Hogyan profitáljunk a koreai bizonytalanságból

nagya, 2010.12.30, csütörtök, 11:27
 

Cikkünk az írásakor (2010.12.30) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az elmúlt hetekben rengeteget lehetett hallani a két Korea közti feszültség növekedéséről, ami nem is csoda, hisz majdnem minden hétre jutott egy-egy negatív hír. Ugyanakkor szinte semmit sem hallani a külpolitikai hangulat gazdaságra gyakorolt hatásairól, éppen ezért cikkünkben a dél-koreai részvénypiac reakcióival és a kínálkozó lehetőségek kihasználásának módjával foglalkozunk.

A két Korea közti viszony
A két Korea szétválasztására 1945-ben került sor, a mai Észak-Korea területe szovjet, míg a déli része amerikai megszállási övezet lett, innen kezdve értelemszerűen élesen kettévált a két terület politikai és gazdasági berendezkedése is. 1950-ben a kommunista berendezkedésű Észak-Korea erőszakosan egyesíteni tervezte a két államot, ami a koreai háború kitöréséhez vezetett. A harci cselekmények 1953-ig, a tűzszünet aláírásáig tartottak, azonban a két ország formálisan nem kötött békét egymással. Az elmúlt években a két ország közti viszony rendkívül változatosnak bizonyult, 2007-ben jelentős előrelépés történt, ugyanis békemegállapodást kötöttek és több területet is érintő közös fejlesztésekről állapodtak meg. Ezóta viszont jelentősen romlott a két fél közti viszony, olyannyira, hogy az elmúlt hónapokban általánossá váltak a határ menti hadgyakorlatok és egyre többen kezdtek el aggódni a háború kitörésének lehetősége miatt.

Az események hatása a pénz és tőkepiacokra
A hírek piacokra gyakorolt hatását jelen esetben szinte lehetetlen előre látni, ugyanis egyfelől nagyon nehéz egy esetleges háború kitörésének esélyeit számszerűsíteni, másfelől mivel szerencsére már régóta nem fordult elő, hogy valamely fejlett gazdaság területén háború dúljon, ezért erre az eshetőségre nem rendelkezünk tapasztalatokkal, legfeljebb
Netfolio tipp

A két Korea közti feszültség kiújulása miatt jelentős ingadozás tapasztalható a dél-koreai tőzsdén. A jelentős hírek mozgatta esés után gyors visszapattanások tapasztalhatóak, melyeket kihasználva rövid idő alatt tehetünk szert nyereségre. Ajánlott befektetési stratégiánk szerint a nagyobb esések után érdemes stop buy megbízást adni, a visszapattanás bekövetkezése után pedig célszerű egyből zárni a pozíciónkat. Magával a Kosdaq indexel rendkívül körülményes kereskedni, ezért javasoljuk, hogy helyette az amerikai piacon jegyzett IQ South Korea Small Cap ETF-et használják vagy az iShares MSCI South Korea Index Fund-ot, utóbbi elérhető az Erste Trader és az Equilor Trader kínálatában is, mely szolgáltatóknál a linkre kattintva nyithat számlát.

sejtéseink lehetnek az esetleges következményeket illetően. A bizonytalanságot legjobban talán a KOSDAQ INDEX, illetve a KOSDAQ STAR INDEX szemlélteti, amely jelentős ingadozásokat mutat. Meglátásunk szerint az index ingadozása kedvező befektetési környezetet teremt a rövidtávú, spekulatív célú befektetéseknek. Az árfolyam grafikont és a világpolitikai híreket összevetve azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az index jelentősebb esései mögött minden alkalommal, valamilyen kedvezőtlen, hadi témájú hír, leggyakrabban hadgyakorlat bejelentése áll, azonban a félelmek csillapodásával az index rövid időn belül, akár mindössze 1-2 nap elteltével újra eléri az esés előtti szintet.

Javasolt kereskedési stratégiánk szerint érdemes a nagyobb esések után stop buy típusú megbízást adnunk. A stop buy megbízás olyan vételi tranzakcióra szól, amely csak akkor aktiválódik, ha az általunk megszabott árat átlépi a részvény árfolyama (ha ma 1000 az ár, és 1100-as áron adunk egy hagyományos vételi megbízást, az egyből teljesül 1000 forinton, míg a stop buy csak akkor lép életbe, ha az ár 1100 forint fölé megy, tehát nem teljesül abban az esetben ha 1000 forintos árfolyamról negatív irányba indul el az árfolyam). Használatával kivédhetjük, hogy még a trend megfordulása előtt vásároljunk az értékpapírból. Esetünkben különösen hasznos, ugyanis nem kell attól félnünk, hogy az éjszaka folyamán újabb rossz hírek érkeznek, amelyek tovább csökkentik az index árfolyamát.
Az alábbi grafikonon bemutatjuk, hogy az elmúlt közel egy hónap folyamán hogyan mozgatták a hírek a piacot. Az alábbi ábrán feltüntettük, hogy azokon a napokon, amikor a KOSDAQ INDEX jelentős mértékben veszített értékéből, milyen hírek jelentek meg a magyar médiában. Mivel a két ország között már régóta rossz a viszony a puszta fenyegetések nem befolyásolják érezhetően az árfolyamokat, tényleges befolyásoló ereje, csak a tényleges cselekményeknek van, ezért érdemes csak ezekre figyelni, ábránkon is ezeket jelöltük.



A kereskedésről
Mivel nem gyakori eset, hogy Magyarországról valaki a dél-koreai részvénypiacon kíván kereskedni, ezért a hazai brókercégek többsége nincs is erre felkészülve. Magyar internetes kereskedési rendszerekben egyáltalán nincs rá mód, brókereknél viszont érdemes lehet próbálkozni, mert jelentősebb összegek esetében hajlandóak megkötni akár közvetlenül a határidős indexre is az ügyletet. Egyszerűbb megoldás, ha valamilyen ETF-en keresztül például a KINDEX KOSDAQ Star ETF (108440:KS)-fel kereskedünk, ami egy az egyben a KOSDAQ Star ETF-et képezi le, ugyanakkor sajnálatos módon csak a dél-koreai tőzsdére van bejegyezve. A legkönnyebben elérhető ETF, amelyen keresztül kereskedhetünk, az amerikai piacon is jegyzett IQ South Korea Small Cap ETF (SKOR:US), mely megtalálható több amerikai brókercég választékában is.
Az IQ által kibocsátott ETF nem egy az egyben követi le az indexet, az index mozgását enyhén simítja, ahogy az a grafikonon is jól látható, de ennek ellenére is alkalmas a termék az általunk javasolt kereskedési stratégia megvalósítására.


Azoknak akik magyar brókercégen keresztül szeretnének kereskedni azoknak az iShares MSCI South Korea Index Fund-ot javasoljuk, mely bár kevésbé volatilis, de az átmeneti félreárazásokat ezzel is ki lehet használni. A termék megtalálható partnereinknél az Erste Trader és az Equilor Trader kínálatában is.
 

Hozzászólások

  • Köszönjük az újabb izgalmas
    2011.01.11, kedd, 14:44 — nagya

    Örülünk, hogy izgalmasnak találta új tippünket.
    Köszönjük ,a stop buy részhez kötődő észrevételt. A cikk ezen részét átfogalmaztuk észrevétele kapcsán.

  • Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről