Nehéz helyzetben a tőzsdék

totht, 2010.03.02, kedd, 16:36
 

Cikkünk az írásakor (2010.03.02) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az úgynevezett MTF-ek (Multilateral Trading Facilities), vagy alternatív kereskedési platformok egyre nagyobb térhódítása következtében a nagy tőzsdék piaci részesedésük csökkenését voltak kénytelenek elszenvedni. Ezt a befektetők közvetlenül a tőzsdén jegyzett tőzsdék (self-listed stock exchanges) árfolyamán érezhetik meg, melyek további csökkenése valószínűsíthető.

Netfolio tipp

Az MTF-ek térhódításának következtében a tőzsdén jegyzett tőzsdék árfolyama csökkenésnek indult. Ha nem tudnak valamit érdemben lépni, hogy felvegyék a versenyt a hagyományosnál gyorsabb, olcsóbb kereskedést kínáló alternatív kereskedési platformokkal, akkor árfolyamuk további csökkenése várható.
Az MTF-ekről
Az alternatív kereskedési platformok a szabályozott piacok (azaz a tőzsdék) mellett a szervezett kereskedési rendszerek új képviselői. Ezeket akár befektetési vállalkozások is működtethetik, akik nem csupán saját számlára kereskedhetnek, hanem lehetőségük van arra, hogy harmadik személyek vételi és eladási ajánlatait is összepárosítsák.

A MiFID elnevezésű EU direktíva bevezetésével megszűnt a tőzsdekényszer, ami azt jelentette, hogy a tőzsdére bevezetett részvényekkel, értékpapírokkal a befektetési szolgáltatók csak a tőzsdén keresztül üzletelhettek. Az MTF-eken keresztül ráadásul bevezetési eljárás nélkül bármilyen értékpapírral kereskedni lehet. Az internalizációt választó piaci szereplők saját számlára is adhatják-vehetik az értékpapírokat, sőt, alternatív kereskedési platformokat is alakíthatnak. Vagyis bármilyen befektetési ház, nagy bankcsoport, amelyik megfelel a szigorú és költséges kialakítási feltételeknek, majd a működtetés szabályainak, maga is összekötheti az eladókat és a vevőket.

Az MTF-ek jóval alacsonyabb költségek mellett működnek, mint a hagyományos tőzsdék, így árképzésük is nagyon agresszív. A tőzsdék ezzel képtelenek versenyt tartani, így az utóbbi időben piaci részesedésük csökkent, miközben az MTF-eké rohamosan nőtt. Tehát az alacsonyabb költségekkel és a gyors kereskedési lehetőségekkel erős piaci versenyt támasztanak a tőzsdék számára. Hasonló a helyzet a fapados légitársaságok megjelenéséhez: ahogy a lomha, hagyományos légitársaságok a szabályozás változásával hatékony és innovatív ellenfeleket kaptak, úgy kapnak a lomha, hagyományos tőzsdék hatékony és innovatív ellenfeleket az MTF-ek személyében.A legnagyobb MTF-ek
A legnagyobb piaci részesedéssel egyértelműen a 2007 márciusában piacra lépő Chi-X alternatív kereskedési platform rendelkezik. 2010 januárjában az elektronikus úton bevitt európai részvénypiaci ajánlatok több mint 14%-a a Chi-X platformon keresztül teljesült. A Chi-X egyébként a legnagyobb japán befektetési ház, a Nomura tulajdonában van. Az elszámolást pedig a European Multilateral Clearing facility N.V (EMCF) végzi.

A második legnagyobb piaci részesedéssel a BATS Exchange rendelkezik. Amerikában 2006-ban került bevezetésre, míg Európában 2008-ban. 2010-re az amerikai részvénypiac forgalmának a 10%-a a BATS-on keresztül történt, míg Európában ez az érték 5%.

A harmadik legnagyobb MTF-nek a Turquoise számít, annak ellenére, hogy 2009-ben piaci részesedése csökkent. 2010 februárjában a London Stock Exchange felvásárolta a Turquoise-t (egyfajta védekező mechanizmus), hogy együtt hozzanak létre egy új pán-európai kereskedési platformot. 2010. február 26-tól egyébként magyar részvényekkel is lehet kereskedni a platformon, még pedig a 13 BUX index taggal. Így jelenleg a Turquoise a BÉT versenytársának számít. Ez a fejlemény egyébként a magyar kisbefektetők számára előnyös, mert a kereskedési díjak és az adatszolgáltatási díjak esését fogja eredményezni (a BATS például ingyenesen biztosítja a real time áradatokat).

További MTF-ek, kisebb piaci részesedéssel: POSIT, NASDAQ OMX Europe, NYSE Arca Europe, Burgundy, QUOTE MTF, NX MTF.

A tőzsdék lehetséges válaszai
Valószínűleg a tőzsdék sem fogják tétlenül nézni, amint az MTF-ek elveszik piaci részesedésüket. Az első választ már meg is kaptuk, mégpedig a London Stock Exchange lépett: nem nézte tétlenül tovább, hogy piaci részesedése 80%-ról 60%-ra csökkent az FTSE 100 index részvényeinek forgalmában, és felvásárolta a Turquoise-t. Egy másik alternatíva, ha maguk a tőzsdék is létrehoznak ilyen multilaterális kereskedési platformokat. Ezt tervezi egyébiránt a Deutsche Börse. Esetleg megpróbálják felvenni a technológiai versenyt, kiegészítő szolgáltatások nyújtásával, vagy hatékonyabb működésre törekedhetnek. Az árakat nem tudják csökkenteni, legalábbis olyan szintre nem, amilyennel az MTF-ek léptek piacra.

Tőzsdén jegyzett tőzsdék
A fent leírtakból az következik, hogy a hagyományos tőzsdék szerepe és piaci részesedésük egyre csökken, így eredményük is. Ez elsősorban olyan tőzsdék esetében lesz közvetlenül is érzékelhető, amelyek tőzsdén jegyzettek (self-listed), tehát részvényeikkel kereskedni lehet. Ezeknek a részvényeknek az árfolyama valószínűleg tovább fog csökkenni az MTF-ek egyre nagyobb térhódításának következtében. Ilyen például a Deutsche Börse (DB1.DE), a London Stock Exchange (LDNXF.PK), a New York Stock Exchange Euronext (NYX), valamint a Nasdaq OMX Group (NDAQ).
Mind a 4 felsorolt tőzsde veszített piaci részesedéséből 2008 óta, árfolyamuk is jelentősen csökkent. Ebben persze közrejátszott a válság is, de 2009-es nagy részvénypiaci szárnyalás idején sem igazán tudtak érdemben emelkedni. A részvények kumulált hozamát az alábbi ábra mutatja 2008.06.24-től (A London SE ugyanis csak ettől a naptól forog tőzsdén):Ahogy az MTF-ek egyre nagyobb teret hódítanak, úgy a tőzsdén jegyzett tőzsdék további árfolyamcsökkenése prognosztizálható. Persze azt is figyelemmel kell kísérni, hogy a tőzsdék a fent említett válaszok közül milyen módon reagálnak erre.
 

Hozzászólások

 • Re: Jó cikk és magyar vonatkozás
  2010.03.16, kedd, 14:27 — totht

  Köszönöm az észrevételt, valóban csak a legnagyobb MTF-eket vizsgáltam meg részletesebben, a Quote MTF tényleg magyar kezdeményezés!

  Tóth Tamás
 • Hozzászólás

  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

  További információ a formázási lehetőségekről