Tudnivalók a külföldi bankszámlanyitáshoz

nagya, 2010.12.09, csütörtök, 11:49
 

Cikkünk az írásakor (2010.12.09) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Ebben az írásunkban a külföldi bankszámlanyitáshoz szükséges tudnivalókat és gyakorlati tanácsokat szeretnénk összegyűjteni, annak érdekében, hogy ezek rendelkezésre álljanak azon olvasóink számára, akik a közeljövőben vagyonuk egy részének külföldi bankszámlára történő áthelyezését tervezik.

Külföldi bankszámlanyitás okai
Annak, hogy valaki külföldi bankszámlanyitás mellett dönt, számtalan oka lehet és nemcsak a közhiedelemben elterjedt okok, mint a pénzmosás, illetve az illegálisan szerzett jövedelmek elrejtése. Sok esetben ennél lényegesen hétköznapibb okok húzódnak meg a háttérben, a továbbiakban elsősorban mi is ezekre fogunk koncentrálni. A külföldi számlanyitás okai mögött a legtöbb esetben a következő szempontok húzódnak meg: huzamos idejű külföldi tartózkodás munka vagy tanulás céljából, külföldi befektetések, gyakori nemzetközi pénzáramlások, bank- és országkockázat csökkentése, egyedi banki szolgáltatások igénybevétele vagy a legális törvényi kapuk kihasználása adóoptimalizálás céljából. A fent felsorolt okokból nyitott kötött bankszámlák nyitására legtöbbször az Európán belüli országokban kerül sor, mint amilyen Svájc, Luxemburg, Németország vagy a szomszédos Ausztria, és nem pedig valamelyik offshore paradicsomnak számító szigetországban.

A bankszámlanyitás általános menete
Amennyiben az általunk felsorolt érvek miatt akar valaki külföldi bankszámlát nyitni - tehát a célja nem a jövedelem elrejtése, tisztára mosása, stb. - akkor ezt könnyedén megteheti, ehhez nincs szüksége ügyvédekre, adótanácsadókra és egyéb szakemberek segítségére. Bankszámlanyitáshoz személyazonosságunk és lakcímünk igazolására alkalmas okiratokon kívül csak az elhelyezni kívánt vagyon eredetről származó igazolásra lehet szükségünk, azonban ez utóbbi sem minden esetben feltétel. Az informatikai rendszerek elterjedésének köszönhetően ráadásul az esetek egy részében itthonról is nyithatunk bankszámlát, akár interneten keresztül is, így megspórolhatjuk az utazással járó pénzt és időt is. Az adófizetésről érdemes tudni, hogy azoknak az országoknak az esetében, amelyekkel a Magyar Állam kettős adózásról szóló megállapodást kötött (a cikkben szereplő országokkal Liechtenstein kivételével sor került ilyen szerződés aláírására), minden esetben a hatályos magyar jogszabályok szerint kell megfizetni a kamat és osztalék adót. Az adózás gyakorlati megvalósítására cikkünk végén részletesen is foglalkozunk.

Svájc
Külföldi bankszámlák esetében az egyik legkeresettebb célpont Európán belülről és a tengerentúlról is egyértelműen Svájc. Az alpesi ország hosszú évtizedek, sőt évszázadok alatt vívta ki magának ezt a megtisztelő bizalmat. A svájci bankok biztonsága és diszkréciója legendás, olykor-olykor már egyenesen túlmisztifikált, de ezt meg is érdemlik, hiszen még soha nem hallottunk csődbe ment svájci bankról, vagy arról, hogy bizalmas banktitkok szivárogtak volna ki. Érdekesség, hogy annak ellenére is, hogy Svájcban nincs állami betétbiztosítás, mégis itt tudhatjuk megtakarításainkat a legnagyobb biztonságban. Ez egyfelől a bankok működésének tulajdonítható (vagyis olyan üzletpolitikát követnek, amely során a kockázatokat a lehető legalacsonyabb szinten tartják), másfelől egy, a bankok közötti együttműködésnek köszöhető alapnak, amely garantálja a betétek biztonságát.

Bankszámlanyitás menete
Svájcban bankszámlát nyitni az átlagnál némileg körülményesebb. Ennek magyarázata a banki működési filozófiában leledzik, a mely értelmében az itthon megszokottnál alaposabb ismertekre kívánnak szert tenni jövőbeli ügyfelükről a pénzintézetek. Bankszámlanyitásnál elméletileg szükséges a személyes jelenlét, azonban később bemutatjuk, hogy ezt a problémát, hogyan orvosolhatjuk, ha nem kívánunk a bankszámlanyitás miatt Svájcba utazni. Személyes jelenlét esetén az egész procedúra nem tart tovább néhány óránál, és a következő dokumentumokra lesz szükségünk hozzá: fényképes személyazonosító igazolvány (legjobb az útlevél), lakcímkártya, az elhelyezni kívánt összeg eredetét igazoló dokumentum, illetve rákérdezhetnek a felhasználás céljára is. Az elhelyezni kívánt vagyon eredetét igazoló dokumentum többféle lehet: elsősorban banki igazolás (abban az esetben, ha másik bankszámláról csoportosítunk át pénzeszközöket), adás-vételi szerződés, részvény tranzakciókról szóló igazolás, stb. Minden 18. életévét betöltött személy nyithat bankszámlát Svájcban, két esettől eltekintve. Ezek a következők: ha a potenciális ügyfél személye negatívan befolyásolja a bank jó hírét, illetve ha az a gyanú merül fel, hogy az elhelyezni kívánt pénz bűncselekményből származik.

Bankszámlanyitás személyes jelenlét nélkül
Netfolio tipp

Külföldi bankszámlanyitás előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy mekkora összeget szeretnénk hosszútávon külföldi bankszámlára elhelyezni és, hogy mi a megvalósítani kívánt cél. Ezek függvényében egyaránt jó megoldás lehet Ausztria, Luxemburg, Liechtenstein és Svájc is.

Ahogy korábban már említettük, Svájcban elméletileg csak úgy nyithatunk bankszámlát, ha személyesen jelen vagyunk és igazoljuk személyazonosságunkat. Külön erre szakosodott cégek közbeiktatásával azonban megkerülhetjük ezt az adminisztratív korlátot. Olyan céget, amely a bankszámlanyitás erejéig vállalja a képviseletünket, többet is találhatunk az interneten keresztül, azonban mielőbb megbízást adunk egy ilyen irodának, mindig alaposan járjunk utána, hogy tényleg valóban működő céget bízunk meg. Hisz ellenkező esetben nemcsak a befizetett ügyintézési díjat veszíthetjük el, de személyes irataink is illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek. Amennyiben külön erre szakosodott vállalatot bízunk meg, extra költségekkel kell számolnunk, hisz akár 100 eurót is elkérhetnek a bankszámlanyitásért, vállalati bankszámla esetén 200 eurót, ami nem nevezhető alacsony összegnek. A teljes ügymenet körülbelül 10 napig tart, vagyis ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a kezdeti lépésektől számolva egy svájci bankszámla tulajdonosai legyünk.
Javaslatunk szerint érdemes lehet akár személyesen is kilátogatni Svájcba bankszámlát nyitni, kombinálva egy hosszú hétvégés kikapcsolódással, már csak azért is, mert így kikerüljük az esetleges rizikófaktorokat, másfelől a repülőjegy költsége sem magasabb az ügynökön keresztül történő ügyintézésnél.

Választható bankszámlák és ezek költségei
A svájci bankszámlákkal kapcsolatban gyakran még ma is él az a tévhit, hogy lehetőség van névtelen számlákat nyitni, a valóságban azonban nem léteznek névtelen számlák, vagyis a számla és a számla tulajdonosa minden esetben megfeleltethető egymásnak. Azonban léteznek csak kódszámmal jelzett számlák, vagyis olyanok, ahol a név nem kerül feltüntetésre. Az ilyen típusú számláknak meglátásunk szerint kevés értelme van, hisz a tulajdonos személye szükség esetén azonosítható, csak a napi ügymenet folyik kódszám alapján, ugyanakkor nem kezdeményezhetünk az ilyen típusú számlákról nemzetközi tranzakciókat. Számtalan kisebb-nagyobb bank található Svájcban, ezért amennyiben jelentős összegeket kívánunk svájci bankszámlánkra elhelyezni, akkor érdemes lehet tájékozódni afelől, hogy igényünknek melyik pénzügyi szolgáltató felel meg legjobban.
Mi a két legnagyobb bank számlavezetési konstrukcióit szeretnénk ismertetni, annak érdekében, hogy rálátásunk legyen a költségvonzatokra. Az általunk bemutatott csomagok kellően általánosak ahhoz, hogy olvasóink többségének megfelelő választásnak bizonyuljanak.
Meglátásunk szerint a Credit Suisse külföldi magánszemélyekre vonatkozó ajánlata nem versenyképes, hisz a számlavezetési díj (amennyiben a számlán elhelyezett megtakarításuk nem éri el az 1 millió CHF-t) havi 40 frank, ami jelentős költségnek tekinthető. Ennél lényegesen kedvezőbb ajánlatot találhatunk a UBS kondíciói közt, ezért a Credit Suisse ajánlatát nem is ismertetjük részletesen.

UBS
Az UBS nevű világméretű bankóriás számlacsomagjainak az összehasonlítása során mind svájci frank alapú, mind pedig euró alapú megoldásokat figyelembe veszünk. Euró alapú számlaként a „UBS personal account EUR” nevű megtakarítási számlát ajánlanánk. A számla nyitása és megszüntetése díjtalan, a számlavezetés szintén díjtalan, amennyiben legalább 10.000 CHF-nek megfelelő érték van elhelyezve rajta. Ennél kisebb összegű megtakarítás esetén 2 CHF havonta, amennyiben megelégszünk az elektronikus banki dokumentumokkal, ellenkező esetben 7 CHF havonta. A számlához a következő szolgáltatások kapcsolódnak: UBS e-banking, UBS Bancomat/UBS Bancomat Plus, UBS Credit Cards és UBS Maestro Card. A számlához kapcsolódhat megtakarítási számla is, melyen hosszú távú megtakarításainkat helyezhetjük el, kedvezőbb kamatozás mellett, számlavezetési költségek nélkül.
A számla fenntartásához kapcsolódó díjak: 40$ az éves bankkártya díja, 1% költség kerül levonásra a Svájcon kívüli kártyás vásárlások után, de minimum 1,5 CHF. ATM használat esetén a kivenni kívánt összeg 3%, míg az utalás díja 5 CHF. A pénzmozgás nagysága 60.000 dollárban korlátozott, efölötti pénzmozgást 3 hónappal előre jelezni kell, ellenkező esetben 0,05%-os büntetődíj kerül felszámolásra. Amennyiben tényleg csak megtakarítási céllal használjuk a számlánkat, akkor alacsony díjakkal juthatunk svájci bankszámlához, amennyiben viszont nap, mint nap használni kívánnánk számlánkat, akkor jelentős díjtételekkel kell számolnunk.
Az „UBS personal account” díjaiban megegyezik az előbb bemutatott konstrukcióval, az egyetlen lényegi eltérést a számla devizaneme jelenti. Ha megtakarításainkat nemcsak lekötött betétben kívánjuk tartani, akkor elsősorban a befektetési alapok jöhetnek szóba, melyekkel könnyedén kereskedhetünk, ha folyószámlánk mellé „UBS investment fund account-ot” is nyitunk. A számla nyitása és vezetése is díjmentes, befektetési alap vásárlásánál 0,14%-os kezelési költség kerül felszámolásra.
Az UBS részletes ismertetője itt érhető el.

Migros Bank
Amennyiben nem egy nemzetközi bankot kívánunk megbízni, hanem egy kisebb, helyi svájci bankot, akkor választhatjuk például a Migros Bank-ot. 7500 Svájci frankot meghaladó megtakarítás esetén nincs se számlanyitási díj, se pedig számlavezetési költség. Ennél kisebb összeg esetén havi 2 frankos felmerülő költséggel kell számolnunk. A bankkártyáért nem kerül külön éves díj felszámolásra. A külföldi átutalásoknál azonban 20 CHF kerül felszámításra.

Saxobank
Amennyiben számlánkat befektetési számlaként kívánjuk használni, vagyis gyakran szeretnénk értékpapírra vagy devizára vonatkozó megbízást adni, akkor a Saxobank-ot ajánljuk, melynek kínálatában több ezer termék megtalálható. Bankszámlát 10.000 svájci frank, vagy ezzel egyenértékű valuta elhelyezésével nyithatunk. Amennyiben kellően aktívan kereskedünk a számlán, akkor mentesülhetünk a számla havidíja alól is. Abban az esetben, ha az elmúlt hat hónapban nem kereskedtünk a számlánkról és a számla egyenlege 25.000 CHF alatt van, 100CHF kerül felszámításra félévente. A kereskedési díjak amerikai részvények esetében 2 cent részvényenként, de minimum 15 dollár. A londoni tőzsdén 0,1%, de minimum 20 dollár kerül felszámolásra részvény tranzakciónként. Devizák esetében a tranzakciók díjaként csak a spread kerül felszámításra. A felszámított spreadkeről a Saxobank honlapján kaphat részletes felvilágosítást, ide kattintva.

Ausztria
Ausztria rendkívül népszerű célpontnak számít a magyarok között. A válság előtti években a jellemző trend az volt, hogy külföldi hitelért folyamodott a lakosság a burgenlandi bankokhoz. Az elmúlt napokban erőteljes betétgyűjtő akcióba kezdtek az osztrák bankok, megcélozva Magyarországot, kihasználva a hazai pénzügyi szférát övező bizonytalanságot, mely a szabályok változtatásából táplálkozik. Fontos tudni, hogy Ausztria nagyon konzervatív bakrendszerrel rendelkezik, az esetek jelentős részében megtakarítási számla keretében is csak hosszú távú betétlekötésekre van mód, értékpapír tranzakciók végzéséhez szükségünk lesz külön befektetési szolgáltató igénybevételére. A betétek biztonságát betétbiztosítási alap védi, melynek értéke magánszemélyek esetében 100,000 Euro értékhatárig terjed, ami mai árfolyamon számolva 28 millió forintnak felel meg. Annak ellenére, hogy hazánkban több osztrák tulajdonú vállalat is jelen van, nincs arra mód, hogy a magyar leányvállalat fiókjában kössünk szerződést az osztrák anyabankkal, legalább is az általunk megkérdezett bankoknál. Néhány esetben azonban arra lehetőség van, hogy az Ausztriában megnyitott bankszámlához kapcsolódó ügymenetet a magyar leányvállalat bankfiókjain keresztül bonyolítsuk le, ilyen például az Oberbank. A bankszámlanyitástól nem kell megijedni, ugyanis a határhoz közeli bankfiókokban rendszerint alkalmaznak magyarul beszélő alkalmazottakat, ezért a nyelvi akadályoktól nem kell félnünk. A Bank Burgenland tájékoztatása alapján náluk minden bankfiókban található legalább egy magyarul beszélő alkalmazott, aki segít a számlanyitásban.
Amennyiben beérjük egy kisebb bank alap-számlacsomagjával, amely már tartalmazza a netbankot is (külföldön gyakorlatilag már minden számlacsomaghoz tartozik) akkor a negyedéves számlavezetés díj havi 2 Euro körül alakul. Abban az esetben, ha befektetési szolgáltatásokat is igénybe kívánunk venni, akkor a nemzetközi piacon mozgó bankokat ajánljuk, akik magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtanak, bár ezért magasabb díjat is kérnek. Nagyságrendileg havi 7 Euros költséggel kell számolnunk például az Erste Bank esetén, azonban ez már tartalmazza a bankkártya éves díját is, illetve ingyenesen kapcsolható hozzá megtakarítási számlacsomag is.

Oberbank
Az Oberbanknál a számlavezetés költsége negyedévente 15,48 Euro, vagyis havonta némileg több mint 5 Euro. A bank nagy előnye, hogy értékpapírokkal is kereskedhetünk, többek között befektetési alapokkal, kötvényekkel és részvényekkel is. Ezért ideális választás lehet azon olvasóink számára, akiknek egy külföldi befektetési számlára van szüksége. További előny, hogy számlanyitás után a számlához kapcsolódó teendőket nemcsak interneten keresztül, de személyesen is elintézhetjük az Oberbank fiókjaiban.

Raiffeisenbank Grosswilfersdorf
Az osztrák bankok közül a fent megnevezett bank, pontosabban bankfiók igazi érdekességnek számít. Ahogy a neve is mutatja a Raiffeisen bankhoz tartozó fiókról van szó, melynek különlegessége, hogy teljes mértékben magyar ügyfelekre specializálódott, melynek egyértelmű jele az önálló magyar nyelvű honlap és az a tény, hogy a honlapon feltüntetett 7 munkatárs közül 5 fő is beszél magyarul. A bank termékskálán egyaránt megtalálhatóak a befektetési alapok, a kötvények és a részvények is.

Liechtenstein
Liechtenstein Európa adóparadicsomának számít, azonban a banki szolgáltatások sajnos csak privát banki ügyfelek számára érhetőek el. Ha valaki olyan nagyságú megtakarítással rendelkezik, hogy külföldön privát banki ügyfélnek számítson, annak adózási okokból is érdemes lehet a pénzének egy részét Liechtensteinben tartania egyfelől adózási okokból, másfelől pedig a szofisztikált banki szolgáltatások miatt.

Luxemburg
Luxemburg sokat vesztett vonzerejéből, miután sor került az EU kamatadó direktíva előírására, ennek ellenére továbbra is nagyon erős privát vagyonkezelési üzletággal rendelkeznek a bankok. Luxemburgot elsősorban akkor ajánljuk, ha döntésünk során adóoptimalizálási szempontok is szerepelnek, továbbá jelentős vagyont szeretnénk befektetni. Az úgynevezett „Private Asset Management Company”, segítségével érhetünk el jelentős adómegtakarítást. Ez egy speciális vállalkozási forma, melynek egyetlen célja a személyes vagyon kezelése, mindezt alacsony adók mellett megvalósítva. Alapításához minimum 31.000 Euro szükséges, de ahhoz, hogy ténylegesen megérjen ilyen vállalkozást alapítani, meglátásunk szerint a fenti összegnél lényegesen magasabb megtakarításra (150 millió Ft-ra) van szükség, melynek magyarázata a magas (5800 Euros) fenntartási költség. Javasoljuk, hogy amennyiben ilyen speciális vállalkozást kíván létrehozni feltétlenül, konzultáljon adótanácsadóval, aki részletes felvilágítást tud adni a jelenlegi szabályozással kapcsolatban, továbbá segítséget nyújthat a vállalat alapítása során is. Amennyiben alacsonyabb összegű megtakarítással rendelkezünk, amelyet Luxemburgban kívánunk elhelyezni, akkor a széles banki palettának köszönhetően találhatunk olyan bankokat is, akik kisbefektetőkkel is foglalkoznak. Ilyen például a BGL, a BNP Paribas leányvállalata. A számlavezetés díja negyedévente 21 Euro, amiért a bankszámlánk mellé bankkártyát és netbankot is kapunk. A számlanyitás Luxemburg esetében is elintézhető ügynök közbeiktatásával. Ebben az esetben 150 Euros díjjal kell számolnunk.

Adóvisszaigénylés a gyakorlatban
A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeknek köszönhetően lehetőségünk van forrásadó visszaigénylésére Ausztria, Luxemburg és Svájc esetében is - sajnos ez azonban a valóságban rendkívül körülményes folyamat. Ezért érdemes lehet erre szakosodott szolgáltatást igénybe venni. Például az általunk említett bankok közül a Saxo bankcsoportnál létezik a fent említett szolgáltatás, bár a bank svájci leányvállalatának honlapján nem tüntetik fel ezt a lehetőséget. Amennyiben a választott bankunknál nincs ilyen szolgáltatás, akkor célszerű lehet adó visszatérítésre specializált céget igénybe venni, mint amilyen a Globetax (a Saxo bank esetén a tényleges visszaigénylést a Globetax végzi). Kisebb összegek esetén nem feltétlenül érdemes igénybe venni az adóvisszaigényléssel járó megtakarításokat. Éppen ezért érdemes tisztában lenni a különböző országokban hatályban lévő forrásadó kulcsokkal. Svájcban 35%-os adókulcs alkalmazásával kell adóznunk a kamatok és az osztalék után is. Ausztriában és Luxemburgban 2011.07.01-ig átmeneti jelleggel 20%, ezek után 35% a forrásadó nagysága. Ezzel szemben a Magyarországon jelenleg 20%-os adót jövőre 16%-ra fogják csökkenteni.

Melyik országot válasszuk?
Sajnos erre a kérdésre nem adható egyértelmű válasz. Az, hogy melyik országot éri meg választani, minden esetben függ a befektetni kívánt összegtől, illetve attól, hogy pontosan milyen szolgáltatásokra van szükségünk. Amennyiben 100 millió forint fölötti összegről van szó, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni liechtensteini és luxemburgi privátvagyon kezelőkön. Ebben az esetben viszonylag magas költségekkel kell számolnunk, cserébe jelentős adómegtakarítást érhetünk el, melynek nagysága fedezi a költségeket, emellé magas szintű banki szolgáltatásokat kapunk. Ha a fő szempont a diszkréció és, hogy megtakarításunkat egy atombunker biztonságában tudhassuk, akkor elsősorban Svájcot ajánljuk, ami ráadásul már viszonylag alacsony költségekkel is elérhető. Amennyiben egyetlen célunk, hogy megtakarításunkat külföldi banknál tudjuk, akkor érdemes elgondolkodni a közeli Ausztria nyújtotta szolgáltatásokon is. Utóbbi célpont mellett a két fő érv hozható fel a közelség és a magyarul beszélő banki alkalmazottak.
 

Hozzászólások

  • adózás
    2014.08.04, hétfő, 17:14 — muuuz17

    Svájcban nyitott bankszámlára érkezett fizetés esetén hány százalékos az adózás?

  • tanácskérés
    2012.05.07, hétfő, 14:54 — daniel.jozsef

    Gyors tanácsot szeretnék kérni valakitől aki már megjárta ezt az utat...

    USD-ben nyilvántartott külföldi bankszámlát szeretnék nyitni, a kereskedési opciókból annyit szeretnék, hogy befektetési alapokba vagy hasonló "stabil" eszközökbe is lehessen fektetni (azaz nem csak Forex vagy határidős piac), valamint lehetőleg a bent lévő eszköz terhére kapjak hitelkártyát.

    Nem napi vásárláshoz használnám a közértben, inkább afféle biztonsági tartalék jelleggel, viszont a számlára valószínűleg legalább havi egyszer utalnék pénzt.

    Melyik bankot / országot ajánlanátok ehhez? A Saxo inkább brókerszámla jellegűnek tűnik a weblapjukat nézve, tőlük pl. kártyát nem kapnék, és 100000 euró alatt nem lehet alapokba fektetni... A UBS-nél nyitott már valamelyikőtök számlát? Kimentetek Svájcba? Hogy ment a dolog?

    D

  • Svájci bankszámlanyitás
    2010.12.29, szerda, 12:42 — Frédi

    A svájci bankszámlanyitással kapcsolatosan fontos lehet, hogy bizonyos betétösszeg alatt Svájcban bejelentett lakcímmel kell rendelkezni a számlanyitáshoz - bár ezzel két éve szembesültem, azt gondolom most is így van. Az összeg bankonként változik, nagyságrendileg 1-2 mn HUF-nak megfelelő összeg.

  • Re: Svájc
    2010.12.28, kedd, 10:43 — nagya

    Köszönjük az észrevételeket. A sajnálatos hibát kijavítottuk.

  • Svájc
    2010.12.27, hétfő, 23:13 — locsei2

    Becsúszott egy tévedés, Svájc nem EU tag. Ebben a mondatban szerepelt:

    "A fent felsorolt okokból nyitott kötött bankszámlák nyitására legtöbbször az EU-n belüli országokban kerül sor, mint amilyen Svájc..."

  • Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről