkal és olyan szolgáltatások nyújtása, mint például az uránium-feldolgozás. Figyelemre méltó az iparághoz képest alacson P/S mutatója, valamint a nagyon kicsi adósságállománya. Kockázati faktorok között említhető az, hogy a recesszió a beruházási szállítókat mindig nagyon érzékenyen érinti, a szükséges mennyiségű nyersanyag beszerzése a beszállítótól olykor nehézkes, a meglehetősen éles iparági verseny, valamint a gyors technológiai változások. Másrészt sokan spekulálnak arra, hogy az Obama-féle gazdaságélénkítő csomagban tervezett infrastruktúrális beruházások jól fognak jönni a cégnek.
Árfolyam: 8,81 dollár
P/E = 3,7
P/S = 0,31
D/E = 0,01Take Two Interactive Software (NASDAQ:TTWO)
Ez az amerikai szoftverfejlesztő cég főleg videójátékok gyártásával foglalkozik. 2008-ban versenytársa, az Eletronic Arts tett felvásárlási ajánlatot a cégre, részvényenkénti 26 dolláros árfolyamon, azonban a felvásárlás elmaradt. Azóta az árfolyam körülbelül a negyedére esett, de mutatói alapján valószínűsíthető az emelkedés. Alacsony P/E ráta, kevés hitelállomány és magas készpénzhányad jellemzi. Olyan kockázati faktorokkal kell számolnunk, mint például a régebbi konzolokra kiadott videójátékok ára tovább fog csökkenni, a cég által gyártott termékek termékéletgörbéje meglehetősen rövid, valamint az egész iparágon belül nagy verseny van. Bár a recesszióban csökken az elektronikai cikkek (így a videojátékok) eladása is, a cég szektortársaihoz képest rendkívül nyereséges és alulárazott, így a várhatóan meginduló konszolidációs folyamat során nyertes lehet.
Árfolyam: 7,81 dollár
P/E = 6,11
P/S = 0,4
D/E = 0,114„Cash is king…”
…azaz a készpénz az úr - tartja a mondás, és nincs ez másképp a vállalati pénzügyekben sem. A fent felsoroltakon kívül megismerkedünk egy újabb mutatóval, ez pedig az egy részvényre jutó készpénz (net cash per share). Ezt érdemes összehasonlítani a részvény árfolyamával, és akár érdekes eredményt is kaphatunk, például, hogy az egy részvényre eső készpénz több, mint a részvény ára. Ez még a kockázatokat figyelembe véve is nagyon vonzónak tűnik. Ez alapján további 2 részvényt javasolunk, melyeknél jelenleg a fent említett helyzet áll fenn.

Sycamore Networks (NASDAQ:SCMR)
A cég optikai hálózatok fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. Legfőbb érdeme az intelligens sávszélesség kifejlesztése. Részvényeinek árfolyama 2,71 dollár, az egy részvényre jutó készpénz pedig 2,9 dollár. Még akkor is megéri a vásárlás, ha figyelembe vesszük az alábbi kockázati faktorokat: meglehetősen korlátozott számú ügyfél, nagyon magas kutatási, fejlesztési költségek, valamint éles verseny az iparágban. A cég még a dotcom lufi idején lett "feltőkésítve", aminek az előnyeit máig élvezi. Bár a telekom iparág nemzetközi szinten zsugorodik, a jelenlegi helyzetben egy jó készpénzellátottságú cég jó akvizíciós célpontokat találhat és a konszolidáció nyertese lehet.

Forward Industries (NASDAQ:FORD)
Meglehetősen kis cég, mindössze 19 millió dolláros cégértékkel, amely olyan kiegészítő termékek tervezésével és értékesítésével foglalkozik, mint például mobiltelefon-tok, övcsipesz szintén mobiltelefonhoz, vagy éppen fényképezőgép-, kamera-, illetve mp-3 lejátszó védőtok. Termékeit elsősorban az eredeti termékek gyártóinak adja el, de értékesít egyéni fogyasztóknak is. Részvényeinek vásárlását elsősorban az árfolyamnál magasabb egy részvényre jutó készpénz miatt ajánljuk. (Árfolyam: 2,24 dollár, 1 részvényre jutó készpénz: 2,51 dollár.) Kockázatot esetleg az jelenthet, hogy kis cégről van szó, valamint visszaesés következett be az értékesítésben, miután a Nokia és a Motorola nem értékesíti tovább együtt a kiegészítőket a telefonokkal. Helyzete az iméntihez hasonló: a magas készpénzhányad remek akvizíciós lehetőségeket tartogat a cég számára.

A netfolio.hu online portfóliókezelő rendszerben a mai napon létrehoztunk egy portfóliót a fent ajánlott 5 részvényből egyenlő súlyozással. Pár hónap múlva megvizsgáljuk, hogy sikerült-e jobb teljesítményt elérnünk, mint az S&P 500 index. A portfólió teljesítménye nyomon követhető az alábbi linken. A Netfolio üzemeltetője tulajdonosának egyébként résztulajdona van a Datawatch-ban.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről