Mi az a LEI-kód és hogy lehet minél olcsóbban beszerezni?

kemenyfii, 2017.11.22, szerda, 14:00
 

Cikkünk az írásakor (2017.11.22) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A napokban számos vállalati befektetési számlatulajdonos kapott levelet szolgáltatójától, amelyben azt kérik, hogy adja meg LEI kódját, vagy bízza meg őket annak beszerzésével igen borsos áron. A tippben áttekintjük, hogy miért van erre szükség, és hogy hogyan lehet legolcsóbban megfelelni ennek a kötelezettségnek.



A LEI-kód
A LEI-kód az angol Legal Entity Identifier, azaz jogi személy azonosító kód rövidítése. A kód 20 karakterből áll, amelyek számjegyek és betűk is lehetnek. Ez gyakorlatilag egy második adószám, aminek funkciója a vállalat egyértelmű azonosítása az EU szintjén. Elvileg létezik már egy ilyen kód, az EU adószám, ami a tagállami adószámokból van képezve, azonban az EU 2012-ben az EMIR (European Market Infrastructure Regulation) rendelet meghozásakor úgy döntött, hogy létrehoz egy alternatív kódot, amellyel minden olyan vállalatnak rendelkeznie kell, amely derivatív ügyletet köt (ennek az egyik oka például az, hogy EU-n kívüli adóalanyok is rendelkezzenek ezzel az egységes kóddal).
A 2018. január 1-től életbe lépő MiFiD II direktíva kapcsán pedig gyakorlatilag minden olyan vállalat kötelezett lett a LEI-kód beszerzésére, akinek van számlája befektetési szolgáltatónál, függetlenül attól, hogy életében valaha kötött-e derivatív ügyletet.

A kód biztosítói
A kód biztosítása és beszerzése az EU adószámtól eltérően nem állami, hanem kötelező magánfeladat lett (hasonlóan a kötelező biztosításhoz például). A kód biztosítására piaci szereplők és elszámolóházak is vállalkoztak, ezek az ún. LEI regisztrátorok. A regisztrációért ezek a szereplők egyszeri és folyamatos díjat számíthatnak fel. A regisztrátorok között a verseny nem túl nagy, így ezek a díjak sajnos igen jelentősek (az egyszeri és éves díj 50-100 EUR, tehát a számlavezetési díjjal azonos nagyságrendű), ezért a befektetési szolgáltatók úgy döntöttek, hogy a díjat továbbhárítják ügyfeleikre. Ezzel sajnos viszont eltűnt az érdekeltségük, hogy a legolcsóbb forrást megtalálják, így azt az ügyfelek kénytelenek megkeresni, vagy bezárni a befektetési szolgáltatónál vezetett számlájukat.

Mi a helyzet több befektetési számla, vagy meglévő LEI kód esetén?
Amennyiben egy vállalatnak több szolgáltatónál vezeti a számláit, akkor is csak egy LEI kóddal kell rendelkeznie, illetve amennyiben már rendelkezik LEI kóddal, nem kell újat kérnie.
Azonban a befektetési szolgáltatók nem vették a fáradságot, hogy lekérdezzék a létező adatbázisból (ami itt érhető el), hogy ki rendelkezik már kóddal, hanem lustaságból kiküldték az összes ügyfelüknek a levelet, ezért kaptak most levelet olyan vállalatok is, akik már rendelkeznek a kóddal. Ráadásul a kódot kőkorszaki módon, kézzel kell beírni, ami miatt sok benne a hibalehetőség (20 jegyű karaktersorozat!), és feldolgozása is költséges.

Lehetséges szolgáltatók
Magyarországon a KELER – sok más elszámolóháztól eltérően - sajnos nem kezdett saját szolgáltatás nyújtásába, és a legolcsóbb partner megkeresésével sem bajlódott sokat, hanem leszerződött egy német vállalattal, a WM Datenservice-zel, így a magyar szolgáltatók jellemzően ennek a szolgáltatásait ajánlják tovább ügyfeleiknek. Mint az alábbi táblázatból kiderül, a WM Datenservice nem tartozik a legolcsóbb szolgáltatók közé, így érdemes másikat választani helyette. Látható, hogy a legolcsóbb szolgáltatást USD-ben fizetve a Bloomberg, EUR-ban pedig a cseh nemzeti elszámolóház, a CSD nyújtja, a KELER díjaihoz képest az éves megtakarítás meghaladja a 10000 forintot évente. Tapasztalatunk szerint a magyar szolgáltatók a KELER díjaira még rá is tesznek egy kicsit, így a végső megtakarítás még nagyobb is lehet.

Szolgáltató

Nyilvántartott kódok száma

Devizanem

Egyszeri díj devizában

Egyszeri díj forintban

Folyamatos díj devizában

Folyamatos díj forintban

Bloomberg Finance LP (Bloomberg)

10658

USD

75

19 989

50

13 326

Centrální depozitář cenných papírů a.s. (CSD Prague)

10180

EUR

70

21 882

50

15 630

GS1 Germany GmbH (GS1 Germany)

2842

EUR

89

27 821

59

18 443

Herausgebergemeinschaft WERTPAPIER-MITTEILUNGEN Keppler, Lehmann GmbH & Co.KG (WM Datenservice)

84121

EUR

80

25 008

70

21 882

London Stock Exchange

75842

GBP

115

40 578

70

24 700

KELER (WM Datenservice)

-

EUR

100

31 260

80

25 008

Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. (KDPW)

10316

PLN

489

36 137

349

25 791

Business Entity Data B.V. (GMEI Utility a service of BED B.V.)

290745

EUR

119

37 199

99

30 947

Irish Stock Exchange

4979

EUR

160

50 016

110

34 386



Mire figyeljünk még oda
Amennyiben egy külföldi szolgáltatótól vesszük igénybe a szolgáltatást, a díjat devizában kell megfizetnünk, ahol a konverziós illetve átutalási költségek jelentősek lehetnek, így csökkenthetik azt a költségelőnyt, amelyet az alternatív szolgáltatók biztosítanak. Érdemes ezért a konkrét utalási módjára is odafigyelni, mert ezek költsége eltérhet a bankunknál (pl. a SWIFT helyett SEPA utalás általában olcsóbb).

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről