5 megdöbbentő tipp a 2016-os évre

kemenyfii_nagyg, 2016.01.27, szerda, 09:00
 

Cikkünk az írásakor (2016.01.27) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Egy éve 5 megdöbbentő befektetési tippet közöltünk a 2015-ös évre, jelezve, hogy ezek kis valószínűséggel következhetnek be, de ha bejönnek, sokszoros pénzt lehet velük keresni. Az előre jelzett 5 esemény közül 3 bekövetkezett, az általunk javasolt portfólióval pedig 5,43%-os hozamot lehetett elérni 2015-ben. Jelen cikkünkben a tavaly adott tippeket értékeljük ki, valamint az idei évre vonatkozóan is adunk 5 tippet.



1. A magyar növekedés nem tudja tartani a tavaly elért szintet, újra visszaesik
A 2014. évi 3,7%-os GDP növekedéssel szemben 2015. első három negyedévében mindössze 2,8% volt a növekedés mértéke. A költségvetési hiány nem szállt el év közben, bár szükség volt év közbeni korrekciókra, a kiadási főösszeg a GDP 0,5%-ával, a hiány pedig mindössze 0,05%-ával nőtt. A forint sem gyengült a tavalyi évben, bár széles tartományban mozgott, végül majdnem ugyanoda ért vissza év végére, ahonnan indult.

2. A Fidesz elveszíti a kétharmadot
Ez a tippünk bejött, mindkét Veszprém megyei időközi országgyűlési választáson elvesztette a mandátumát a FIDESZ. Ez azonban nem okozott jelentős és tartós forint gyengülést, áprilisban még 300 alatti euró árfolyamok is előfordultak. Év végére pedig nagyjából ugyanoda érkezett vissza, ahol egy évvel korábban volt.

3. A bankadó csökken
Bár csak 2016. január 1-jei hatállyal, de ez a tippünk is bejött. A pénzügyi szervezetek különadójának mértéke a mérlegfőösszeg 50 milliárd forintot meghaladó része után 0,53 százalékról 0,24 százalékra csökken 2016-tól, 50 milliárd forintig megmarad a 0,15 százalékos kulcs. Azonban az adó alapja továbbra is a 2009. évi mérlegfőösszeg marad. A bankadó csökkenésére számítva OTP részvény vásárlását javasoltuk. Cikkünk írásának napján (2015.01.20) az OTP árfolyama 3688 Ft-on zárt, míg az évet - több mint 60%-os emelkedést követően - kerek 6000 Ft-on fejezte be.

4. Az ukrán helyzet rendeződik
Ez sajnos nem jött be. Az ukrán hrivnya 2015-ben a dollárral szemben 34%-ot, a forinttal szemben 27%-ot veszített értékéből. Továbbra is alacsony maradt az olajár, ami Oroszország számára kedvezőtlen, de már látszanak annak jelei, hogy szeretnének kiegyezni a nyugati hatalmakkal a szankciók feloldása érdekében. Tippünkben orosz rubel vételét javasoltuk, azonban az a dollárral szemben 11,5%, a forinttal szemben 8% veszteséget szenvedett.

5. Az olajár korrigál
Bár átmenetileg történt korrekció, május-júniusban a 60 dollárt is elérte a kőolaj ára, azt követően ismét mélyrepülésbe kezdett, és jelenleg már 30 dollár környékén jár. Az alacsony ár ellenére 2015 harmadik negyedévéig a kitermelés tovább növekedett, 2015-ben átlagosan napi 1,9 millió hordóval haladta meg a kitermelés a fogyasztást, és várhatóan csak 2017-ben kerül egyensúlyba a kereslet és a kínálat. A tippünkben javasolt Unites States Oil (USO) ETF 37%-os csökkenéssel zárta az évet.

A tavalyi tippünkben az alábbi portfóliót javasoltuk létrehozni: 25% EUR, 25% OTP, 25% RUB, 25% Unites States Oil ETF (USO).
Ennek a portfóliónak a hozama az év során a következőképpen alakult:


Miután a tavalyi tippeket kiértékeltük, következzen 5 új tipp az idei évre. Hangsúlyozzuk, hogy ezen tippekben adott befektetési ötletek kockázatosak, nem javasoljuk a teljes befektetési portfóliót a megjelölt eszközökbe allokálni, legfeljebb a befektetési portfóliónak egy kis hányadát képezheti az itt leírt tippek alapján összeállított alportfólió.

1. A Tesla részvények árfolyama jelentősen alulteljesít
Bár a Tesla Motors bevételei gyors ütemben növekednek, az elektromos autók gyártása felfutóban van, a cég eddig még csak veszteséget tudott termelni, de még az adó- és kamatfizetés előtti eredménye is negatív. Ráadásul a részvénye erőteljesen túlértékeltnek tűnik, akár a bevétel, akár a saját tőke arányában nézzük. Az alábbiakban összehasonlításként a Tesla és a BMW fő számait közöljük (az összehasonlíthatóság kedvéért a BMW számait átváltottuk dollárra). A BMW nagyságrendileg hasonló darabszámú elektromos autót gyárt (BMW i3), mint a Tesla (Model S és Model X), ugyanakkor a BMW emellett még 2 millió hagyományos autót is gyárt, a két cég piaci kapitalizációja mégis nagyságrendileg azonos. A bevétel arányában 16-szorosan, a saját tőke arányában 21-szeresen túlértékelt a Tesla a BMW-hez képest.

Összehasonlításul a két részvény árfolyamának relatív alakulása az elmúlt 3 évben:

Tipp: BMW vétel, Tesla short. Ezt az ERSTE Traderben tehetjük meg. BMW részvény vásárlására az ERSTE Netbrokerben is van lehetőség.

2. A hosszú kötvényhozamok jelentősen emelkednek
A FED decemberben megkezdte kamatemelési ciklusát. Bár a piac évek óta várta, mégis okozott némi pánikot, hogy immár nem nulla a kockázatmentes kamatláb. Ez folyamatosan a kockázatos eszközök felől a kockázatmentes eszközök felé tereli a befektetőket, így a kockázatos eszközök, köztük a kötvények árfolyama esik, a kötvényhozamok emelkednek.
Tipp: ProShares Short 20+ Year Treasury (TBF) vétel. Ez az ERSTE Traderben érhető el.

3. Az olajár korrigál
Bár tavaly nem jött be a tippünk, kitartunk amellett, hogy az olaj árának előbb-utóbb emelkednie kell, mivel a jelenlegi árfolyamon a fogyasztásnak megfelelő mennyiségű olajat nem lehet gazdaságosan kitermelni. Átmenetileg működhettek veszteségesen az olajtermelők, de hosszú távon ez nem fog működni. Az alacsony olajárnak volt pár nem várt pozitív hatása, pl. Venezuelában és Argentínában nyert az ellenzék, Irán kiegyezett a nyugattal, Putyin békülni akar, azonban várhatóan az alacsony olajár nem marad tartós.
Tipp: United States Oil ETF (USO) vétel. Ez az ERSTE Traderben érhető el.

4. Az Apple árfolyama tovább esik
Az iPhone 6S iránti kereslet alacsony, az Apple január elején jelentette be, hogy kénytelen csökkenteni az iPhone-ok gyártását, mivel a készletek felhalmozódtak, ami azt eredményezheti, hogy történetében először csökkenhet az iPhone értékesítés év/év alapon. Az Apple bevételének több, mint kétharmadát adja az iPhone, így ennek értékesítése meghatározó a cég szempontjából. Szeptemberig nem várható új termék, így az iPhone 7 megjelenéséig nem várható bevétel növekedés. Az iPad eladások már 2014-ben csökkenni kezdtek, és az iTunes Store fejlesztése is elmaradt, így gyakorlatilag nincs más terméke az Apple-nek, ami az eredményét javíthatná. Az egyetlen biztató jel, hogy az Apple Music 4 hónap alatt 10 millió előfizetőt ért el, ami elég jó, mivel a Spotify-nak 20 millió előfizetője van, mivel azonban 3 hónapos ingyenes kipróbálási lehetőséget adnak, nem tudjuk, ebből mennyi fizet valójában. A részvényárfolyamra negatív hatással lehet az általános részvénypiaci pesszimizmus is, mivel sokan az S&P 500 indexet leképezve kereskednek részvényekkel, és ennek legnagyobb (3,31%) súlyú eleme az Apple, így aki az S&P 500-at shortolja, az legnagyobb mértékben az Apple-t shortolja.
Tipp: Apple short. Ez az ERSTE Traderben érhető el.

5. A Netflix felhasználók száma megötszöröződik
Netfolio tipp

Ha meg akarja játszani aktuális tippünket, az alábbi portfóliót javasoljuk létrehozni:
50% BMW,
-50% Tesla,
50% ProShares Short 20+ Year Treasury (TBF) ETF,
50% United States Oil ETF (USO),
-50% Apple,
50% Netflix
Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket, nyisson ERSTE Trader számlát a Netfolio.hu-n, és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

A Netflix januárban bejelentette, hogy Kína (valamint az embargó alatt álló országok) kivételével már a világ minden országában elérhető a szolgáltatása. Ezzel az eddigi 60 ország mellett további 130 országban vált elérhetővé. Eddig is folyamatosan emelkedett az előfizetők száma, és ezzel a bevétel, a mostani terjeszkedés azonban új távlatokat nyitott a növekedésnek. A fogyasztói trend egyértelmű, a Netflix segítségével 8-12 euróért egy hónapon keresztül szabadon válogathatunk az elérhető filmek és sorozatok között, ami olcsóbb, mint egy hagyományos TV-előfizetés, és kb. 2 mozijegy árával egyezik meg. Az előfizetők száma folyamatos emelkedést mutat, jelenleg az Egyesült Államokban 45 millió, külföldön 30 millió előfizetővel rendelkezik. Az Egyesült Államokban évente 5,5-6 millióval nő az előfizetők száma, míg külföldön tavaly 11,75 millió, egy évvel korábban 7,35 millió volt az előfizetői létszám növekedés.
A jelenlegi mutatószámok alapján erősen túlértékeltnek tűnik, a P/E rátája 360. Ha megnézzük, hogy egy előfizetőn átlagosan 16$ profitot ér el a vállalat, akkor egy normálisnak mondható 15-20-as P/E értékhez még 130-180 millió új ügyfelet kell szereznie, azaz kb. 3-szorosára kell növekednie. A P/S mutató alapján ahhoz, hogy a szokásos 1,4-1,6 körüli értéket elérje, kb. 300-330 millió előfizetővel kell rendelkeznie, ami 4-4,5-szeres növekedésnek felel meg. Ha továbbra is az eddigieknek megfelelően évi 5,5 millió új felhasználóval bővül az Egyesült Államokban, külföldön pedig továbbra is évi 60%-kal nő az új ügyfelek száma, akkor 2020-ra érheti el ezt a méretet.
Összehasonlításul a facebook 1,5 milliárd felhasználóval rendelkezik, amihez képest nem tűnik irreálisnak a 300 millió felhasználó elérése, ugyanakkor a facebook szolgáltatása a felhasználók számára ingyenes, míg a fizetős termékeket és szolgáltatásokat nyújtó Amazon felhasználóinak száma mindössze 244 millió.
Tipp: Netflix vétel. Ez az ERSTE Traderben érhető el.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről