Fundamentális elemzés sorozat II. - Magic formula

nagya, 2011.06.09, csütörtök, 00:00
 

Cikkünk az írásakor (2011.06.09) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Sorozatunk első részében foglalkoztunk a fundamentális elemzés alapjával, illetve bemutattuk Piotroski rangsoroláson alapuló eljárását is. A második részében Greenblatt nevéhez fűződő Magic formula néven elhíresült eljárást mutatjuk be.

Greenblatt modellje az egyik legegyszerűbb modell, szinte már annyira egyszerű, hogy megdöbbenünk azon, hogy egyáltalán működik. A modellt könnyen kezelhetősége és teljesítménye miatt gyakran magic formula néven is emlegetik.
Használt szűrő feltételek:
- A piaci kapitalizáció legalább 50 millió dollár. A piaci kapitalizáció nem más mint a részvények száma szorozva az árfolyammal, ami nem más mint a vállalat értéke. Ha ennek nagyságára teszünk kikötést, annak lehet technikai és elméleti megfontolása is. Technikai jellegű származhat abból, hogy a modellt egy alapkezelő alkotta meg, akinek óriási pénzeszközöket kell befektetnie és a méret miatt nem foglalkozhat kisméretű cégekkel. Elméleti ok lehet, ha ki akarjuk zárni a kicsi, de növekvő vállalatokat azok kockázata miatta.
- Öt éves időtávon a befektetések megtérülésének a legjobb 65%-ban kell lennie.

A kevés feltétel miatt itt kiemelt hangsúlyt kap a rangsorolás, hisz a kritériumoknak számos cég megfelel. Azok a cégek, amik átjutottak a szűrőn a következő módon kerülnek rangsorolásra:
50%-os súllyal szerepel a tőkearányos megtérülés
és 50%-os súllyal számít az adózás és kamatfizetés előtti eredmény és a vállalat értéke által kapott hányados.

Az öt részvényből álló portfólióba javasolt részvények: ITT Educational Services; Harte-Hanks; Cellcom Israel; Power-one; United Online.
A fent említett vállalatok mindegyike az amerikai tőzsdén jegyzett, ezért könnyedén kereskedhetünk velük, például az Erste Traderen vagy az Equilor Traderen keresztül is, kedvezményes számlanyitást ide kattintva kezdeményezhet.

Azok számára akik nem szeretnék maguk kialakítani saját portfóliójukat javasoljuk a Greenblatt nevével fémjelzett ETF-eket például a: Formula Investing U.S. Value 1000(Symbol FVVAX) -t vagy a Formula Investing International Value Select (Symbol FNAAX)-t.

Utótesztelés
A grafikonon látható, hogy 5 éves távon a hozam körülbelül 100%, ami évesítve nagyságrendileg 15%. Greenblatt modelljének eredménye folyamatosan meghaladja az index teljesítményét, de lényegesen nagyobb volatilitást mutat, mint az S&P 500. A nyereség nagyobbik felére 2009-től kezdődően tesz szert. A Magic formula teljesítménye tényleg említésre méltó, erről Ön is meggyőződhet az alábbi diagramon:


A javasolt vállalatok ismertetése
Az ITT Educational Services egy amerikai intézmény, mely felsőfokú oktatással foglalkozik. Jelenleg 38 államban van jelen, 121 campussal rendelkezik és közel 80.000 diákjuk van. Kínálatukban mind Bachelor, mind pedig Master szintű képzés megtalálható és összesen 35 különböző diplomaprogram érhető el.
Pénzügyi mutatók:
P/E:7
Ár/könyv szerinti érték:28,45
Osztalékhozam:0
Likviditási ráta:1,03
ROE:315,37%
ROA:53,97%

A Cellcom Israel Izrael legnagyobb mobiltelefon szolgáltatója, 3,4 millió felhasználóval, a 7 milliós lakosság csaknem felét kiszolgálja. Különösen gyors növekedés figyelhető meg az adatátvitel és a mobilinternet területén, melyek a legjövedelmezőbb szolgáltatások közé tartoznak.
Fontosabb mutatók:
P/E:7,75
Ár/könyv szerinti érték:28,95
Osztalékhozam:9,4%
Likviditási ráta1,70
ROE:331,53%
ROA:18n44%

Harte-Hanks Amerikai marketing cég, mely elsősorban direkt marketinggel foglalkozik. A cég tevékenysége a reklám eredményességéhez szükséges összes részfolyamatra kiterjed. Beleértve a tervezést, a potenciális célcsoport leszűkítését, adatok elemzését és tisztítását egészen a marketingüzenet célba juttatásáig.
Pénzügyi adatok:
P/E:9,97
Ár/könyv szerinti érték:1,13
Osztalékhozam:4,1%
Likviditási ráta:0,79
ROE:11,94%
ROA:6,01%

A Power-One nevű vállalat az energiaszektorban van jelen. Tevékenysége két fő kategóriára bontható: hálózati megoldásokkal, másfelől pedig megújuló energia termeléssel foglalkozik. Emellett kiegészítő jelleggel végez szerver és adattárolást is.
Főbb mutatók:
P/E:7,03
Ár/könyv szerinti érték:2,6
Osztalékhozam:0
Likviditási ráta:1,93
ROE:71,24%
ROA:34,35%

A United Online az egyik legnagyobb piaci szereplő az interneten keresztül értékesített fogyasztói termékek és szolgáltatások piacán. Tevékenysége négy nagy csoportra bontható: virág és ajándék küldés, nosztalgia internetes tartalmak, internet kapcsolat értékesítése és az úgynevezett hűség marketing. A cégcsoport összesen több, mint 60 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.
Pénzügyi adatok:
P/E:9,46
Ár/könyv szerinti érték:1,07
Osztalékhozam:7,1%
Likviditási ráta: 0,94
ROE:12,33%
ROA:6,84%
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről