Használjuk ki a nyersanyagárfolyamok emelkedését

nagya, 2011.02.21, hétfő, 20:17
 

Cikkünk az írásakor (2011.02.21) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Legújabb befektetési tippünkben azzal foglalkozunk, hogy hogyan valósíthatunk meg nyersanyagokhoz kapcsolódó jövedelmező befektetéseket, anélkül, hogy ehhez az igencsak kockázatos nyersanyagtőzsdére kéne kilépnünk.

A nyersanyagárak alakulása
A tavalyi év során jelentős árfolyam emelkedést tapasztalhattunk a nyersanyagok piacán, mely különösen az előző hónapokban csúcsosodott ki. Olyannyira, hogy több nyersanyag árfolyama is rekordmagasságot ért el, vagy nagyon közel áll ehhez. Ezt szeretnénk bemutatni a következő néhány grafikonon is, melyek a különböző nyersanyagárak alakulását szemlélteti. Az első ábrán az arany elmúlt egy évi árfolyammozgása látható.


A második ábrán az úgynevezett GFMS index alakulása követhető nyomon. Az index segítségével átfogó képet kaphatunk a nyersanyagpiac egészéről.

A grafikonokon jól látható, hogy milyen magas a jelenlegi nyersanyag árfolyam, azonban könnyen elképzelhető, hogy az emelkedésnek még nincsen vége, ugyanis számos tényező fedezhető fel, mely a további árfolyam emelkedés forrása lehet. Ezek közül csak néhányat említenénk a következőkben a teljesség igénye nélkül.
Növekvő kereslet: A világgazdaság állapotát vizsgálva a dinamikus fejlődés jeleit tapasztalhatjuk, mely egyúttal azt is jelenti, hogy egy esetleges W alakú recesszió rémképe egyre távolabbinak tűnik. Az egyre optimistábbá váló jövőkép pedig a szektorok egészében növeli az árfolyamokat, különösképpen a nyersanyagpiacokon, mely a recessziókra legérzékenyebb gazdasági szegmensek közé tartozik.
A fejlődő országok szerepe: Rengetegszer hallani, hogy Kína és India szinte megállíthatatlanul növekszik és a világgazdaság egyik legjelentősebb motorját biztosítják ezáltal. Kétségtelen tény, hogy az elmaradott országok robbanásszerű növekedésével újabb és újabb piacok nyílnak meg. Azonban, ha a nyersanyagokat helyezzük elemzésünk középpontjába, akkor az új fogyasztók bekapcsolása által nyert új kielégítetlen keresleten túli szempontokat is célszerű figyelembe venni. Az egyik legfontosabb ilyen szempont a az energiaforrásokkal való gazdálkodás. Az össztermék egyre nagyobb hányadát állítják elő fejlődő piaci országokban, melyeknél az energiaforrásokkal és a nyersanyagokkal való takarékoskodás tekintetében még nem érték utol a fejlett államokat, bár ennek irányába fokozatosan tesznek erőfeszítéseket. A megnövekedett piac és a termékek kevésbé hatékony előállítása egyértelműen növeli a nyersanyagigényeket.
Bizonytalanság a készletek szintje körül: A közelmúltban megjelent hírek arról szólnak, hogy a szaúdi olajtartalékokat 40%-kal túlbecsülték. A hír hallatára az olaj ára újabb erőteljes árfolyam emelkedést produkált. Nem lennénk meglepődve, ha a befektetőknek kétsége támad afelől, hogy vajon a többi becslés megbízhatónak tekinthető-e. A készletértékelési dilemma újabb lendületet adhat a nyersanyagárfolyamok emelkedésének.
Összefoglalva kijelenthető, hogy a nyersanyagárak további emelkedésének lehet alapja, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek a piacok alapjában is a világ legkockázatosabbjai közé tartoznak, most pedig ha lehet még rizikósabb ezeken a piacokon befektetni, hisz nagyon nehéz megjósolni, hogy meddig fognak kitartani a rekordmagasságú árfolyamok. Ugyanakkor a nyersanyagárfolyamok emelkedése kiváló befektetési lehetőséget biztosít számunkra, csak éppen nem a nyersanyagok piacán, hanem az ehhez szorosan kötődő bányászat területén.

Fektessünk bányarészvénybe
Ahogy az előző részben már áttekintettük a nyersanyagpiacok helyzetét láthattuk, hogy ott rekordmagasságú árfolyamokat találunk, azonban ha megnézzük a bányatársaságok árfolyamainak alakulását azt az érdekességet tapasztalhatjuk, hogy azok nem követték a nyersanyagpiacok emelkedését. A részvények melletti további érv, hogy az árfolyamok volatilitása sokkal alacsonyabb, ezért kevésbé kockázatos befektetésnek nevezhető.

A bányarészvényeket tömörítő ETF-ek (például: SPDR S&P Metals & Mining ETF )múltbeli hozamait vizsgálva azt láthatjuk, hogy az árfolyamok kisebb kilengést produkálnak, mint a nyersanyagárak. Másfelől a részvények árfolyama kisebb emelkedésen ment keresztül, mint a nyersanyagok árfolyama. Mely azért meglepő felfedezés, mert a bányarészvények árfolyamát meghatározó legfontosabb körülmény a nyersanyagár. Ugyanis a költségek fix, vagyis állandó tényezőnek nevezhetőek, míg a bevétel az eladási ár és az eladott mennyiség szorzata, azt pedig már előbb láttuk, hogy az eladási árak igencsak magasak. Ezért meglátásunk szerint a részvények terén még hátra lehet egy jelentősebb árfolyam emelkedés, amelyet könnyen kihasználhatunk, ha a szektor egészét lefedő ETF-be fektetünk.

A szektor általános alulárazottságát kihasználva is haszonra tehetünk szert, azonban még ennél is jobb eredményt érhetünk el, ha befektetésünket egyedi részvényeken keresztül igyekszünk megvalósítani. Cikkünk következő részében igyekszünk olyan bányarészvényeket bemutatni, melyekkel a szektor átlagát meghaladó árfolyamnyereségre tehetünk szert.

Vegyünk egyedi részvényt
Szokásunkhoz híven most sem egyetlen tényezőt vettünk alapul, amikor kiválasztottuk a javasolt részvényeket. A kiválasztásnál fontosnak tartottuk, hogy a vállalatok kellően nagyok legyenek ahhoz, hogy árfolyamuk alakulásánál még nagyobb súllyal számítsanak a makró tényezők. Másik fontos kiválasztási szempont, hogy a vállalat a szektort meghaladó jövedelmezőségi mutatókkal rendelkezzen. További fontos kiválasztási szempont, hogy a P/E ráta az iparági átlag alatt helyezkedjen el.

Javasolt vállalatok
Netfolio tipp

A nyersanyagpiaci árfolyamok emelkedésének hatására kedvező befektetési lehetőségek találhatóak a bányászati szektorban. A nyersanyagárak rekordszintű emelkedését nem teljes mértékben követte a bányászati szektor és ennek hatására alulárazottá vált a szektor. Különösképpen jó lehetőség mutatkozik három vállalat részvényeinél, ezek a Rio Tinto, BHP Billiton Limited és az Ausdrill, illetve további két a bányászathoz kapcsolódó cég esetében, mely a NRW Holdings és a Lycopodium. Az első két vállalat az amerikain is, míg utóbbiak csak az ausztrál tőzsdén jegyzett cégek. Az Erste Trader használatával, azonban az ausztrál piac is elérhető. Kedvezményes számlanyitást, a linkre kattintva kezdeményezhet.

Rio Tinto: A cégcsoport Ausztráliában Melbourne-ben van bejegyezve, de az egész világon jelen van. Fő tevékenységi területébe a réz, vasérc, szén bányászat valamint az ásványi anyag kitermelés tartozik, de emellett az alumínium iparban is jelenlévő vállalat. Emellett a Rio Tinto a világ gyémánttőzsdéinek egyik legnagyobb szereplője. A vállalat P/E rátája 10,06-os értékkel rendelkezik, mely jelentősen a szektor átlag alatt helyezkedik el, melynek értéke 19,85. Mind az eszköz, mind pedig a saját tőke arányos nyeresége az iparági átlagot jelentősen meghaladó mutatóval rendelkezik. Ezekhez társul a vállalat eredményeinek javulása. A vállalat pénzügyi helyzetének áttekintése után a Rio Tinto részvényeket vételre javasoljuk.

BHP Billition Limited: A vállalat központja Londonban van bejegyezve, de a vállalat tevékenységi köre elsősorban Ausztráliában jelentős, de emellett jelen van az USA-ban, Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is. Nemcsak földrajzi, de tevékenységi körét illetően is egy diverzifikált vállalatról van szó. Egyaránt foglalkoznak, vasérc, szén, petróleum, mangán és gyémánt kitermeléssel is. A vállalat a különböző jövedelmezőségi mutatók tekintetében kiemelkedőnek nevezhető . ROE és ROA mutatója még az előbbi vállalatnál is kedvezőbb képet mutat. A vállalat P/E rátája is a szektor átlag alatt helyezkedik el, a mutató értéke 17,73. A fenti szempontok után a a BHP Billition Limited-et vételre javasoljuk.

Ausdrill: egy az Ausztrál tőzsdén bejegyzett részvénytársaság, mely még Afrikában van jelen. A vállalat a jelenlegi árazási szinteken alulértékeltnek tekinthető. Hosszasabb távon gondolkodva a részvényárfolyamok jelentősebb emelkedése könnyen elképzelhetőnek tűnik, ugyanis amennyiben javul a vállalat jelenlegi rossz hatékonysága az nagyban megnövelné a jövedelemtermelő képességet is. Ennek figyelembevételével a vállalat kimondottan alul árazottnak tekinthető. Az egyetlen hátrány, hogy csak az Ausztrál tőzsdén jegyzett, ezért csak azon a piacon lehet a részvényekkel kereskedni, ami nehézségeket okozhat. De egyes brókercégek, mint az Erste Trader támogatja az Ausztrál tőzsdén történő kereskedést is 65 bázispontos, de minimum 25 ausztrál dollár (5000Ft) értékű jutalékért cserébe.

A bányarészvényeken kívül ajánlunk néhány olyan részvényt is, melyek nem közvetlenül vannak jelen az iparágban, helyette áttételesen érintettek az iparágban. Ilyen például a Lycopodium , ami iparági besorolását tekintve az üzleti támogatás és szolgáltatások kategóriájába sorolható. A cég saját tőke arányos nyeresége sokszorosa az iparágban szokásosnak tekinthetőnek, emellett jelentős, 5%-os osztalékhozamot biztosít a részvény. Osztalékkifizetési hányada 65%, melynek révén egy viszonylag stabil évi pénzáramlást biztosít a részvényesek számára. P/E rátájának az értéke 13,07, lényegesen alacsonyabb az iparági átlaghoz, ami 36,12. Az elmúlt pár hét folyamán a részvény árfolyama jelentős emelkedésen ment keresztül, ennek eredményeképpen rekord magas árfolyamot elérve. A részvények a jövőben, mind rövidtávon, mind pedig hosszú távon jól teljesíthetnek, ezért vételre javasoljuk.

NRW Holdings: A szektorális besorolása alapján nyersanyagtermeléssel kapcsolatos mérnöki munkákkal és kivitelezéssel foglalkozik. Az úgynevezett Béta mutató, amivel a piaccal való együttmozgást szokás jellemezni szokatlanul magas 3,32-es értékkel rendelkezik. P/E mutatója 17,78 ami az iparági átlag fele alatt helyezkedik el. A ROE és ROA, mint jövedelmezési mutató, több mint tíz szerese az iparágban szokásos értéknek. Az eladósodottsági mutató enyhén a versenytársaké fölött helyezkedik el, de még így sem kiugró. Egy év alatt az osztalék megduplázódott, ami nagyon jó eredménynek számít. A piac többi szereplőjénél az osztalék kifizetési hányad 85% körül alakul, míg az NRW esetében mindössze 45% ami arra utal, hogy további növekedési potenciállal rendelkezik. Ha ezzel a ténnyel korrigáljuk a P/E rátát, akkor még jobban látszik, hogy érdemes a részvényből vásárolnunk.

A cikkben felsorolt részvényekből álló portfóliót nyomon követhetik portfólió kezelő rendszerünk segítségével.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről