Az E-star akvizició hatásai - meddig feszíthető még a húr?

nagya, 2011.05.30, hétfő, 23:17
 

Cikkünk az írásakor (2011.05.30) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Frissítve:2011.06.09
Az E-star-ral már többször is foglalkoztunk az elmúlt hónapokban. Többnyire a nagyszabású kötvényaukciók keretében kibocsátott RFV 2014/A névvel ellátott kötvények miatt figyeltünk fel rájuk, melyekkel 10% feletti éves hozamot lehetett elérni és közben a referenciaként kezelt azonos lejáratú állampapírhoz képest is 3,7%-os többlethozamot garantált. Ezúttal azonban nemcsak a legújabb, immáron az E-star 2015/A jelű kötvény kibocsátása kapcsán foglalkozunk a vállalattal, hanem azért is, mert nemrégiben jelentették be, hogy megvásárolták a Lengyel Eetek nevű cégcsoportot.

A felvásárlásról
Netfolio tipp

Az E-star kötvény 10,24%-os kamatot fog fizetni kötvényei után, ami továbbra is 3,7%-kal magasabb hozam az államkötvényekhez képest. Azonban a felvásárlási tranzakció miatt a kockázatok megemelkedtek, aminek a következtében már kevésbé vonzóak a kötvények. A jegyzést az Equilor bonyolítja le. A kötvényből legegyszerűbben úgy jegyezhet, ha számlát nyit az Equilornál. A részvény árfolyama egyelőre bizonytalanságot tükröz, ezzel is magyarázható az elmúlt napokban lezajlott csökkenés. Meglátásunk szerint a felvásárolt vállalat a társaság egészébe jól illeszkedik, a vételár is kedvezőnek mondható, ugyanakkor kérdéses, hogy nem túl nagy falat-e ez a vállalkozás az E-star számára, hisz lényegében méretének megduplázására készül. Némi likviditási feszültség kialakulhat annak kapcsán, hogy a tranzakciót hitelből kívánják finanszírozni. A teljes, Lengyelországot is érintő kötvényprogram és a tranzakció lezárásáig kivárást, vagyis tartást ajánlunk a részvények és a kötvények tekintetében.

A tranzakció révén az E-star 100%-os tulajdonossá vált az Eetekben és megszerezte a Mielec SP.z.o.o és a Gorlice SP.z.o.o energiatermelő kapacitásait, illetve megvásárolja az Euroenergetyka Sp.z.o.o energiakereskedő vállalatot. Ezen felül a társaság tulajdonába kerül a lengyelországi FondElec Polska Sp.z.o.o. és két további magyarországi vállalat is. A felvásárlás jól illeszkedik a vállalat régiós növekedést célul kitűző stratégiájába. A felvásárlás révén néhány, a portfólióba nem illő vállalkozás is az E-star tulajdonába került, azonban ezeket nem tervezi tartósan megtartani és csak a lengyel és magyar piacon működő, illetve a főtevékenységhez kapcsolódó vállalatokat szándékozik megtartani. A szükséges átalakítás után a portfólióban csak egy biogáz fejlesztés, fosszilis energiahordozóból történő hő- és villamosenergia termelés valamint ezek továbbítása marad.

Az E-star kötvények
Az új kötvények 2015. február 12.-én járnak le vagyis futamidejük közel 3 év és nyolc hónap. A kötvények a névérték után 10,24%-os kamatot fizetnek, melyet ha átszámítunk Egységes Értékpapír Hozam Mutatóvá vagyis EHM-re 10,2735%-os értéket kapunk. A kötvény a hasonló lejáratú állampapírokhoz képest 3,7%-kal magasabb hozamot fizet. Ez a múltban kellő nagyságú felárnak bizonyult, így a kötvényeket hamar elkapkodták, most viszont az akvizíció kapcsán megjelent kockázatok miatt nem számítunk ekkora sikerre. Az intézményi befektetőkhöz képest 0,3%-kal alacsonyabb hozamot kínálnak a lakosság részére, vagyis a lakossági kötvények enyhén túlárazottak.
A már lezajlott kibocsátás népszerűségéből kiindulva előfordulhat, hogy a kötvényt ismételten túljegyzik, ebben az esetben pedig csak a magasabb tőzsdei árfolyamon keresztül juthatunk hozzá. A kötvény jegyzését az Equilor végzi. Számlát könnyedén nyithat a netfolio.hu-n keresztül is, ehhez mindössze az alábbi linkre kell kattintani.

A z akkor még RFV kötvényekkel kapcsolatos régebbi cikkeinket a következő linkeken olvashatják:
Újabb RFV kötvény – továbbra is magas kamat vállalható kockázattal , RFV kötvényjegyzés - harmadik felvonás , illetve RFV kötvény – magas kamat vállalható kockázattal .

A felvásárlás részvényekre és kötvényekre gyakorolt hatásáról
A tranzakció megítélése során leginkább a társaság becsléseiből lehet kiindulni. A várakozások szerint az akvizíció 5,1 millió euró adó és kamatfizetés előtti eredményt generálhat. Ehhez képest a 21 millió eurós vételár nem is nevezhető soknak, a lengyel energiapiacon szokásosnak tekintett 6-7 közötti EV/EBITDA mutatóhoz viszonyítva. Kijelenthetjük, hogy kedvező áron vettek egy a stratégiába jól illeszkedő céget (ha az 1,9 milliós hitelállományt és a várható 5 millió eurós reorganizációs költséget hozzáadjuk a vételárhoz, 5,47-es szorzót kapunk). A problémát a tranzakció finanszírozása okozhatja, ugyanis az E-star méretéhez képest egy meglehetősen nagy céget vásárolt fel. A tranzakciót kizárólag hitel felvételéből kívánja rendezni, melyet valószínűleg a frissen megvásárolt Eetek cégcsoport mérlegére szándékozik felvenni. Ezt jelzi az is, hogy az itthoninál nagyobb kötvényprogram kidolgozásán dolgozik már jelenleg is Lengyelországban. A kötvénykibocsátás után az újonnan létrejött cégcsoportra számított eladósodottsági mutató 77%-os lesz, így látszólag az eladósodottság (mely az év végén is 77%-on volt - lásd a konszolidált mérleget a cikk végén) változatlan marad. Ez persze csak számvitelileg lehet igaz: ha egy cég kizárólag hitelből vesz egy másikat, az eladósodottság nyilvánvalóan nő. Meglátásunk szerint ezért a jelenlegi bizonytalanság kitarthat a felvásárlás és a kötvényprogram sikeres lezárásáig, sőt akár a profilba nem illő társaságok eladásáig is. Véleményünk az, hogy bár átmenetileg feszült a helyzet, azonban ettől nem kell megijedni, egy ilyen méretű tranzakció esetében ez természetesnek tekinthető.

Az Eetek cégcsoporttal szembeni várakozásokat a következő táblázat foglalja össze:


Az Eetek 4 fő leányvállalatára lebontott árbevétel és EBITDA várakozásokat foglalja össze a lenti táblázat

A táblázatból jól látható, hogy 2011 és 2012 között nagyon jelentős EBITDA bővülést tervez a társaság, az idei 5 millió eurós értékről 8 millióra szeretnék növelni a kamat és adózás előtti nyereséget. Ennek forrását azonban nem látni, feltehetőleg a veszteséges leányvállalatok felszámolásából várható, mivel érdemi árbevételnövekedést nem terveznek. Azonban, ha ennél konzervatívabb becslést (a jelenlegi 5,1 millió eurós EBITDA) alkalmazunk, akkor is finanszírozható lesz a felvásárlás, egyszerűen azért, mert a 10%-os hitelkamat a 27,9 milliós beruházásra vetítve évi 2,79 millió eurót jelent, amit az 5,1 millió euró jócskán meghalad.

A konszolidált mérleg a következő táblázatban látható:


Összegzés
Véleményünk szerint ez Estar jó döntést hozott az akvizícióval és jelentőset lépett előre, azonban a hitelből történő akvizícióval túlságosan megnövelte a kockázatát. A magas tőkeáttétel miatt a részvények egyre inkább "határidős részvénykontraktusként" kezelendőek, a kötvényeknek pedig meg kellett volna növelni a kamatfelárát. Úgy tűnik, a menedzsment nem szeretné feladni az ellenőrzést a társaság felett, ezért mindent egy lapra tesz fel. Ha szerencséjük van, bejön, de nem lennénk meglepődve, ha a cég 1-2 éven belül "reccsenne" egyet. Jelenleg ezért a részvények esetében a kivárást, a kötvények esetében a tartást javasoljuk, egy későbbi beszállási lehetőségre várva.

Frissítés
2011.06.09-én az E-star bejelentette, hogy tőkeemelést hajt végre a társaságban, melynek keretében 2,4 milliárd forintnyi részvényt értékesítenek 10.000Ft-os darabáron elsősorban londoni és lengyel intézményi befektetők részére. A tranzakció rövidtávon kedvezőtlen a vállalat részvényeseinek, ugyanis felhígulás történik a részvényeknél, ráadásul az új részvények kibocsátására a piacinál alacsonyabb áron kerül sor. A tőkeemelés eredményeképpen ugyanakkor csökken a vállalat eladósodottsága, amelyre mindenképpen szükség volt, hisz kérdéses volt, hogy a jelentős eladósodottság fenntartható-e a társaságnál. A tőkeemelés az EV/EBITDA mutatót 7,1%-kal rontja, melynek hatására 10300 Ft köré is csökkenhet az árfolyam. Az esést némileg tompíthatja az a tény, hogy csökken az E-star likviditási kockázata.
 

Hozzászólások

  • Az új ingatlan megszerzésére
    2014.06.25, szerda, 14:33 — vishnusant007

    Az új ingatlan megszerzésére vonatkozó, az E-Star Létrehozva nagy hír a tőzsdén. Annak ellenére, hogy a http://www.mycreditprocessor.com kötvényeket a társaság várhatóan lejár a 2015 végéig, ez a hír létrehoz egy áremelés a részvények.

  • eladósodottság
    2011.12.04, vasárnap, 13:26 — happysoulmob

    h

  • re: eladósodottság
    2011.06.06, hétfő, 16:59 — nagya

    A mondat arra vonatkozik, hogy bár az eladósodottság %-os mértéke változatlan marad, mégis jelentős hitelfelvétel történik, amit a megnövekedett mérleg főösszeg tesz lehetővé.

  • Eladósodottság
    2011.06.06, hétfő, 15:17 — happysoulmob

    "A kötvénykibocsátás után az újonnan létrejött cégcsoportra számított eladósodottsági mutató 77%-os lesz, így látszólag az eladósodottság (mely az év végén is 77%-on volt - lásd a konszolidált mérleget a cikk végén) változatlan marad. Ez persze csak számvitelileg lehet igaz: ha egy cég kizárólag hitelből vesz egy másikat, az eladósodottság nyilvánvalóan nő."

    Ezzel mit akar a szerző mondani?

  • Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről