Magas euróhozam osztalékrészvényekkel

totht, 2009.12.03, csütörtök, 17:21
 

Cikkünk az írásakor (2009.12.03) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Miután az euró kamatok nagyon lementek, érdemes lehet az osztalékrészvények felé fordulni. Ezekkel általában stabil 6-10%-os osztalékhozamot érhetünk el euróban! Az egyedi részvényeken kívül befektetési alapon, vagy ETF-en keresztül is befektethetünk az osztalékrészvényekbe.

Netfolio tipp

Most, hogy az euró kamatok nagyon lementek, az osztalékrészvényekkel sokkal nagyobb hozamot lehet elérni. Ha ezt a lehetőséget szeretnénk kihasználni, fektethetünk egyedi részvényekbe, vagy ilyen befektetési politikát követő befektetési alapokba, ETF-be. Olyan vállalatokat kerestünk, amelyek stabil, vagy folyamatosan növekvő osztalékot fizettek az elmúlt években. A részvényeket megvásárolhatjuk az Erste Traderen keresztül, míg a befektetési alapokhoz a Hozam Plazan, vagy a Cashline-nál juthatunk hozzá. Számlanyitási akcióinkról bővebben itt olvashat.
Az euró hozamok
A válság alatt, az elmúlt alig több mint 1 évben az Európai Központi Bank összesen 7 lépésben 4,25%-ról 1%-ra csökkentette az irányadó kamatot. Az irányadó kamat egyébként 2001 óta változatlan szinten volt. Ezzel együtt csökkent természetesen az euró betétek kamata, valamint az euró kötvények hozama is. Néhány osztalékrészvény azonban továbbra is stabil hozammal kecsegtet. Mint arról már korábbi befektetési tippünkben írtunk, egy osztalékrészvényt akkor érdemes kizárólag az osztalékhozamáért megvásárolni, ha az meghaladja az állampapírokkal elérhető hozamot. Stabil osztalékot fizető részvényeket főleg a nem ciklikus, defenzív iparágakban találunk (áram, telefon, egészségügy, stb.). Ezen vállalatok részvényeinek bétája kisebb mint 1, azaz piaci emelkedéskor kevésbé emelkednek mint a piac, csökkenéskor viszont kisebb mértékben csökkennek.
Látható, hogy például a német rövid lejáratú államkötvényekkel elérhető hozamok is 1% alatt maradnak, de a hosszabb lejáratú (20-30év) kötvényekkel realizálható hozam sem haladja meg a 4%-ot. Ezt a hozamot összehasonlítva az osztalékpapírokkal elérhető 6-10%-os osztalékhozammal, egyértelműen jobb választásnak tűnnek ez utóbbiak. Ez a befektetési stratégia egyébként kombinálja a kötvényekkel elérhető jövedelmet a részvényekkel elérhető potenciális árfolyam emelkedéssel. Persze a kockázat is nagyobb valamivel, mert egy jelentős részvényárfolyam esést nem tud megfelelő mértékben kompenzálni az osztalékhozam. Az is elmondható ugyanakkor, hogy az osztalék általában nem egy teljes év alatt szokott „beépülni” a részvényárfolyamba, hanem valamivel kevesebb idő alatt. Nézzük, milyen lehetőségek közül választhatunk, ha az euró osztalékokból szeretnénk profitálni.

Egyedi részvények

E.ON
Az ismert energiaszolgáltató évről évre nagyobb osztalékot fizet. 2001 óta átlagosan évi 16%-kal nőtt az 1 részvényre kifizetett osztalék. Osztalékfizetési rátájukat stabilan 50-60%-opn tartják. A 2008-as évre kifizetett osztalék 6,31%-os hozamot jelentett (az osztalékfizetés napján érvényes záró árfolyamra vetítve). A következő osztalékfizetés dátuma 2010. május 7, annak mértéke persze még nem ismert előre, de körülbelül 1,6 euró lehet részvényenként. A jelenlegi 26,9 eurós részvényárfolyamra vetítve ez közel 6%-os osztalékhozamot jelentene.

Deutsche Telekom
A Deutsche Telekom is népszerű osztalékrészvénynek számít (ugyanúgy, mint a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom). A 2002-2003-as évet kivéve fizetett osztalékot, bár ennek tendenciája az E.ON-nal ellentétben nem növekvő, hanem inkább stabil. A 2008-as üzleti évre kifizetett részvényenkénti 0,78 euró osztalék 9,24%-os osztalékhozamot jelentett. A 2009-es évre is ehhez hasonló osztalék várható, ami a mai árfolyamra vetítve 7,5%-os osztalékhozamnak felel meg.

Vivendi
A médiaszektorban jelenlévő cég 1 részvényre kifizetett osztaléka az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedett. 2007-ről 2008-ra mintegy 8%-kal nőtt az 1 részvényre jutó osztalék, míg az elmúlt 4 évben átlagosan pedig mintegy 12%-kal. Továbbra is tervezik fenntartani a minimum 50%-os osztalékfizetési arányt, ami a jelenlegi becslések szerint 1,4 euró osztalékot jelentene részvényenként a 2009-es üzleti évre. Még ha nem is lesz növekedés az idei évre kifizetett osztalékban, a mai árfolyamra vetítve ez akkor is 7%-os osztalékhozamot jelent.

Enel Spa
Az olasz energiacég általában évente kétszer fizet osztalékot. Az elmúlt 3 évben stabilan 0,49 eurót fizetett részvényenként, és valószínűleg ez a következő évben sem lesz kevesebb. A legutóbbi osztalékfizetés november végén volt, a legközelebbi pedig júniusban várható. Kiemelkedően magas, 10% feletti osztalékhozamokat is láthatunk, ha 2002-ig visszamenőleg megvizsgáljuk a kifizetéseket. A jelenlegi 4,1 eurós árfolyamra vetítve a 0,49 eurós részvényenkénti osztalék közel 12%-os osztalékhozamot jelentene.

Iberdrola
Az Iberdrola Spanyolország első számú energiaszolgáltatója, a világ egyik legnagyobb áramszolgáltató cége, valamint a szélenergia kitermelésében is kiemelkedő helyet foglal el. Az 1 részvényre kifizetett osztalék az elmúlt 5 évben átlagosan 14%-kal nőtt. Az osztalékhozam ugyan 2006-ban lecsökkent 3%-ra, de 2008-ban már ismét közel 6% volt. Az osztalékfizetési hányad 50% körüli. A 2009-es évre körülbelül 0,36 euró osztalék várható részvényenként, ami a jelenlegi árfolyamra vetítve 5,6%-os osztalékhozamot jelent. Ez ugyan kicsit elmarad a fentebb említett részvényekétől de még így is bőven az euró kamatok felett van.

Befektetési alapok, ETF
Nem csak közvetlenül egyedi részvények vásárlásával érhetünk el szép osztalékhozamot, hanem közvetetten, befektetési alapok vásárlásával is. Léteznek ugyanis direkt ilyen befektetési politikával működő alapok, amik magas osztalékot fizető európai részvényeket tartanak portfóliójukban. Általában elnevezésük is árulkodik a befektetési politikáról, nevükben szerepel a „high dividend” kifejezés. Ezek az alapok az egyedi részvények által kifizetett osztalékot általában újra befektetik. Előnyük, hogy kisebb az egyedi kockázat, mintha részvényeket vennénk, ugyanis ezen alapok portfóliójában általában 40-50 különböző részvény is szerepelhet. Hátrányuk, hogy mivel aktívan menedzselt alapok, meglehetősen magas éves alapkezelői költséggel működnek. Partnereinknél a következő európai osztalékrészvényekbe fektető alapokat vásárolhatjuk meg:


Legfrissebb árfolyamok:
ING (L) INVEST EUROPE HIGH DIVIDEND
Credit Suisse Equity Fund (Lux) Dividend Europe B
HSBC GIF European Equity High Dividend
PARVEST Europe Dividend
ALLIANZ RCM EUROPEAN EQUITY DIVIDEND - CT EUR

A hasonló befektetési politikával rendelkező tőzsdén kereskedett alapok 2 dologban különböznek a hagyományos befektetési alapoktól. Egyrészt alacsonyabb éves költséggel működnek (kb. 0,4%), portfóliójukat körülbelül évente igazítják ki, valamint az osztalékot nem fektetik be újra, hanem kifizetik a tulajdonosoknak. Portfóliójának nagy részét eurós osztalékrészvények teszik ki például az iShares DJ Euro Stoxx Select Dividend ETF-nek. Kisebb fajta hátránya, hogy csak a londoni tőzsdén kereskednek vele, angol fontban.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről