Tavalyi tippek kiértékelése és 5 új tipp az idei évre

kemenyfii, 2015.01.20, kedd, 17:48
 

Cikkünk az írásakor (2015.01.20) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Egy éve 5 megdöbbentő befektetési tippet közöltünk a 2014-es évre, jelezve, hogy ezek kis valószínűséggel következhetnek be, de ha bejönnek, sokszoros pénzt lehet velük keresni. Szigorúan véve egyik előrejelzésünk sem teljesült 2014-ben, de több is igen közel járt hozzá, és az irányt ötből négy esetben eltaláltuk. Jelen cikkünkben megvizsgáljuk, hogy mennyiben teljesültek ezek a jóslatok, valamint a 2015-ös évre vonatkozóan is adunk 5 tippet.



1. Az EUR/HUF árfolyam 320 fölé kerül
2014-ben is folytatódott az MNB kamatcsökkentési sorozata, egészen júliusig, amikor 2,1%-ra mérséklődött a jegybanki alapkamat. Bár januárban erőteljes forint gyengüléssel indult az év, a 320 forintos értéket a tavalyi év során nem érte el az euró árfolyama. A maximumot, 316,61 forintot, szeptember 10-én érte el. Érdekes azonban, hogy közvetlenül a 2014. év vége után, 2015. január 5–7. között a napközbeni árfolyam minden nap átlépte a 320-at, az MNB hivatalos árfolyama pedig január 15-én lépte át először ezt a szintet.



Forrás: MNB, netfolio.hu


Az euró árfolyam kapcsán EUR/HUF Turbo Long 20 warrant vételét javasoltuk. Ezt 2014.01.02-án 159-176 forint között árfolyamon vehettük meg, 2014.03.21-ei lejáratakor 306 forintot fizetett ki, így 74–96%-os hozamot érhettünk el.

2. A magyar állam több bankot államosítani kényszerül
Itt csak a „több” kitétel nem teljesült. Egy bankot, az MKB Bankot államosította a magyar állam, és a szanálási törvény adta jogi keretek között a Magyar Nemzeti Banknak adta át a tulajdonosi jogok gyakorlását. Továbbá döntés született a Budapest Bank megvásárlásáról is, erre azonban nem a bank rossz helyzete miatt került sor, hiszen a Budapest Bank folyamatosan nyereségesen működött. Ugyanakkor a 2014. évben minden eddiginél több, hat hitelintézet működési engedélyét vonta vissza az MNB: az Alba Takarékszövetkezet, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, a Széchenyi István Hitelszövetkezet, a Széchenyi Kereskedelmi Bank és a Tisza Takarékszövetkezet szűnt meg jogutód nélkül. 16 év után ismét egy bank is felszámolásra kerül, mely ráadásul 49%-ban állami tulajdonban van, a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét decemberben vonta vissza az MNB.

3. A 2014-es költségvetés "elszáll", azaz a hiány további intézkedés nélkül 5-6%-ra nő
Ez a jóslat nem jött be. Nemhogy nőtt volna, de az előzetes adatok alapján nagyjából 2,4-2,5%-ra csökkenhetett a hiány 2014-ben. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium négy tényezővel magyarázza: a gazdasági növekedés felfutásával, a foglalkoztatás bővülésével, az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételekkel, valamint a százmilliárd forintos összeget kitevő - előre biztosan nem ütemezhető - európai uniós átutalásokkal.
Ugyanakkor az a jóslatunk bejött, hogy defláció lesz, decemberben 0,9%-kal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, míg az év egészében 0,2% volt az árcsökkenés mértéke (a tervezett 2,4%-hoz képest). Viszont a gazdasági növekedés magasabb lett a tervezettnél (2% helyett 3,2%), a két hatás kompenzálta egymást, így a hiánycél tartható volt.

4. Az OTP árfolyama 3500 forint alá csökken
Ez hajszálon múlt, de nem csökkent alá, éppen 3500 forint volt a legalacsonyabb árfolyam 2014-ben, ezt március 14-én érte el az OTP. Bár több tényezőt is felsoroltunk, mely negatívan hathat az OTP árfolyamára (forintgyengülés, tranzakciós adó, alacsony kamatszint, ingyenes készpénzfelvétel), egy előre nem látott tényező, az orosz-ukrán konfliktus volt a legnagyobb hatással rá. Az OTP jelentős kitettséggel rendelkezik mind Ukrajnában, mind Oroszországban, a teljes mérlegfőösszeg 9%-át az orosz, 6%-át az ukrán leánybank adja. Az a különös, hogy bár azóta sem rendeződött megnyugtatóan a helyzet, június 2-ára egészen 4970 forintig emelkedett az árfolyam. Az évet 3811 forinton zárta az OTP. Nem sokkal az új év kezdete után, 2015. január 15-én azonban 3500 forint alá csökkent az OTP árfolyama, ekkor 3390 Ft volt a minimuma. Ebben leginkább a svájci frank hirtelen árfolyammozgása miatt kialakuló piaci pánik játszhatott szerepet. (Az OTP Alapkezelő két alapja is hatalmasat bukott a svájci frank pozícióján, az OTP Supra értéke 18,83%-ot, míg az OTP G10 Euróé 9,89%-ot esett egyetlen nap alatt.) Tavaly OTP Turbo Short 03 warrant vételét javasoltuk. Ezt január 2-án 1590 és 1637 Ft közötti áron lehetett megvásárolni, év végén pedig 1779 Ft-on zárt, így 8,67–11,89%-os nyereséget lehetett vele elérni.

5. A Richter ára 5000 forint fölé kerül
Hogy ne lehessen minket túlzott pesszimizmussal vádolni, egy vételi ajánlást is adtunk. Az év első heteiben ugyan szépen emelkedett a Richter árfolyama, a maximumát január 23-án érte el, ekkor 4888 forinton kötöttek vele. Sajnos azonban a Richtert is jelentősen érintette az orosz-ukrán konfliktus, ugyanis árbevételének több mint 40%-a Oroszországból és a volt szovjet utódállamokból származik. Az év végére a Richter árfolyama 4626 Ft-ra csökkent.
Tavaly Richter Turbo Long 02 warrant vételét javasoltuk. Ez január 2-án 895–903 Ft közötti árfolyamon volt kapható. Azonban mivel március 5-én az alaptermék árfolyama elérte a 3777 Ft-os korlát árat, a termék kiütésre került, és csak 300 Ft maradványértéket fizetett ki a tulajdonosoknak. Így ezzel a termékkel 33,22–33,52%-os veszteséget lehetett elérni.

Összességében, az előző évi tippjeink kétharmadánál az irányt eltaláltuk. Aki a tavalyi tippünknek megfelelően 1/3–1/3–1/3 arányban EUR/HUF Turbo Long 20, OTP Turbo Short 03 és Richter Turbo Long 02 warrantba fektetett, év végére 5,22%-os nyereséget érhetett el.

Miután a tavaly adott tippeket kiértékeltük, nézzük meg, mit tartogathat az idei, 2015. év. Hangsúlyozzuk, hogy ezeknek a tippeknek a bekövetkezési valószínűsége alacsony, ezért nem javasoljuk a teljes befektetési portfóliót a megjelölt eszközökbe allokálni, legfeljebb a befektetési portfóliónak egy kis hányadát képezheti az itt leírt tippek alapján összeállított alportfólió.

1. A magyar növekedés nem tudja tartani a tavaly elért szintet, újra visszaesik
Az állami, ill. EU finanszírozott beruházások visszafogása, valamint a vasárnapi zárva tartás GDP csökkentő hatása miatt a GDP növekedés mértéke visszaesik. Ennek következményeként a költségvetési hiány nőni fog, éven belüli kiigazításra lesz szükség, a forint gyengül. A vasárnapi zárva tartást ősszel visszavonják.
Tipp: EUR vétel. Ezt az ERSTE Traderben EURHUF devizapárra vonatkozó long pozíció nyitásával, vagy az ERSTE Netbrokerben Erste EUR/HUF Turbo Long 21 warrant vételével lehet lekereskedni, illetve az is egy lehetőség, ha készpénzben, vagy devizaszámlán tartunk eurót.

2. A Fidesz elveszíti a kétharmadot
A két Veszprém megyei időközi országgyűlési választáson a FIDESZ szavazók távol maradnak, illetve részben a Jobbikra szavaznak, így legalább az egyik mandátumot a független jelölt nyeri meg. Ennek következményeként felértékelődik a Jobbik szerepe, a kormányzati politika tovább tolódik piacellenes, illetve keleti irányba. A kormánypárton, illetve a kormánykoalíción belüli ellentétek tovább erősödnek, de még nem vezetnek a miniszterelnök lemondásához.
Tipp: EUR vétel.

3. A bankadó csökken
A kormány belátja, hogy a bankrendszert nyereségessé kell tenni, különben a bankok többségét szanálni kellene, amire önerőből nem lenne képes, az IMF-hez pedig nem akar visszamenni, sem pedig az EU támogatásokat elveszíteni. A nemzetgazdasági miniszter is már jelezte a Napi Gazdaságnak adott interjúban, hogy lehetséges a bankadó korrekciója, arra hivatkozva, hogy a kereskedelmi banki hitelezés ösztönzése a kormánynak is érdeke. A bankadó (pénzügyi szervezetek különadója) korrekciója azért is időszerű lenne, mert 5 év után még mindig a 2009. évi mérlegfőösszeg az adó alapja. A bankadó csökkentésének következményeként a továbbhárítható pénzügyi tranzakciós illeték mértéke nőhet, ami az OTP részvény árfolyamának emelkedéséhez vezethet.
Tipp: OTP vétel. Mind az ERSTE Netbrokerben, mind az ERSTE Traderben van lehetőség OTP vételére, utóbbi esetében nem magát a részvényt, hanem a részvény árfolyammozgását követő CFD-t vásárolhatunk.

4. Az ukrán helyzet rendeződik
Oroszország devizatartalékai az alacsony olajár és a tőkemenekítés következtében olyan szintre csökkennek, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródik. Ennek elkerülése érdekében kiegyezik a nyugati hatalmakkal, hogy feloldják a legsúlyosabb szankciókat és az orosz bankok és vállalatok újra hozzáférjenek a nemzetközi tőkepiacokhoz. Megszünteti az ukrán szakadárok támogatását, csak a Krím félszigeten marad jelen. Következményként a hrivnya és a rubel erősödni fog, az OTP árfolyama nő.
Tipp: RUB vétel. Az ERSTE Traderben lehetőség van USDRUB vagy EURRUB devizapárral kereskedni, így egy EURHUF long pozíció mellett EURRUB short pozíció felvételét javasoljuk. Illetve lehetőség van pénzváltóknál orosz rubel vételére, továbbá egyes bankok (pl. Sberbank) lehetőséget biztosítanak rubel alapú devizaszámla vezetésére is.

Netfolio tipp

Ha meg akarja játszani aktuális tippünket, az alábbi portfóliót javasoljuk létrehozni: 25% EUR, 25% OTP, 25% RUB, 25% Unites States Oil ETF (USO). Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket, nyisson ERSTE Trader vagy ERSTE Netbroker számlát a Netfolio.hu-n, és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

5. Az olajár korrigál
A keresletcsökkenésen kívül az olaj árfolyamának csökkenése irányában hat a dollár erősödése is. A dollár gyengülésére továbbra sem számíthatunk az Európai Központi Bank lazítási programja miatt. Ugyanakkor az olajár jelenlegi szintjén a termelők jelentős része már veszteségessé válik. A jelenlegi 42 dolláros szint alatt már csak az oroszok, Közép- és Dél-Amerika valamint a Közel-Kelet számára éri meg termelni, ezért a kínálat középtávon visszaesik. Az orosz kiegyezéssel párhuzamosan már az USA sem lesz érdekelt az alacsony olajárban, ráveszi Szaúd-Arábiát a megegyezésre. Ennek következményeként az olajár nőni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy jelenleg már a hosszú távú (30 éves) trendnél alacsonyabb az olaj árfolyama. Az alábbi ábrán látható az is, hogy az olajár szintje az orosz belpolitika alakulására is hatással van, mivel Oroszország költségvetési bevételeinek több mint fele származik kőolajból és földgázból.



Tipp: Unites States Oil ETF (USO) vétel. Az ERSTE Traderben van lehetőség megvásárolni. Az ERSTE Netbrokerben lehetőség van helyette ERSTE WTI Olaj 02 certifikát vagy Brent Nyersolaj certifikát vételére. Tőkeáttétellel ERSTE WTI Olaj Turbo Long 52 vagy ERSTE WTI Olaj Turbo Long 54 warrant vétele is lehetséges, az utóbbiakat azonban nem javasoljuk, mivel a korlát árfolyamuk (40,82$, ill. 35,82$) túlságosan közel van az aktuális piaci árfolyamhoz, így elképzelhető, hogy ezek a termékek kiütésre kerülnek, mielőtt az olaj árfolyama emelkedni kezdene.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről