Tartós befektetési számla újratöltve

barkoczib, 2011.11.23, szerda, 12:02
 

Cikkünk az írásakor (2011.11.23) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

2010-ben került bevezetésre a TBSZ, azaz a tartós befektetési számla, amellyel megtakarításainkat mentesíthetjük a kamat- és árfolyamnyereség adó alól. Sokan igen nagy hiányosságnak tartották, hogy ezeken a számlákon kizárólag forintban denominált befektetéseket tarthattunk, ezért a befektetők által kedvelt termékek széles köre nem kerülhetett kedvezményes számlákra. Egy, az adótörvényhez kapcsoló benyújtott indítvány szerint ez a jövőben változhat, és devizában denominált befektetéseinket is mentesíthetjük a kamat- és árfolyamnyereség adó alól.

Eddigi termékek
A cikk írásáig a TBSZ számlákon kizárólag forintban jegyzett termékek voltak elhelyezhetők. Egy tavalyi pénzügyminisztériumi állásfoglalás alapján olyan termékek is élvezhették az adókedvezményt, amelyek letétigénye, illetve elszámolása forintban történik. Ez például olyan devizapárokra vonatkozik, amelyek második eleme forint (pl.: EUR/HUF), bizonyos CFD ügyletekre, valamint például a BÉT-en forgó certifikátokra.

Netfolio tipp

Nincs még értékpapírszámlája? Nyisson most! Ha Erste Netbroker értékpapírszámlát nyit a netfolio.hu-n keresztül az első öt kötése ingyenes*, ezt követően pedig mindössze 0,3%-os (min. 200 Ft) tranzakciós díjakkal kereskedhet a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacán! Emellett portálunkon díjmentesen elérheti az összes Prémium jogosultsághoz kötött funkciót, valamint egy év ingyenes hozzáférést kap portfólió kezelő rendszerünkhöz, ami 41.400 forint megtakarítást jelent.
*A kedvezmény értéke legfeljebb 30000 forint

A TBSZ számlát korábbi cikkünkben már részleteztük, azonban röviden frissítsük fel mit is jelent. Kétféle számla létezik: betéti számla, amelyen betéteinket kamatoztathatjuk, valamint értékpapírszámla, amelyre értékpapírjaink kerülhetnek. A két számla egymástól független, átutalás közöttük nem lehetséges. Ahogyan az alábbi ábrán látható, a számla nyitásától az adott év végéig történhet meg a felhalmozás, vagyis a számlára történő befizetések. A következő öt év a felhalmozási időszak, amely lejártával a befektetéseinket kamat- és árfolyamnyereség adó mentesen vehetjük fel. Amennyiben a harmadik és ötödik év között vesszük fel pénzünket 16% helyett csak 10%-os adó fogja terhelni befektetéseinket. Abban az esetben, ha az öt év alatt mégis felvennénk pénzünket a TBSZ-ről, annak semmilyen hátrányos következménye nem lesz, hiszen a továbbiakban egy szokványos számlával megegyező feltételek fognak rá vonatkozni. Az öt év alatt lehetőségünk van a megvásárolt befektetési eszközeinket eladni és helyettük másikat venni, az egyetlen fontos kitétel, hogy pénz be-, illetve kiutalás ne történjen.



Változások
A törvénytervezet szerint jövő évtől kezdve (2012. január) már nem csak forint, hanem egyéb devizás eszközök is elhelyezésre kerülhetnek. Így akár devizás betéteinket, vállalati kötvényeinket, befektetési jegyeinket, vagy külföldi részvényeinket is bevonhatjuk az adókedvezményes megtakarítási formába. Ezek után amennyiben hosszú távú elképzeléseink vannak nem forint alapú termékekkel kapcsolatban, nyugodt szívvel tehetjük ezeket a termékeket TBSZ számlánkra és 5 év elteltével mentesülünk kamat- és árfolyamnyereség adó alól. Jelenleg Magyarországon a lakosság vonatkozásában legjelentősebb devizás tételek a vállalati eurókötvények: az OTP Opus, a MOL Magnolia (ezekről részletesebben korábbi írásunkban olvashat), illetve euró alapú államkötvények, mint például az MNV Richter átváltható kötvénye.

Hátulütők
Az új javaslattal a TBSZ egyik hátrányát megoldották a törvényalkotók, viszont a konstrukció továbbra is elég bonyolult. Abban az esetben például, ha egy TBSZ-t két éve nyitottuk és ezután újra szeretnénk élvezni egy újabb hosszú távú befektetéssel az adókedvezményt, másik TBSZ számla nyitására van szükség. További adminisztratív nehézség, hogy egy naptári éven belül egy szolgáltatónál csupán egy számlát nyithatunk, tehát ha éven belül szeretnénk két tartós befektetést indítani, akkor egy újabb banknál kell új TBSZ számlát nyitnunk.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről