Hogyan válasszunk brókercéget?

totht, 2010.05.03, hétfő, 13:10
 

Cikkünk az írásakor (2010.05.03) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Ahhoz, hogy részvényeket vásároljunk, szükségünk van egy értékpapírszámlára valamelyik brókercégnél. A tőzsdéken ugyanis csak az ott regisztrált cégek kereskedhetnek közvetlenül. A piacon egyre több cég van jelen, ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy mire érdemes figyelni a megfelelő brókercég kiválasztásánál.

Netfolio tipp

A megfelelő brókercég kiválasztása több szempontból is fontos. Egyrészt saját vagyonunkat kockáztatjuk, mikor egy kétes hírnevű bókercégnél nyitott értékpapírszámlára utalunk pénzt. Másrészt adatainkkal is visszaélhetnek, kiadva őket más cégeknek, akik azontúl ajánlataikkal bombázhatnak minket. Továbbá érdemes a preferenciáinknak megfelelő szolgáltatásokat nyújtó brókercéget választani.
Mire érdemes figyelni?
Manapság az internetnek köszönhetően rengeteg információ áll rendelkezésünkre, ami segíthet a döntésben. Minden esetben érdemes ellenőrizni a brókercég honlapját, annak komolyságát. A PSZÁF is segíti a befektetőket egy feketelistával, mely a csalással foglalkozó szervezeteket gyűjti össze. Ezenkívül hasznos lehet, ha internetes keresőbe beírjuk az adott brókercég nevét, utána pedig a bírság, vagy a csalás szót (Pl. google keresőbe: „Tuti bróker + bírság”). Ezzel ellenőrizhetjük a cég hírnevét. Amennyiben túl sok gyanús cikket, fórumhozzászólást találunk, érdemes elkerülni a brókercéget.

Nézzük meg a brókercég tőkehelyzetét, illetve tulajdonosait is. Főleg a nagy jegyzett tőkéjű brókercégeket részesítsük előnyben. Nem mindegy továbbá, hogy a cég magánszemélyek, vagy egy bankcsoport tulajdonában van-e. Utóbbit minden esetben részesítsük előnyben! Azt is ellenőrizzük le, hogy a brókercég tagja-e a BEVA-nak (Befektetővédelmi Alap), bár 100%-os garanciát ez sem jelenthet a pénz ellopása ellen (esetleg csak hosszú pereskedés után, évekkel később kaphatjuk vissza pénzünket). BEVA tagok listája elérhető itt.

Személyes élményekből is sok információhoz juthatunk, akár ismerősöktől érdeklődve hallottak-e a cégről, akár internetes fórumokon a hozzászólásokból.

Díjak, jutalékok, szolgáltatások
Nem utolsó szempontként figyelembe kell venni, hogy az adott brókercég milyen szolgáltatásokat nyújt, és mindezt mennyiért. Attól függően, hogy ki milyen befektető típusba tartozik, eltérőek lehetnek a preferenciák. Más a fontos például egy aktív day-tradernek, mint egy „buy and hold”, azaz vedd és tartsd típusú befektetőnek. Előbbi nagy valószínűséggel a tranzakciós díjakat veszi inkább figyelembe, utóbbi pedig a szolgáltatás minőségét, a tájékoztatást, a törődést, stb.

További szempontok lehetnek például: van-e internetes (esetleg mobiltelefonos) kereskedési felület, elérhetők-e külföldi részvények, származtatott termékek, van-e lehetőség shortolásra (rövidre eladásra), milyen gyakran küldenek számlakivonatot (ez mennyibe kerül), van-e szervezett oktatás (ingyenes-e), küldenek-e napi elemzéseket, mennyibe kerül a számlavezetés, a készpénzfelvétel, az átutalás, stb.

Érdemes figyelni a minimum díjakra is, ugyanis sok brókercég alacsony tranzakciós díjakat kínál, ám zárójelben ott van mögötte, hogy a minimum megbízási díj 3.000 vagy 5.000 forint. Ebből az következik, hogy náluk csak nagy összeggel érdemes kereskedni. Például a BÉT-re bevezetett részvények esetén 0,3%-os tranzakciós díj kedvezőnek mondható, ám ha a minimum jutalék 3000 forint, akkor a 0,3% csak 1 millió forintnál nagyobb értékű tranzakcióknál lesz mérvadó (3.000 / 0,3% = 1.000.000).

Az alábbi táblázatba összegyűjtöttük a legnagyobb brókercégek számlanyitási-, számlavezetési díjait és BÉT-re bevezetett részvényekre vonatkozó tranzakciós díjait. Egy részletesebb összehasonlító táblázat elérhető a PSZAF honlapján, vagy letölthető innen.


A jutalékok mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a szabad pénzeszközöket mibe fektethetjük be. Ideális esetben (például Erste NetBroker) díjmentesen vásárolhatunk, illetve válthatunk vissza pénzpiaci befektetési alapot, így akár pár napig is kamatoztathatjuk szabad pénzünket. Ezzel szemben a két legolcsóbb jutalékú brókercégnél, a KBC Equitasnál, illetve a Random Capitalnál csak diszkont-kincstárjegyet vásárolhatunk szabad pénzünkből, ami egyrészt tranzakciós díjjal jár, másrészt ha lejárat előtt visszaváltjuk, valószínűleg veszteségünk keletkezik, mivel a piaci ár alatt vásárolják csak vissza tőlünk. Aki szeret hitelből részvényt vásárolni értékpapír fedezete mellett (lombard hitel), annak azt is érdemes figyelembe venni, hogy van-e befektetési hitel, illetve halasztott fizetés, és ha igen, akkor milyen kamattal. Az Equitasnál és a Random Capitalnál nincs lehetőség ilyenre, Erste NetBrokeren és Portfolio Traderen a befektetési hitel kamatlába évi 19%.

Az aktív kereskedőknek a tranzakciós díjak mellett fontos a real-time adatszolgáltatás is. Day-trade ügyleteknél a tranzakciós díjak is alacsonyabbak, általában a hagyományos jutalék felét számolják fel a pozíció napon belül történő lezárása esetén. A következő táblázat a legolcsóbb jutalékú brókercégek real-time adatszolgáltatásának díjait mutatja:Mik a kockázatok?
Miután értékpapírszámlát nyitunk egy brókercégnél, megadjuk személyes adatainkat, majd a számlára utaljuk pénzünket. Az egyik fő kockázat az, hogy ezt a pénzt ellopják, esetleg saját célra használják. Persze nem ilyen nyilvánvaló módon, hanem szofisztikált módszerekkel. Ezek közé tartozik például, amikor egy bróker nem különíti el megfelelően saját ügyleteit ügyfelei tranzakcióitól. Jogosulatlanul használja az ügyfelei pénzét. Nem volt ritka az olyan eset sem, hogy a brókerek folyamatosan az ügyfelek pénzét használták, ha éppen valaki ki akarta venni pénzét, azt egy másik ügyfél pénzéből finanszírozták. A rendszer egyszer persze összeomlik, és akkor borul a brókercég is, az ügyfelek vagyona sokszor nem lesz meg. Ez természetesen minden esetben bűncselekménynek számít.

Elterjedt visszaéléstípus az úgynevezett front-running is, mellyel különösen a nagyobb tőkével rendelkező ügyfeleket lehet szinte észrevétlen módon meglopni. A dolog lényege a következő: ha érkezik az ügyféltől egy nagy értékű vételi megbízás az egyik (lehetőleg kevésbé likvid) részvényre, akkor előbb a bróker saját magának vesz az adott részvényből, felhúzva ezzel az árfolyamot, majd a magasabb árfolyamon adja tovább ügyfelének a pakkot. Azon kívül, hogy etikátlan cselekedet, szabálytalan is. Persze ezt nagyon nehezen lehet szűrni, mivel a bróker nyilván nem saját számlájára fogja megvenni a részvényt, hanem elég egy telefon a rokonnak, barátnak a tuti infoval, és már zsebben is a profit.

Egy másik jól bevált trükk, hogy a brókerek felhívják az ügyfeleiket, hogy beadassanak velük egy stop-loss (veszteségkorlátozó) megbízást a tulajdonolt részvényeikre, mondván hogy "biztosítsák be a profitot". Általában az aktuális piaci árhoz közel rakják be a megbízásokat, majd pedig egy kis manipulációval bedöntik az árfolyamot, ami aktiválja az ügyfelek stop-loss eladási megbízásait. Ekkor a brókerek alacsony áron megveszik ügyfeleik eladott részvényeit, majd miután az árfolyam visszaáll az eredeti szintre, eladják azokat.

A másik kockázattípus, hogy visszaélnek adatainkkal, azokat kiadják más cégeknek, akik folyamatosan bombáznak minket a „jobbnál jobb” ajánlataikkal. Ők maguk is gyakran felhívhatnak minket a tuti befektetési tippel, de ne feledjük: nekik akkor lesz hasznuk, ha minél gyakrabban kereskedünk, mindegy milyen irányba, hiszen a tranzakciós díjakkal őket gazdagítjuk.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről