Befektetési tippek kiértékelése 6.

barkoczib, 2011.10.25, kedd, 12:06
 

Cikkünk az írásakor (2011.10.25) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Legutóbbi kiértékelésünk óta eseményekben gazdag fél év telt el. Az eurozóna problémái tovább fokozódtak, amelynek közvetlen hatását érezhettük a tőkepiacokon az elmúlt pár hónapban. Világszerte újra zuhantak a vezető indexek, követve őket a BUX, és természetesen az OTP is, ezért azon tippjeink, amelyek részvény vételt ajánlottak nem teljesítettek jól (azonban ahogyan később látható, jóval a benchmark hozam felett produkáltak). Magyarországon olyan törvények emelkedtek jogerőre, amelyeket ez előtt elképzelni sem tudtunk, elég csak a végtörlesztésre gondolni. Tippjeink - amelyek többnyire shortolásra bíztattak - egy kivételével bejöttek, és nem is akárhogyan! A vizsgált időszak az egyes tippek esetében a megjelenésétől a cikk írásáig (2011. október 25.) tart, továbbá csak azokat a tippeket elemezzük, ahol konkrét terméket, stratégiát ajánlottunk.

Netfolio tipp

Amennyiben szeretné saját maga lekereskedni az általunk ajánlott tippjeinket nyisson Erste Netbroker értékpapírszámlát a netfolion október 30-ig és kereskedjen ingyen real-time adatokkal egy hónapig, valamint használja honlapunk prémium tartalmait, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!

Lehetőségek a lengyel tőzsdén
2011.05.09-én arról írtunk, hogy amennyiben már van egy hazai részvényportfoliónk, azt milyen lengyel papírokkal tehetjük még diverzifikáltabbá. Választásunk öt különböző iparágban tevékenykedő vállalat papírjaira esett. Kiválasztottaink közül az első a TSPA a telekommuniákciós iparból, majd őt követte a PZU (biztosító), a KGHM (réz és ezüstkitermelő), az Asseco Poland (pénzügyi intézmény támogató), végül pedig a Bogdanka (szénipar). Portfóliónkban minden vállalat 20-20%-os részesedést kapott, a teljes portfólió hozama a WIG20-hoz viszonyítva az alábbi grafikonon látható. Az eltelt időszak alatt 11,84%-os veszteséget szenvdett el a portfólió, azonban jelentősen felülteljesítette a lengyel indexet, amely 19,63%-os esést produkált eközben.


Amerikai technológiai cégek
Következő cikkünkben az amerikai piacon a technológiai cégek alulárazottságát vizsgáltuk a többi szektor papírjaihoz képest. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a technológiai cégek relatíve olcsók az egyéb iparágakhoz képest. Ezen felismerés piacon történő megvalósításához a Nasdaq index vételével egyidejű Dow Jones index eladását javasoltuk. 2011.05.16-án ha ugyanolyan értékben vásároltunk Nasdaq-ot és adtunk el Dow Jones-t a cikk írásának pillanatáig 1,29% lejáratig számított veszteséget szenvedtünk el a spreaden.


Túlértékelt technológiai cégek
Májusi cikkunkben olyan technológiai cégeket is bemutattunk, emlyek a szektor alulárazottsága ellenére túlértékeltek. Kiválasztottunk négy, általunk eladásra szánt vállalatot és ezekből egy egyenlő részarányú portfólió el is készítettünk, melynek tagjai: Salesforce, Netflix, LinkedIn és a kínai Facebook alternatíva, a RenRen. A létrehozott eladási portfóliónk igen szépen teljesített, hiszen 2011.05.25 óta, ahogyan az alábbi grafikonon látható 35,57% hozamot értünk el (éves szinten 84,31%).


Nem szárnyalnak tovább az amerikai légitársaságok
A légitársaságok iparágát és pénzügyi helyzetétt vettük górcső alá, és vizsgáltuk meg. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a légitársaságok piacán uralkodó gazdasági környezet negatívan befolyásolja az amerikai légitársaságok működését, melynek következtében jelentős profitcsökkenéssel kell számolniuk. A társaságoknak nemcsak a magas kerozinárak és az öldöklő árverseny okoz fejfájást, hanem meg kell birkózniuk nagyra nőtt eladósodottságukkal is. Cikkunk végén eladásra ajánlottuk a a Guggenheim Airline ETF-et. Amennyiben július 7-én short pozíciót nyitottunk az említett papírból, igen jelentős, 19,46%-os hozamot érhettünk el kicsit több mint három hónap alatt. Az alábbi ábrán látható az ETF árának csökkenése, amiből mi profitálunk!


Hogyan nyerjünk a pánikon?
Júliusi cikkünkben olyan befektetést kerestünk, amely egy pánikban is képes profithoz juttatni a befektetőt. Bemutattuk a volatilitás indexeket, és egyben rövid távú (maximum egy hónap) befektetésre ajánlottunk egy ilyen terméket, az iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures-t. A Cikk írásakor július 14-én 23,38 USD lehetett venni ebből a speciális, volatilitást követő ETF-ből. Egy hónappal később 34,13 USD volt az árfolyam, ami egy hónap alatt 45,98%-os hozamot jelent! Egy esetleges tartás esetén további hozamot érhettünk el, hiszen a bizonytalanság nem csökkent a pénzügyi piacokon, az ezzel járó volatiliás növekedés sem maradt el. Aki máig tartja a pozíciót már 43,79 USD adhat túl ETF-én, realizálva egy kiemelkedő 87,29%-os hozamot! Az alábbi grafikon ábrázolja a fenn említett papír árfolyamát az elmúlt hat hónapban.


Megkezdődött az Euró haláltusája
Az euróval kapcsolatos újabb pánik kapcsán augusztusban körbejártuk, hogy milyen lehetőségeink vannak profitabilis befeketetést találni. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a bankszektort továbbra is hátrányosan fogja érinteni a folyamatos bizonytalanság, ezért a banki papírok eladását javasoltuk. Erre egy komplett banki portfolió shortolásást tartottuk a legjobb lehetőségnek, konkrétan a DJ STOXX 600 Banks Short ETF vásárlását. Ahogyan az alábbi ábrán látható, augusztus 9-én 2342-es szinten nyithattunk pozíciót. A papír jelenlegi ára pedig 3524 (50%-os hozam), de szeptermber folyamán a 4200-as árfolyamot is átlépte (79%-os hozam).


 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről