Hogyan profitáljunk a napsütésből?

kemenyfii, 2015.05.11, hétfő, 10:45
 

Cikkünk az írásakor (2015.05.11) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A napelemek árának folyamatos csökkenése egyre inkább versenyképessé teszi az általuk előállított elektromos energiát. Mai befektetési tippünkben röviden áttekintjük az iparág helyzetét, valamint azt, hogy hogyan fektethetünk napenergiába.


Csökkenő napelem árak
A napelemek ára az utóbbi években, évtizedekben folyamatosan csökkent, és várhatóan a következő években is folytatódik a trend. Ennek következtében egyre inkább megéri napelemmel elektromos energiát termelni. A Deutsche Bank elemzése szerint 2017 végére a világ országainak 80 százalékában olcsóbb lehet a napelemmel termelt elektromos energia, mint a hálózatból felvett. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy a napelem rendszerek költsége évi 5-15%-kal csökken, míg a hálózati elektromos áram ára évi 3%-kal növekszik a következő években. Amennyiben az elektromos áram árnövekedését nem feltételezzük, akkor is az országok kétharmadában válhat olcsóbbá a napenergia 2017 végéig. Jelenleg a tetőre szerelt napelem rendszerekkel előállított energia költsége kilowattóránként 0,08-0,23 dollár között mozog világszerte, mely számos országban lényegesen alacsonyabb, mint az elektromos áram fogyasztói ára.

Az olajár hatása nem jelentős
A világon átlagosan az elektromos energia 3,9%-át állítják elő olajból. Az Egyesült Államokban mindössze 0,9%, Kínában pedig 0,17% ez az arány. Azon országok többsége, ahol nagyobb arányban állítanak elő elektromos energiát olajból, alacsony részarányt képvisel a világ energiafelhasználásában. Japán az egyetlen jelentősebb ország, ahol nagyobb arányt képvisel az olaj az energiatermelésben, ott 10% ez az arány. Azonban még alacsony olajár mellett is versenyképes a napenergia. Az olajjal előállított elektromos energia költsége még 40$-os olajár mellett is 0,08$/kWh, ami már összemérhető a napenergiából előállított villamos energia költségével. Összességében tehát az olajárnak nincs jelentős hatása a napelemek iránti keresletre. Ha tartósan alacsony maradna az olajár, a napenergia akkor is versenyképessé válik pár éven belül.

Folyamatosan növekvő ütemben bővül a beépített napelem teljesítmény
A mellékelt ábrán látható, hogy az utóbbi évek mindegyikében az előző évit meghaladó mértékben bővült az adott évben beépített napelem teljesítmény az Egyesült Államokban. Ennek egyik oka a beruházási adókedvezményben keresendő. Az Egyesült Államokban ugyanis a napelemet vagy napkollektort üzembe helyező vállalkozások a bekerülési költség 30%-át adókedvezményként visszaigényelhetik. Ez azonban csak a 2016. december 31-ig üzembe helyezésre kerülő napenergia rendszerek után vehető igénybe. 2016 végére viszont várhatóan az államok többségében támogatás nélkül is megtérülő lesz a napelemes rendszerek üzemeltetése.


Hogyan profitálhatunk a napsütésből?
Az egyik lehetőség, ha mi magunk vásárolunk és üzemeltetünk egy napelemes rendszert, mely 50 kVA teljesítmény alatt Háztartási Méretű Kiserőműnek (HMKE) minősül. Ehhez a területileg illetékes Hálózati engedélyes felé kell bejelenteni igényünket. Miután az engedélyeztetés lezárult, két regiszteres mérőkészüléket szerelnek fel a csatlakozási ponton, így a vételezés és a betáplálás is mérhetővé válik. A HMKE által termelt villamos-energiát a csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő köteles átvenni. Amennyiben az elszámolási cikluson belül (választható havi, féléves vagy éves elszámolás) ugyanannyit, vagy többet fogyasztunk, mint amennyit megtermeltünk, az átvétel is ugyanazon az áron történik, amennyit mi fizetnénk az áramért. Ha viszont az elszámolási ciklusban többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, a különbözet átvételi ára a rendszerhasználati díj és áfa nélküli ár (16,1 Ft/kWh), míg fogyasztóként 37,56 Ft/kWh árat fizetünk érte. Ezért csak akkora napelemes rendszert érdemes üzemeltetni, amelynek az energiáját (éves szinten) fel is használjuk.
Az alábbi táblázatban egy kisebb, otthoni használatra méretezett, és egy nagyobb, irodai használatra méretezett napelem rendszer megtérülési adatait mutatjuk be. A számítás során azt feltételeztük, hogy a napelem rendszer 25 évig működik, de 10 évente cserélni kell az invertert, valamint évente 0,7%-kal csökken a napelem leadott teljesítménye. Továbbá feltételeztük, hogy otthoni használat esetén áfával növelt, míg irodai használat esetén áfa nélküli árat fizetünk az elektromos energiáért.


Mint látható, egy otthoni kis napelem rendszerrel 0,28%-os megtérülési ráta érhető el. Ez nem kifejezetten jó befektetés, hiszen a hosszú (15 éves) államkötvényhozam jelenleg 3,82%. Ráadásul az, hogy visszaveszik a hálózatra a termelt energiát egy komoly szabályozói kockázat, a tendencia az, hogy a napenergia kapacitások növekedésével párhuzamosan ez a lehetőség megszűnik, pl. Spanyolországban, Olaszországban nincs ilyen, ezekben az országokban emiatt akkumulátoros rendszerekre van szükség.
Természetesen a nagyobb teljesítményű napelem rendszernek kisebb a fajlagos költsége, mivel a telepítéskor sok a fix költség (ilyen az engedélyeztetés, a szerelés, vagy például a nemrég kötelezővé tett tűzvédelmi kapcsoló, de mint látható az inverter relatív ára is magasabb). Emellett ha nem használjuk fel a megtermelt energiát, az alacsony átvételi ár mellett nem térül meg a beruházás. Mivel nappal (amikor a nap süt) az emberek dolgoznak, és nincsenek otthon, az ipari, kereskedelmi fogyasztók saját felhasználása sokkal nagyobb, ezért itt a szabályozói kockázat is kisebb. Így az otthoni saját erőmű telepítésével érdemes még néhány évet várni, amíg tovább csökken az ára és az akkumulátorok is elérhető árúvá válnak. Jelenleg otthoni használatra csak akkor éri meg napelem rendszert telepíteni, ha sikerül rá támogatást szerezni. Amennyiben nagyobb fogyasztók vagyunk, pl. egy iroda, akkor viszont már támogatás nélkül is megtérülhet a beruházás.

A másik lehetőség a napelem gyártó cégek részvényeinek, illetve ilyen részvényekbe fektető ETF-nek a vásárlása. Az alábbi táblázatban a legnagyobb napelem gyártó cégek, valamint az ezeket tartalmazó Guggenheim Solar ETF adatai láthatók:


Négy olyan részvényt találtunk, mely a legpesszimistább elemző szerint is többet ér a jelenlegi piaci árához képest. Ezek közül az egyik a hongkongi tőzsdén forog, így nehezen érhető el a magyar befektetők számára. Marad tehát három ígéretes részvény.

Netfolio tipp

Ha meg akarja játszani aktuális tippünket, az alábbi portfóliót javasoljuk létrehozni: 1/3 SolarCity Corporation, 1/3 Canadian Solar Inc, 1/3 Vivint Solar Inc.
Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket, nyisson ERSTE Trader számlát a Netfolio.hu-n, és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

SolarCity Corporation
A SolarCity víziója az, hogy felgyorsítsa a fenntartható energia tömeges elterjedését. A SolarCitynél hiszik, hogy a napenergia lehet és lesz a világ meghatározó energiaforrása, és azt, hogy fel tudják gyorsítani a napenergia széles körű elterjedését azzal, hogy olyan termékeket kínálnak, mellyel az ügyfeleik pénzt spórolhatnak. Az általuk forgalmazott termékekkel az ügyfeleik a közüzemi árak alatti áron állíthatnak elő megújuló energiát, és a cég középpontjában a napenergia költségeinek csökkentése áll. A 2006-os alapítása óta már 190 000 ügyfél számára biztosított valamilyen rendszert vagy szolgáltatást. Az ügyfelekkel kötött hosszú távú megállapodások rendszeres bevételt generálnak, melyek így egy magas minőségű követelésekből álló portfóliót alkotnak, amit arra használnak, hogy tovább csökkentsék a napenergiára való átállás költségeit. Jelenleg több napenergia-rendszert telepít, mint bármely más cég az Egyesült Államokban, 2014-ben több mint 98 000 új létesítésre került sor.
A SolarCity vezérigazgatója és egyik nagytulajdonosa, Elon Musk, aki egyben az elektromos autóiról ismert Tesla egyik alapítója, május 1-jén jelentette be, hogy cége megalkotta a megújuló energia hatékony háztartási felhasználásához eddig hiányzó láncszemet, a Tesla Powerwall akkumulátort, mely 7 kWh energia tárolására alkalmas. Ahogy az akkumulátorok ára esik, valamint az elektromos áram átvételére vonatkozó szabályozások szigorodnak, egyre inkább értelmet nyerhet akkumulátorral is felszerelni az otthoni napelemes rendszereket. A SolarCity azt tervezi, hogy a jövő évtől Hawaii-on (ahol az áram ára kb. háromszorosa az USA átlagnak) egy hálózattól független, akkumulátoros napelem rendszert fog kínálni.

Vivint Solar Inc
A cég villamos energiát forgalmaz lakossági ügyfeleknek 20 éves szerződés alapján a jelenlegi közüzemi árak alatti áron. Az elektromos energiát az ügyfeleknél, vagy a közelükben telepített napenergia-rendszer termeli. Ügyfeleik keveset, vagy egyáltalán nem fizetnek előre, és jellemzően 20-40%-ot megtakarítanak a napenergiával termelt villamos energiával a közüzemi villamos energia árakhoz képest, és rögzített áron juthatnak elektromos energiához a szerződésük futamideje alatt, így védekezhetnek a közüzemi árak kiszámíthatatlan növekedése ellen.
A 20 éves fogyasztói szerződések kiszámítható, rendszeres cash flow-t generálnak és hosszú távú kapcsolatot alakítanak ki a lakástulajdonosokkal.

Canadian Solar Inc
A világ egyik legnagyobb és legfontosabb napenergia vállalata. A vezető vertikálisan integrált napenergia termék és megoldás szolgáltató, mely Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, Ausztráliában és Ázsiában tevékenykedik. Termékei Magyarországon is kaphatók.
A cég napelemek, napcellák és egyéb napenergia termékek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A napenergia termékek közé tartoznak a standard napelem modulok és speciális napenergiát hasznosító termékek. A cég Kanadában van bejegyezve, de a legtöbb gyártói tevékenységet Kínában végzi. Termékei közé tartoznak az általános napelem modulok, melyek széles körű lakossági, kereskedelmi és ipari használatra alkalmasak, napelemes áramtermelő rendszerekben. A speciális napenergiát hasznosító termékek közé tartoznak azok a napelem modulok, melyeket ügyfeleik beépítenek a saját termékeikbe, valamint komplett termékek, mint például a hordozható otthoni napelemes rendszerek. Termékeiket elsősorban a "Canadian Solar" márkanév alatt forgalmazzák.
Míg az előző két cég lényegében közszolgáltató, a Canadian Solar viszont gyártó. Ez utóbbi érzékenyebb a várható technológiai változásokra, így tehát kockázatosabb.

Guggenheim Solar ETF
Amennyiben a vállalatok egyedi kockázatait szeretnénk diverzifikálni, fektethetünk ETF-be is. A Guggenheim Solar ETF arra törekszik, hogy az alapot terhelő díjak és költségek (évi 0,71%) levonása előtti teljesítménye a MAC Global Solar Energy Index teljesítményét reprodukálja. Az index mintegy 30 értékpapírból áll, melyeket az alapján választottak ki, hogy a cég üzleti modelljében mekkora a napenergia relatív súlya.
Az index alapvetően olyan részvényekből áll – beleértve az amerikai- (ADR) és globális letéti igazolásokat (GDR) –, melyekkel a fejlett piacokon kereskednek. Míg az indexet alkotó részvényekkel a fejlett piacokon kereskednek (pl. Hong Kong), ezen részvények kibocsátói lehetnek a feltörekvő piacokon (pl. Kína). Az alap általában az összes olyan értékpapírba befektet, mely az indexet alkotja, az indexben elfoglalt súlyának arányában.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről