5 megdöbbentő tipp a 2017-es évre

kemenyfii, 2017.02.10, péntek, 14:23
 

Cikkünk az írásakor (2017.02.10) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Immár hagyományossá váló év eleji cikkünkben kiértékeljük a tavalyi évre adott tippjeinket, valamint az idei évre is adunk 5 új tippet. A tavalyi évre adott 5 tipp közül 4 bejött, az általunk javasolt portfólióval pedig 18,55%-os hozamot lehetett elérni 2016-ban.



2016-ra vonatkozóan az alábbi eseményeket jeleztük előre:

1. A Tesla részvények árfolyama jelentősen alulteljesít
Bár február 10-ig mélyrepülésben volt a Tesla árfolyama, amikor 143,67 dolláron, az előző év végihez képest 40,14%-kal alacsonyabban zárt, év végére azonban 213,69 dollárra emelkedett az árfolyam, így 10,97%-os mínusszal zárta az évet. Tippünkben BMW részvény vételét javasoltuk Tesla short ellenében. A BMW árfolyama a tavalyi évet 3,79%-os eséssel zárta. Azonban az EUR/USD keresztárfolyam időközben 1,0924-ről 1,0590-re csökkent, így dollárra átszámítva a BMW vesztesége 6,73%-ot tett ki. Ha nem is jelentősen, de valóban gyengébben teljesített a Tesla a BMW-hez képest a tavalyi évben.

2. A hosszú kötvényhozamok jelentősen emelkednek
A tavalyi év során a 20 éves amerikai állampapír hozam 2,67%-ról 2,79%-ra emelkedett, így ha nem is jelentős emelkedésről van szó, az irány bejött. Tippünkben ProShares Short 20+ Year Treasury (TBF) ETF vásárlását javasoltuk, melynek árfolyama a cikkünk megjelenésének napján (2016.01.27-én) 23,65 dollár volt, év végén pedig 1%-kal magasabban, 23,89 dolláron zárt.

3. Az olajár korrigál
A kőolaj ára a tavalyi évben 37,04 dollárról 45%-os emelkedéssel 53,72 dollárra nőtt. A tippünkben javasolt United States Oil Fund árfolyama pedig 6,55%-ot emelkedett, 11 dollárról 11,72 dollárra.

4. Az Apple árfolyama tovább esik
Bár május 12-én 14,17%-kal az előző év végi árfolyam alatt járt az Apple árfolyama, ez a tippünk nem jött be, az évet 10%-os emelkedéssel zárta az Apple.

5. A Netflix felhasználók száma megötszöröződik
A 2016. évben is folytatódott a Netflix felhasználói létszámának bővülése. Bár jelenleg még csak szeptember végi adatok ismertek, úgy tűnik a növekedés dinamikája némileg csökkent. Az Egyesült Államokban 47,5 millió felhasználó volt a 3. negyedév végén, ami az egy évvel korábbinál 4,3 millióval több, míg a külföldi felhasználók száma 39,2 millió volt, ami 51%-kal magasabb az előző év azonos időpontjához képest. A DVD üzletág felhasználóinak száma tovább csökkent 4,2 millióra, az előző évi 5 millióról. Összesen tehát 76,2 millióról 22%-os növekedéssel 93 millióra nőtt a felhasználók száma. A jelenlegi növekedési ütem mellett így nem 5, hanem 6 év szükséges a felhasználók számának ötszörözéséhez. A részvény árfolyam mindenesetre tovább emelkedett, a tavalyi évet 8,24%-os emelkedéssel 123,8 dolláron zárta.

A tavalyi tippünkben az alábbi portfóliót javasoltuk létrehozni:
50% BMW,
-50% Tesla,
50% ProShares Short 20+ Year Treasury (TBF) ETF,
50% United States Oil ETF (USO),
-50% Apple,
50% Netflix.

Ennek a portfóliónak a hozama az év során a következőképpen alakult:


Miután a tavalyi tippeket kiértékeltük, következzen 5 új tipp az idei évre. Hangsúlyozzuk, hogy ezen tippekben adott befektetési ötletek kockázatosak, nem javasoljuk a teljes befektetési portfóliót a megjelölt eszközökbe allokálni, legfeljebb a befektetési portfóliónak egy kis hányadát képezheti az itt leírt tippek alapján összeállított alportfólió.

1. USD eladás
Ellentmondó hatások érhetik a dollárt Donald Trump amerikai elnöksége idején. Egyrészről a FED nemrég kezdte meg kamatemelési ciklusát, ami az erősebb dollár irányába hat. Másrészről Trump a szabadkereskedelmi egyezmények felszámolását, vámok bevezetését szorgalmazza, ami az Egyesült Államok gazdaságát, és így pénznemét is gyengíti. Összességében az elmúlt 46 év adatait tekintve azt láthatjuk, hogy azokban az években, amikor demokrata elnöke volt az Egyesült Államoknak, átlagosan évi 1,73%-kal erősödött a dollár, míg azokban az években, amikor republikánus elnöke volt, átlagosan 3,92%-kal gyengült. Bár az eltérés épp a szignifikancia határon van, az egyszélű t-próbához tartozó valószínűség értéke 5,21%, azaz legfeljebb 94,79%-os szignifikancia szint mellett jelenthetjük ki, hogy a republikánus elnökök alatt a dollár árfolyamváltozásának átlaga alacsonyabb, mint a demokratikus elnökök idején.

*1999-ig a német márka, 1999-től az euró értéke szorozva a rögzített árfolyammal: 1,95583

Tipp: USD eladás. Ezt az ERSTE Traderben tehetjük meg, valamely USD devizapár shortolásával, a következő tippünkben mutatjuk, hogy mely devizanemeket javasoljuk vételre a dollár ellenében. A forint ellenében történő short megjátszására lehetőség van valamely dollár short warrant (EBUSDHUFTS26, vagy EBUSDHUFTS27) vásárlására az ERSTE Netbrokerben is.

2. Menekülő devizák vétele
A dollár gyengülésével párhuzamosan várhatóan a menekülődevizákba (CHF, DKK) fog áramlani a pénz, mely erősítheti ezek árfolyamát, és lehet, hogy a CZK és a HUF is kap egy erősítő támadást.
A svájci frankra egyébként is egy 45 éve tartó erősödési trend jellemző, az euróval szemben is csak átmenetileg tudta fenntartani az 1,2-es küszöbértéket a svájci jegybank, immár 2 éve a frank árfolyama szabadon lebeg, így egy esetleges vásárlási hullám bekövetkeztekor szabadon erősödhet.
A dán korona ellenben az ERM-II árfolyam-mechanizmus (jelenleg egyetlen) tagja. Ez elméletben azt jelenti, hogy a meghatározott központi árfolyamhoz (1 EUR=7,46038 DKK) képest legfeljebb +/- 15%-kal térhet el az árfolyama. A dán jegybank azonban ennél szűkebben, +/- 2,25%-ban határozta meg a dán korona árfolyamsávját. Gyakorlatilag azonban ennél is szűkebb sávban mozog a dán korona árfolyama, az elmúlt 15 évben 1%-nál is kisebb mértékben tért csak el a centrális paritástól. Azonban kérdéses, hogy ha jelentősebb beáramlás történne a dán koronába, továbbra is fenntartható lenne-e ez a szűk sáv.
A cseh korona árfolyamára 2013 novemberében vezetett be küszöböt a cseh jegybank az euróval szemben. Azóta gyakorlatilag hozzásimult az árfolyam a küszöbértéket jelentő 27-es értékhez, és mivel tavaly a jegybank elnöke, Jiří Rusnok bejelentette, hogy 2017 második felében eltörlik az árfolyamküszöböt, felerősödött a spekuláció arra vonatkozóan, hogy ez előbb is bekövetkezhet. Várhatóan az árfolyamküszöb eltörlésekor a cseh korona azonnal erősödni fog, ha nem is akkora mértékben, mint 2 évvel ezelőtt a svájci frank.
A magyar jegybanknak hivatalosan nincs árfolyamcélja, mégis úgy tűnik, hogy nem nagyon engedi a forintot erősödni. Annak ellenére, hogy már 7 éve folyamatosan pozitív a folyó fizetési mérleg egyenlege, ráadásul egyre nagyobb a pénzbeáramlás üteme (2016 első 3 negyedévében 4,2 milliárd eurót tett ki, míg 2015-ben egész évben 3,7 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg többlete), a forint mégsem tud érdemben erősödni. Úgy tűnik tehát, hogy a jegybanknak mégis van árfolyamcélja, azonban egy felértékelődésre játszó spekulatív támadás esetén olyan helyzetbe kerülhet, hogy ezt fel kell adnia, vagy a megugró tartalékok miatt többe fog kerülni a finanszírozása.
Tipp: CHF, DKK, CZK vétel. Ezt az ERSTE Traderben CHFHUF és DKKHUF devizapárra nyitott long és USDCZK devizapárra nyitott short pozícióval érhetjük el (CZKHUF devizapár nem érhető el). További lehetőség, ha devizaszámlát nyitunk az említett devizanemekben, és ott helyezünk el pénzt, ebben az esetben számlavezetési díj is felmerül. Valamint egy valutaváltónál készpénzben is vehetünk svájci frankot, dán koronát és cseh koronát, ebben az esetben a készpénz biztonságos tárolásáról kell gondoskodni.

3. Amerikai részvények alacsony volatilitású portfólióra cserélése
Az új amerikai elnök, Donald Trump protekcionizmusa a kereskedelem csökkenéséhez, ezáltal a vállalati eredmények csökkenéséhez vezethet, ami a tőzsdén a részvényárfolyamok esését hozhatja el.
Ennek a helyzetnek a kihasználására az amerikai S&P 500 index shortolása mellett egy alacsony volatilitású részvényeket tartalmazó ETF vásárlását javasoljuk.
Az S&P 500 index több módon is shortolható. Egyrészt az ERSTE Traderben lehetőség van egy index CFD fedezetlen eladására. A másik lehetőség egy short ETF, pl. a ProShares Short S&P500 (SH) megvásárlása, ami szintén elérhető az ERSTE Traderben. A harmadik lehetőség az S&P 500-ra vonatkozó turbo short warrant-ok valamelyikének (Erste S&P 500 Turbo Short 26 vagy Erste S&P 500 Turbo Short 27) megvásárlása, melyek elérhetők az ERSTE Netbrokerben is.
Tipp: ProShares Short S&P500 (SH) és PowerShares S&P 500 Low Volatility (SPLV) vétel.
Társadalmilag felelős befektetések

Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé váltak a társadalmilag felelős befektetések, így pl. az olyan befektetési alapok, melyek a befektetési döntéseiket nem pusztán a várható hozam és kockázat alapján hozzák meg, hanem a finanszírozott vállalatok környezeti, társadalmi hatásait is vizsgálják. Ilyen alapon kizárják azokat a vállalatokat, melyek pl. a dohányipar, szerencsejáték vagy a fegyvergyártás területén működnek.
Amennyiben mégis szeretne fegyvergyártó cégekbe fektetni, ezt legegyszerűbben egy, a védelmi szektor részvényeit tartalmazó ETF vásárlásával teheti meg, ilyen például az iShares US Aerospace & Defense.



4. Fegyverkezés
Donald Trump többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog azon NATO tagállamok védelmére sietni, melyek nem teljesítik a NATO-val szembeni kötelezettségeiket. Ugyanis a NATO előírja, hogy a védelmi kiadásokra a GDP 2%-át kell fordítani, azonban a 28 tagállam közül ezt mindössze 5 (Észtország, Görögország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) teljesíti. Ezért a NATO korábbi potyautasai a nemzetbiztonsági kockázatok növekedése eredményeképpen várhatóan többet fognak fegyverkezésre költeni. Ebből pedig a fegyvergyártó cégek profitálhatnak.

Netfolio tipp

Ha meg akarja játszani aktuális tippünket, az alábbi portfóliót javasoljuk létrehozni:
-50% USD,
34% CHF,
33% CZK,
33% DKK,
50% ProShares Short S&P500 (SH),
50% PowerShares S&P 500 Low Volatility (SPLV),
-50% Facebook
Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket, nyisson ERSTE Trader számlát a Netfolio.hu-n, és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

5. Közösségi oldalak szabályozása
Miután az amerikai elnökválasztást is befolyásolták a közösségi oldalakon terjedő álhírek, valószínűleg szigorodni fog a közösségi oldalak szabályozása, illetve ezzel kapcsolatos bírságok kiszabására számíthatnak. Például a német kormány tervei szerint, ha a Facebook 24 órán belül nem távolít el egy kifogásolt tartalmat, akár 500.000 euróig terjedő bírsággal szembesülhet. Az ezzel kapcsolatos extraköltségek profitkiesést fognak jelenteni a közösségi oldal szolgáltatóknak.
Tipp: Facebook eladás. Ez az ERSTE Traderben érhető el.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről