Hogyan használjuk ki az amerikai lufi leeresztését?

kemenyfii, 2014.04.09, szerda, 14:15
 

Cikkünk az írásakor (2014.04.09) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy a növekedési részvények jobban teljesítettek, mint az értékalapú részvények, azonban ez a tendencia most megfordulni látszik. Ugyanakkor az is látható, hogy az alacsony volatilitású portfoliók az elmúlt időszakban alulteljesítették a piac egészét. Tippünkben áttekintjük, mit értünk növekedési, illetve értékalapú részvényeken, valamint alacsony volatilitású portfólión, és azt, hogyan profitálhatunk a fennálló anomáliákból.

Növekedési és értékalapú részvények
Növekedési részvényeknek nevezzük azoknak a cégeknek a részvényeit, melyeknek nyeresége, a bevétele és a piaci értéke nagy arányban növekszik, valamint magas P/BV (piaci érték/könyv szerinti érték) rátával rendelkeznek. Tipikus példája a növekedési részvényeknek az Amazon.com, a Facebook, vagy a Netflix. Az S&P 500 index elemei közül ebbe a kategóriába sorolt részvényeket követi az S&P 500 Growth index.
Értékalapú részvényeknek pedig azoknak a cégeknek a részvényeit szokás tekinteni, melyeknek alacsony a P/BV (piaci érték/könyv szerinti érték), illetve a P/S (piaci érték/árbevétel) hányadosa. Ezek közé tartozik például az Exxon Mobil, a General Electric, a Wells Fargo és a JPMorgan Chase. Ilyen részvényekből álló portfólió árfolyammozgását követi az S&P 500 Value index.
Bikapiacon, egy-egy lufi kialakulása alatt jellemzően a növekedési részvények teljesítenek jobban, míg a lufi leeresztése esetén az értékalapú részvények. Az elmúlt években a FED eszközvásárlási programjai fűtötték a piaci hangulatot, azonban tavaly decemberben megindult a "pénzpumpa" lassítása. Mint az alábbi ábrán látható, az elmúlt 3 évben a növekedési részvényeket követő iShares S&P 500 Growth ETF (az ábrán kékkel) jobban teljesített, mint az értékalapú részvényeket követő iShares S&P 500 Value ETF (az ábrán pirossal), azonban márciusban megindult a növekedési részvények árfolyamának visszaesése az értékalapú részvényekhez képest.



Netfolio tipp

A FED monetáris lazításának további csökkenésére számítunk, ezért az értékalapú részvények várakozásaink szerint magasabb hozamot fognak elérni a növekedési részvényekhez, illetve a piac egészéhez képest. Ezt a jelenséget például az iShares S&P 500 Value ETF megvételével használhatjuk ki. Továbbá az alacsony volatilitású részvények kockázattal korrigálva többlethozammal rendelkeznek a piac egészéhez képest, ennek a jelenségnek a kihasználására a Powershares S&P 500 Low Volatility ETF vételét javasoljuk. A termékeket egy Erste Trader számla nyitásával vásárolhatjuk meg. Amennyiben szeretné saját maga kihasználni az általunk ajánlott tippeket nyisson értékpapírszámlát a Netfolio.hu-n és használja honlapunk prémium tartalmait ingyen, beleértve portfólió kezelő rendszerünket is!


Alacsony volatilitású portfóliók
A részvényeket kategorizálhatjuk a kockázatosságuk szerint is. Ennek mérőszáma lehet a volatilitás, azaz a részvény árfolyamának változékonysága. Korábbi kutatások, mint például Blitz and van Vliet [2007] megállapították, hogy az alacsony volatilitású részvények hozama, a várakozásokkal ellentétben, magasabb, mint a magas volatilitású részvényeké, illetve az egész piacé. Míg a korábbi években ez a jelenség megfigyelhető volt az amerikai piacon, az utóbbi egy évben azonban elmaradt az alacsony volatilitású részvényeket reprezentáló PowerShares S&P 500 Low Volatility ETF (SPLV) teljesítménye az egész piacot reprezentáló S&P 500 (GSPC) teljesítményéhez képest.



Portfolió ajánlás
A feltárt anomáliák alapján javasoljuk az iShares S&P 500 Value ETF és a Powershares S&P 500 Low Volatility ETF vásárlását egyenlő arányban. Egy ilyen portfólió megtekinthető portfólió kezelő rendszerünk segítségével ide kattintva.

Hol vásárolhatóak meg ezek a termékek?
Ezek a termékek az Erste Trader számla nyitásával vásárolhatóak meg.

 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről