Yieldco - kiszámítható hozam megújuló energia befektetésből

kemenyfii_nagyg, 2016.05.19, csütörtök, 16:00
 

Cikkünk az írásakor (2016.05.19) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Egy évvel ezelőtt már írtunk arról, hogyan profitálhatunk a napsütésből. Akkor a napelem gyártók részvényeit vettük szemügyre. Most egy másik lehetőséggel foglalkozunk, mai cikkünk a "yieldco"-kat mutatja be. Ezek olyan projektcégek, melyek az eszközeik révén, hosszú távú szerződések által, viszonylag stabil pénzáramot generálnak.



Mi az a yieldco?
Az energiatermelő cégek között egyre inkább gyakorlat lett, hogy az energiatermelő eszközeiket külön vállalatba szervezik, és ezeknek az újonnan létrehozott cégeknek a részvényeit bevezetik a tőzsdére. Az így leválasztott cég, a hosszú távú áramátvételi szerződéseknek köszönhetően viszonylag stabil jövedelmet termel, melynek meghatározó része osztalékként kerül kifizetésre. (Nevüket is innen kapták, yield company "hozam cég".) Az Egyesült Államokban korábban is voltak hasonló vállalati formák, mint az MLP-k az energiaiparban vagy a REIT-ek az ingatlanpiacon, azonban ezekre szigorú törvényi szabályozás vonatkozik. A yieldco-k az utóbbi években terjedtek el az energiaiparban, de különösen a megújuló energia területén. A yieldco-k így viszonylag egyszerű befektetési lehetőséget jelentenek a megújuló energiába, viszonylag alacsony kockázat mellett.

Miért jó ez?
Egyrészről a beruházóknak azért jó, mert a már kész energiatermelő eszközök külön cégbe szervezésével elkülöníthetővé válik a kivitelezési és működési kockázat. A már elkészült eszközök működtetése alacsonyabb kockázattal jár, mint a fejlesztő tevékenység, az alacsonyabb kockázatú értékpapírokért pedig a befektetők hajlandóak magasabb árat fizetni, ez pedig újabb beruházásokra ösztönzi a fejlesztőket.
Másrészről a befektetőknek is jó, hogy egy alacsony kockázatú, magas osztalékhozamú papírba fektethetnek. Ráadásul az eszközök leválasztása lehetővé teszi, hogy az így létrehozott cégek alacsonyabb társasági adót fizessenek az eszközök után elszámolt jelentős értékcsökkenés miatt.

Jelentősen visszaeső árak

A fenti ábrán a legjelentősebb yieldco-k árfolyammozgását gyűjtöttük össze az elmúlt 1 évre. Mint látható, szinte kivétel nélkül mindegyik ilyen értékpapír ára esett az elmúlt egy évben. Mi ennek az oka? Alapvetően két okra vezethető vissza:
  • Alacsony olajár
  • Bár elvileg nem kellene hatással lennie a fosszilis energiahordozók árának a yieldco-k értékeltségére, hiszen ezeknek a bevételét hosszú távú áramátvételi szerződések biztosítják, így nem függenek az energiaáraktól, azonban a tőzsdén, rövidtávon, gyakran nem a logika diktál. A jó hír az, hogy hosszú távon nem jelent fenyegetést az olajár.
  • Kamatemelési várakozások
  • Miután 7 évig a 0-0,25%-os sávban tartotta a FED az irányadó kamatot, 2015 decemberében ezt 25 bázisponttal, a 0,25-0,5%-os sávba emelte. Ez még önmagában nem tűnik jelentősnek, de a várakozások szerint ez egy kamatemelési ciklus kezdete, év végére 1%-ra, hosszú távon 4,5%-ra emelkedhet az amerikai alapkamat a várakozások szerint. Miért jelent ez gondot? A megújuló energia projektek részben azért voltak ennyire népszerűek, mivel a hosszú távú pénzáramokat rendkívül alacsony kamattal lehetett diszkontálni. Ha a kamatok emelkednek, akkor a hosszú távú cash flow jelenértéke meredeken csökken.


Terraform Power, Terraform Global
Az említett 2 cég tőzsdei árfolyama különösen nagy mértékben, 75, illetve 81%-kal esett vissza egy év alatt. Ebben, az említett okok mellett, szerepet játszott, hogy az alapító SunEdison csődbe ment. Bár az alapító csődjének nem kellene feltétlenül maga után vonnia a yieldco-k csődjét, problémára utal, hogy, míg korábban rendszeresen, negyedévente fizettek osztalékot a Terraform Power papírok, addig idén még nem volt osztalékfizetés (a Terraform Global már fizetett idén osztalékot), valamint az esedékes negyedéves jelentést sem publikálták a határidő lejárata ellenére. Egyébként is problémát jelentett, hogy ezek a cégek nem függetlenül működtek, az alapító SunEdisontól vásárolták meg a projektjeiket. A menedzsmentek már függetlenek, a SunEdison korábbi pénzügyi igazgatója épp a napokban távozott. A Terraform Global valószínűleg valamennyit veszíteni fog a Sunedison csődön, mert előre elutalta bizonyos projektek ellenértékét, amit a cég nem adott át számára. Továbbá ezek a yieldco-k viszonylag magas tőkeáttételt is alkalmaznak. Így ezeknek a részvényeknek a kockázata (és hozama) jelenleg a többi yieldco-ét jelentősen meghaladja, ezért kizárólag magas kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetőknek ajánljuk.

CAFD
A Cash Available for Distribution (feloszható készpénz) nevű mutatószámot jelenti. Ezt korábban elsősorban ingatlanbefektetési társaságok (Real Estate Investment Trust, REIT) használták, a működésből származó jövedelem és a visszatérő költségek különbségeként számították. Később a yieldco-k körében is népszerű lett ez a mutatószám, kisebb módosításokkal. A lényege, hogy az eszközök értékcsökkenése helyett a rendszeres ráfordításokat veszi figyelembe. Ennek az alapja az, hogy ezek a társaságok magas eszközállománnyal rendelkeznek, az eszközök élettartama azonban általában meghaladja az értékcsökkenés számításakor figyelembe vehető élettartamot, így a számviteli profit alacsonyabb (vagy akár negatív) lehet, mint a ténylegesen beáramló, és a tulajdonosok részére kiosztható pénz. Mivel azonban nem egy egységesen definiált számviteli mutatóról van szó, a különböző társaságok által publikált CAFD mutatókat fenntartással kezeljük. Különösen megnehezíti az összehasonlíthatóságot, hogy nem minden társaságnak érhető el azonos időszakra vonatkozó adata. Így, míg például az NRG Yield és a Transalta Renewables esetén 2015. II. negyedévétől 2016. I. negyedévéig terjedő időszakra vonatkozó adatokat tudunk bemutatni, a The Renewables Infra Group esetén 2015-ös naptári évre vonatkozó adatokat találunk. Az 8point3 Energy Partners esetén csak a 2015. III. és 2016. I. negyedévre vonatkozó adatok állnak rendelkezésre (ráadásul ez a társaság a szokásostól eltérően november 30-án záruló üzleti évet alkalmaz), míg a Terraform Global esetén kizárólag 2015. III. negyedévre vonatkozó beszámoló áll rendelkezésre. A megújuló energia területén pedig jellemző a szezonalitás, így negyedéves adatokból nehéz az egész évre vonatkozó adatokra következtetni.
Az alábbi táblázatban a legnagyobb yieldco-k, valamint az ezeket tartalmazó Global X YieldCo ETF adatai láthatók:



Netfolio tipp

Ha meg akarja játszani aktuális tippünket, az alábbi portfóliót javasoljuk létrehozni:

Egy ilyen portfólió megtekinthető portfólió kezelő rendszerünk segítségével ide kattintva. Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket, nyisson ERSTE Trader számlát a Netfolio.hu-n, és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

8point3 Energy Partners (CAFD) A CAFD egy konkrét yieldco-nak a tickerje is, melynek neve 8point3 Energy Partners. A nevét a cég onnan kapta, hogy az átlagos Nap-Föld távolságot a fény 8,3 perc alatt teszi meg. A társaság 2015.03.10-én alakult a SunPower és a First Solar egyezménye alapján, első tőzsdei kibocsátása pedig 2015.06.24-én zárult le. 2016.02.29-én 6 közüzemi méretű projekttel, 3 kereskedelmi és ipari napenergia projekttel, valamint kb. 5900 lakossági napenergia rendszerrel rendelkezett, melyek teljes kapacitása 435 MW. A megkötött áramátvételi megállapodások átlagos hátralevő futamideje 21,3 év.
Az 8point3 Energy Partners alacsony tőkeáttétellel, nyereségesen működik. A visszatekintő osztalékhozama elmarad ugyan a versenytársakétól, ennek azonban az az oka, hogy még kevesebb, mint 1 éve indult, még csak 3 negyedévben fizetett osztalékot, az előretekintő osztalékhozama közel 6%-os.

TransAlta Renewables (RNW)
A cég egy jól diverzifikált energiatermelési portfólióval rendelkezik, mely magában foglal Észak-Amerikában (Kanadában és az Egyesült Államokban) egy gázerőművet, 18 szélparkot és 13 vízerőművet, valamint Ausztráliában 7 gázerőművet és 270 kilométer gázvezetéket. A társaság érdekeltségében álló erőművek teljes kapacitása 2470 MW. A cég, jelenlegi formájában, 2013 óta működik, azóta stabil nyereséget termel. Az iparágnak megfelelően, 7% körül alakul az osztalékhozama, alacsony tőkeáttétellel működik.

The Renewables Infrastructure Group (TRIG)
A TRIG egy olyan befektetési társaság, melynek célja, hogy hosszú távú, stabil osztalékot termeljen, főként megújuló forrásokból származó villamos energiát előállító működési eszközöket tartalmazó portfólióba történő befektetéssel. A befektetések fő fókuszába a szárazföldi szélerőművek és napelemes parkok tartoznak. 2015 végén a TRIG portfóliója 24 szárazföldi szélerőművet és 12 napenergia parkot tartalmazott, melyek összesített kapacitása 658 MW. 2016. januárban további 15 napenergia parkot vásárolt Franciaországban, összesen 21,4 MW teljesítménnyel. 2013 óta működik a cég, folyamatosan nyereséget termel, 6% körüli osztalékhozama van. Tőkeáttételt egyáltalán nem alkalmaz (hitelt nem vesz fel). Talán ennek is köszönhető, hogy az árfolyama lényegesen stabilabb a többi részvénynél.

Global X YieldCo ETF
Amennyiben a vállalatok egyedi kockázatait szeretnénk diverzifikálni, fektethetünk ETF-be is. A Global X Yieldco Index ETF (YLCO) arra törekszik, hogy az alapot terhelő díjak és költségek (évi 0,65%) levonása előtti teljesítménye az Indxx Global YieldCo Index teljesítményét reprodukálja. A mögöttes index olyan nyilvánosan működő társaságokból áll, melyek előre meghatározott cash-flow-t termelő eszközökkel rendelkeznek, valamint olyan társaságokból, melyek nyilvánosan bejelentették, hogy indítanak egy yieldco-t. Az alap az eszközeinek legalább 80%-át olyan részvényekbe – beleértve az amerikai- (ADR) és globális letéti igazolásokat (GDR) – fekteti, melyek megtalálhatók a mögöttes indexben.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről