Zártvégű ingatlanalapok a tőzsdén, hosszú távra

totht, 2010.03.22, hétfő, 12:03
 

Cikkünk az írásakor (2010.03.22) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Néhány ingatlanalap a 2008-as felfüggesztés után 2009-ben zártvégűvé alakult, tőke- és hozamgaranciával. Ezeket az alapokat bevezették a tőzsdére, ahol a bankbetéteknél magasabb hozam mellett lehet megvásárolni őket, nem beszélve arról a diszkontról, amellyel jelenlegi nettó eszközértékük alatt forognak.

Netfolio tipp

A netfolio.hu új eszköze segítségével egyszerűen megtalálhatók a tőzsdén magas hozammal eladásra kínált zártvégű befektetési alapok. Így találtuk meg az ingatlanalapokat is, melyek hosszú távra kínálnak 8-12%-os garantált hozamot, ráadásul nettó eszközértékükhöz képest is jelentős diszkonttal lehet megvásárolni őket.
A netfolio.hu új eszköze
Online portfóliókezelő rendszerre előfizetők, illetve oldalunkon keresztül NetBroker, Hozam Plaza, Erste Trader, vagy Cashline számlát nyitó ügyfeleink (prémium jogosultság) már használhatják új, kereskedést segítő eszközünket, a garantált befektetési alap értékelőt. Ennek segítségével egyszerűen megtudhatjuk, hogy az egyes zártvégű, garantált alapokat mekkora évesített hozam mellett vásárolhatjuk meg a tőzsdén. Korábbi cikkünkben már bemutattuk a garantált alapok működését, és a tőzsdei vásárlásban rejlő lehetőségeket. Az új eszköz abban segít, hogy a legjobb eladási ajánlat alapján kiszámolja a garantált évesített hozamot, vagyis az abban az esetben elért hozamot, ha csak a tőke-, illetve a minimális hozamgaranciát kapjuk meg lejáratkor. A diszkont pedig azt fejezi ki, hogy az eladási ár mennyivel alacsonyabb az alap aktuális 1 jegyre jutó nettó eszközértékénél. A következő ábra nem az aktuális, hanem a 2010. március 1-i információkat mutatja. Az aktuális árak, hozamok bejelentkezés után érhetők el prémium jogosultsággal rendelkező ügyfeleink számára.Az értékelő segítségével találtuk meg a 2,5-3 évre vonzó hozammal kecsegtető ingatlanalapokat, amelyek emellett jelentős diszkonttal forognak az aktuális nettó eszközértékükhöz képest. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy ingatlan-portfóliónak jóval nehezebb meghatározni a pontos nettó eszközértékét, mint egy értékpapír-portfóliónak.

Az ingatlanalapok
Az ingatlanalapok egy része 2009-ben zártvégűvé alakult 3-4 éves futamidővel, és évi 6% körüli hozamgaranciával. A befektetési jegyekkel lejárat előtt a tőzsdén kereskednek, mégpedig a bankbetéteknél jellemzően magasabb hozam mellett. Jelenleg (2010. március 22.-én) 3 ingatlanalapra van eladás ajánlat a BÉT-en:

Európa Ingatlanbefektetési Alap
2009. április 6-án alakult zártvégűvé 3 és fél éves futamidővel, lejárata 2012. október 8. A hozamgarancia a teljes futamidőre 21,06%, amelyet az átalakulás napján érvényes 1 jegyre jutó nettó eszközértékre kell érteni. Ez 1,0525 forint volt, így az alap lejáratkor minimálisan 1,2742 forintot fizet befektetési jegyenként. Az ajánlati könyv eladási oldalán a legjobb ajánlat 1,05 forinton van, amihez óriási, több mint 17 millió darabos kínálat tartozik. Ez az árfolyam lejáratig számított évesített 7,76%-os hozamot garantál. Az alap 1 jegyre jutó nettó eszközértéke pedig jelenleg 1,1685 forint, így ahhoz képest is diszkonttal forognak a tőzsdén a befektetési jegyek.

Raiffeisen Ingatlan Alap
Az alap 2009. április 2-án alakult zártvégűvé 4 éves futamidővel, lejárata 2013. április 2. Hozamgaranciája az akkori árfolyamra 26,2477%, garantált kifizetése így 1,8955 forint befektetési jegyenként. Az ajánlati könyvben a legjobb eladási ajánlat 1,3 forinton található. Ezen az árfolyamon vásárolva évesített 12,98%-os hozamot garantál lejáratig. Az alap 1 jegyre jutó nettó eszközértéke 1,63 forint, így ehhez képest is jelentős diszkonttal lehet vásárolni. A kínálat azonban nem túl nagy, a legjobb árfolyamszinten mindössze 167.283 darab befektetési jegy eladó. A következő árszint az ajánlati könyvben 1,45 forint, ilyen árfolyam mellett vásárolva évesített 9,04% hozam a garantált.

OTP Reál 1 Ingatlanpiaci Alap
A felsoroltak közül ennek az alapnak a legrövidebb a lejáratig hátralevő ideje, kevesebb mint 8 hónap. Garantált kifizetése 11.000 forint befektetési jegyenként, nettó eszközértéke pedig 10.834 forint. A legjobb eladási ajánlat jelenleg 10.550 forint ami 26 darab befektetési jegyre vonatkozik. Ez lejáratig számítva évesített 6,41%-os hozamot jelent. Ez kevésbé tűnik vonzónak, mint az előbbiek, ám azt is megjegyezzük, hogy az utolsó tőzsdei kötés 10.405 forinton történt március 18-án, 8,75%-os garantált hozam mellett.

Kockázatok
Mivel zártvégű befektetési alapokról van szó, lejárat előtt csak a tőzsdén tudjuk értékesíteni őket, amennyiben mégis szükségünk lenne idő előtt a pénzre. Bankbetét esetén betétfeltöréskor csak a kamatoktól esünk el, viszont ez esetben nincs garancia arra, hogy legalább azon az áron el tudjuk adni a befektetési jegyeket, amelyiken vettük. Így csak azoknak javasolt a vásárlás, akiknek nem lesz szükségük arra a pénzre a futamidő végéig.
Azt is érdemes megjegyezni, hogy ugyan egy ingatlanportfólió áll az alap tulajdonában, így gyakorlati esély kevés egy csődre, ám ez esetben sem az OBA, sem a BEVA nem kártalanítaná a tulajdonosokat.
Azzal a kockázattal is számolnunk kell, hogy ha ilyen hosszú időre „kötjük le” pénzünket, akkor kimaradhatunk az elkövetkező 2 évben kínálkozó, esetlegesen magasabb hozammal kecsegtető befektetésekből.
Végül egy-két technikai nehézség is adódhat abban az esetben, ha az értékpapírszámlánk nem annál a befektetési szolgáltatónál van, amelyik a kibocsátást végezte (jelen esetekben Unicredit, Raiffeisen, OTP). A kifizetés menete kérdéses, elképzelhető, hogy nyitni kell náluk egy számlát, és transzferálni kell a befektetési jegyeket – ami ugye plusz költséget jelent.
Másrészt az is lehet, hogy nem mindegyik alap vehető meg abban a kereskedési rendszerben, amit használunk. Ilyenkor érdemes a cégnél "nyomulnunk", hogy listázzák be az adott papírt.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről