Fundamentális elemzés sorozat I. - Piotroski modell

nagya, 2011.04.12, kedd, 13:00
 

Cikkünk az írásakor (2011.04.12) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Újonnan induló fundamentális elemzésről szóló befektetési tipp sorozatunkban néhány sikeres befektető befektetési filozófiáját szeretnénk összefoglalóan bemutatni. A különböző elméletek ismertetése mellett azt is megmutatjuk, hogy az egyes stratégiák esetén mik a javasolt részvények, mindezek mellett a különböző stratégiák backtest-jét is elvégeztük.

Közös vonások
Nézzük először, hogy mik lesznek a közös tulajdonságaik az alkalmazott eljárásoknak. Mindegyik a fundamentális elemzés eszközeire támaszkodik, az alulárazott vállalatokat igyekszik megkeresni, és mindegyik nagynevű szakértő által kidolgozott módszertan. Továbbá néhány szempont mindegyik megközelítésre vonatkozik, ezek elsősorban technikai jellegű megkötések. Ilyen például az, hogy csak tőzsdén kereskedett részvényre használhatóak, valamint hogy csak amerikai részvényekbe fektetnek.

A stratégiák tesztelését az elmúlt öt évre végeztük el, vagyis a teszt a 2006 márciusa és 2011 márciusa közötti időszakot foglalja magában. A teszt során negyedévente újravizsgáltuk a részvénykosár összetételét és mindig a 10 legjobbra értékelt részvényt válogattuk be a portfóliónkba. A negyedévente esedékes részvénycserék tranzakciójával járó költségeit figyelembe vettük, azok összegével csökkentettük az eredmény nagyságát. A grafikonon az összehasonlíthatóság kedvéért feltüntettük a legnépszerűbb amerikai tőzsdeindexet, az S&P500-at is.

A cikkekben használt rövidítések magyarázata:
ROA: return on assets, eszközarányos megtérülés
ROE: return on equity, tőke arányos megtérülés
EPS: Earning per shares, egy részvényre jutó nyereség
P/E: price/earnings, árfolyam/nyereség
PEG: Price/Earnings To Growth ratio,növekedéssel korrigált P/E ráta
P/BV: price/book value, árfolyam/könyv szerinti érték

Piotroski modell: Joseph D. Piotroski a Stanford egyetem számvitel docense. Fő kutatási területe a pénzügyi jelentések vizsgálata, ennek eredményeként született meg a róla elnevezett érték alapú befektetési modell. Kilenc feltételből álló szűrőrendszert választott ki a részvények értékelésére, amennyiben megfelelt a kritériumnak akkor egy pontot kapott a befektetés, egyéb esetben nullát. Minél magasabb pontszámot kap egy adott részvény, annál inkább vételre javasolt. A feltételek:
1. Előző évi adózás utáni eredmény (nettó jövedelem) pozitív.
2. Az előző évi cash flow pozitív.
3. A ROA mutató értéke növekedett a tavalyihoz képest.
4. Az előző évi működési cash flow nagyobb, mint a nettó jövedelem.
5. Csökkenő hosszú lejáratú adósság állomány. Amennyiben nincs adóssága, de növekszik az eszközök értéke, akkor is eleget tesz a szűrőnek.
6. A likviditásra vonatkozó kritérium, hogy a likviditási ráta, ami a 12 hónapon belül esedékes törlesztő részletek visszafizethetőségét méri, javuljon a tavalyi értékhez képest.
7. A forgalomban lévő részvények száma nem nagyobb az előző évihez képest, vagyis nem történt újabb részvénykibocsátás az elmúlt egy év alatt. Ez azért fontos, mert ha történt ilyen, akkor figyelembe kéne venni a felhígulási hatást is, ennek hiányában téves eredményeket adhatna a szűrő.
8. A haszonkulcs növekedett az előző évihez képest. A feltétel teljesülése azt jelzi, hogy nem lett szorosabb a verseny a piacon.
9. Az értékesítés százalékban kifejezett növekedése meghaladja az összes eszköz százalékos növekedését. Más megközelítésben az egy egységnyi kapacitásra jutó értékesítés növekedett.

Ha a Piotroski módszerrel válogatunk össze 5 részvényből álló portfóliót , akkor jelenleg a következő vállalatokat érdemes beleválogatni. Champion Industries; Fuwei Films; Lifetime Brands ; Assisted Living Concepts; Minerals Technologies
A fent említett vállalatok mindegyike az amerikai tőzsdék valamelyikén jegyzett, ezért könnyedén kereskedhetünk velük, például az Erste Traderen vagy az Equilor Traderen keresztül is, kedvezményes számlanyitást ide kattintva kezdeményezhetünk.

Utótesztelés
A módszer utótesztelésének az eredménye látható a következő grafikonon. Az ábrán jól látható, hogy 2009-ig a stratégia eredménye együtt mozog az S&P index értékével, de utána attól élesen elválik és jelentős többlethozamra tesz szert. Az elmúlt 5 év alatt 150%-os hozamot ért el, ami évesítve is meghaladja a 20%-ot, szemben az S&P-vel, mely öt éves távon nulla százalékon áll. Piotroski módszerével negatív piaci hangulat esetén sem vesztettünk volna többet, mint az index megvételével, de a fellendülés időszakában lényegesen nagyobb hozamot lehetett vele realizálni.


Rövid ismertető az 5 javasolt vállalatról
A Champion Industries az 1960-as években alakult Nyugat-Virginiai társaság, melynek részvényei 1993 óta kereskedhetőek a Nasdaq-on. Leányvállalatain keresztül széles körű irodai szolgáltatásokat nyújt. Tevékenysége az irodabútor gyártástól a borítékok nyomtatásán át mindent felölel, ami az irodával kapcsolatban szóba jöhet. A társaság főbb mutatói:
P/E:26,19
Ár/könyv szerinti érték:0,86
Osztalékhozam:0
Likviditási ráta:1,25
ROE:3,35%
ROA:0,82%

A Fuwei Films egy kimondottan új, 2004-ben alapított vállalkozás és speciális (BOPET típusú) fóliák gyártásával foglalkozik. Termékeit a csomagolás és az elektromos valamint a mágneses eszközökben is hasznosítják. A társaság főbb mutatói:
P/E:8,57
Ár/könyv szerinti érték:0,63
Osztalékhozam:0
Likviditási ráta:1,22
ROE:7,67%
ROA:5,18%

A Lifetime Brands nevű cégcsoport konyhai eszközökkel és lakásdekorációval foglalkozik. Több márkát is felölelő holdingról van szó. A teljesség igénye nélkül említenénk néhány márkát a harminc közül ami hozzájuk tartozik: Farberware, KitchenAid, Cuisinart, Pedrini, Sabatier, CasaModa. A csoport mutatói:
P/E:10,92
Ár/könyv szerinti érték:1,42
Osztalékhozam:0,67%
Likviditási ráta:3,1
ROE:15,36%
ROA:5,44%

Az Assisted Living Concepts Inc névre hallgató vállalkozás idős otthonokat tart fent szerte Amerikában. Összesen 20 államban vannak jelen, 215 otthont tartanak fent és közel 9000 idős emberről gondoskodnak. Főbb pénzügyi mutatók:
P/E:27,78
Ár/könyv szerinti érték:1,57
Osztalékhozam:0
Likviditási ráta:0,95
ROE:5,86%
ROA:3,51%

Az Minerals Technologies 1992 óta tőzsdei társaság. Tevékenységi köre meglehetősen speciálisnak nevezhető, saját megfogalmazásuk szerint az ásványok és a technológia ötvözésére törekszenek. Többek között szintetikus ásványok előállításával foglalkoznak. Mutatószámai:
P/E:19,15
Ár/könyv szerinti érték:1,66
Osztalékhozam:0,29%
Likviditási ráta:0,95
ROE:9,04%
ROA:6,39%
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről