A válságadó hatása a Magyar Telekomra

nagya, 2011.02.15, kedd, 16:05
 

Cikkünk az írásakor (2011.02.15) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Frissítve 2011.03.01
Kiegészítésünk a cikk végén található
Elemzésünk apropóját Orbán Viktor október 13-i beszédében bejelentetett válságadó adja. Az újonnan kivetett adóterhek egyik legnagyobb viselője a telekommunikációs szektor egésze, azon belül is kiemelten érinti a Magyar Telekomot. Részvényelemzésünkben a bejelentés részvényekre gyakorolt hatását fogjuk vizsgálni.

A nyilvánosságra került törvény értelmében a telekommunikációs cégeket árbevételük alapján, annak százalékában adóztatnák meg, a következő módon. A 100 milliónál nagyobb, de 500 millió forintnál kisebb árbevétellel rendelkező cégek 2,5%-ot, az 500 és 5000 millió közötti cégek 4,5%-ot és az 5 milliárd forintnál nagyobbal rendelkező cégek 6,5%-ot kötelesek befizetni teljes árbevételükből.
Netfolio tipp
A válságadó következtében a Magyar Telekom részvény esését a piac kissé túlreagálta, így a jelenlegi jó alkalom lehet a részvény vételére. Ezt például Netbroker számla nyitásával teheti meg.
A Magyar Telekom 2009-ben közel 644 milliárd forint árbevételt realizált, amely után 33,38 milliárd adóbefizetést kell teljesítenie. Összehasonlításképpen ugyanebben az évben a vállalat adózott eredménye 93,25 milliárd forint, tehát nyereségének csaknem 35%-át kényszerül a vállalat az új törvény értelmében befizetni. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a fenti összeg a társasági adóalapból levonható, még akkor is 27 milliárdos plusz többlet terhet eredményez az újonnan kivetett adó.

Egy ilyen nagymértékű nyereség csökkenés nagyon drámai hatást gyakorol az olyan osztalékrészvényekre, mint amilyen a MTELEKOM-is. A hasonló osztalékrészvényekre összességében elmondható, hogy növekedési lehetőségeik rendkívül alacsonyak, azonban stabil profitvárakozások vannak a céggel szemben, osztalékfizetésük állandónak tekinthető és a részvények árfolyamát a jövőbeli nyereség jelenértéke határozza meg. Árfolyamuk a fenti szempontok miatt stabilnak tekinthető.

A részvényárfolyama az október 13-i bejelentés óta egyfolytában esik, elemzésünk szerint azonban már az esés alján tartunk. Ha az árfolyam továbbra is esik, akkor a piac túlreagálásáról lehet szó, melyet érdemes lehet vételi poziciók nyitásával kihasználni. A lenti diagram mutatja a részvényárfolyam alakulását az elmúlt egy hónapban. Az ábra végén jól látható a bejelentés hatása.


Az újonnan kivetett adó számításunk szerint az elkövetkező három év alatt összesen 74 Ft-tal fogja csökkenteni a részvényenkénti nyereséget. Ha a bejelentés előtti egy hónap átlagos árfolyamát csökkentjük az adó hatásaival (diszkontált EPS-ekben bekövetkező változás nagyságával), akkor a reális ár 604 Ft körül lehet. Némiképpen javulhatnak a jövőbeli kilátások, ha az adóterhet részben sikerül áthárítani a fogyasztókra, azonban ennek megvalósíthatósága igen kétséges. Bár mindegyik jelentős piaci szereplőt egyformán érint az adóztatás negatív hatása mégsem valószínű, hogy a megnövekedett terheket az erős verseny mellett képesek lesznek áthárítani a fogyasztókra. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az elmúlt 5 évben a MTELEKOM árbevétele nem volt képes jelentős mértékben növekedni, sőt az elmúlt években még enyhe csökkenési is megfigyelhető. Éppen ezért nem valószínű, hogy a jövőben képes lenne a vállalat árbevételét növelni és ezáltal nyereségét szinten tartani.

A válságadó hatása az iparág egészére nézve

A fenti írásban kimondottan a Magyar Telekom árfolyamára gyakorolt hatásokat vizsgáltuk, de szeretnénk bemutatni némileg általánosabban is az újonnan kivetett adó hatásait a telekommunikációs szektor egészére nézve. A MTELEKOM-nál leírt megállapításaink nagy része az egész szektorra igaznak bizonyul, vagyis a nyereségüknek egy jelentős részéről le kell mondaniuk az elkövetkező három évben. Ez egyrészt természetesen a tulajdonosokat és a részvényeseket érinti, de ezen túlmenően is következményekkel jár. Ilyen következmény lehet például a fejlesztések, akivizíciók lassulása, többek között a 4G is később jelenhet meg hazánkban, lassulhat az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődő internetszolgáltatók terjeszkedése is, melynek következtében lassulhat az előfizetési díjaknál megfigyelhető csökkenő tendencia. A lakosságra negatív hatása lehet annak is, ha a vállalatoknak az adóterhet sikerül áthárítani a fogyasztókra. Ennek esélye ugyan alacsony a piaci verseny miatt, de ha mégis bekövetkezik, akkor áttételesen bár, de a fogyasztók fogják a terhek egy részét viselni.

Az a tény, hogy az adó mértéke sávosan növekszik, közgazdaságilag káros, mivel torzítja a versenyt. A kisebb szereplők adórendszeren keresztül történő előnyben részesítése egy kicsit olyan, mintha a gyengébb futók doppingolhatnának, hogy versenyben maradhassanak a világbajnokkal szemben. Végül pedig megemlítjük, hogy egy olyan jelentős szereplő, mint a Magyar Telekom elvtelen, utólagos és agresszív megadóztatása nagyon rossz üzenetet küld a külföldi befektetők számára, és ezért a direkt tőkebeáramlásra várhatóan negatív hatással lesz.


Frissítés: 2011.03.01
Az Európai Unió által felállított bizottság, mely a távközlési szektor különadóját vizsgálta nem fogadta el a magyar kormány álláspontját. Ennek eredményeképpen valószínűsíthető, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak változtatnia kell a jelenleg hatályos extra adóterhelésen, esetleg azt teljes mértékben meg kell szüntetnie. Az adóváltozás kilátásba helyezése miatt az MTELEKOM árfolyam emelkedésére számítunk.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről