Lehetőségek az állampapírpiacon

totht, 2008.11.04, kedd, 11:37
 

Cikkünk az írásakor (2008.11.04) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az elmúlt pár hétben jelentősen nőttek az államkötvények és diszkont kincstárjegyek hozamai, miközben az állampapírpiac kicsit kiszáradt. Szinte nem volt kereskedés, óriásiak voltak a spreadek (a jegyzett vételi és eladási árak közötti különbségek). Ebben szerepet játszott Magyarország nem túl pozitív kockázati megítélése, valamint az MNB 300 bázispontos kamatemelése.

Netfolio tipp

Véleményünk szerint ideális pont a beszállásra mindazok számára, akik rövidtávra szeretnének befektetni (3, 6, illetve 9 hónapos DKJ), illetve azoknak, akik középtávban, 2-3 évben gondolkodnak. A közvetlen veszély tulajdonképpen elhárult a nagy összegű IMF csomaggal, a forint elleni spekuláció is megszűnni látszik, tehát az államcsőd valószínűsége gyakorlatilag 0-ra csökkent. Minden bizonnyal a külföldi nagybefektetők is visszatérnek a magyar állampapírpiacra, ha pedig újra visszatér a likviditás, akkor a hozamgörbe további lefelé tolódására számítunk, akár jelentős mértékben is (100-150 bp). Jelen piaci helyzetben az állampapírok vételét rövid, illetve középtávra ajánljuk (3 hónap-3év). Ennél hosszabb távra tervezve érdemes lehet részvénybefektetésben gondolkozni, hiszen a válság közepette jelentősen alulárazottak a részvények szinte mindenütt a világon. Persze ez utóbbi lehetőség nagyobb kockázattal is párosul.


Hozam, kamat, árfolyam
A kötvény névleges kamata azt az összeget mutatja, amelyet a kötvény kibocsátója köteles megfizetni a kötvény tulajdonosának a névértéken felül. A hozam ezzel szemben azt mutatja meg, hogy évi hány százalékos jövedelemre teszünk szert a befektetéssel. Tehát a hozam a névleges kamat mellett függ az árfolyamtól is, amelyen vásároltuk, vagy éppen eladtuk a kötvényt. A kötvény hozama és árfolyama fordítottan arányos egymással. Ha csökken az árfolyam, a hozam növekszik, és fordítva.

A kötvényeknek 2 árfolyamát különböztetjük meg: bruttó és nettó. A kettő között a következő összefüggés áll fenn: Bruttó árfolyam = nettó árfolyam + az utolsó kamatfizetés óta felhalmozott kamat. A felhalmozott kamat = (utolsó kamatfizetés óta eltelt napok száma / 365) * névleges kamat. A kötvényekkel bruttó árfolyamon kereskednek.

Állampapírok fajtái
Kincstárjegy, diszkont-kincstárjegy: 1 évnél rövidebb futamidejű papírok, kibocsátáskor névérték alatt (úgynevezett diszkont áron) lehet hozzájutni, és a futamidő lejártakor fizeti a névértéket. Jelenleg 3, 6, és 12 hónapos lejárattal bocsátja ki ezeket a papírokat az Államadósság-kezelő Központ.

Államkötvény: 1 évnél hosszabb lejárattal bocsátják ki, a tulajdonosoknak az állam kamatot fizet, amely lehet fix, vagy változó. A változó kamatozású államkötvények kamatát általában a rövid távú diszkont-kincstárjegyek kamatozásával kapcsolják össze. A változó kamatozású államkötvények a piaci kamatláb változására kevésbé érzékenyek.

Állampapír versus vállalati kötvény
A vállalati kötvények kicsit magasabb hozammal kecsegtetnek, ugyanakkor a kockázatuk is magasabb, mint az állampapíroké. Míg egy állampapír elméletileg kockázatmentes (nemfizetés csak államcsőd esetén jelentkezik), addig egy vállalatnál egy kicsivel nagyobb a csőd valószínűsége. Tekintve, hogy a legtöbb vállalati kötvény likviditási tulajdonságai nem túl kedvezőek, hosszabb távú befektetésre ajánljuk. A jelzálogleveleket is a vállalati kötvény kategóriába soroljuk, kockázatuk az állampapírokéhoz hasonlítható (bár nem vonatkozik rájuk állami garancia). Jelzáloglevelek esetében a visszafizetés biztonságát nem csupán a bank szavatolja, hanem a jelzáloglevelek mögött álló ingatlanok is fedezetet nyújtanak. Kockázatnövekedésre csak jelentős ingatlanár zuhanáskor kell számítani.

Hol tudunk állampapírt venni?
Amennyiben állampapírt szeretnénk vásárolni 2 lehetőség közül választhatunk:
- Elsődleges kibocsátáskor aukciók keretei között vásárolunk. Az elsődleges kibocsátók gyakorlatilag az összes bankfiókot jelentik, ahol foglalkoznak értékpapír-szolgáltatással, valamint a Magyar Államkincstár fiókjai.
- Másodlagos piacon, akár tőzsdén, akár tőzsdén kívüli (OTC) piacon vásárolhatunk állampapírt (illetve adhatunk el, ha nem kívánjuk lejáratig megtartani). Ezeket a tranzakciókat bankok és brókercégek segítségével tehetjük meg. Az Erste Netbroker online kereskedési rendszerén akár egyetlen kattintással is megvásárolhatjuk az állampapírokat. Az aktuális számlanyitási akcióról bővebben itt olvashat.

Mind a Magyar államkötvény, mind pedig a diszkont kincstárjegy alapcímlete 10.000 Ft, ennek csak egész számú többszörösét lehet az adott árfolyamon venni. Az állampapírba fektetendő minimum összeget az elsődleges forgalmazók határozhatják meg (100.000 Ft – 2.000.000 Ft)

Ha nem konkrétan 1 állampapírt szeretnénk vásárolni, lehetőségünk van állampapírportfóliót építeni, esetleg "lekövetni" egy állampapír-piaci indexet, valamint befektetési alapot is vásárolhatunk. A rövid lejáratú (3 hónap – 1 év hátralévő futamidejű) papírokat az RMAX-index,, a hosszú lejáratúakat (1 évnél hosszabb hátralévő futamidejű) a MAX-index tartalmazza. Létezik még egy index, MAX Composite, az előző kettőnek az ötvözete, így tulajdonképpen ez az egész magyar állampapír-piacot reprezentálja. Államkötvényeket, vállalati kötvényeket és diszkont kincstárjegyeket tartalmazó befektetési alapok között is válogathatunk, ezeket általában középtávra ajánlják (1-3 év). Amennyiben befektetési alap mellett döntünk, úgy az államkötvények cash-flowja nem minket illet, nyereségünk a befektetési alap árfolyamának (1 befektetési jegyre jutó nettó eszközérték) változásából keletkezik. Széles kínálatból válogathatunk például a Hozam Plaza-n, ahol jelenleg számlanyitási akció is van.

Mit jelent az inverz hozamgörbe?
Az inverz hozamgörbe azt jelenti, hogy a hosszabb lejáratú papírok hozama alacsonyabb a rövid lejáratúakénál. Ennek oka a piaci várakozásokban rejlik. Amennyiben a piac az infláció csökkenésére, és ezzel együtt a jegybanki alapkamat csökkenésére számít, akkor a hosszú lejáratú papírok esetében a jelenleginél kisebb hozammal is megelégednének. Magyarországon jelenleg ez a helyzet, míg az éven belül lejáró állampapírok hozama 12% körül van, addig például egy 10 éves államkötvényé 9,5%.

Mikor érdemes állampapírba fektetni?
Egyrészt akkor, amikor az állampapírhozamok jelentősen felülmúlják az inflációs várakozásokat, és ezáltal nagy reálhozamot biztosítanak. Másrészt akkor, amikor arra számítunk, hogy a későbbiekben a jegybanki alapkamat csökkenni fog, ezzel együtt az állampapírhozamok is, így a hozamgörbe lefelé tolódik. Évek múlva a jegybanki alapkamatnak konvergálnia kell a 3-4%-hoz, hiszen ez egy kritérium az euró-övezethez való csatlakozáshoz. Amennyiben így lesz, az állampapírhozamok is 3-4% körül lesznek, viszont a korábban vásárolt állampapírok továbbra is az eredeti hozamot fogják hozni.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről