Garantált, zártvégű befektetési alap értékelő

totht, 2010.03.09, kedd, 19:01
 
Az eszköz használatához Prémium jogosultság szükséges.

A kalkulátor célja, hogy kiszámolja a tőzsdén kereskedett garantált, zártvégű befektetési alapokkal elérhető évesített hozamot. A hozamot a legjobb tőzsdei eladási ajánlatokból számoljuk. Ez a hozam garantált, azonban ha az alap nettó eszközértéke lejáratkor nagyobb lesz, mint a garantált érték, még magasabb hozamot érhetünk el. A garantált alapokról bővebben itt olvashat.


Ez a funkció csak Prémium jogosultsággal rendelkező felhasználók számára érhető el. Amennyiben rendelkezik Prémium jogosultsággal, jelentkezzen be a portálra. Bővebben az előfizetési lehetőségekről
A kalkulátor előző nap végi adatokkal számol, így az aktuális érvényes ajánlatok eltérhetnek. Amennyiben így van, az árra kattintva egyszerűen módosíthatjuk azt.

Eladási hozam: az az évesített hozam, amely mellett a legjobb eladási árnak megfelelő összeget befektetve az alap futamidejének végén a garantált összeget kapjuk meg. A számítás módja egy évnél rövidebb futamidő esetén:

A számítás módja egy évnél hosszabb futamidő esetén:

Több cash flow-val rendelkező alapok esetén a számítás módja megegyezik a kötvények lejáratig számított hozamának kiszámításával. Egy évnél rövidebb futamidő esetén lineáris kamatozással, éven túli lejárat esetén effektív hozammal (kamatos kamat) számolunk.
Lejárat: a zártvégű alap futamidejének vége
Lejáratkori kifizetés: a garantált kifizetés, figyelembe véve a tőkegaranciát, illetve a minimális hozamgaranciát.
Egyéb kifizetések: A futamidő során garantált kifizetések
Nettó eszközérték: az alap egy jegyre jutó nettó eszközértéke (elszámoló ár)
Diszkont: a legjobb eladási ár mennyivel alacsonyabb az alap egy jegyre jutó nettó eszközértékénél
Évesített diszkont: az az évesített hozam, melyet akkor érnénk el, ha az alap lejáratkor a jelenlegi nettó eszközértékét fizetné ki
Utolsó ár: az utolsó tőzsdei kötés ára
Utolsó kötés dátuma: az utolsó tőzsdei kötés időpontja