Befektetési lehetőségek a chippiacon

radnaim, 2012.09.21, péntek, 15:15
 

Cikkünk az írásakor (2012.09.21) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A mobiltelefonok és táblagépek térnyerése az asztali PC-kel és a laptopokkal szemben lassan a chipgyártók között is éreztetni kezdi a hatását. Az PC piacot uraló Intel lemaradt a mobilforradalomról, és több új szereplő jelent meg a színen. Hogyan profitálhatunk ebből a változásból? Ezt járjuk körül legújabb befektetési tippünkben.

Konszolidáció után specializáció
Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a chipgyártás is érett iparággá vált, a korábbi specializált gyártók eltűntek, a nagy gyártók pedig, élén az Intellel, megjelentek a CPU-ba illetve alaplapra integrált megoldásokkal. Az Intel felvásárolta az S3 grafikus chipgyártót, ellenlábasa az AMD pedig az ATI-t. Az egyetlen függetlenül maradt jelentős gyártó, az NVIDIA sorsa pedig sokak által megkérdőjeleződött.
Az NVIDIA azonban nem dobta be a törülközőt, hanem fejleszteni kezdett, és szép lassan diktálni kezdte a tempót az iparág többi szereplőjének, akiknek immár a grafikus chipgyártás nem főtevékenysége volt. Egyrészt egyre nagyobb képességű chipekkel jelentek meg, másrészt pedig új felhasználási területeket is találtak chipjeiknek. Rájöttek ugyanis, hogy a grafikus megjelenítésnél alkalmazott hatalmas számítási erő képes bizonyos nagy számításigényű feladatok elvégzésére is, ha azok a számítások jól párhuzamosíthatóak. Mivel a legújabb NVIDIA grafikus chipekben (GTX680) 1536 mag van (leegyszerűsítve tehát párhuzamosan ennyi számítás elvégzésére képesek egy időben), bizonyos számítási feladatok 10-100-szor gyorsabban hajthatóak végre, mint a hagyományos Intel CPU-kon. Ezt szemlélteti alábbi ábránk is, ami az egyes processzorok maximális elméleti számítási sebességét mutatja be (GFLOP/s = giga floating point operations per second, azaz az egy másodperc alatt elvégezhető lebegőpontos számítási műveletek száma. Single precision: 4 byte-on tárolt számok, Double precision: 8 byte-on tárolt számok esetén):



Mobilforradalom a chippiacon
Netfolio tipp

Úgy tűnik a piac egy kicsit előrerohant, és a Intel alapú PC piac teljes összeomlását vizionálja, miközben a Microsoft és az Intel most jönnek ki a piacra azokkal a termékekkel, amikkel a Windowst kiterjesztik a táblagépekre. Mindeközben a rendkívül innovatív NVIDIA részvénye érthetetlen módon alulértékelt. Tippünkben ezért az NVIDIA és az Intel részvények vételét, és az ARM részvények eladását javasoljuk. Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket nyisson értékpapírszámlát a Netfolio.hu-n és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

Az NVIDIA azonban nemcsak ezen a piacon kezdte el szorongatni a nagy testvér Intel-t. A táblagépes forradalommal egy korábbi tippünkben már foglalkoztunk, ott Google és Broadcom vásárlást javasoltunk (a portfólióval tisztes hozamot értünk el, bár a Nasdaq-tól némileg elmaradtunk). A mobiltelefonok és táblagépek versenyéről az Intel a Microsofttal együttműködésben erősen lemaradt, és számos új név jelent meg a piacon. A legismertebb ezek közül az ARM Holdings, amely RISC chip keretrendszerét számos más gyártó licenszelte, így például az Apple is. ARM architektúrájú az Nvidia Tegra 3 chipkészlete is, ami azért vált népszerűvé, mert számos, a mobilokban használatos funkciót csomagolt össze egy lapkára. A Tegra 3 sikereit közt lehet megemlíteni a HTC One X telefonját, az Asus és Acer több táblagépét, Google Nexus 7 táblagépét, valamint a közeljövőben érkező Windows Surface táblagépet. Az Nvidia fő versenytársai ezen a piacon a szintén ARM alapú Samsung Exynos (Galaxy) valamint Apple Ax (Iphone, Ipad) chipkészlete, és az x86 alapú Intel Atom chipkészlet.

Mit lép az Intel?
Sokan a fenti tendenciákból már az Intel végét jósolják, azonban ezt mi elhamarkodottnak látjuk. Az Intel korábban többször is sikeresen átesett ehhez hasonló válságokon, és amikor úgy tűnt, hogy feltörekvő új cégek (pl. AMD) megszorongatják, kis késéssel sikeresen reagált. Ez várható most is.
A grafikus chipek állította kihívásra a cég az új Haswell keretrendszerrel válaszol, ami várhatóan 2013 nyarán kerül piacra, és a korábbiaknál jobban integrálja a hagyományos Intel CPU-kat és GPU-kat. Az Nvidia CUDA keretrendszere, ami a grafikus processzorok általános programozását teszi lehetővé pedig méltó versenytársat kap az Intel MIC keretrendszerének megjelenésével. Bár az NVIDIA ezen a piacon több éves előnyre tett szert, a piac előtt még sok növekedési lehetőség áll, mivel a GPU-kra a hagyományos CPU-kra készült programokat átírni igen nagy befektetést igényel, emiatt eddig csak a leggyorsabban megtérülő alkalmazások átírása történt meg, de például az adatbáziskezelő szoftverek piaca egyelőre érintetlen. Az Intel kapcsolatrendszere és marketingje valószínűleg könnyebben tör be ezekre a piacokra.
A mobilchipek piacán jelentősebb kihívással néz szembe az Intel, a nem Windows alapú rendszerek hajója valószínűleg már elment, ide a cég nem tud már felkapaszkodni. Viszont megítélésünk szerint ha a Microsoft képes egy olyan táblagépes operációs rendszert építeni, ami képes a Windows-zal kompatibilis, és ezért képes az elmúlt 20 év alatt kifejlesztett szoftverek (nem utolsósorban az Office) futtatására, akkor a késői indulás ellenére is képes lesz egy jelentős, akár 50%-os piaci részesedés elérésére, hiszen a vállalati szoftverek még mindig Windows alapúak, ezért az Apple táblagépek a vállalati piacot eddig hidegen hagyták.

Mit várnak a befektetők?
A fent elemzett részvények árfolyamaira tekintve meglepően vegys kép tárul elénk. Az alábbi táblázatban találhatóak meg a részvények fő mutatói, amelyeket kiegészítettünk a Texas Instruments és az Altera adataival is.


Első látásra úgy tűnik, a piac megelőlegezte a mobilforradalmat: A bemutatott öt részvény közül a leginkább túlértékeltnek az ARM tűnik, aminek jelenlegi értéke a részvényárfolyam kevesebb, mint harmadát adja. A cég legutolsó üzleti évi 21%-os növekedését 7 évig kéne töretlenül folytatni, hogy ezt az értéket elérje. Ugyanakkor az Intel árába a befektetők nyereségének csaknem 35%-os csökkenését árazták már be, miközben minden forradalom ellenére a cég bruttó fedezete még a legutolsó üzleti évben is 18%-kal tudott növekedni. Hogy ez mennyire durva pesszimizmus, azt jól szemlélteti az, hogy ehhez arra lenne szükség, hogy a táblagépek a jelenlegi PC eladások 30%-ára emelkedjenek (az Intel részesedése a PC piacon mintegy 90%-os), miközben a táblagépek a szórakozó-webező Netbook szegmens helyét már lényegében átvették, tehát a jelenlegi PC eladások valószínűleg már olyan felhasználóknak történnek, akik a géppel "dolgozni" is akarnak.
A táblázat másik meglepetése az NVIDIA, aki annak ellenére, hogy két ígéretes, innovatív termékkörrel is rendelkezik (GPU és Tegra), szinte nulla növekedést áraz a piac, különösen azt figyelembe véve, hogy az NVIDIA úszik a készpénzben (az egy részvényre jutó készpénz 5,29 dollár, a részvényárfolyam 40%-a!). Különösen szembeötlő az NVIDIA alulértékeltsége a Texas Instruments és az Altera-val összehasonlítva, akiknek nincs az NVIDIA-hoz hasonló innovatív termékük, növekedési ütemük elmarad tőle, mégis a növekedési lehetőség a részvényárfolyam 20-40%-át teszi ki.

Végkövetkeztetések
Megítélésünk szerint a piac túlságosan alulértékeli az NVIDIA és az Intel részvényeket, az ARM részvényeit pedig túlértékeli. Befektetési tippünk javaslata ezért NVIDIA és Intel részvények vétele, és ARM részvények eladása. Egy ilyen portfólió megtekinthető portfólió kezelő rendszerünk segítségével ide kattintva.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről