Újabb RFV kötvény – továbbra is magas kamat vállalható kockázattal

nagya, 2010.11.15, hétfő, 17:11
 

Cikkünk az írásakor (2010.11.15) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Frissítés (2011.03.07): Az RFV kötvényprogram harmadik felvonásáról szóló cikkünket elérhetik a következő linken.
A Equilor bejelentése értelmében 2010. november 22-e és december 3.-a között újabb RFV kötvény kibocsátásra kerül sor. A kötvénykibocsátás részletei hasonlóak a legutóbbi kötvénykibocsátáséhoz, így ismételten magas kamatot biztosító kötvényre tehetünk szert.

Az akkori kötvénykibocsátásról szóló cikkünkben arra a megállapításra jutottunk, hogy a 10% fölötti kamat 3,7%-os kamatfelárat jelent a hasonló lejáratú államkötvényekhez képest, ugyanakkor a kötvény kockázata még a vállalható kockázati szinten belül marad. A kedvező kibocsátási feltételek miatt a kötvényt három nap alatt túljegyezték, és a jegyzést le kellett zárni, ezek után azt már csak a tőzsdén lehetett megvásárolni.
Netfolio tipp

Az RFV kötvény 10,44%-os kamatot fog fizetni kötvényei után, ami kellő nagyságú kamatfelárat jelent az államkötvényekhez képest. A kötvények kockázata vállalhatónak nevezhető, vagyis a közel 3,7%-os kamatfelár miatt érdemes a kötvénybe befektetni. A legutolsó jegyzési alkalommal a kötvényt három nap alatt túljegyezték, valószínűleg a mostani jegyzési alkalommal is igyekezni kell ahhoz, hogy kibocsátási árfolyamon jegyezhessünk a kötvényből. A jegyzést az Equilor bonyolítja le. A kötvényből legegyszerűbben úgy jegyezhet, ha számlát nyit az Equilornál. Amennyiben RFV kötvényt jegyez, akkor az Equilor 5 évig elengedi a tartós befektetési számla számlavezetési díját, ami 30.000Ft-értékű kedvezményt jelent.


Tudnivalók a kötvényről
A kötvény technikailag úgynevezett rábocsátás útján kerül forgalomba, vagyis a már meglévő RFV 2014/A nevű kötvényből kerül sor újabb kibocsátásra. A lakossági ügyfelek számára fenntartott pakett félmilliárd forint értékű, túljegyzés esetén ezt legfeljebb 50%-kal növelhetik meg. A kötvény éves szinten 10,44%-os kamatot fizet a lejáratig minden év február 12-én. A kötvény névértéke 100.000 Ft, de a jegyzési időszakban a névérték 99,5675%-án lehet hozzájutni. A kötvényre számolt Egységesített Értékpapír Hozam Mutató (EHM) értéke 10,61%, vagyis ha a névérték alatti kibocsátásból realizált nyereséget is figyelembe vesszük, hozam szempontjából egy olyan kötvényhez jutunk, mely azonos hozamot ér el, mint egy névértéken kibocsátott, 10,61%-os kamatot fizető kötvény.
Az újonnan kibocsátott kötvények miatt a vállalat eladósodottsága tovább nő, de a vállalat gyors növekedése és a romániai piacban rejlő lehetőségek miatt a vállalat várhatóan képes lesz a kamatterheket visszafizetni, ezért a visszafizetésből adódó kockázatot vállalhatónak véljük.
A legutóbbi kibocsátás népszerűségéből kiindulva könnyen előfordulhat, hogy a kötvényt ismételten túljegyzik, ebben az esetben pedig csak a tőzsdei árfolyamon keresztül juthatunk hozzá. Érdemes a kötvényjegyzéssel igyekezni, hogy még a kibocsátási árfolyamon juthassunk hozzá és részesülhessünk a cikk végén említett kedvezményből. A kötvény jegyzését az Equilor végzi. Számlát könnyedén nyithat a netfolio.hu-n keresztül is, ehhez mindössze az alábbi linkre kell kattintani.

Az Equilor különleges ajánlataként azon ügyfelek számára, akik RFV kötvényt jegyeznek, a következő öt évre elengedi a tartós befektetési számla számlavezetési díját, melynek összege negyedévente 1500 Ft, vagyis 5 év alatt 30.000 Ft. A tartós befektetési számla előnyeit bemutató cikkünk az alábbi hivatkozáson keresztül érhető el.

 

Hozzászólások