Ne pánikoljunk

radnaim, 2008.10.13, hétfő, 22:28
 

Cikkünk az írásakor (2008.10.13) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az elmúlt hét történései sok embert elgondolkodtattak azon, vajon érdemes-e még részvényekben (a hét másik felében már kötvényekben is) tartani a pénzét, vagy kiszálljon.

Bár a most tapasztalt volatilitás sokszorosa volt az átlagnak, azt kell mondani, hogy az ilyen zuhanások és az azokkal járó félelem a részvénypiacok természetes velejárója. Azonban a sikeres hosszú távú befektetőknek az ilyen esetekben nyugodtnak kell maradniuk és a legutolsó dolog, amit szabad az az, hogy eladják részvényeiket.

Miért? Az alábbiakban röviden összefoglaljuk:

- Senki nem tudja előre megjósolni a tőzsdék mozgását

Számos cikk bizonyította, hogy a részvényárfolyamok előrejelezhetetlenek. Ugyanúgy, ahogy a részvénypiacnak nincs "alja", tehát nem lehet eltalálni, mikor érdemes beszállni, nincs "teteje sem", azaz nem lehet tudni, mikor esnek a részvényárak

- A részvények hozama nő, amikor az áruk esik

Furcsa dolog, hogy a részvényeket az emberek sokszor múltbeli hozamuk és nem várható hozamuk alapján ítélik meg. Ha egy vállalat nyereségkilátásai nem változnak, a részvény árának esésével a részvény hozama nő: azaz még inkább be kell fektetnünk, nem pedig kiszállnunk belőle. Ha például egy részvény egy részvényre jutó nyeresége 100 és a részvény ára 2000, az egy részvényre jutó nyereség 5%. Ha a részvény ára 1600-ra csökken, azaz esik 20%-ot, az egy részvényre jutó nyereség 6,25%-ra nő!

- Korábbi döntésünk nem lesz rossz attól, hogy a részvény ára leesett

Sokan azért akarnak szabadulni részvényeiktől, mert az áresésben saját kudarcukat, azaz egy korábbi vételi döntésük helytelenségét látják. Ez nem így van. Egyrészt mivel előre nem lehet látni a részvények mozgását, nem szabad a későbbi mozgás alapján döntésünket értékelni. Másrészt viszont ha egy részvényt azért vettünk, mert az általa biztosított hozam megfelelő volt számunkra, ez a részvény esésével méginkább így van: a lényeg az, hogy a részvényt tartsuk addig, ameddig a hozamot számunkra biztosítja, és befektetési célunkat elérjük.

- Aki kiszáll, nem száll vissza

Végül pedig egy észrevétel: aki kiszáll a piacról, általában rossz döntést hoz. Ha ugyanis felmennek ezt követően a részvények, elesik a hozamtól. Ha viszont tovább esnek, megerősíti magát abban a hitben, hogy jól döntött, és nem fog részvényt venni a mélyponton sem, így a későbbi áremelkedésekről marad le.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről