RFV kötvényjegyzés - harmadik felvonás

nagya, 2011.03.07, hétfő, 10:00
 

Cikkünk az írásakor (2011.03.07) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Már több alkalommal is írtunk az RFV (Regionális Fejlesztési Vállalat) kötvénykibocsátási programjáról. Ahogy egyre előrébb halad a romániai terjeszkedési projektje a vállalatnak, úgy kerül újabb és újabb kötvénykibocsátásokra sor. A legfrissebb kibocsátás 2011. március 11-ig tart, a kötvény 10,275% lejáratig számított hozammal jegyezhető.

A kibocsátás részletei
Netfolio tipp

Az RFV újabb kötvénykibocsátása ismételten olyan befektetést kínál, mely révén minimális kockázat vállalása mellett érhetünk el az állampapírpiaci hozamokat 3,7%-kal meghaladó befektetést. Ráadásul a jegyzésre alacsonyabb árfolyamon kerül sor, mint amennyiért a tőzsdén kereskednek vele. Az RFV kötvényt vételre javasoljuk, ugyanis biztosítottnak látjuk a tőke visszafizetését, miközben az állampapírpiaci hozamokat meghaladó nyereséget realizálhatunk. A jegyzést az Equilor bonyolítja le, kedvezményes számlanyitást a következő linken kezdeményezhet.

A kibocsátás 2011. március 3-án vette kezdetét és egészen március 11-ig tart. Az eddig megszokottaknak megfelelően ismételten egy úgynevezett rábocsátásról van szó, vagyis az újonnan kibocsátott kötvények minden lényeges tulajdonsága megegyezik a tőzsdén lévő sorozattal. A kötvény névleges kamatozása 10,44%, ami 3,7 százalékpontos különbséget biztosít a 2014-ben lejáró benchmarknak számító állampapírhoz képest. A kötvények kibocsátására bruttó 101,3002%-on kerül sor. Ha ebből levonjuk a felhalmozott kamatokat, akkor a nettó árfolyamot kapjuk meg, amely az újonnan kibocsátott kötvények esetében 100,3563%, míg a tőzsdén 102,3%-on kereskednek a kötvényekkel. A kibocsátási árfolyamból számolt egységesített hozam mutató (EHM) értéke 10,275%. Ez azt jelenti, hogy az újonnan kibocsátott kötvényekhez olcsóbban juthatunk hozzá, mintha azokat a másodlagos piacon, vagyis a tőzsdén szereznénk be. A friss kibocsátásból jegyezni csak az Equiloron keresztül lehet. Kedvezményes számlanyitást oldalunkon keresztül könnyedén kezdeményezhet az alábbi linken . A kötvényekről régebben megjelent írásunkban megfogalmazottakat a továbbiakban is fenntartjuk. Az RFV kötvénykibocsátással kapcsolatos eddigi cikkeinket azok címére kattintva érheti el:
Újabb RFV kötvény – továbbra is magas kamat vállalható kockázattal , illetve RFV kötvény – magas kamat vállalható kockázattal .

Újdonságok az RFV háza tájáról
Döntés született arról, hogy az RFV részvényeit még 2011-ben bevezetik a magyar tőzsde mellett a lengyel parkettre is. Ez úgynevezett dual listing, vagyis kettős bevezetés keretében fog megvalósulni. Ezáltal mindkét tőzsdén elérhetővé válnak a vállalat papírjai. Az RFV március hetedikére ígért részleteket a külföldi bevezetéssel kapcsolatban. A tervek szerint a lengyel piacról nem csak a forrásbevonásra fog sor kerülni, hanem nemzetközi terjeszkedést is terveznek az országban.
Az RFV-ben új befektető, az Utilico Emerging Markets jelent meg, amelynek a tulajdonszerzése stabilizálja a tulajdonosi struktúrát és csökkenti a magyar magánnyugdíjpénztári változások miatt várható részvényeladásokkal kapcsolatos befektetői aggodalmakat. Az Utilico a londoni tőzsde AIM (kisvállalati) szekciójában jegyzett vállalat. A cég elsősorban az infrastruktúra és közmű szektorban eszközöl hosszú távú befektetéseket. A társaság Ázsia, Dél-Amerika, Afrika és Európa fejlődő piacain fektet be nagy növekedési potenciállal rendelkező céltársaságokba, a befektetéseinek jelenlegi értéke megközelítőleg 380 millió angol font.

A hónap elején együttműködési szerződést kötöttek a MOL-lal, amelynek időtartama 5 év és a geotermikus és/vagy fosszilis alapú hőprojektek megvalósítására terjed ki.
A nemrégiben megjelent negyedéves jelentésből látszik, hogy 2009-ről 2010-re jelentős növekedésen ment keresztül a cégcsoport. Nettó eredménye például 68%-kal nőtt az elmúlt egy év alatt. Ugyanakkor a társaság körüli negatív hír, hogy Marosvásárhelyen a vártnál több fogyasztó vált le a távhő rendszerről. Ez, azonban pénzügyileg nem okoz problémát a társaságnak, ugyanis az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a város kárpótolja az RFV-t a kiesett veszteségek miatt.
A vállalat 2010-es mérleg szerinti eredménye tovább növekedett. Az eredménykimutatás és a cash flow változását az alábbi táblázat foglalja össze.



Az eladósodottság 74%, ami meghaladja a célként kitűzött 70%-ot, de még kezelhető nagyságú. A kockázatokat csökkenti a magas, 265%-os likviditási ráta. Az egyszerűsített mérleg a következőképpen néz ki:



A társaság dinamikus ütemben növekszik, azonban a növekedés mindig kockázatokkal jár, mely kihat a vállalat részvényeinek az árfolyamára is. A cég jelenlegi helyzetét megvizsgálva részvényeit tartásra, míg kötvényeit vételre javasoljuk.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről