BTeL kötvények magas kamattal a kockázat kedvelőinek

nagya, 2011.06.21, kedd, 11:18
 

Cikkünk az írásakor (2011.06.21) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

A BTeL egy 2007-ben alakult telekommunikációs vállalkozás, mely a dinamikus növekedés érdekében kötvénykibocsátási programot hirdet. Az első sorozatot június 29.-ig lehet jegyezni. A kötvények futamideje 3 év és 2 hónap, a fizetett kamat pedig 12,5%. A kötvények sajátossága, hogy jogot biztosítanak arra, hogy a középtávon megvalósuló részvénybevezetéskor a jegyzési árfolyam alatt 10%-kal vásárolhassunk a részvényekből.

A BTeL-ről
A BTeL magyarországi alternatív telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás. ADSL, telefon, televízió és mobilinternet elérést biztosítanak elsősorban lakossági ügyfeleknek. A társaság fő szolgáltatáscsoportjai a következők: saját mikrohullámú hálózatán működő távközlési szolgáltatások, vezetékes hálózaton nyújtott „hagyományos” távközlési szolgáltatások, mobil hálózaton nyújtott virtuális telekommunikációs szolgáltatások. Jelenleg a legnagyobb növekedést a mikrohullámú hálózatok terén produkálja, mellyel elsősorban a kisebb településeken érhet el sikereket. A technológia lényege, hogy nem szükséges vezetékes végponttal rendelkezni ahhoz, hogy a telekommunikációs szolgáltatás elérhető legyen. A kapcsolat létesítéséhez mindössze a ház tetejére felszerelt parabolaantennára van szükség, mely képes a sugárzott jelek vételére. A technológia révén elsősorban a vidéki kistelepüléseken támaszthat konkurenciát az eddig gyakran monopol helyzetben lévő szolgáltatónak. Meg kell jegyezni azonban, hogy az internet szolgáltatási és a digitális műsorszórási piacon ádáz verseny dúl, így az elérhető nyereség mértéke egyre kisebb.

A kötvényprogram
Netfolio tipp

A BTel telekommunikációs vállalat által kibocsátott kötvények 12,5%-os kamatot fizetnek 3 év és két hónapos futamidőre, emellett 10%-os jegyzési kedvezményt is biztosítanak a középtávon megvalósuló részvénykibocsátás során. Az azonos lejáratú állampapírokhoz képest 5,7%-os többlethozamot biztosít, ami megfelelően kompenzálja az amúgy igen magas kockázatot. Az eladósodottság 66%-ra fog növekedni, mely az iparágban nem számít magas értéknek, továbbá a növekedés miatt a gyengülő pénzügyi eredmények ellenére is cash flow pozitív maradhat a vállalat. A kötvények jegyzésére az Equilornál van lehetőség június 29-ig. Az Equilornál kedvezményesen nyithat számlát ide kattintva.

A meghirdetett kibocsátás keretében legalább 100 millió forintnyi 3 év és két hónapos kötvényt terveznek kibocsátani, melyekre 12,5% kamatot fizetnek. A kötvények specialitása, hogy a középtávon tervezett részvénykibocsátás során a részvényjegyzésnél 10%-os kedvezményt biztosítanak. A közeljövőben a kötvényeket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére is annak érdekében, hogy valamelyest biztosítsák a likviditást.
Elvégeztük a kibocsátás pénzügyi elemzését is. A következő két táblázatban a vállalat 2009-es, illetve 2010-es eredménykimutatása és mérlege látható, illetve a 2011-re és 2012-re tervezett értékeket is. A kötvénykibocsátás hatásainak vizsgálatakor a 2010 év végi adatokból indultunk ki, úgy tettünk, mintha már megtörtént volna a 2011 márciusi zártkörű 300 millió forintos kötvénykibocsátás és a mostani nyilvános 100 millió forintos is. Továbbá feltettük, hogy a kötvények egységesen 12,5%-os kamatot fizetnek és, hogy az újonnan szerzett forrásból 150 millióval a befektetett eszközök nagyságát növelik, míg további 250 millióval rövidtávú forrásokat váltanak ki, mint amilyen a jelentős nagyságú (valószínűleg lejárt) szállító állomány is (azt a hatást, hogy a szállítóállomány csökkentése miatt a beszerzési árak csökkennek és így az üzemi eredmény nő, nem számszerűsítettük, így becslésünk pesszimista). Az elemzés során azt vizsgáltuk, hogy a kötvényeket képes lenne-e visszafizetni a vállalat abban az esetben is, ha a terjeszkedéstől várt eredményjavulás elmarad és csak a 2010-es eredményt tudja produkálni a vállalat. A követelések állományát (amely jelentős, valószínűleg lejárt követelést tartalmaz) szinten maradónak terveztük és feltételeztük, hogy rossz követelést nem tartalmaz. A forgóeszközök a termelődő pénzeszközök miatt nőnek.

Az eredménykimutatásból látszik, hogy a pénzügyi eredmény jelentős mértékben fog romlani, de még így sem éri el az EBITDA nagyságát.. Ezt a negatív hatást valószínűleg ellensúlyozni fogja a növekedés miatti eredményjavulás, így összességében továbbra is a nyereségesség fennmaradására számítunk.


A mérlegben az eladósodottság 66%-ig növekszik, ami alatta marad az iparágban szokásos értéknek, így akár további külső források bevonására is lehetőség lehet, amelyet egyébként középtávon tervez is a cég. A kötvénykibocsátás a likviditásra pozitív hatással lesz, így ennek értéke az eddigi 139%-ról 262%-ra növekedhet.


Összefoglalva a vállalat eredményességét negatívan befolyásolja a kötvénykibocsátás, melynek hatására növekedési kényszerbe kerül a vállalat, azonban ezt még eltudja viselni a társaság. Az eladósodottsági ráta 66% lesz, mely egyáltalán nem számít magas értéknek az iparágban. A hasonló lejáratú állampapírokhoz képest 5,7%-kal magasabb kamatot fizet, azaz ha a csőd három éves valószínűsége 18%-nál kisebb, akkor megéri jegyezni a kötvényből. Ehhez további hozamként adódik a kedvezményes részvényjegyzési lehetőség, de mivel ennek se időpontja, sem a kibocsátási ár nem ismert, ezt értékelni nem tudjuk. A kötvények magas kamata miatt meglátásunk szerint érdemes a kötvényből jegyezni, azonban mivel kifejezetten magas kockázatú kötvényről van szó, megtakarításunk legfeljebb 5%-át helyezzük el bele. Özvegyeknek és árváknak nem ajánljuk.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről