Mi lesz, ha bóvli kategóriába kerülünk?

totht, 2010.07.27, kedd, 10:23
 

Cikkünk az írásakor (2010.07.27) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Július 23-án, pénteken két hitelminősítő cégtől is negatív üzenet érkezett Magyarország adósság-besorolásával kapcsolatban. Előbb a Moody’s helyezte leminősítési felülvizsgálat alá Magyarországot, majd az S&P rontotta stabilról negatívra a kilátást. Amennyiben az S&P csak egyetlen kategóriával rontja a besorolást, úgy a bóvli kategóriába kerülünk. Milyen következményei lehetnek ennek?

A hitelminősítésekről
Neves külföldi hitelminősítő cégek különböző kockázati kategóriákba sorolják a hitelfelvevőket. Hitelfelvevő lehet egy állam, vagy egy vállalat is, amely kötvényt bocsát ki, tehát hitelt vesz fel. A hitelminősítők elemzik a hitelfelvevő pénzügyi helyzetét, kilátásait, majd ezek alapján besorolják egy kockázati kategóriába. A legismertebb minősítő cégek a Moody’s, a Standard & Poor’s, illetve a Fitch. A kockázati kategóriák két nagyobb csoportba sorolhatók: megkülönböztetünk befektetésre ajánlott, azaz biztonságos hitelfelvevőket, illetve befektetésre nem ajánlott, azaz kockázatos adósokat. Ez utóbbit gyakran hívják bóvli (junk) kategóriának is, amely a magas kockázat mellett persze magasabb hozamot kínál (amennyiben az adós nem megy csődbe). A három hitelminősítő cég a következő betűkódokat használja az egyes kategóriák azonosításához (fentről lefelé haladva a biztonságostól a kockázatos szintekig):Magyarország hosszú lejáratú devizaadóssága a Moody’s besorolása alapján a Baa1, az S&P alapján a BBB-, míg a Fitch minősítése alapján a BBB kategóriában helyezkedik el. A kilátás (outlook) pedig mindhárom cég meglátása szerint negatív.

Mint ismert: múlt pénteken előbb a Moody’s helyezte leminősítési felülvizsgálat alá Magyarországot (elsősorban az IMF-fel való tárgyalások megszakítása miatt), majd délután az S&P következett, és stabilról negatívra rontotta a magyar államadósság besorolásának kilátását. A Moody’s kijelentése negatív, hiszen ez egy leminősítést valószínűsít, az S&P jelzése valamivel enyhébb: azt vetíti előre, hogy ha legközelebb változik a magyar adósságbesorolás, akkor az a negatív irányba fog történni. Igen ám, de ha ez valami miatt bekövetkezik, akkor a bóvli kategóriába kerülünk, aminek súlyos következményei lehetnek.

A bóvli kategória következményei
Amennyiben az S&P bóvli kategóriába sorolná a magyar államadósságot, annak elsősorban a kötvénypiacon, illetve a forint piacán lennének drasztikus hatásai. A magyar államadósság jelentős hányada van külföldi intézményi befektetők (befektetési alapok, befektetési bankok, nyugdíjpénztárak, stb.) birtokában. Ezek közül soknak a befektetési politikájában rögzítve van, hogy nem tarthatnak bóvli kategóriába sorolt kötvényeket. Így amennyiben a Magyarországot bóvli kategóriába sorolnák, úgy sok intézményi befektetőnek likvidálnia kellene a magyar eszközöket a portfóliójából. Ráadásul nem csak külföldi, de magyar intézményi befektetőknek is előírhatja a befektetési politikájuk. Ez drasztikus hozamemelkedést képes előidézni a kötvénypiacon. A forintban kibocsátott állampapírok (mintegy 10.667 milliárd forint) körülbelül 22%-a van külföldi befektetők tulajdonában. Ezenkívül több mint 5.000 milliárd forintnyi magyar kibocsátású devizakötvényt is birtokolnak a külföldiek.2008 ősz folyamán, a pánikban rohamosan csökkent a külföldiek magyar állampapír pozíciója, ami a hozamok emelkedésében is megmutatkozott. A kötvényhozamok azóta rekordmélységbe süllyedtek, ám a külföldiek által tartott állampapírok mennyisége még tovább csökkent.Nemrég Görögország államadósságát sorolta az S&P a bóvli kategóriába, igaz tavasszal egy lépésben 3 fokozattal minősítették le a görögöket. Ugyan a görög problémák már világosak voltak, mégis a leminősítés utáni napon kapitulált a görög kötvénypiac. A hozamok az egekbe emelkedtek, a 2 éves kötvényekkel közel 20%-os hozam mellett kereskedtek. Ez óriási emelkedés, hiszen 2009 év végén még 2% alatt voltak a hozamok, 2010 tavaszán mentek feljebb 5-6%-ig, majd a leminősítés után elszálltak. Ez minden bizonnyal egy eladási pánik következménye lehetett. Azóta a hozamok valamelyest csökkentek, de még így is 10% fölött maradtak. Ráadásul a görögöknek eurójuk van, ami valószínűleg azt eredményezte, hogy az intézményi befektetőknek nem feltétlen kellett likvidálni a görög kötvényeiket. A befektetési politikában ugyanis gyakran úgy fogalmazzák meg a kritériumokat, hogy az eurozóna tagjai által kibocsátott államkötvényeket külön (extra biztonságos) csoportként kezelik.

Netfolio tipp

Egyelőre kis valószínűséget látunk arra, hogy az S&P bóvli kategóriába sorolja a magyar államadósságot, ám ha ez megtörténik, annak súlyos következményei lesznek. A kockázatkerülő befektetőknek továbbra is azt javasoljuk, minimális kamatkockázatot vállaljanak (kötvényalap helyett likviditási, pénzpiaci alapot vegyenek) és megtakarításaik egy bizonyos hányadát váltsák át euróra. A kockázatkedvelők pedig adott esetben használják ki a lehetőséget, és ha megtörténik a leminősítés (amire egyelőre kicsi az esély), akkor vegyenek leárazott magyar kötvényeket.

A legjobban teljesítő pénzpiaci alapokat rangsorunkban megtalálja, míg partnerünknél széles kínálatból válogathat.
A forintpiacon is jelentős hatását éreztetné a leminősítés, mégpedig a gyengülés irányába. Ugyanis amennyiben a külföldiek megszabadulnak forintban kibocsátott magyar állampapírjaiktól, akkor azt a pénzt nyilván euróra, dollárra váltják. Ez nagy mennyiségű forinteladást jelent, ami tovább gyengíti a magyar fizetőeszközt. Hozzávetőlegesen 2.300 milliárd forintnyi magyar kötvény van külföldi tulajdonban. Ha ennek csak a felét váltanák át külföldi devizára, az is óriási mennyiségnek számítana, nem beszélve arról, hogy a hazai intézményi befektetők által értékesített kötvények egy részét is devizára váltanák. Fokozná a gyengülést, hogy a hírek hallatára 1-2 spekuláns is a forint ellen játszana. Egy ilyen forinteladási hullámot pedig már az MNB devizatartalékaiból sem lehetne semlegesíteni. Ez nem csak a devizahiteleseknek fájna, hanem az államnak is, hiszen adósságának közel fele devizában van, ami így forintban számolva jelentősen nőne.

Valószínűleg a kötvényalapok is megsínylenék a dolgot, hiszen a hozamemelkedésen kívül azt is kénytelenek lennének végignézni, ahogy a befektetők vonják ki a tőkét. A lakosság ugyanis általában nem racionális módon akkor vesz kötvényalapot, ha csökkennek a hozamok, és jók a múltbeli eredmények, akkor pedig elad, mikor emelkednek a hozamok, és csökken a kötvényalap nettó eszközértéke. Ez pedig csak erősítené az eladási hullámot, és a hozamok emelkedését.

Konklúzió
A fent leírtak elég borús képet festenek, ám egyelőre csak feltételezések. Nem tartjuk nagyon valószínűnek, hogy az S&P bóvli kategóriába sorolja a magyar államadósságot, ám néhány elhibázott gazdaságpolitikai lépés és meggondolatlan kommunikáció esetén van rá esély. Ha ez bekövetkezne, a kockázatkedvelőbbek akár profitálhatnak is a helyzetből, hiszen minden magyar eszköz nagyon le lesz árazva, főleg a kötvények. A Moody’s leminősítésének nem lennének ilyen drasztikus következményei, hiszen ott még továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában maradnánk.
 

Hozzászólások

 • Re: kérdés
  2010.08.01, vasárnap, 19:35 — totht

  Ha szabadulni akarnak a kötvényektől, akkor azt alacsonyabb áron is hajlandóak eladni. A kötvény árfolyama és hozama pedig egymással ellentétesen mozog. Minél olcsóbban tudunk megvenni egy kötvényt, annál nagyobb hozamot érünk el rajta (ha megtartjuk lejáratig).
  Tehát a kötvényeknek a lejáratig számított hozama emelkedik (és nem a múltbeli, realizált hozam).

  Tóth Tamás

 • kérdés
  2010.08.01, vasárnap, 13:10 — czaby52

  Nem világos számomra, hogyha bóvli kategóriába kerülünk és mindenki szabadúlni akar a kötvényeitől, akkor mitől emelkedik a kötvények hozama?

 • Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

  További információ a formázási lehetőségekről