Befektetési tippek kiértékelése 3.

totht, 2010.03.30, kedd, 14:51
 

Cikkünk az írásakor (2010.03.30) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Ismét elérkezett az idő, hogy befektetési tippjeinket kiértékeljük. A vizsgált időszak minden esetben a tipp megjelenésétől 2010. március végéig tart. Csak azokat a tippeket elemeztük, ahol konkrét terméket, stratégiát ajánlottunk.

A nyugdíjpénztári korlátozások hatása a magyar részvényekre
Ebben a tippben azt elemeztük, hogy vajon milyen hatása lesz a magyar részvénypiacra annak, ha a nyugdíjpénztárak elkezdenek magyar részvényeket vásárolni a külföldiek helyett, hogy megfeleljenek az új szabályozásnak. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar részvénypiac 2009 második felében, és 2010-ben valószínűleg felül fogja teljesíteni más országok részvénypiacát. Az alábbi grafikonon a BUX index teljesítményét hasonlítottuk össze egy fejlett ország tőzsdeindexével (DAX), illetve a CETOP 20 indexszel (CETOP 20). A konszisztencia érdekében mindhárom index teljesítményét euróban mértük. Az ábrán is jól látszik, hogy a BUX jelentősen felülteljesítette mindkettőt, főleg 2009 év végétől.Inflációkivédő stratégiák
Az infláció egyelőre még nem ütötte fel a fejét a fejlett országok gazdaságában. Magyarországon a 2009 évi infláció 4,2% volt, a 2009 december / előző év decemberi infláció pedig 5,6%. Ez utóbbi releváns az inflációkövető kötvények (2012/I, 2013/I) szempontjából, melyeknek kamata így 11,6%. illetve 8,6% lesz a következő kamatperiódusra.
A külföldi inflációkövető kötvényekbe fektető befektetési alapok 1-2%-os hozamot produkáltak eredeti devizában az elmúlt fél év alatt.


Ennél jobban teljesítettek a nyersanyag befektetési alapok, melyek átlagosan 5% körüli hozamot produkáltak (1 jegyre jutó nettó eszközérték alapján).


Az ajánlott ETF-ek közül a ProShares UltraShort 7-10 Year Treasury árfolyama 0,5%-kal, míg a ProShares UltraShort 20+ Year Treasury árfolyama 13,77%-kal magasabb, mint fél éve.

5 alulértékelt külföldi részvény
Az ajánlott 5 részvényből álló portfólió teljesítményét olvasóink is nyomon követhették az alábbi linken. Alapjában véve elmondható, hogy a portfólió felülteljesítette az S&P 500 indexet, bár az utóbbi másfél hónapban gyengébb eredményt produkált.A részvények közül elsősorban a Continucare Corp. járult hozzá legnagyobb mértékben a portfólió nyereségéhez, ám a China Sky One Medical Inc. is szépen teljesített: az időszak alatt tartózkodtak több mint 100%-os pluszban is a papírok. Az egyes részvényeken elért nyereséget az alábbi diagram mutatja (az induló befektetés 1000 dollár volt minden részvényből):Vigyázzunk a Kulcs-Soft részvényekkel!
A tipp megjelenésekor 800 forint volt a részvények árfolyama, míg a kiértékeléskor 662 forint. Ez 17%-os csökkenés, miközben a BUX index 17%-ot menetelt fölfelé. Az utóbbi 2 hónapban pedig forgalom is nagyon csekélynek nevezhető. Véleményünk szerint még a 662 forintos árfolyam is messze van a részvények reális értékétől, így vételét továbbra sem javasoljuk.Magas euróhozam osztalékrészvényekkel
Ami az árfolyamukat illeti, a kiemelt részvények vegyes teljesítményt nyújtottak az elmúlt 4 hónapban. Az E.ON árfolyama például közel 7%-kal emelkedett, míg a Deutsche Telekomé 4,5%-kal csökkent Ez persze azzal is együtt jár, hogy a várható osztalék a jelenlegi árfolyamra vetítve még magasabb.Jobban teljesítettek azonban az osztalékrészvényekbe fektető befektetési alapok, melyek az elmúlt 4 hónapban átlagosan 6,5%-os hozamot produkáltak.Hogyan védekezzünk a gyengülő dollár ellen?
Az előrejelzéssel ellentétben a dollár meglehetősen sokat erősödött mind a forinttal, mind pedig az euróval szemben. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a befektetési tipp a kockázat fedezéséről szólt, így ezt nem szabad a szó szoros értelmében veszteségként felfogni. Az alábbi diagram a dollár teljesítményét mutatja a forinttal és az euróval szemben 2009. december 23-tól.A short squeeze stratégia
Az ajánlott részvények közül van olyan, amelyik közel 40%-os pluszban van, és van olyan, amelyik közel 70%-ot veszített értékéből az elmúlt 2 és fél hónap során. Pontosan ezért fontos a diverzifikáció, melynek köszönhetően a portfólió pozitív hozamot tudott produkálni (igaz meglehetősen alacsonyt). A hozam mellett megnéztük a maximális árfolyamot is, amit a vizsgált időszak alatt elértek az egyes részvények.Magas hozam oldalazó piacon is a bónusz certifikátokkal
Először is fontos megjegyezni, hogy ezt a tippet a certifikátok lejárata után lehetne korrektül kiértékelni. Addig ugyanis a bónusz certifikát árfolyama elsősorban az alaptermék árfolyamának, valamint az EUR/HUF árfolyam függvényében változik. Ennek ellenére megnéztük az ajánlott certifikátok aktuális árait, és összehasonlítottuk őket a másfél hónappal ezelőttivel:


 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről