Az amerikai technológiai cégek még mindig olcsók

nagya, 2011.05.16, hétfő, 10:00
 

Cikkünk az írásakor (2011.05.16) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Több mint két év után az S&P 500 indexnek újra sikerült elérnie a válság előtti árfolyamát, és egyelőre rendületlenül folytatja útját a további emelkedés irányába. Úgy tűnik, hogy az amerikai tőkepiacnak sikerült kihevernie a válságot és megtalálnia régi önmagát. Azonban van néhány érdekes jelenség, ami azt sugallja, hogy bár a visszarendeződés nagy része már lezajlott, de még nem ért véget.

A piac egészéről
A történelmi magasságokat közelítő árfolyam kapcsán elindultak a találgatások, hogy egy újabb lufi fújásának lehetünk-e a szemtanúi, vagy egyszerűen a válság utáni emelkedést tapasztalunk-e? A kérdés megválaszolásához Robert Schillernek, korunk egyik legnevesebb közgazdászának a számításait hívtuk segítségül, aki több mint száz évre visszamenőleg számszerűsítette az S&P 500 index P/E értékét. Ha megnézzük a 90-es évek elejétől az átlagos P/E rátát, akkor 25,68-as értéket láthatunk. Ezzel szemben a jelenlegi érték 23,59, ami még kicsivel akkor is alacsonyabb, ha a mutató értékét korrigáljuk a bankok jelenlegi alul árazottságával. Véleményünk szerint jelenleg még nem beszélhetünk tőkepiaci buborékról, mindössze a normális árazási szintek visszatéréséről van szó. Ugyanakkor az is látható, hogy egyre kevesebb fundamentális érv szól a további tartós és jelentős emelkedés mellett. Az alábbi grafikonon látható az S&P 500 indexre számított P/E mutató értéke:



Netfolio tipp

Mára az amerikai tőkepiacok ismételten talpraálltak és a vezető részvényindexek értéke ismét a válság előtti szinteken található. Bár a szint már a korábbinak megfelelő, az indexen belül az egyes szektorok belső arányai jelentősen eltolódtak, amely különbség tartós fennmaradására nem számítunk. Az előbb említett eltolódás nagyon szembetűnő az ipar és a technológia viszonyában, ugyanis utóbbi jelenleg relatíve olcsónak nevezhető. Ezt az átmeneti helyzetet kihasználhatjuk, ha arra spekulálunk, hogy a különbség újra nőni fog, amit érdemes lesz kihasználni. Ezt legegyszerűbben Nasdaq long és Dow Jones short pozíció felvételével valósíthatjuk meg. Az amerikai piacon való kereskedéshez partnereinket az Erste Tradert és az Equilor Tradert

ajánljuk.
A pénzügyi szektor helyzete
A pénzügyi szféra volt a válság által leginkább sújtott terület. Egyetlen másik iparágban sem ment tönkre arányaiban annyi cég, mint a pénzügyi szférában, és sehol máshol nem lehetett ekkora árfolyameséseket látni. Mindennek azonban ma már szerencsére vége van. Most már nem kell attól tartani, hogy vajon holnap melyik bank megy csődbe, vagy azon, hogy kinek-mekkora mérlegen kívüli vesztesége vár még leírásra. Ennek ellenére a bizalom még nem igazán tért vissza a bankok iránt. Legalábbis az átlagos árazásukat tekintve biztos, hogy nem.

Szektorok közti kapcsolat
Érdekes jelenségeket figyelhetünk meg, ha a szektorokat nem csak önmagukban figyeljük meg, hanem a köztük lévő eltérések időbeli változását is. Az egyik legérdekesebb jelenség amit láthatunk az, hogy átlagban a technológiai szektor az ipar P/E mutatójának 130%-án van árazva, ugyanakkor ez most csak 112%, ami rekord alacsonynak nevezhető. A meglehetősen szűk különbség fennmaradására nem számítunk hosszú távon, meglátásunk szerint a különbség hamarosan újra nőni fog. A különbség szétnyílására spekulálhatunk, ha a technológiai szektorban long pozíciót veszünk fel, miközben az ipart shortoljuk. A javasolt pozíciót legkönnyebben a Dow Jones Industrial eladásával és Nasdaq vételével valósíthatjuk meg. A következő két ábrán az ipart és a technológiai szektort jellemző historikus P/E értékek láthatóak.



 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről