Származtatott alapok teljesítményértékelése

nagya, 2011.04.04, hétfő, 10:00
 

Cikkünk az írásakor (2011.04.04) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Több, mint két éve már írtunk az abszolút hozamú alapokról, amelyben a hazai kínálatot mutattuk be. Akkori írásunkat itt tekinthetik meg. Most elérkezetnek láttuk az időt, hogy ismételten megnézzük, milyen változásokon ment keresztül a piac. Annak érdekében, hogy a lehető legváltozatosabb piaci viszonyok mellett is bemutathassuk az alapok teljesítményét, úgy döntöttünk, hogy egészen a 2008-ban kezdődő pénzügyi válságot megelőző időszakig nyúlunk vissza és onnantól kezdjük az alapok összehasonlítását. Ennek eredményeként nagyon változatos időszakot sikerült alapul vennünk, így általános képet kaphatunk a vizsgált alapok teljesítményéről.

Általános tudnivalók a származtatott alapokról
Netfolio tipp

A származtatott alapokat azoknak a befektetőknek ajánljuk, akik egyrészt több éves időtávban gondolkodnak, másfelől pedig hajlandóak kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében. Az alapok számára a befektetési lehetőségek széles tárháza érhető el, ezért bármilyen piaci környezetben képesek hozamot elérni. Az alap kiválasztásánál legyünk tisztában kockázatvállalási hajlandóságunkkal és ne felejtsük el, hogy a múltbeli teljesítmények nem garantálják a jövőbeli befektetések eredményességét. Befektetési jegy vásárlás előtt érdemes körülnézni a piacon, mert könnyen előfordulhat, hogy némelyik alap jegyzési kedvezményt hírdet. Például cikkünk megjelenésének időpontjában az AEGON ATTICUS VISION alapot lehet kedvezményesen jegyezni, a 7%-os vételi jutalék április 1-7. között mindössze 0,5%. Az akció mind a két általunk javasolt szolgáltatónál igénybe vehető. A cikkben említett befektetési alapok többsége elérhető a Hozamplaza és az Equilor kínálatában is. Kedvezményes számlaregisztrációt az alábbi linken kezdeményezhet: Számlanyitás

A származtatott alapok a befektetési alapok legkockázatosabb és egyben legnagyobb hozammal kecsegtető változata. A származtatott vagy más néven abszolút hozamú alapok többnyire jelentős ingadozással rendelkeznek, ezért az ezekbe történő befektetés csak hosszú távra ajánlott. A minimális javasolt befektetési időtávnak az egy évet szokták meghatározni, de az ajánlott időtáv több, mint három év. A rövidtávú befektetőket kimondottan igyekeznek távol tartani ezektől az alapoktól a magas tranzakciós költségekkel. Például a BWM 5%-os díjat számít fel azoknak, akik egy éven belül kiveszik a pénzüket, de az így befolyt pénz nem az alapkezelőé lesz, hanem az alapé, vagyis végső soron azoké, akik hosszútávra fektetnek be. Összehasonlításunkban csak olyan, forintban kibocsátott alapokat vettünk figyelembe, amelyekbe globálisan befektethetnek és a termékek köre sem korlátozott. Az alapokra jellemző, hogy piaci lehetőséget látva növelik a kockázatos eszközökben lévő arányukat, megfelelő befektetési lehetőség híján kevésbé kockázatos kötvényportfólióba húzódnak vissza.
Az alapok fontos jellemzője az úgynevezett drawdown, vagyis, hogy a legutóbbi csúcs óta mennyit vesztett az alap az értékéből. Amennyiben egyszerűbben szeretnénk megfogni a fogalom jelentését, akkor azt mondhatjuk, hogy az a maximális veszteség, amit akkor szenvedtünk volna el, ha a lehető legrosszabb időzítéssel szállunk be, vagyis éppen a csúcson fektetünk be. Mértéke könnyen elérheti, sőt akár meg is haladhatja a 25%-ot, azonban ez természetes jelenségnek mondható a származtatott befektetési termékeket használó befektetők körében.

Az alapok teljesítménye
Az elmúlt, közel három év teljesítményét mutatjuk be a lenti ábrán. A grafikonon jól látható, hogy az OTP Supra alapnak sikerült a legjobb teljesítményt elérnie, közel megduplázta az értékét mindössze három év alatt, ebben kiemelt jelentőségű volt a 2009 év vége és 2010 közepe közötti időszak, amikor rendkívül jól teljesített az alap. A többi vizsgált alapnak sincs miért szégyenkeznie, hisz többségük hozta a 20 és 40% közötti eredményt. A sorból a másik irányba is egy OTP-s alap lóg ki, nevezetesen az OTP Abszolút hozam névre keresztelt alap. A grafikon kattintásra nagyban jelenik meg.



Annak ellenére, hogy a származtatott alapok mint eszközkategória, kockázatos befektetésnek tekinthető, azonban az egyes alapok között jelentős különbségeket találhatunk. Ezt szemléltei a következő grafikon is, amelyen az egyes termékeket zöld háromszögek jelzik. A két szélsőséges esetet szeretnénk bemutatni. A legstabilabbnak a Concorde VM Alap nevezhető, míg az ellentétes oldalon, a nevéhez hűen az Access-BWM Meggyőzően Kockázatos Származtatott Alap található. Ugyanezt a következtetést vonhatjuk le akkor is, ha nem a lenti kockázat-hozam diagramot nézzük, hanem az árfolyamgrafikon változékonyságából indulunk ki.



Egy érdekes elképzelés a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt.
A származtatott befektetési alapok egy nagyon speciális megvalósulása a Plotinus Nyrt. Zsiday Viktor nevével jelzett társaság, Warren Buffett Berkshire Hathaway névre hallgató vállalat, strukturális szerkezetét tekinti példának. Lényegében arról van szó, hogy egy hedge-fund tulajdonságaival rendelkező befektetési alapot hoztak létre,mindezt egy befektetési társaság formájába öntve. Vagyis van egy részvénytársaság, amelynek egyetlen célja a tőke befektetése a lehető legmagasabb hozam elérése érdekében. Ha részvényt vásárolunk az szinte teljesen ugyanolyan, mintha egy befektetési alap jegyeiből jegyeznénk. A hagyományos formától való eltérésnek a legfőbb következménye, hogy sokkal kevesebb előírás vonatkozik a társaság működésére, mint egy befektetési alapra, a szabadság nyújtotta lehetőségeket kihasználva sokkal változatosabb és nagyobb hozammal kecsegtető befektetéseket is megvalósíthat a társaság. Szó szerint bármilyen befektetést megvalósíthatnak, legyen szó származékos termékről, opcióról, áruról vagy éppen reálgazdasági befektetésről. Másik előnynek nevezhető, hogy a költségeket, legalábbis azok fix tényezőit, sikerült minimalizálniuk. A társaságnak nincsenek alkalmazottai, irodái, tárgyi eszközei stb. A teljes vállalatot a management alkotja, akik teljesítményfüggő bérezést kapnak az általuk tulajdonolt osztalékrészvények formájában.

Sajnos árnyoldala is van ennek a sajátságos vállalati szerkezetnek, nevezetesen az átláthatóság. Amíg egy befektetési alap értékéről pontos képet kaphatunk a rendszeres adatszolgáltatásnak köszönhetően, addig a Plotinus befektetéseire és annak értékére csak negyedévente nyerhetünk pontos rálátást, továbbá abban az esetben ha a társaság saját tőkéjének a változása az adott negyedévben meghaladja a nyolc százalékot, ekkor ugyanis rendkívüli tájékoztatást tesz közzé. A viszonylagos információ-szegénység amivel a befektetők rendelkeznek, előidézheti, hogy a részvények árfolyama a jelentések után legyen csak jól árazott, a jelentések közötti időszakban nehezebb támpontot találni a fair érték meghatározásához. Ezt a hatást csökkentheti, hogy a cég vásárolhat saját részvényeiből, amennyiben úgy értékeli, hogy azok alulértékeltek. A február végi gyorsjelentésből egyelőre kevés konkrétum olvasható ki, értelemszerűen még nem közöl múltbeli hozamokat és egyelőre még a befektetések jelentős részét is diszkont kincstárjegyek teszik ki. A cég melletti legfőbb érvek: a jó alapkezelő személye és a jó elgondolás. Kíváncsian várjuk, hogy milyen eredményeket sikerül produkálniuk és, hogy milyen ütemben sikerül növekedniük.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről