Hogyan keressünk a nukleáris aggodalmon?

nagya, 2011.03.18, péntek, 14:34
 

Cikkünk az írásakor (2011.03.18) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A március 11-ei földrengés és szökőár után súlyosan megsérült Japán atomerőmű aggodalommal tölti el a világot. Az események hatására a világ országai újragondolják az atomprogramjukat. Egyelőre még az aggodalom az úr, ami igaz a részvénypiacokra is.

A piac jelenlegi helyzete
Az atomenergia hasznosításával kapcsolatos bizonytalanság meglátszik az uránbányászattal foglalkozó vállalatok árfolyamában is, az elmúlt pár nap alatt drasztikus mértékű esést kellett elviselniük, ennek mértéke többször közelítette az 50%-ot is. A helyzet nagymértékben hasonlít a Deepwater Horizon balesetéhez, amely után a mélytengeri olajkutató cégek piacán lehetett kedvező befektetéseket találni. Akkori sikeres befektetési tippünk (a portfólió azóta 65% hozamot ért el az S&P index 21%-val szemben, ami még kockázattal korrigálva is jelentős túlteljesítést jelent) itt olvasható:
Leárazott mélytengeri olajkutató cégek

Ilyen óriási mértékű esés csak abban az esetben lehet indokolt, ha a közeljövőben az atomerőműveket tömegesen bezárják, és India valamint Kína is felhagy atomenergia fejlesztési programjával. Ez meglátásunk szerint nem reális alternatíva, mivel ez olyan nagymértékű olajáremelkedéssel járna, ami jelentős politikai feszültségeket eredményezne. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az atomerőművek működését tovább szigorítják, illetve néhány beruházás később valósul meg, amely az üzemeltető társaságok profitját csökkentheti, de az urán iránti keresletre nem lesz hatással. Némileg más a helyzet, ha csak Japánt vizsgáljuk, itt többféle forgatókönyv is elképzelhető, még az is, hogy az összes atomerőmű bezárásra kerül. Azonban globális szinten a Japán uránfelhasználás a teljes mennyiség mindössze 2-3%-át teszi ki. Szinte biztosra vehető, hogy Kína folytatja atomprogramját, melynek egyik bizonyítéka a legnagyobb nukleáris energiával foglalkozó kínai vállalat 600 millió jüanos (átszámítva 18 milliárd forintos) kötvénykibocsátása .

Amibe érdemes befektetni
Meglátásunk szerint érdemes a jelenlegi körülmények között uránbányákba befektetni. Ehhez összegyűjtöttünk néhány olyan, az amerikai tőzsdén jegyzett értékapírt, amelyek jelentős árfolyamesésen mentek keresztül. A következő táblázatban foglaltuk össze az eredményeket.


Meglátásunk szerint minél nagyobb esés következett be a termékeknél, annál kedvezőbb lehetőség adódik a beszállásra. A fenti öt részvényből összeállított részvénykosár eredményét nyomon követhetik portfólió kezelő rendszerünkön keresztül, ide kattintva. Mindegyik általunk javasolt termék az amerikai piacon kereskedett, így könnyedén megvehetjük őket, többek között az Equilor Trader és az Erste Trader használatával. Számlanyitást kedvezményesen kezdeményezhet oldalunkról az alábbi hivatkozáson keresztül.
Aki nem szeretne egyedi részvényekbe fektetni, azoknak jó megoldás lehet, ha urán bányákkal foglalkozó ETF-be fektet, mint amilyen a Global X Uranium ETF (URA).

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről