Új lehetőségek a német és az osztrák tőzsdén

nagya, 2010.11.30, kedd, 10:48
 

Cikkünk az írásakor (2010.11.30) érvényes piaci állapotot tükrözi. Befektetési döntések meghozatala előtt mindig tájékozódjon az aktuális piaci helyzetről.

Ne maradjon le frissítéseinkről, regisztráljon és kérje hírlevelünket! Iratkozzon fel RSS csatornánkra!

Az Erste NetBrokerrel kötött együttműködésnek köszönhetően ügyfeleink az elsők között lehetnek Magyarországon, akik hazai brókercégen keresztül közvetlenül kereskedhetnek a német tőzsdén jegyzett DAX indexet alkotó 30 részvénnyel, illetve az osztrák tőzsdei indexet, az ATX-et alkotó 20 részvénnyel.

Mely értékpapírokkal való kereskedésre nyílik lehetőség?
A német, illetve az osztrák piacra lépéssel lehetőségünk nyílik olyan vállalatok részvényeiből vásárolnunk, melyek az egész világon jelen vannak. Csak hogy néhány példát említsünk a teljesség igénye nélkül a Deutsche Börse választékából: Adidas, Allianz, BMW, Commerzbank, Daimler, Deutsche Bank, E-on, Henkel, MAN, Metro, SAP, Siemens vagy éppen a Volkswagen Group. Mind-mind olyan jól csengő vállalatok nevei, melyeket az egész világon ismernek és most már itthonról is közvetlenül elérhetjük ezeket a részvényeket és így mi is részesülhetünk a vállalatok sikeréből.
A német tőzsde mellett az osztrák tőzsdén is találhatunk néhány európai szinten is jegyzett vállalatot. Többek között elérhető lesz a bwin, Erste Bank, Raiffeisen International, Strabag vagy az OMV . A nagy piaci szereplők mellett azonban még találhatunk számos kisebb vállalkozást is, melyek vonzó befektetési célpontok lehetnek.

Hogyan lehet a fent felsorolt részvényekkel kereskedni?
A részvényekkel való kereskedés ugyanúgy történik, mintha a magyar tőzsdén kereskednénk. Az Erste NetBrokeren keresztül a már megszokott módon adhatunk megbízásokat. A kereskedési díj nagysága 0,3%, de minimum 12 Euro. Ez azzal összehasonlítva, hogy néhány brókercégnél még a hazai piacon való kereskedés is drágább, kimondottan jutányos díjszabásnak nevezhető.

Kiválasztási szempontjaink
Portfoliónkba olyan cégeket ajánlunk, melyek nagy nemzetközi ismertséggel rendelkeznek és csaknem az egész világon jelen vannak. A vállalatok méretéből adódóan a részvények árfolyamában ritka a jelentős elmozdulás, így nem is tudunk akkora hozamra szert tenni, mint néhány kisebb, de ugyanakkor kockázatosabb vállalat részvényével. Portfoliónkat olyan részvényekből állítottuk össze, melyek a versenytársaikhoz képest nem tekinthetőek túlárazottnak, emellett igyekeztünk egy jól diverzifikált portfoliót létrehozni.

Netfolio tipp

Az Erste NetBrokerrel kötött együttműködésnek köszönhetően felhasználóink már a német és az osztrák tőzsdén is kereskedhetnek. A kereskedési díj mindössze 0,3%, de minimum 12 Euro. Az általunk összeállított portfolióba 5 nagy német vállalatot válogattunk, melyekkel a világgazdasági konjunktúra fejlődéséből vehetjük ki a részünket. A portfolióba javasolt részvények: Adidas, Deutsche Lufthansa, SAP, Linde AG, Metro.
Portfoliókezelő rendszerünkkel létrehoztuk az általunk javasolt portfoliót, így könnyedén nyomonkövethető, hogy befektetésünk értéke hogyan változik. A portfolió eredménye megtekinthető ide kattintva.

A vállalatok kiválasztásánál egyszerre több szempontot támasztottunk, annak érdekében, hogy megtaláljuk a legjobb befektetéseket. Első szempontunk a globális működési környezet volt, így a részvények árfolyamát egy-egy országban bekövetkező gazdasági kilengés nem befolyásolja érdemben a részvények árfolyamát. Második szempontunk, hogy a vállalat árfolyam/nyereség (P/E) mutatója ne legyen magasabb a versenytársakénál, sőt inkább alacsonyabb legyen annál. Harmadik szempontunk, hogy az EPS mutató, vagyis az egy részvényre jutó nyereség lényegesen magasabb legyen, mint a versenytársaké. Negyedik általunk használt feltétel, hogy a részvények árfolyama emelkedő trendben legyen, ezáltal megkíméljük magunkat a rövidtávú esetleges veszteségektől.

Az általunk javasolt részvények
Az általunk javasolt vállalatok: Adidas, Deutsche Lufthansa, SAP, Linde AG, Metro. A létrehozott portfolió bár mindössze 5 részvényből áll a piac jelentős részét mégis jól lefedi. Portfoliónkkal abban az esetben tudunk nyereséget elérni, ha a gazdaság dinamikája nem csökken. A portfoliót elsősorban hosszú távú befektetésnek javasoljuk, a benne szereplő vállalatoktól hosszú távon is stabil teljesítményt várhatunk el.

Ha az összeállított portfoliónk és a német tőzsdeindex a DAX elmúlt egy évi teljesítményét vizsgáljuk, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy a kettő között nagyon szoros korreláció fedezhető fel. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy portfoliónk nagyobb értékű elmozdulásokat mutat ( a portfolió bétája nagyobb egynél), melynek következménye, hogy emelkedő piacon nagyobb nyereségre tehetünk szert.
Az elmúlt egy év árfolyam alakulásait bemutató grafikonon látható, hogy míg portfoliónkkal 33,22%-os hozamot értünk volna el, addig a DAX-al csak 19,05%-ot.



Portfoliókezelő rendszerünkkel létrehoztuk az általunk javasolt portfoliót, így könnyedén nyomonkövethető, hogy befektetésünk értéke hogyan változik. A portfolió eredménye megtekinthető ide kattintva.
 

Hozzászólások

    Hozzászólás

    • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
    • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

    További információ a formázási lehetőségekről