A-tec részvény: dupla vagy semmi

nagya, 2010.11.12, péntek, 13:21
 

Cikkünk az írásakor (2010.11.12) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Mostani befektetési tippünk egy elég rendhagyó befektetési lehetőségről szól, mégpedig az A-Tec cégcsoport részvényeiről. A befektetés különlegességét az adja, hogy a vállalat csődöt jelentett, ennek ellenére komoly nyereséget érhetünk el azáltal, ha a vállalat újraszervezése sikeresen végbe megy.

A vállalatról és annak jelenlegi helyzetéről
Az A-Tec Industries AG ausztriai központtal rendelkező vállalkozás, mely Európa számos országában jelen van és alkalmazottainak száma 11.500 főre tehető. Tevékenységi köre elsősorban a nehéziparhoz köthető, mint például az erőműfejlesztés, vagy a kohászati tevékenység. Legújabb tippünkkel minden eddiginél magasabb hozam érhető el, ugyanakkor a befektetés kockázata is minden eddiginél nagyobb, mondhatni egyfajta dupla vagy semmi játékról van szó. Ugyanis egy olyan vállalat részvényét javasolunk vételre, amely néhány héttel ezelőtt csődöt jelentett, ami ráadásul Ausztria történetének harmadik legnagyobb csődjének számít.

A vállalat jelenlegi rossz helyzetét két kedvezőtlen körülmény egybeesése okozza. Egyfelől az Ausztráliában épülő villamos erőmű a vártnál csak később és magasabb áron fog elkészülni, ami emiatt a vállalat eszközeit a tervezettnél hosszabb távon köti le. Ugyanakkor a vallatnak teljesítenie kellett volna 91 millió euró (24,5 milliárd forintos) kötelezettséget a kötvénytulajdonosok felé. Mivel ennek a kötelezettségének nem tudott eleget tenni a vállalat, csődeljárást kezdeményezett maga ellen.

Netfolio tipp

Az A-Tec Industries AG vonzó befektetési lehetőséget kínál kockázatkedvelő befektetők számára. Amennyiben a vállalatnak sikerül a finanszírozó bankokkal megállapodnia, akkor egy sikeres újraszervezés után újra nyereséges lehet. Amennyiben a reorganizáció sikerrel jár, akkor viszonylag rövid időtávon három számjegyű nyereséget érhetünk el, vagyis több, mint duplájára növelhetjük befektetésünk értékét. Vegyük figyelembe, hogy nem csak a nyereségünk lehet hatalmas, hanem minden befektetett pénzünket elveszíthetjük, ha a vállalat végérvényesen felszámolásra kerül. Összességében egy nagy nyereséggel kecsegtető, ugyanakkor rendkívül kockázatos befektetésről van szó. Véleményünk szerint a kockázatok mérlegelése után érdemes a részvénybe befektetni a három számjegyű hozamok reményében.. Az A-Tec részvényeket megvásárolhatja partnereinknél Erste Traderen vagy az Equilor Traderen.

Hol itt a befektetési lehetőség?
A befektetési lehetőséget éppen a vállalat mostani rossz helyzete nyújtja. A vállalat részvényeivel jelenleg 3 euró körül kereskednek, kiugróan nagy napi elmozdulásokkal. Amennyiben a vállalatnak 2011. január 20-ig sikerül új forrásokhoz jutnia, akkor a vállalat nem kerül felszámolásra és ebben az esetben új alapokra lehet állítani a vállalkozást. Ebben a pozitív esetben a részvények árfolyama robbanásszerűen fog megemelkedni és a jelenlegi árfolyamnak akár a többszörösét is elérheti. Abban az esetben, ha nem sikerül új tőkét bevonni a vállalkozásba, akkor a vállalat felszámolása elkerülhetetlennek tűnik, így a részvények értéke akár nullára is csökkenhet.

Hogy áll ma a vállalat pénzügyi helyzete és finanszírozhatósága?
A vállalat január 20-ig csődvédelmet élvez. A fő kérdés az, hogy hosszabb távon is sikerül-e finanszírozót találni. A tulajdonosok és a vállalatot jelenleg finanszírozó bankok keményen dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a problémára. 2010. november 5-én az A-Tec cégcsoport és a finanszírozó bankok álláspontja jelentősen közeledett egymáshoz, azonban formális megállapodás még nem született. A hírt a piac szemmel láthatóan jól fogadta, mely a részvény árfolyamainak több mint 10%-os emelkedésében nyilvánult meg.
A részvény körüli bizonytalanságot jól jellemzi, hogy a legújabb hírek (2010. november 15.) szerint a bankokkal megszakadtak a tárgyalások, aminek hatására a vállalat részvényei egy nap alatt 22%-ot estek. A fordulat mögött az áll, hogy bizonyos finanszírozó bankok (jellemzően a külföldiek) Mirko Kovats nélkül képzelik el a vállalkozás jövőjét, illetve azt szeretnék, hogy a nehézségeket okozó AE&E leányvállalat értékesítésre kerüljön. A vállalkozás jellege azonban olyan, hogy a felszámolás esetén a hitelek megtérülése igen alacsony, így a bankoknak végül is elemi érdeke a sikeres reorganizáció.
A sikernek jó esélyt ad, hogy a vállalat pénzügyi mutatószámai meglepően jónak nevezhetőek ahhoz képest, hogy csődeljárás alatt lévő cégről van szó, többek között a vállalat nettó forgótőkéje (a forgóeszközök csökkentve a rövid lejáratú kötelezettségekkel) pozitív, ami nagyon ritka hasonló helyzetben lévő vállalatoknál. Ezért is lehetett, hogy a csőd bejelentése a piacot meglehetősen váratlanul érte, a cég kötvényei még a bejelentés előtti héten is 95%-os árfolyamon forogtak.

Jövőbeli kilátások
Ha sikerül az AE&E leányvállalatra vevőt találnia a vállalat magyar származású vezetőjének, Mirko Kovatsnak lehetősége lehet a vállalatot újraszervezni. Jelenleg négy vevővel folynak tárgyalások, ezek közül a legesélyesebb a dél-koreai Doosan és a hong-kongi Mass Financial Corporation. Kovats igen ellentmondásos figura, magyar menekültek fiaként született Ausztriában, és a 80-as években a KGST országokkal folytatott külkereskedelemmel kezdte karrierjét. Ezt követően a 90-es években számos bécsi éjszakai lokált üzemeltetett, amelyeket az évtized második felében bezárt vagy eladott, némelyik esetében még csődbüntettért is elítélték. 1997-ben kezdte építeni az A-Tec-csoportot, amellyel reorganizációt igénylő vállalatokat vásárolt fel és szervezett újjá. Úgy tűnik ezért, hogy most a "hóhért akasztják". Kovats eltávolítása mindazonáltal nem lesz könnyű, mivel ő a legfőbb részvényes is.

Ha Kovats-csal vagy nélküle a cégcsoport átszervezése sikerrel zárul, abban az esetben a vállalat újra nyereséges lehet és ekkor az A-Tec részvények árfolyama rövid időn belül visszatérhet a kétszámjegyű tartományba, amely fölött utoljára 2008-ban tartózkodott huzamosabb ideig. A részvényekben lévő potenciális nyereség nagysága óriási, azonban nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy egy nemrégiben csődöt jelentett vállalkozásról van szó, éppen ezért a vállalt kockázat is igen jelentős, még akkor is, ha a finanszírozásról szóló tárgyalások eddigi sikerei miatt a finanszírozási kockázatok csökkentek.
Javaslatunk szerint a magas hozam reményében érdemes a részvénybe befektetni, azonban legyünk tisztában azzal, hogy befektetésünk értéke kedvezőtlen esetben akár nullára is csökkenhet. A részvény árfolyamának változékonysága miatt a szokásos stop loss kockázatkezelési módszer hatékonyan nem használható a nagy ármozgások miatt, ami plusz kockázati tényező.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről