Hogyan nyerjünk a pánikon?

nagya, 2011.07.14, csütörtök, 21:14
 

Cikkünk az írásakor (2011.07.14) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A tőkepiacok mostani hangulatának jellemzésére jelenleg az idegesség és a pánik a legjobb kifejezés. Rendkívül erőteljes változékonyság figyelhető meg a piacokon. Az árfolyamgrafikonokról első ránézésre akár azt is hihetnénk, hogy egy hullámvasútnak a tervrajzait nézegetjük az aktuális chartok helyett. A változékony körülmények miatt nehéz eltalálni a piacok irányát, de szerencsére erre nincs is szükségünk. Írásunkban bemutatunk néhány olyan terméket és kereskedési stratégiát, melyekkel a piac változékonyságából tudunk haszonra szert tenni, függetlenül attól, hogy az árfolyam éppen felfelé vagy lefelé mozdul el.

A problémák gyökere
Arra, hogy minek köszönhető a jelenlegi hektikus mozgás amelynek keretében egyik nap szakadnak a tőzsdék, majd másnap ismételten szárnyalnak talán fölösleges is a karaktereket pazarolni, hisz mindenki hallott az elmúlt napok gazdasági eseményeiről. Éppen ezért mi is csak nagyon tömören írunk a közelmúlt történeteiről. A görög államadóság problémája már hónapok óta borzolja a kedélyeket, de látszólag a piac már kezdett hozzászokni ahhoz az állapothoz, melynek során a görögök a csőd szélén egyensúlyoznak, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy ez a furcsa kötéltánc még elhúzódik néhány hónapig. Egy fokkal érdekesebb már a spanyol és portugál eset, de itt sincs semmi új a nap alatt, nem történtek drámai változások az elmúlt hét során. A jelek szerint a hangulatváltozásért Olaszországot kell hibáztatni, ami ebben a formájában erős leegyszerűsítése a valóságnak, meglátásunk szerint jobban fedi az igazságot, hogy az olaszok tették fel az „i”-re a pontot. Köztudott volt, hogy relatív értékben is jelentős, de abszolút értékben pedig kiemelkedő nagyságú az államadóság nagysága, de az eddig tanúsított fiskális szigor és a megszorítások tűrésének köszönhetően a piacok nyugodtak voltak, hisz abban a tudatban éltek, hogy bár Olaszország rossz helyzetben van, de folyamatosan javulni fognak kilátásai. A múlt hét végén megkérdőjeleződött a bizalom a szigor fenntartását illetően, mely a többi dél-európai országgal együtt már soknak bizonyult és elszakadt a húr a piacoknál. Önteni kezdték a részvényeket, és megindult a menekvés az ultrabiztonságos eszközök felé, mint amilyen a német államkötvény, vagy a svájci frank. A tőkepiacokon az esztelenség és a pánik lett úrrá, ami mindig intő jel. Lehet, hogy a téboly most csak rövid ideig tart, de jelzi, hogy instabil egyensúlyi állapotban vagyunk, amikor bármi megtörténhet.

A volatilitásról
Netfolio tipp

Az elmúlt napok során felerősödött a bizonytalanság Dél-Európa jövőjét tekintve, melynek következtében kiszámíthatatlan hullámzásba kezdtek az európai részvénypiacok. A megnövekedett volatilitás kihasználására az iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN-t(ticker:VXX), illetve a LYXOR ETF STOXX 600 banks azonos kötési árfolyamára vonatkozó vételi és eladási opcióiból összeállított pozíció felvételét javasoljuk. Mindegyik termék elérhető a londoni tőzsdén, így többek között az Erste Trader segítségével kereskedhetünk a fent említett instrumentumokkal.

Az aggodalom és a bizonytalanság legegyértelműbb jele az árfolyamok ugrálása, amikor nem láthatunk trendet kirajzolódni, hanem a pillanatnyi hangulatnak megfelelően mozognak a részvények, hol hirtelen le, hol pedig fel, mindezt szinte már követhetetlen sebességgel. Az ingadozás mértékét mérni is lehet, számszerűsítéséhez a volatilitást, vagyis az éves hozam szórását használjuk. A volatilitásnak többnyire nem örülünk, mint befektetők, hisz könnyen ellenünk dolgozhat a piac, így megnő a veszteség esélye is. Azonban vannak befektetési termékek és stratégiák, amivel a volatilitás növekedésén nyerhetünk. Igyekszünk megfogalmazni pár olyan stratégiát, melyekkel kimondottan a nagyon hullámzó, vagyis volatilis piacokon lehetünk sikeresek.

S&P 500 VIX index
Az első termék, melyet szeretnénk bemutatni az úgynevezett VIX index, pontosabban ennek kereskedhető ETF alapú leképezése. A VIX index az S&P500 volatilitás indexe melynek fő célja a volatilitás nagyságának mérése. Mindezt az S&P500-ra vonatkozó opciókba árazott szórásból teszi. A VIX index alapjában véve nem kereskedhető, szemben az iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN-nel. Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy tanulmányok szerint az ETF nem képezi jól le az index értékének alakulását, de mivel rövid távú tendenciáról van szó, ezért szerencsére nekünk most megfelel az ETF-is, melynek vásárlásával arra spekulálhatunk, hogy a bizonytalanság továbbra is fennmarad, sőt tovább emelkedik. Meglátásunk szerint ennek reális esélye van, hisz bőven benne van a pakliban országok csődbemenetele, vagy éppen megmenekülése is. Az említett követési hiba a futures ügyletek átkötése miatt egy hónapon túl jelentkezik, ezért hosszú távú pozíció felvételéhez nem ajánljuk.
A lenti grafikonon az S&P500 VIX index 3 éves grafikonja szerepel, melyen jól látszik, hogy még nagyon messze járunk a pénzügyi válság során tapasztalható értékektől, annak ellenére is, hogy a gazdasági kilátások közel annyira bizonytalanok.



Opciós pozíciók
A másik javaslatunk a változékony piacokon való nyereség elérésére egy opciós stratégia, melyet két opcióból állíthatunk össze. A stratégiát a pénzügyekben terpesznek nevezik és bár nem hagyományos befektetés, de még mindig az egyszerűbb kombinációk közül való. Ebben az esetben ugyanarra a kötési árfolyamra kötünk egy vételi (call) és egy eladási (put) opciót, vagyis akár csökken akár emelkedik a piac, lesz egy opciónk melyet lehívhatunk. Sajnos azonban az opciónak díja van, ráadásul jelen esetben egyből kettő is, így stratégiánk csak abban az esetben lesz nyereséges, ha az árfolyam elmozdulása meghaladja az opciós díj nagyságát. Az számunkra lényegtelen, hogy a piac emelkedik, vagy éppen esik, nekünk csak az számít, hogy minél nagyobb eltérést produkáljon a piac. Eddigi tapasztalataink alapján a pénzügyi szféra a legsérülékenyebb iparág, éppen ezért ez mutatja a legnagyobb árfolyam elmozdulásokat is, így ennél a legnagyobb az esélyünk arra, hogy a volatilitás nagysága elérje azt a szintet, melynél már nyereséges a stratégiánk. Mi a LYXOR ETF STOXX 600 Banks nevű Londonban jegyzett ETF-re kibocsátott opciókat javasoljuk a stratégia megvalósításához, de bármilyen más bankszektor specifikus ETF vagy index is jó lehet, melynek léteznek opciói.

És amitől óvakodjunk
A piacon alapjába véve is célszerű óvatosnak lenni, de létezik néhány termék, amelyet külön is szeretnénk kiemelni, mert nehezen látható kockázatokat hordoznak, mint amilyenek az indexált kötvények. Ezek olyan, többnyire bankok által kibocsátott kötvények, amelyek kamata valamely más termék árfolyamától függ. A legtöbb esetben a mögöttes termék, amelytől függővé teszik a kamatozást az euró vagy svájci frank árfolyama. A termékek úgy vannak megalkotva, hogy viszonylag jelentős kamatot biztosítanak abban az esetben, ha egy előre rögzített sávon belül marad az árfolyam, vagyis tudtunkkal, vagy tudtunkon kívül, de az alacsony volatilitásra spekulálunk, ami ellentétes a jelenlegi piaci folyamatokkal. A jelenlegi ingadozó piaci környezetben fel kell készülni arra, hogy az előre rögzített sávot elhagyja az árfolyam, ezáltal csökkentve a kamat nagyságát. Bár nominális értelemben nem veszíthetünk a terméken, vagyis legalább a befektetett tőke nagyságát visszakapjuk lejáratkor, de ettől még jelenleg nem a legszerencsésebb befektetés.
A mostani piaci környezet mellett bár nehezebb megfelelő befektetést találni, de messze nem lehetetlen, ahogy azt példáinkban is igyekeztünk bemutatni. Ugyanakkor célszerű kiemelt óvatossággal meghozni befektetési döntéseinket, és egyedi részvénypozíciók felvétele helyett inkább több termékből álló pozíció felvételében gondolkodjunk.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről