Lakossági állampapírok

kemenyfii, 2015.06.03, szerda, 14:08
 

Cikkünk az írásakor (2015.06.03) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A kamatszintek a padlón vannak, az ECB 0,05%-os, a FED 0,25%-os, a BoE 0,5%-os alapkamata mellett már az MNB alapkamata is mindössze 1,65%. Mai befektetési tippünkben azt mutatjuk be, hogyan tudunk ennél magasabb kamatokat elérni kockázatmentesen.

Mik azok a lakossági állampapírok, és hol vásárolhatóak meg?
A lakossági állampapírok az állampapíroknak olyan speciális formái, melyeknek vevői köre korlátozott, alapvetően a lakosság vásárolhatja meg. Jellemzően ezeknek az állampapíroknak magasabb a kamata, mint a hagyományos, bárki által megvásárolható államkötvényeknek. A lakossági állampapírok közé tartozik a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), a Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK), a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK), a Kamatozó Kincstárjegy (KK), a Féléves Kincstárjegy, a Kincstári Takarékjegy (I-II. és Plusz), valamint a Babakötvény.
A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban valamennyi (jelenleg forgalmazott) állampapír megvásárolható. Továbbá PMÁK, BMÁK és KK vásárolható az alábbi elsődleges forgalmazóknál is: CIB Bank, ERSTE Befektetési Zrt., Takarékbank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, továbbá PMÁK és BMÁK elérhető az FHB Banknál, az NHB Banknál és a Concorde Értékpapír Zrt-nél. Kincstári Takarékjegy vásárolható továbbá az ország közel 2700 postáján, Kincstári Takarékjegy Plusz pedig közel 350 kijelölt postahelyen.
Amennyiben a Magyar Államkincstárnál nyitunk értékpapírszámlát, a befektetési szolgáltató kockázatától is mentesülhetünk, ráadásul a számlavezetés ingyenes, átutalás vagy készpénz felvétel esetén is csak a tranzakciós illetéknek megfelelő (0,3%, max. 6000 Ft) díjtétellel kell számolni. Az Államkincstárnál TBSZ számlanyitására is lehetőség van, NYESZ számla viszont itt nem érhető el. További hátrány, hogy ezen a számlán kizárólag állampapírokat tudunk vásárolni, más pénzügyi eszközt (pl. részvényt, befektetési jegyet) nem. Ezzel szemben pl. az ERSTE Netbrokerben a magyar állampapírok mellett a BÉT-re bevezetett részvények és certifikátok, a bécsi és a frankfurti tőzsde bizonyos termékei, valamint közel 700 befektetési alap befektetési jegyei is megvásárolhatók, így egyetlen értékpapírszámlán kezelhetünk egy diverzifikált portfóliót. Valamint itt NYESZ számlát is nyithatunk, így nem csak adómentes lehet a befektetésünk hozama, de még jóváírást is kaphatunk az adónkból a NYESZ számlára.
Az alábbiakban áttekintjük az egyes állampapír típusok jellemzőit, és a jelenleg elérhető papírok tulajdonságait.

Netfolio tipp

Az ERSTE Netbrokerben a hagyományos államkötvények és diszkontkincstárjegyek az Állampapír menüpontban, míg a lakossági állampapírok (Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények, Kamatozó Kincstárjegy) a Jegyzés menüpontban érhetőek el.
A netfolio.hu-n keresztül regisztráló és ERSTE Netbroker számlát nyitó ügyfelek díjmentesen elérhetik az összes Prémium jogosultsághoz kötött funkciót, valamint egy év ingyenes hozzáférést kapnak online portfólió-kezelő rendszerünkhöz, ami 41 760 forint megtakarítást jelent. (Az akció a Netbroker számlával még nem rendelkező ügyfelekre érvényes.)

Prémium Magyar Államkötvény
Az egyik legnépszerűbb lakossági állampapír. Kamatozása az inflációhoz kötött, azon felül 3–3,5% kamatprémiumot fizet, a kamatfizetés évente történik, 3 és 5 éves futamidővel kerül kibocsátásra. A Magyar Államkincstár folyamatos forgalmazás keretében napi vételi árfolyamot jegyez (ez általában a névérték (nettó) 98%-a), így ha lejárat előtt szükségünk van a pénzre, 2%-os veszteséggel bármikor eladhatjuk a kötvényeket. A Prémium Magyar Államkötvényeket belföldi magányszemélyek, civil szervezetek és non-profit cégek, valamint külföldi magányszemélyek vásárolhatják. Jelenleg 2 sorozat kapható, a 2018/K (lejárat: 2018.11.21) és a 2020/J (lejárat: 2020.08.26).

Prémium Euró Magyar Államkötvény
Az eurózóna inflációjához kötött, azon felül 2% kamatprémiumot fizető, 3 éves futamidejű, változó kamatozású állampapír. A kamatfizetés félévente történik. Kizárólag a Magyar Államkincstár forgalmazza. Névértéke 1 euró. Vásárláskor a vételár megfizetése történhet átutalással, bankkártyával vagy készpénzzel is, a kamatfizetés és tőketörlesztés azonban kizárólag deviza átutalással történik, így érdemes euró alapú devizaszámlát nyitni, ha ebből az értékpapírból szeretnénk vásárolni. A vásárlói kör megegyezik a PMÁK-ével (2014.03.03 előtt kibocsátott P€MÁK esetén nem volt korlátozva a vevők köre, belföldi és külföldi intézményi vevők is vásárolhatták). A PMÁK-hoz hasonlóan a Magyar Államkincstár jegyez vételi árfolyamot, mely általában (nettó) 98%, így a lejárat előtt is pénzhez juthatunk, ha szükség van rá. Jelenleg egy sorozat kapható: 2018/X, lejárata: 2018.09.21

Kamatozó Kincstárjegy
1 éves futamidejű, fix (jelenleg 3%) kamatozású, 10 000 Ft névértékű állampapír. A kamatfizetés egy összegben, lejáratkor történik. Minden héten új sorozat jegyezhető, a futamidő a jegyzést követő hét második munkanapjától indul. A Magyar Államkincstár napi vételi árfolyamot jegyez rá, 3% körüli vételi hozammal, így – amennyiben a hozamszint nem emelkedik – veszteség nélkül eladható a futamidő lejárta előtt is. Jelenleg (2015.06.05-ig) a 2016/23 sorozat jegyezhető, lejárata: 2016.06.08

Féléves Kincstárjegy
6 hónapos (183 napos) futamidejű, fix (jelenleg 2,75%) kamatozású, 10 000 Ft névértékű állampapír. Egy összegben, lejáratkor fizet kamatot. A Kamatozó Kincstárjegyhez hasonlóan hetente új sorozat jegyezhető, jelenleg (2015.06.05-ig) a 2015/48 jelű, lejárata: 2015.12.19. Szintén napi vételi árfolyamon visszavásárolja az Államkincstár, 3–3,7% körüli vételi hozammal, így a futamidő lejárata előtt némi kamatveszteséggel tudunk megválni tőle.

Kincstári Takarékjegy
Az egyetlen nyomdai úton előállított állampapír. 1 és 2 éves futamidővel, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletben kerül kibocsátásra. A futamidő a vásárlás napján indul. Fix (jelenleg 2,75, ill. 3,25%), lépcsős kamatozású, a futamidő alatt bármikor, előre meghatározható árfolyamon visszaváltható. A futamidő első 3 hónapjában történő visszaváltás esetén csak a tőke kerül visszafizetésre, azt követően lépcsősen emelkedik a kifizetett kamat mértéke. Lejárata a vásárlástól számított 1, illetve 2 év.

Kincstári Takarékjegy Plusz
1 éves futamidejű, dematerializált, fix (jelenleg 3%), lépcsős kamatozású állampapír, melynek névértéke 1 Ft, azonban egy alkalommal minimálisan 10 000 Ft névértékben vásárolható meg. Hetente új sorozat kerül kibocsátásra, a futamidő a kibocsátás első napján (általában hétfőn) indul, ezt követően a hét többi napján felhalmozott kamattal növelt árfolyamon vásárolható meg. Jelenleg (2015.06.05-ig) a P2016/22 jelű sorozat vásárolható. A Féléves Kincstárjegyet, a Kincstári Takarékjegyet és a Kincstári Takarékjegy Pluszt kizárólag belföldi magánszemélyek vásárolhatják.

Babakötvény
19 éves futamidejű, inflációhoz kötött (azt 3%-kal meghaladó), változó kamatozású állampapír, melynek névértéke 1 Ft, így bármilyen kis összegben megvásárolható. Babakötvényt kizárólag 18. életévét be nem töltött gyermekek javára, a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-értékpapírszámlán lehet venni. A gyermek 18. életévének betöltését követően a futamidő lejárata előtt is visszavásárolja a Magyar Államkincstár névérték+felhalmozott kamaton. Jelenleg 3 sorozat kapható (2032/S, 2033/S, 2034/S), azonban kizárólag a gyermek születési időpontjának megfelelő sorozat vásárolható. A 2034/S sorozatot 2015.02.01-2016.01.31-ig született, a 2033/S sorozatot 2014.02.01-2015.01.31-ig született, míg a 2032/S 2014.01.31-ig született, 18. életévét be nem töltött gyermekek javára lehet megvásárolni.

Hogyan válasszunk állampapírt?
Mivel lejárat előtti eladás esetén a hozam jelentősen elmaradhat az ígért szinttől, elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni a befektetésre szánt összeget. Amennyiben mégis szükség lenne a pénzre lejárat előtt, az állampapírok többsége másodlagos piaci forgalomban értékesíthető. Az aktuális árfolyamok megtalálhatók a http://www.allampapir.hu/allampapirok/kincstari-arfolyamjegyzes/ címen. Az alábbi táblázatban néhány példán azt mutatjuk be, hogy ha fél évvel ezelőtt vettünk volna különböző állampapírokat, és most lenne szükségünk pénzre, akkor milyen hozammal tudnánk tőle megszabadulni.

Mint látható, azzal az értékpapírral járunk a legjobban, amelyiknek éppen lejár a futamideje, míg 3-5 év futamidejű papírokkal előfordul, hogy fél év után csak veszteséggel tudunk kiszállni belőle.

A következő táblázatban a jelenleg megvásárolható állampapírok adatai láthatók:


 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről