5 alulértékelt külföldi részvény

totht, 2009.11.04, szerda, 11:36
 

Cikkünk az írásakor (2009.11.04) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Tavaly decemberi tippünkhöz hasonlóan most ismét kerestünk pár külföldi részvényt, melyek mutatóik és üzleti modelljük alapján fundamentálisan alulárazottnak tűnnek. Valamennyi részvény az amerikai tőzsdéken elérhető. Árfolyamuk akár könnyen duplázódhat is, viszont a kockázatokról sem szabad megfeledkezni!

Netfolio tipp

Fundamentális mutatószámok alapján könnyen lehet alulárazott részényeket találni, azonban befektetés előtt fontos tájékozódni magáról a vállalatról, az üzleti modellről. Célszerű a mutatószámokon túlmenően megvizsgálni az eredménykimutatásokat visszamenőleg 1-2 évre, valamint a cég mérlegét is. Nem árt, ha folyamatosan figyeljük a társasággal kapcsolatos híreket, hiszen végső soron azok mozgatják az árfolyamokat. Az ajánlott részvényekből álló portfólió teljesítményét nyomon követheti az alábbi linken. A részvényeket egyszerűen megvásárolhatjuk az Erste Traderen keresztül. Tovább a számlanyitási akcióhoz.


Különböző P/E ráták, valamint a PEG hányados
Korábbi tippünkben már megismerkedtünk a legfontosabb mutatószámokkal (EPS, P/E, P/S, D/V), és elsősorban ezek alapján kerestünk alulértékelt részvényeket. Az akkor ajánlott öt részvényből egyenlő súlyozással kialakított portfólió az elmúlt 10 hónap alatt közel 40%-kal teljesítette túl az S&P500 indexet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mutatószámok alapján történő részvénykiválasztás mindig nyerő stratégia, és felül lehet vele teljesíteni piacot. Az azonban elmondható, hogy ha rendelkezünk némi előnnyel, plusz információval a többi befektetőhöz képest (például egy jó adatbázis, melyre különböző lekérdezések írhatók), akkor nagyobb valószínűséggel érünk el jobb eredményt. A decemberben ajánlott portfólió hozamának időbeli alakulását az alábbi ábra mutatja:Eddig egyetlen P/E rátával ismerkedtünk meg, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gyakorlatban 3 is létezik. A hányadosnak a számlálója mind a 3 esetben megegyezik (aktuális árfolyam), a különbség a nevezőben van. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik eredményre, azaz EPS-re vetítjük az árfolyamot. Az úgynevezett current P/E-ben az elmúlt pénzügyi év EPS-ét használjuk, trailing P/E esetén az elmúlt 4 negyedév EPS-ének összegét, míg forward P/E-nél a most futó, vagy a jövő évi EPS előrejelzést. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy növekvő vállalatok forward P/E rátája általában kisebb, mint a trailing, illetve a current P/E, hiszen nagyobb szám kerül a nevezőbe.

A P/E ráta ugyan jó mérőszám, és gyakran alkalmazzák, de van egy apró hibája: gyorsan növekvő vállalatoknál a P/E ráta is magas, így ez a mutató relatív túlértékeltnek mutatja őket. Azonban ha leosztjuk az éves növekedési ütemmel (az EPS növekedési ütemével), akkor már egy jobban összehasonlítható számot kapunk, ezt nevezzük PEG rátának (Price per earnings to growth). Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy egy jól árazott cég P/E rátája megegyezik a cég növekedési ütemével, vagyis a PEG rátája 1. Minél alacsonyabb a PEG ráta, annál „olcsóbbnak” tekinthető a részvény, és minél magasabb a PEG ráta, annál drágábbnak tekinthető a részvény.

A PEG ráta előnye, hogy segít eldönteni, hogy egy cég magas P/E rátája vajon a túl magas árfolyamnak tudható be, vagy a magas növekedési kilátásoknak. Hátránya viszont, hogy azon érett vállalatok esetében, amelyek alig növekednek (és osztalékként kifizetik a nyereség nagy részét) csak korlátozottan használható, hiszen az értéke végtelen lenne. Továbbá az EPS növekedési ütem is csak egy becslés az elkövetkező 1 évre, vagy az elkövetkező 5 éves periódusra. Nagyon alacsony PEG ráta is gyanús lehet, ugyanis ez nagyon nagy növekedést jelentene, ami nem fenntartható hosszú távon.

A vállalatok kiválasztása
Az alulértékelt részvények kiválasztására ezúttal egy új módszert alkalmaztunk. Egy adatbázisban végeztünk különböző szűréseket, amely 7300 vállalat mutatószámait tartalmazza. Tehát nem konkrétan 1 mutatószám alapján kerestünk alulárazott részvényeket, hanem több kecsegtető feltétel együttes fennállását igyekeztünk megtalálni. Néhány példa a feltételek közül:
Trailing P/E ráta <12, vagy forward P/E ráta <11
P/S (árfolyam / 1 részvényre jutó bevétel) <1
PEG ráta < 1
Hosszú lejáratú hitelek = 0, vagy nagyon kevés
Egy részvényre jutó készpénz > aktuális árfolyam
ROE (saját tőkére jutó nyereség), ROA (eszközarányos nyereség) pozitív

További kritérium, hogy a cég üzleti modellje jó legyen, a vállalat nyereségesen működjön. Persze az összes fenti kritérium nem áll fenn egyetlen cégre sem, de olyanokat találtunk, ahol legalább 3 megvalósul egyszerre.

Air T Inc. (NasdaqCM: AIRT)
Árfolyam 9,25 USD
trailing P/E = 5,4
P/S=0,26
ROA=14%
ROE= 20,5%
1 részvényre jutó készpénz = 1,458

Az Air T Inc. egy amerikai vállalat, mely leányvállalatain keresztül 3 szegmensben van jelen: légi áru fuvarozás, repülőtéri segédeszközök gyártása, valamint ezek karbantartása és szervizelése. Elsősorban alacsony P/E rátája miatt vonzó, de figyelemre méltó, hogy az éves árbevétel a cégérték közel 4-szerese, valamint nincsenek hosszú lejáratú hitelei. A fő kockázati forrást az jelenti, hogy meglehetősen kiszolgáltatott a vevőinek, hiszen 3 fő megrendelő biztosítja az éves árbevétel majdnem egészét. Egy ilyen szerződés elvesztése jelentősen csökkentené az árbevételt. Továbbá a részvény illikvidnek mondható, nem ritka az 5%-os spread a vételi és eladási ajánlatok között. Figyelemre méltó azonban, hogy az elmúlt 4 évben folyamatosan nőtt a nettó profitjuk, valamint 2005-től az EBITDA margin (EBITDA/Árbevétel) is folyamatosan emelkedett.HQ Sustainable Maritime Industries Inc. (AMEX: HQS)
Árfolyam 7,62 USD
trailing P/E = 7,09
forward P/E = 8,28
P/S= 1,47
PEG = 0,38
ROA=11,1%
ROE= 16,47%
1 részvényre jutó készpénz = 4,627

A cég egy dél-kínai tengeren található szigeten foglalkozik akvakultúrával, termékeiket pedig az USA-ba, Kanadába, Japánba és Európába is exportálják. Az akvakultúra fogalma a tengeri és édesvízi növények és állatok kontrollált körülmények közötti, a természetes környezet hatásaitól védve történő tenyésztését jelenti. A világtengerek halállományának csökkenésével, az akvakultúra lehet az egyetlen alternatíva, amely jelentősen hozzá tud járulni a föld növekvő népességének vízi eredetű élelmiszerekkel történő ellátásához. A vállalat PEG rátája nagyon vonzó, persze ilyen alacsony érték esetén felmerül a kérdés, hogy vajon tudják-e tartani a növekedési ütemet hosszabb távon. Nagyon kevés hitelük van, ellenben rengeteg készpénzük! 8 dolláros árfolyam mellett 4,627 dollár készpénz jut egy részvényre. Emellett P/E rátája is alacsonynak tekinthető, a nyereség alig 7-szereséért forognak a részvények.

China Sky One Medical, Inc. (NasdaqGM: CSKI)
Árfolyam 11,71USD
trailing P/E = 5,65
forward P/E = 4,42
P/S= 1,73
ROA=26,07%
ROE= 36,59%
1 részvényre jutó készpénz = 2,897

A gyógyszercég főleg belső használatra előállított kínai gyógyszereket gyárt és forgalmaz. A teljes egészében tulajdonolt leányvállalatain keresztül több mint 90 féle gyógyszert állítanak elő a hagyományos kínai gyógyszerektől a diagnosztikai teszteken keresztül a kozmetikumokig. Az árbevétel 75%-át adják a belföldi értékesítések, 25%-át pedig az export. Jó kilátásokkal rendelkezik, hiszen nincsenek hosszú lejáratú hitelei, az árbevétel és az egy részvényre jutó eredmény is folyamatosan növekszik, valamint versenytársaihoz képest alulértékeltnek tűnik a P/E és EV/EBITDA szorzószámok alapján. A fő kockázati faktort a termékek minősége jelenti, úgy, ahogy az egész iparágban. Ugyanis nagyon sok vizsgálaton és teszten kell keresztülmennie egy új gyógyszernek, mielőtt a piacra kerülne. További kockázatot jelent, hogy olyan információk is napvilágot láttak, hogy a Kínában és az Amerikában jelentett auditált mérleg eltér egymástól, különös tekintettel a készpénzállományra. Ha az információ igaz, akkor valójában alig van készpénze a vállalatnak.Continucare Corp. (AMEX: CNU)
Árfolyam: 2,64
trailing P/E = 10,78
forward P/E = 8,8
P/S= 0,56
PEG = 0,49
ROA= 12,68%
ROE= 14,12%
1 részvényre jutó készpénz = 0,234

Az egészségügyi szektorban jelenlévő vállalat jó növekedési lehetőség előtt áll. Nemrég jelentették be, hogy egyik leányvállalatukba a meglévő 15 alvászavar diagnosztikai központ mellé további 2-t vásárolnak. A cég orvosi ellátásokat nyújt járó betegek számára, meglehetősen magas színvonalon. Stabil működés jellemzi, hitelük lényegében nincs. Elsősorban folyamatos nyereségessége, alacsony P/S rátája, és vonzó PEG rátája miatt került be ajánlataink közé.

Gravity Co., Ltd (NasdaqGM: GRVY)
Árfolyam: 1,55
trailing P/E = 5,24
P/S= 0,87
ROA=6,88%
ROE= 12,24%
1 részvényre jutó készpénz = 2,129

A dél-koreai cég online játékszoftverek, főként szerepjátékok kifejlesztésével foglalkozik. Legismertebb (elsősorban Ázsiában) játéka a Ragnarok Online, mely 2006-ban az év játéka díjat is elnyerte. Jelenleg új mobiltechnológiákat dolgoznak ki, hogy a Ragnarok Online-on alapuló játékokat mobiltelefonra is kifejlesszenek. Ezen kívül több platformra is (PSP, XBOX 360) folyik a kifejlesztés, ami jó növekedési esélyekkel kecsegtet. A kockázatot az jelentheti, hogy túl nagy a bennfentesek által birtokolt részvényhányad (~77%)., valamint előfordult már, hogy jelentősen csúsztak új szoftverek bevezetésével. Elsősorban alacsony P/E rátája és nagy készpénzállománya miatt került be az ajánlott részvények közé. Figyelemre méltó, hogy, egy részvényre több készpénz jut, mint a részvény árfolyama! Továbbá a vállalat 2008 harmadik negyedévétől nyereséges lett, a nettó profit alakulását az alábbi diagram szemlélteti:A netfolio.hu online portfóliókezelő rendszerében létrehoztunk egy portfóliót a fenti részvényekből egyenlő súlyozással. A portfólió benchmarkhoz (S&P500) viszonyított teljesítményét később elemezzük. A cikk szerzője egyébként rendelkezik valamennyi fenti vállalat részvényeivel.
 

Hozzászólások

 • Re: Érdekes cikk
  2009.12.10, csütörtök, 13:07 — totht
  Belső adatbázisból szűrtük a részvényeket, de elképzelhető, hogy a közeljövőben nyújtunk hasonló szolgáltatást.

  Az ajánlott portfólió teljesítménye az alábbi linken nyomon követhető.

  totht
 • Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

  További információ a formázási lehetőségekről