Hogyan védekezzünk a gyengülő dollár ellen?

totht, 2009.12.23, szerda, 13:15
 

Cikkünk az írásakor (2009.12.23) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A dollár sokat gyengült az elmúlt időszakban mind az euróval, mind a forinttal szemben, és az elemzők többsége elég borúsan látja a zöldhasú jövőjét. Mivel eddigi tippjeinkben több dollárban forgalmazott részvényt is ajánlottunk, most megmutatjuk, hogy miképp védekezhetünk a gyengülő dollár ellen.

Netfolio tipp

Amennyiben vannak amerikai dollárban forgalmazott részvényeink, kötvényeink, vagy befektetési jegyeink, úgy érdemes lehet a devizakockázatot fedezni. A dollár gyengülésével ugyanis az eszközök értéke csökken forintban számolva. Az elmúlt hetekben egy kisebb dollárerősödés ment végbe, így most még jobb alkalom kínálkozik a fedezésre. Ezt többféle módon is megtehetjük, a cikkben ezeket tekintjük át részletesen. A felsorolt lehetőségek közül valamennyi megvalósítható az Erste Traderen keresztül. Számlanyitási akciónkról bővebben itt olvashat
A gyengülő dollár
Az amerikai dollár közel 1 éve tartó mélyrepülése több okra is visszavezethető. Egyrészt ahogyan az Egyesült Államok és a dollár világgazdasági szerepe csökkenni látszik, az amerikai fizetőeszköz folyamatosan veszít értékéből (emlékezhetünk még a 300 feletti USD/HUF árfolyamra). Továbbá a befektetők is igyekeznek kerülni a devizát, ugyanis a dollár alapkamat 1 éve gyakorlatilag nulla. Így inkább vesznek olyan devizát, amivel ennél magasabb hozamot lehet elérni. A befektetők amiatt is aggódnak még (teljesen jogosan), hogy a FED laza monetáris politikája inflációt gerjeszt. Ez abból a szempontból lenne jó az USA-nak, hogy elinflálódna a hatalmas államadóssága. A gyenge dollár azonban egyrészt rossz az amerikai fogyasztóknak, másrészt sújtja az európai és ázsiai exportőröket is, akik az amerikai lakosság fogyasztására építenek. Nem elég, hogy ez a kereslet egyre kisebb lesz, a bevételek hazai devizában egyre kevesebbet fognak érni. Az Európai Központi Bank (ECB) is aggódik a gyenge dollár miatt, azonban konkrét intézkedésre még nem került sor. A FED pedig azt hangoztatja, hogy egyelőre nem tud kamatot emelni, a gazdaságot továbbra is élénkíteni kell, így múlt szerdai ülésén is változatlanul hagyta az alapkamatot (0 - 0,25%). A vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok pedig növelhetik a befektetők kockázati étvágyát, ami szintén a dollár gyengülését segítené elő.
Nemrég az EUR/USD árfolyam átlépte a 1,5-ös lélektani határt is. Ilyen szinten utoljára 2008 augusztusában állt a kurzus. Az elmúlt hetekben egy erős korrekció következett be, a dollár másfél hónapos csúcspontjára erősödött az euróval szemben, de nem valószínű, hogy ez a gyengülés végét jelentené. Az alábbi ábra a dollár euróval, illetve forinttal szembeni kumulált gyengülését mutatja 2009 márciusától (ez volt körülbelül a dollár idei csúcspontja az euróval szemben):Érdemes-e fedezni?
Hogyan is érinti közvetlenül a dollár gyengülése a magyar befektetőket? Amennyiben vannak amerikai dollárban kereskedett részvényeink, akkor azokon jelentős árfolyamveszteséget szenvedhettünk el. Hiába emelkedik évi 10%-kal részvényeink árfolyama, ha a dollár 10%-kot gyengül a forinttal szemben évente, így hozamunk 0% lesz. Eltérő vélemények vannak arról, hogy érdemes-e fedezni a devizaárfolyam-kockázatot. Egyesek azt mondják, hogy a kötvénytípusú befektetéseknél érdemes fedezni, a részvényeknél viszont nem. Mások a részvénybefektetések devizakockázata 80%-ának fedezése mellett érvelnek. Az elmúlt időszakra az volt a jellemző, hogy a forint leértékelődése kisebb volt mint a devizák közötti hozamkülönbség. Így érdemes volt forintot tartani, vagyis fedezni a kockázatot. Az alábbi ábra az S&P 500 index éves hozamának átlagát és szórását mutatja 2002-ől 2008-ig a devizakockázat fedezése mellett és nélküle.Látható, hogy a fedezett index magasabb hozamot ért el kisebb kockázat (szórás) mellett, így érdemes volt fedezni. Egyébként más tőzsdeindexek esetében is ugyanez a jelenség figyelhető meg, erről bővebben lásd oktatás rovatunk cikkét. Nézzük most részletesen, hogy milyen ügyletekkel tudjuk fedezni a devizakockázatunkat.

Hitelből történő részvényvásárlás
A legegyszerűbb módja a devizakockázat fedezésének, ha a részvénybefektetést devizahitelből valósítjuk meg. Ez azt jelenti, hogy ha dollárban denominált részvényeket akarunk vásárolni, akkor vegyünk fel olyan értékben USD hitelt, mint a megvásárolandó részvények értéke, vegyük meg a részvényeket belőle, befektetendő pénzünket pedig helyezzük el forint pénzpiaci alapba. Így ha a dollár gyengül, akkor csökken ugyan részvényeink értéke forintban számolva, de ugyanennyivel csökken visszafizetendő hitelünk értéke is. Dollárerősödéskor az ellenkezője figyelhető meg, tehát növekszik részvényeink értéke forintban számolva, de ugyanennyivel nő visszafizetendő hitelünk értéke. Tehát befektetésünk értéke független lesz az USD/HUF árfolyamtól. Előnye, hogy nincsen előre meghatározott kontraktusméret, tehát akár tökéletesen is tudjuk fedezni devizakockázatunkat. A pénzügyi termékek fejlődésének köszönhetően ma már létezik olyan termék – a CFD –, mellyel egyszerre valósíthatjuk meg a részvénybefektetést és a hitelfelvételt. A magas finanszírozási kamat miatt azonban ez csak rövid távú befektetések esetében előnyös. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Forward ügylet
A devizakockázat fedezhető forward devizaügylet segítségével is. Hátránya, hogy csak nagy összegben köthető, befektetési szolgáltatótól függően a minimum összeg 100.000 dollár körül van. Elsősorban vállalati ügyfelek részére találták ki, akiknek más devizában vannak a bevételeik, illetve kiadásaik. Futamideje előre rögzített, akár 2 év is lehet. Lejáratkor lehetőségünk van továbbgörgetni a pozíciót, és egy későbbi időpontra átkötni a devizaügyletet. Lejárat előtt is zárhatjuk pozíciónkat egy ellentétes irányú azonnali ügylet megkötésével. A határidős dollárárfolyam egyébként magasabb az azonnalinál, melynek oka, hogy a dollár kamata alacsonyabb mint a forinté.

Azonnali (spot) ügylet
Lehetőségünk van azonnali ügyletet is kötni az USD/HUF árfolyamra, azaz közvetlenül shortolni a dollárt. Ennek elszámolása hasonló a futures ügyletekéhez, azaz a nyereség/veszteséget számolják el naponta. A pozíciót minden nap végén lezárják, majd pár másodperc múlva újranyitják. A veszteséget az alapletétből vonják le. A letét nagysága szolgáltatótól függ, általában 4%. Ez azt jelenti, hogy ha 10 ezer dollárt shortolunk a forinttal szemben, akkor 400 dollár alapletétet kell a számlánkon tartani erre a célra. Ha az alapletét értéke egy bizonyos szint alá csökken, akkor letét-befizetési felszólítást kapunk, ha ennek nem teszünk eleget, és letétünk értéke tovább csökken, pozíciónkat automatikusan lezárják (likvidálás). Ha shortoljuk a dollárt, évi 1% körüli kamatot kapunk rá, amit naponta számolnak el (long esetén évi 7% kamatot kell fizetnünk). Előnye, hogy nincs meghatározott kontraktusméret, tehát könnyen dolláros pozíciónkhoz méretezhető, továbbá a piac nagyon likvid, folyamatos a kereskedés. Kockázatot az jelent, hogy a 4% alapletét meglehetősen kicsinek számít, és ha nem figyelünk, pozíciónk gyorsan likvidálásra kerülhet egy átmeneti dollárerősödés következtében. Így javasolt a szükséges alapletétnél valamivel több dollárt erre a célra az úgynevezett forex számlán tartani. Egyes befektetési szolgáltatók elfogadnak fedezetként (letétként) más értékpapírokat is, például index alapokat.

Certifikát
Certifikátok segítségével is lehet devizakockázatot fedezni, pontosabban valamelyest csökkenteni azt. Jelenleg a dollár kitettségünket az EBUSDHUFTS02 nevű turbó short certifikáttal tudjuk csökkenteni. Ennek értéke akkor nő, ha az USD/HUF árfolyam csökken, vagyis a dollár gyengül a forinthoz képet. Elsősorban nem devizakockázat fedezésére találták ki a terméket, ráadásul ez nehézkes is vele, ezért ilyen célra nem javasoljuk. Tovább árnyalja a képet a széles spread a vételi és eladási árfolyamok között, amely akár 2-3% is lehet. Ha mégis certifikáttal próbáljuk csökkenteni devizakockázatunkat, akkor figyelni kell arra, hogy ez tőkeáttételes termék, és árfolyamának változása többszöröse az USD/HUF árfolyam változásának.

Összefoglalás
A fentieket figyelembe véve talán az azonnali (spot) ügylet tűnik a legmegfelelőbb választásnak a dollár gyengüléséből adódó devizakockázat fedezésére. Fontos megjegyezni, hogy a devizakockázat fedezésének nem a profitszerzés a célja. Nem spekulálunk, hanem fedezünk. Teljesen elképzelhető, hogy 1 dollár újra 200 forintot fog érni, de ezt nem úgy kell felfogni, hogy veszítettünk a short ügyleten. Ugyanis amit elveszítettünk dollárban azt megnyertük forintban számolva a dolláros eszközeinken. Fordítva ugyanez igaz, ha a dollár gyengül, azt nem úgy kell felfogni, hogy profot értünk el, hanem úgy, hogy nem veszítettünk dolláros eszközeinken a devizaárfolyam változása miatt. A fedezés tehát bebiztosít, előre rögzíti az árfolyamot, amin átválthatjuk majd dolláros eszközeinket forintra.

A fent említett ügyletek közül valamennyi megvalósítható az Erste Traderen keresztül. A rajtunk keresztül számlát nyitóknak 6 hónapos ingyenes hozzáférést biztosítunk online portfóliókezelő rendszerünkhöz!
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről