Tőzsdére megy a Norbi Update

kemenyfii, 2014.09.05, péntek, 14:49
 

Cikkünk az írásakor (2014.09.05) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Hosszú ideje a legnagyobb hazai tőzsdei bevezetésre kerülhet sor idén októberben. A 2010-es CIG Pannónia bevezetés után (melynek részvényei ma is a jegyzési árfolyam negyedén forognak) tőzsdére megy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. Mit érdemes tudni a részvényjegyzéssel kapcsolatban, érdemes-e Norbi Update részvényt jegyezni? Erről olvashatnak mai befektetési tippünkben.


A részvénytársaságról

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. 2013. áprilisában alakult, így tehát még nincs egy teljes lezárt üzleti éve sem. Papíron a cég jogelőd nélkül alakult, azonban Norbinak korábban már több cége volt, a lényegében elődnek tekinthető Norbi Update International Kft. 2010. áprilisban jött létre, 2013. áprilisban azonban Norbi megvált tőle (ezután Foodorg Kft., majd Foodorgany Kft. néven működik tovább), és létrehozta az Update1 Europe Zrt-t, melyet előbb átnevezett Norbi Update Lowcarb Zrt-re, majd 2014-ben Nyrt-vé alakította. Norbi ezt azzal magyarázza, hogy tiszta lappal akart indítani egy céget a tőzsdére lépéshez. (Az is állhat a cégváltás mögött, hogy a Norbi Update International Kft. ellen a GVH vizsgálatot indított tavaly áprilisban.)



A cég működéséről fontos tudni, hogy nem termel és nem forgalmaz Norbi Update termékeket, döntő részt a franchise jogok értékesítéséből származik a bevétele. A termékeket nagyrészt magyar kis- és középvállalkozások gyártják, a HAVI Logistics Kft. szállítja, és a franchise partnerek forgalmazzák. Ezen kívül a SOLE-MIZO Zrt., valamint a Teletál Ételfutár Kft. is gyárt és forgalmaz Norbi Update termékeket. A HAVI Logistics-ról érdemes tudni, hogy pl. a McDonald’s hálózatába is ők szállítják az alapanyagokat, és már megközelíti a szállított Norbi Update termékek mennyisége a McDonald’s-ét.
Mivel még csupán egyetlen (nem teljes) lezárt üzleti évvel rendelkezik a cég, a beszámolójából nem sokat tudunk meg. A cégnek 5,2 millió részvénye van (tulajdonosa 50-50%-ban Schóbert Ferenc Norbert és Schóbert Réka), a saját tőkéje 2013.12.31-én 52.393 ezer forint volt, így egy részvény könyv szerinti értéke kb. 10 Ft. A társaság nettó árbevétele (8,5 hónap alatt) 425 millió Ft, adózott eredménye 94 millió Ft volt, ha ezeket a számokat időarányosítjuk, akkor nagyjából 600 millió Ft éves árbevétel és 133 millió Ft adózott eredményt kapunk. Azonban az eredmény nem feltétlenül áll egyenes arányban az árbevétellel, mivel nem egy klasszikus termelő, és nem is egy kereskedő vállalatról van szó, hanem egy franchise jogokat birtokló vállalatról, melynek költségei nagyrészt a marketing költségeket jelentik, ami nem feltétlenül áll arányban a forgalommal.

A jövőbeli tervek

Jelenleg 3 országban (Magyarország, Szlovákia, Csehország) 112 boltból áll a Norbi Update franchise hálózat. Még szeptember-október folyamán azonban megnyit az első bolt Szerbiában, Ausztriában és az Egyesült Királyságban, valamint Németországban, Romániában, Olaszországban és Törökországban már van megkötött master franchise szerződés. A 8 országban országonként 50-100 tagú bolthálózat létrehozása szerepel a középtávú tervekben. Ahhoz, hogy sikeresen tudjon elterjedni a márkanév, Andre Agassi lesz az Update márka reklámarca és nemzetközi "nagykövete". A Norbi Update jelenleg a világ legnagyobb termékválasztékú lowcarb (alacsony szénhidráttartalmú) termékcsaládja, közel 300 termékkel rendelkezik, míg az Atkins termékcsalád 64 termékből áll. Még az idei évben Update1 márkanéven, Andre Agassi fényképével ellátva 30-40 termék kerül bevezetésre. Ezen kívül 7-10 tömegtermék kerül Európában retail értékesítésre. Norbi víziója szerint 5 év múlva a cég 60 milliárd forintot fog érni és 40 országban lesz jelen.

A részvényjegyzéssel kapcsolatos tudnivalók

  • A részvény jegyzési időszaka 2014. szeptember 8-26-ig tart (túljegyzés esetén előbb lezárható)
  • A jegyzés során minimum 800 ezer, maximum 2,2 millió darab részvényt értékesít a két jelenlegi tulajdonos, Norbi és Réka
  • A részvények darabonként 990 forintos árfolyamon jegyezhetők
  • A jegyzés lezárulását követően zártkörű tőkeemelésre kerül sor, melynek során Norbi és Réka a jegyzésből befolyt összeg 84%-át, de legfeljebb 840 millió forintot fordít tőkeemelésre, szintén 990 Ft-os árfolyam mellett
  • A tőkeemelés célja az értékesítés bővítése és a nemzetközi terjeszkedést elősegítő marketing (elsősorban Andre Agassi, mint reklámarc segítségével)
  • A jegyzést és a tőkeemelést követően, várhatóan október végén, a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetésre kerül a részvény

Netfolio tipp

Bár a stratégia és az üzleti koncepció jó, a jelen feltételek és kibocsátási ár mellett a Norbi Update részvények jegyzését túl kockázatosnak tartjuk, így nem javasoljuk.
Amennyiben szeretne részvényekkel kereskedni, regisztráljon a netfolio.hu-n keresztül, és nyisson Erste NetBroker számlát, így amellett hogy alacsony díjakkal kereskedhet a Budapesti Értéktőzsdén, díjmentesen elérheti portálunk Prémium jogosultsághoz kötött funkcióit.

Hogyan jegyezhetők a Norbi Update részvények?

  1. Értékpapírszámla nyitás
  2. A részvény az alábbi befektetési szolgáltatóknál jegyezhető: Buda-Cash Zrt., ERSTE Befektetési Zrt., Reálszisztéma Zrt., Random Capital Zrt.
  3. Jegyzési igény leadás
  4. A Buda-Cash és a Random Capital esetében lehetőség van online jegyzésre is, az ERSTE Bróker és a Reálszisztéma esetében személyesen vagy meghatalmazott útján a befektetési szolgáltató székhelyén lehet jegyzési igényt leadni.
  5. Vételár kiegyenlítése
  6. A Buda-Cash, a Reálszisztéma és az ERSTE Bróker esetében a részvények vételárát a jegyzés lezárásáig - figyelembe véve a túljegyzés miatti esetleges korábbi lezárás lehetőségét is - kell az ügyfélszámlára befizetni vagy átutalni. A Random Capital esetében a jegyzett részvények vételárának a jegyzés megadásakor az ügyfélszámlán rendelkezésre kell állnia.
  7. A jegyzés lezárása, allokáció
  8. A jegyzés 2014. szeptember 8-26-ig tart, de túljegyzés esetén korábban is lezárható a harmadik munkanapot követően.
    Az allokációra a jegyzés lezárását követő munkanapon kerül sor.
    Aluljegyzés esetén (amennyiben a lejegyzett mennyiség nem éri el a 800 ezer darabot) a jegyzés eredménytelen, és a jegyzésekre befizetett összegek visszafizetésre kerülnek.
    Túljegyzés esetén a részvények elosztása ún. kártyaleosztásos módszerrel történik. Az utolsó körben, amikor már nem jutna minden befektetőnek egy részvény, számítógépes sorsolás útján kerülnek elosztásra a fennmaradó részvények. A túljegyzés miatt részben elutasított jegyzésekre befizetett összegek visszafizetésre kerülnek.

Az árazásról

Mivel még nincs lezárt teljes üzleti éve a cégnek, az eddigi eredmények alapján nem igazán lehet értékelni. A könyv szerinti értéke 2013.12.31-ei állapot szerint kb. 10 Ft, az éves adózott eredménye (a 8,5 hónap alatt elért eredmény arányosításával) részvényenként kb. 25 Ft, azaz kb. 99-es P/BV rátát, és kb. 40-es P/E rátát jelent a 990 Ft-os jegyzési ár. Ez nem tűnik túl vonzónak, igencsak túlértékeltnek mutatkozik a részvény ezen az árfolyamon. Akkor mégis hogyan jöhetett ki ez a szám? Az ármeghatározás alapja a társaság középtávú (2014-2018) üzleti tervére alapozott cégértékelés diszkontált cash-flow (DCF) módszerrel. Maga az üzleti terv nem nyilvános, annyit lehet tudni belőle, hogy a pesszimista becslés szerint a 4. év végére 2-2,2 milliárd forintos árbevétellel és 1-1,2 milliárd forintos szabad pénzárammal számoltak és a cég értékét így 6,2 Mrd Ft-ra becsülték, mely a tőkeemelés utáni darabszámmal 1025 Ft-os részvényenkénti értéket jelent. (Az optimista becslésben 10 Mrd Ft-os cégérték adódott.) Ez azt jelenti, hogy 4 éven keresztül évente legalább 35%-kal kell növekednie az árbevételnek ahhoz, hogy elérje a pesszimista becslésben szereplő szintet. 35% növekedés általában sem alacsony növekedés, különösen pedig annak fényében nem, hogy a Foodorgany Kft. árbevétele 2013-ban csökkent. Bár az Update termékcsaládnak a környező országokban nem igazán van versenytársa, ezért jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, kérdéses, hogy mennyire jár sikerrel a terjeszkedés, milyen ütemben tudja növelni árbevételét a cég.
Bár Norbi marketingből általában profi, pénzügyből úgy tűnik nem (és úgy tűnik tanácsadója, a Buda Cash sem), ugyanis láthatólag nem tudja, hogy az új kibocsátásokat alul szokták árazni, mivel a piaci ár és a jegyzési ár különbsége is egyfajta marketing költség. Minden bizonnyal célszerűbb lett volna első körben egy kisebb mennyiséget kedvezményes áron értékesíteni, és a nagy kibocsátást már megfelelő múltbeli hozam elérését követően tartani.

Jelentős kockázati tényezők

  • Az Andre Agassival kötött szerződés részletei nem nyilvánosak, így a legnagyobb költségtétel jövőbeni alakulása nem ismert.
  • Az üzleti terv - melyen a cégértékelés alapult - részletei nem nyilvánosak, így lehetetlen reálisan megítélni a társaság értékét.
  • Az Update rendszert alkotó 12 védjegy használatára vonatkozóan 2019. február 20-ig kötött megállapodást Norbi a társasággal. Bár kinyilvánította, hogy e határidő előtt szándékában áll a védjegyeket a társaságba apportálni, kötelező érvényű nyilatkozatot erre vonatkozóan nem tett.
  • A védjegyek használatáért fizetendő ellenérték mértéke és megfizetésének módja szigorúan bizalmas. A társaság megalakulása óta nem történt ezen a jogcímen kifizetés, és Norbinak a jövőben sincs szándékában kifizetést kérni a társaságtól, azonban nem zárható ki, hogy ilyen kifizetésre mégis sor kerül.
  • A két alapító tulajdonos (Norbi és Réka) akkor is többségben marad, ha a maximális felajánlott részvénymennyiség (2,2 millió db) lejegyzésre kerül, ebben az esetben tulajdoni hányaduk előbb 57,69%-ra csökken, majd a zártkörű tőkeemelést követően 63,63%-ra emelkedik.
  • Norbi számos korábbi cége felszámolásra került:
    • Norbi Egészségkonyha Kft., 2007. szeptemberben került felszámolás alá, 2009. márciusban felszámolással megszűnt
    • Holdfény Ételfutár Kft. (korábban Norbi Update Ételfutár Kft.), Norbi 2005. októbertől 2010. januárig volt tagja, 2008. április és 2011. január között 7 végrehajtási eljárás indult ellene, 2011. áprilisban megindult a felszámolás, és megszűntnek nyilvánították.
    • Development Service Consulting Kft. (korábban norbi.hu Kft.), 2013. októberben felszámolással megszűnt
    • Garix Nagykereskedelmi és Webáruház Kft., Norbi 2009. januártól 2010. februárig volt tagja, 2014.01.20-án felszámolással megszűnt
  • Jelenleg további 3, veszteségesen működő cég tulajdonosa Norbi:
    • Update Café Bt., 2013-ban árbevétele nem volt, 124 eFt veszteséget termelt, a saját tőkéje -5,6 MFt, gyakorlatilag csődben van
    • RR Beauty Kft., 2012-ben még 23,8 MFt-os árbevétel mellett 12,7 MFt-os adózott eredményt termelt, amit teljes egészében ki is vettek osztalékként, 2013-ban azonban árbevétele 7,8 MFt-ra csökkent, adózott eredménye pedig -822 eFt volt
    • Black-Org Zrt. (korábban Update Magyarország Zrt.), a részvénykibocsátás tájékoztatója szerint Norbi 2006. november és 2009. július között volt tagja és 2009. szeptembertől 2011. januárig volt vezérigazgatója a cégnek, a cégnyilvántartás szerint azonban jelenleg is tulajdonos, és minősített többségű befolyással rendelkezik. 2013-ban a cég árbevétele 0, adózott eredménye -471 eFt volt.
  • Rubint Réka szépségszalon hálózata szintén befuccsolt, az összes üzlet bezárt, az üzletek tulajdonosai csődbe mentek

Konklúzió

990 Ft-os árfolyamon a befektetést túl kockázatosnak tartjuk, a terjeszkedési tervek túlságosan optimistának bizonyulhatnak, a kisrészvényesek ráadásul a szokásosnál is kiszolgáltatottabbak a fő tulajdonosok döntéseinek. Inkább javasoljuk, hogy várjunk egy évet, amíg kiderül, hogy a terjeszkedés sikerrel jár-e, valamint a védjegyek helyzete megnyugtatóan rendeződik-e.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről